Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna

Okładka książki Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna autora Marek Budzisz, 9788366814066
Okładka książki Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna

Kup Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna w ulubionej księgarnii

Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna

Oceny książki Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna

Bardzo dobra, rzeczowa i konkretna. Przejrzyście obrazuje ciągłość a zarazem ewolucję (mniej lub bardziej udaną) "kultury strategicznej" naszego (niestety) sąsiada. Merytoryczna i bez niepotrzebnych emocji. Raczej dla miłośników tematu.

Autor spróbował dokonać szerokiej analizy zasad gry strategicznej Federacji Rosyjskiej, jej rozwiniętej myśli politycznej, stanu rozwoju społecznego, gospodarczego czy militarnego, częstokroć również z perspektywy rosyjskiej dezinformacji, bowiem ona także jest elementem prowadzenia polityki.

Przyznam zatem, że z mojego punktu widzenia (zapewne dość ograniczonego względem pana Budzisza) książka przedstawia interesujący obraz problemów i sukcesów, trendów i zapatrywań, które skrywa lub ukazuje państwo rosyjskie. A więc wskazanym byłoby zapoznać się z niniejszą pracą politykom, osobom decyzyjnym, jednakże również ludziom, którzy mieliby chęć zrozumieć poczynania Federacji Rosyjskiej, odpowiedzieć sobie na determinanty jej polityki czy, być może, dojrzeć jakie scenariusze przewiduje ona dla siebie, naszego regionu czy samej Polski, a także świata w przyszłości.

Pozycja obowiązkowa przede wszystkim dla polityków pracujących w MSZ,BBN czy MON.
W mojej ocenie powinno się do niej sięgnąć znając podstawy geopolityki czy stosunków międzynarodowych iż w przeciwnym wypadku może być trudna w czytaniu.
Ogromnym plusem jest bibliografia w języku angielskim,polskim i rosyjskim. Warto do niej sięgnąć by zrozumieć czym kierują się Rosjanie w kulturze strategicznej bez emocji

457 użytkowników ma tytuł Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna

Okładka książki Rywalizacja USA vs Chiny i reszta świata Marek Budzisz, Mateusz Chatys, Katarzyna Czornik, Ewa Fronczak, Bogdan Góralczyk, Tomasz Grzegorz Grosse, Tomasz Morozowski, Mariusz Orłowski, Leszek Ślazyk
Okładka książki Rozmowy o Pierwszej Rzeczypospolitej Jacek Bartosiak, Marek Budzisz, Jacek Komuda
Okładka książki Wielka gra o Ukrainę Marek Budzisz, Bogdan Góralczyk, Bartłomiej Radziejewski
Wielka gra o Ukrainę Marek Budzisz, Bogdan Góralczyk, Bartłomiej Radziejewski
Marek Budzisz
Marek Budzisz
Historyk i manager. Obecnie pracuje w prywatnym biznesie. Wcześniej dziennikarz. Publikował na łamach m.in. „Życia”, „Nowego Państwa”, „Wprost”, „Życia Gospodarczego”, „Rzeczypospolitej”. Członek kolegium redakcyjnego „Polityki Polskiej” oraz „Kwartalnika Konserwatywnego” (1997-2000). W latach 1997-2001 doradca ministra Szefa Kancelarii URM oraz ministra finansów.

Tragizm polityki mocarstw John Mearsheimer
Tragizm polityki mocarstw
John Mearsheimer
Wspaniała pozycja uzupełniająca wiedzę dla każdego, kto chce sam, nie poddając się ogólnie wylewającej się propagandzie, wyrabiać sobie opinię na temat różnych wydarzeń politycznych, których teraz przecież nie brakuje. A, o czym jestem przekonana, jest to niemożliwe bez znajomości historii i rządzących nią mechanizmów, z których kilka jest tutaj wspaniale opisanych... Książka jest bardzo obszerna, czytało mi się ją trudno, choć pisana jest językiem przystępnym i zrozumiałym. Częste powtórzenia, za które niektórzy książkę krytykują, nie są dla mnie wadą – sprzyjają lepszemu zapamiętaniu poruszanych zagadnień. We wprowadzeniu autor ogólnie je objaśnia, by potem przejść do bardziej drobiazgowej analizy. W kolejnych rozdziałach definiuje potęgę (potencjalną i militarną),wyjaśnia jak ją mierzyć, odpowiada na pytanie: dlaczego państwa dążą do hegemonii i rywalizują o potęgę, opisuje strategie stosowane przez mocarstwa w celu jej zwiększenia i zachowania , w prosty sposób tłumaczy, kiedy mocarstwa decydują się na bezpośrednią konfrontację z rywalami, a kiedy wolą przerzucić odpowiedzialność na inne. A wszystkie teorie potwierdza analizując wydarzenia z przeszłości, co czyni książkę tym bardziej interesującą, gdyż równocześnie jest lekcją przypominającą najważniejsze z nich (m.in. epoka wojen napoleońskich, bismarckowskie, wilhelmińskie i hitlerowskie Niemcy, okres zimnej wojny). Ostatni, szczególnie interesujący wg mnie, rozdział poświęcony jest wzrostowi potęgi Chin oraz próby odpowiedzi na pytanie czy może on przebiegać w sposób pokojowy - zważywszy, że książka została napisana sporo lat temu, już dziś możemy zobaczyć, na ile teorie Johna Mearsheimera okazują się trafne, niestety... ...i właśnie również dlatego bardzo ją polecam nie tylko wszystkim wielbicielom historii, ale i tym, którzy po prostu lubią rozumieć, jak działa świat wokół nich.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na86 miesięcy temu
Prywatne armie świata czyli jak wyglądają współczesne konflikty Zbigniew Parafianowicz
Prywatne armie świata czyli jak wyglądają współczesne konflikty
Zbigniew Parafianowicz
Tak jak wspominali wcześniejsi czytelnicy jest to książka głownie o rosyjskiej grupie najemników Wagner. Pokazane są korzenie, mechanizm działania oraz cele gdzie jest wykorzystywana przez Rosję tj. gdzie chodzi o wpływy polityczne oraz walkę i ochronę interesów związanych z pozyskiwaniem zasobów naturalnych w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Kilka biogramów najważniejszych działaczy/polityków/najemników. Ta część książki jest najciekawsza. Mamy później krótką notatkę o ukraińskiej nazistowskiej grupie Azow i Prawy Sektor (tak, tak nazistowskiej, określonej tak tylko dlatego, że książka została napisana przed wybuchem wojny rosyjsko-ukraińskiej kiedy nie obowiązywała politpoprawność w tym temacie i autor pisał jak jest naprawdę). Jest opisany, dzisiaj zupełnie pomijany wątek o ich powstaniu jako prywatne armie ukraińskich oligarchów chroniących swoje biznesy czy szykujących się do przewrotu politycznego (przeciwko rządom Wiktora Janukowycza),a nie siły napędzane patriotyzmem czy wręcz antyrosyjskie. Cytat "Tak kręcił się ten biznes. Między państwem, wielkim biznesem a co bardziej obrotnymi weteranami Majdanu i Donbasu." Tytuł książki jak wspominałem jest na wyrost. Nie ma ogólnej analizy najemnictwa jako takiego czy porównania z działaniami najemników w innych konfliktach np. w wojnie dekolonizacyjnej w Afryce czy walkach karteli w Ameryce Południowej kiedy cele walki były zupełnie inne niż w obecnym wieku, tam gdzie ma to znaczenie geopolityczne. Są wspominane bardzo krótko działania amerykańskich najemników w wojnach o ropę na Bliskim Wschodzie i w Afganistanie i jednej z szyickich band działających w Iraku. Główne wnioski z lektury są takie, że każda prywatna grupa najemników działająca w XXI ma zupełnie różne cele działania, maskowane opowieściami o demokracji i patriotyzmie, a do realizacji ma głownie cele gospodarcze, a z kolei poprzez siłę ekonomii także cele polityczne swego państwa mocodawcy. Na poziomie samych uczestników chodzi głównie o duże pieniądze i nie ważna jest strona konfliktu.
Paździoch - awatar Paździoch
Dyplomacja Henry Kissinger
Dyplomacja
Henry Kissinger
Z Kissingerem jest taki problem, że trzeba oddzielić wiedzę historyczną, uwikłania polityczne i wartościowanie w jego wypowiedziach. Dla przykładu jego zrozumienie naszej części Europy bywa mizerne. Twierdzi na przykład, że Wrocław był niemieckim miastem. Tymczasem nie jest tajemnicą, że był polskim miastem już przed 10 wiekiem a okupowany przez Prusy był od 1741 do 1918 (177 lat, a w międzyczasie bywał jeszcze pod panowaniem czeskim). Taka to jego wiedza o regionie, według której kraje Europy Środkowo-Wschodniej istnieją tylko jako karty przetargowe dla zachodnich mocarstw i Rosji. Nie wie Kissinger zapewne, że wojna trzydziestoletnia do naszego regionu nie sięgała i była przez nas traktowana marginalnie, a dyplomacja dla niego istniała jedynie we Francji i Wielkiej Brytanii, a od Bismarcka również w Prusach. Ten sentyment i ignorancja przebijają się zresztą w jego dzisiejszych wypowiedziach (mimo stu lat na karku!). Ciekawie zaczyna się dopiero kiedy przechodzi do historii najnowszej, a szczególnie zimnej wojny. Tutaj zaczyna się pasjonująca lektura, chociaż znowu zarzucić mu należy podwójne standardy. Otóż omawiając dzieje Europy Kissinger jest "realistą", czyli przedstawicielem tej szkoły politologów, którzy samozwańczo ogłaszają się jako bardziej merytoryczni i racjonalni, tylko dlatego że są cyniczni i mają wąskie horyzonty. Kiedy jednak przechodzi do historii USA, jak za dotknięciem magicznej różdżki staje się idealistą doszukującym się wszędzie altruizmu. Mając powyższe na uwadze można bezpiecznie zabrać się do lektury, bo spojrzenie Kissingera na historię jest fascynujące i wiele nas uczy, nawet jeśli nie ma on monopolu na nieomylność.
Cuz - awatar Cuz

Cytaty z książki Wszystko jest wojną. Rosyjska kultura strategiczna