Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów

Okładka książki Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów autora Rick Leonardi, Mike Manley, Randy Stradley, 9788366291676
Okładka książki Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów
Randy StradleyRick Leonardi Wydawnictwo: Scream Comics Seria: The Original Comics Series komiksy
komiksy
The Original Comics Series
Aliens vs. Predator: War / Aliens vs. Predator: Three World War
2021-01-29
2021-01-29
2011-06-02

Kup Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów

Paskudna kreska, ale nadrabia fabułą.

Paskudna kreska, ale nadrabia fabułą.

43 użytkowników ma tytuł Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów

Okładka książki Aliens vs. Predator. 30th Anniversary Phill Norwood, Randy Stradley, Chris Warner
Okładka książki Star Wars: Darth Maul #1 Ramón F. Bachs, Isaac Buckminster Owens, Davidé Fabbri, Mike Kennedy, Lucas Marangon, Dean Motter, Randy Stradley, Ryder Windham
Okładka książki Star Wars: Karmazynowe Imperium #2 Paul Gulacy, Craig Russell, Randy Stradley
Star Wars: Karmazynowe Imperium #2 Paul Gulacy, Craig Russell, Randy Stradley
Okładka książki Star Wars: Karmazynowe Imperium #1 Randy Emberlin, Paul Gulacy, Mike Richardson, Craig Russell, Dave Stewart, Randy Stradley
Okładka książki Star Wars: Imperium #2 Jeremy Barlow, Eduardo Barreto, Patrick Blaine, Paul Chadwick, Digital Chameleon, Brian Daley, Davidé Fabbri, Carlos Garzón, Tomás Giorello, Bruce Jones, Cary Porter, James Sinclair, Randy Stradley, Christian Dalla Vecchia, Joe Wayne, Al Williams
Okładka książki Star Wars: Mroczne czasy #4 Haden Blackman, Rick Leonardi, Randy Stradley, Douglas Wheatley
Okładka książki Star Wars: Mroczne czasy #3 Mick Harrison, Randy Stradley, Douglas Wheatley
Star Wars: Mroczne czasy #3 Mick Harrison, Randy Stradley, Douglas Wheatley

Isola, tom 1 Karl Kerschl
Isola, tom 1
Karl Kerschl Brenden Fletcher
Dziś zapraszamy Was do odbycia wyprawy wraz z Rook – dowódczynią gwardii, która zmuszona zostaje do wyprawy ku mitycznej krainie wraz z zaklętą w tygrysa królową. Przedstawiamy pierwszy tom nowej, komiksowej serii fantasy ,,Isola’’. Na Królową Maar – Olwyn, zostaje rzucony zły urok, za sprawą którego zmienia się ona w tygrysa. Kraj stojący na skraju wojny, po zniknięciu władczyni zdaje się jeszcze szybciej popadać w chaos. Jedynym ratunkiem jest odnalezienie mitycznej Isoli – krainy umarłych, gdzie jak ma nadzieję towarzysząca przemienionej władczyni Rook, dowódczyni gwardii królewskiej, czar może zostać zdjęty. Niestety wyprawa czekająca obie kobiety nie będzie należała do łatwych, a po drodze czeka je wiele niebezpieczeństw – zarówno tych ze strony skłóconych plemion, jak i te mające swoje bardziej niezwykłe źródło. ,,Isola’’ to klasyczne fantasy i historia drogi w jednym. I trzeba przyznać, że jest to wyprawa zapadająca w pamięć – przede wszystkim ze względów wizualnych, ale także za sprawą niesamowitego, magicznego klimatu. Magia plemienna, siły natury i niesamowite stworzenia – to tylko cześć z tego co czeka czytelników na kartach komiksu. Jeżeli mam się już do czegoś przyczepić, to muszę przyznać, że komiks z początku sprawia nieco chaotyczne wrażenie. Przeskakujemy między krótkimi fragmentami składającymi się na wstęp do całej historii, po czym bez ostrzeżenia rozpoczyna się nasza wędrówka w towarzystwie Rook i tygrysa-królowej. Sytuacji nie poprawia fakt, iż o samych bohaterach nie wiemy praktycznie nic i tak pozostaje przez dłuższy czas. Towarzyszymy więc dwójce bohaterek w ich wyprawie stawiając czoła coraz to nowszym wyzwaniom i kłopotom, a przy tym powoli dochodzimy do tego co właściwie zmusiło nasze protagonistki do ucieczki i wyruszenia ku tytułowej Isoli – tajemniczej krainie umarłych. Trzeba jednak przyznać, że wspominana wyprawa jest pełna emocji i zabiera czytelnika do naprawdę fantastycznych miejsc, mimo iż nie wykracza ponad to, do czego zdążyły nas już przyzwyczaić podobne pozycje. Osobiście jednak odebrałam ją jako nie tylko niezwykle urokliwą, ale również magiczną, a sam komiks przywodził mi na myśl pozycje studia Ghibli – jak ,,Księżniczka Mononoke’’ czy ,,Nausicaä z Doliny Wiatru’’. Mamy tu do czynienia bowiem ze światem mocno związanym z naturą, w którym nie tylko żyją niezwykłe stworzenia, ale także sama magia jest ściśle związana z siłami przyrody. Choć pierwszy tom ,,Isoli’’ nie jest pozbawiony wad, to jednak trzeba przyznać, że ma on w sobie ,,to coś’’ co sprawia, że chce się poznać ciąg dalszy zapoczątkowanej przez Brendena Fletchera i Karla Kerschla historii. A poza tym – co tu dużo mówić, to naprawdę ładny komiks zarówno pod względem rysunków, jak i użytych barw, które tworzą niesamowity klimat podczas lektury. Recenzja dostępna na stronie Kosz z Książkami. https://koszzksiazkami.pl/isola-tom-1-recenzja/
Kosz_z_Książkami - awatar Kosz_z_Książkami
Nasze potyczki ze złem Mike Mignola
Nasze potyczki ze złem
Mike Mignola Warwick Johnson-Cadwell
"Nasze potyczki ze złem" to kontynuacja przygód profesora J.T. Meinhardta i jego asystenta, pana Knoxa, którzy tym razem, wspierani przez nieustraszoną łowczynię wampirów, Mary Van Sloan, stawiają czoła wampirom, wilkołakom i innym nocnym kreaturom. Album, choć zachowuje lekki i humorystyczny ton, oferuje również głębsze spojrzenie na naturę zła i cenę, jaką płacą ci, którzy z nim walczą. Mignola i Johnson-Cadwell ponownie łączą siły, tworząc serię krótkich opowieści, które nie tylko bawią, ale i skłaniają do refleksji. Każda historia, choć pozornie prosta, zawiera nieoczekiwane zwroty akcji i intrygujące interpretacje klasycznych motywów. Przykładem może być "inteligentny" wilkołak, który używa noża zamiast pazurów, aby ukryć swoje zbrodnie, co przypomina o słynnej maksymie Nietzschego dotyczącej walki z potworami. Postacie, choć na pierwszy rzut oka wydają się nieporadne i komiczne, kryją w sobie głębszy tragizm. Profesor Meinhardt i pan Knox, mimo swoich nieudolnych starań, nieświadomie przyczyniają się do upadku wrogów. Ta ironiczna dynamika sprawia, że ich przygody są zarówno zabawne, jak i przejmujące. Mary Van Sloan, jako nowy członek zespołu, wnosi dodatkowy wymiar do historii, pokazując determinację i umiejętności prawdziwego łowcy. Ilustracje Warwicka Johnson-Cadwella są charakterystyczne i mogą budzić mieszane uczucia. Jego styl, pełen karykaturalnych, kanciastych sylwetek i groteskowych scen, doskonale oddaje ton opowieści, choć nie każdemu przypadnie do gustu. Niemniej jednak, kreska ta idealnie pasuje do surrealistycznej i humorystycznej atmosfery komiksu, dodając mu unikalnego uroku. "Nasze potyczki ze złem" to lektura, która łączy horror z komedią w niezwykle udany sposób. Choć fabuła nie jest skomplikowana, a postacie stereotypowe, komiks oferuje coś więcej niż tylko prostą rozrywkę. To refleksja nad naturą zła i nieprzewidywalnością życia, która sprawia, że czytelnik zatrzymuje się na chwilę, aby zastanowić się nad losem bohaterów. Przyjemność 3,7/5 Styl: 3,5/5 Historia: 3,9/5 Ocena: 3,66/5 goodreads - 4/5 thestorygraph - 3,75/5 lubimyczytac - 7/10
temptershell - awatar temptershell
Faithless. Tom 1 Brian Azzarello
Faithless. Tom 1
Brian Azzarello Maria Llovet
JEŚLI SPOGLĄDASZ W OTCHŁAŃ… Erotyka to jeden z najniższych jakościowo gatunków – nieważne w literaturze to, kinie, czy komiksie. Odpowiednik śmieciowego jedzenia i „muzyki” (tak, należę do tych ludzi, którzy muzyką tego gatunku nazwać nie są w stanie) disco polo. Są wyjątki od tej reguły, z tym, że wtedy trudno jest mówić o dziełach erotycznych, a zupełnie innym gatunku, jedynie erotyką przesyconym. I tak jest właśnie w przypadku „Faithless”, nowej serii od Briana Azzarello, łączącej fantastykę z seksem i nagością. Brzmi kiczowato? Ale dzięki talentowi ojca „100 naboi” opowieść ta zmienia się w naprawdę dobrą, wartą poznania historię. Oczywiście skierowaną do dorosłego czytelnika. Miłość. Seks. Odkrywanie siebie. Magia. Poznajcie Faith, dziewczynę, jakich wiele. Z tym, że ona akurat jest nieco inna od reszty, bo pasjonuje się magią. Może i jest to dziwne, ale jakiś cel w życiu trzeba sobie znaleźć, prawda? Jej przyjaciele nie widzą w tym nic złego, problem jednak jest taki, że magia rzeczywiście działa. Ale jak wiadomo, jeśli człowiek zbyt długo spogląda w otchłań, otchłań zaczyna spoglądać na niego. A skoro jest magia, są też i inne rzeczy, w które ludzie mogą wierzyć albo nie, a które mogą wywrzeć wpływ na Faith. Tylko jaki on będzie? https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/09/faithless-1-brian-azzarello-maria-llovet.html
Wkp - awatar Wkp
Wika i mroczne wróżki Olivier Ledroit
Wika i mroczne wróżki
Olivier Ledroit Thomas Day
Pierwszy tom serii oferował bardzo typową historię fantasy odzianą w ładne rysunki. Jednakże być może było to dopiero nakreślenie fabuły. Czy drugi tom jest bardziej oryginalny? Wikia rozpoczyna trening pod okiem trzech Mrocznych Wróżek Chrzestnych. Przyjdzie jej też odwiedzić drzewo Yggdrassil w poszukiwaniu sprzymierzeńców. Tymczasem Oberon snuje plany wobec Wiki. Trening Wiki u Wróżek to trochę nierówny wątek. Teoretycznie są to różnorodne postacie, ale tak naprawdę dwie z nich mogłyby być połączone w jedną. Podobał mi się jednak "montaż" kadrów pokazujących różnorodność szkolenia. Również finał był całkiem satysfakcjonujący. Trochę gorzej wypadła wizyta w Yggdrassilu. Doceniam pokazanie różnorodności mieszkańców, a także powrót jednej z dawno niewidzianych postaci. Jednakże trochę zbyt drastycznie zostaje zakończony ten wątek zanim poszczególni mieszkańcy mogą się wykazać. W tym tomie poświęcone jest więcej miejsca czarnym charakterom niż w poprzednim. Oberon jest tutaj pokazany jako skrajnie zepsuta osoba, która nie zawaha się przed niczym, żeby osiągnąć swój cel. Dosyć ciekawym motywem jest ujawnienie jego towarzyszki, która może mieć w przyszłości ciekawą relację z Wiką. Większość dzieci Oberona jest tutaj pokazana jedynie w kontekście jednej ich dominującej cechy. Wyjątkiem są Szał, a także nowa postać - książe Hamelin. Tych dwóch bohaterów zaczyna mieć wątpliwości co do planów ich ojca i zdają sobie sprawę, że są tylko pionkami, które można poświęcić. Najprawdopodobniej mogą stanowić trzecią stronę konfliktu. Podobnie jak w poprzednim tomie rysunki mogą zachwycić. Różnorodność fantastycznych stworzeń, a także steampunkowa technologia robią wrażenie. Kostiumy są naprawdę dopracowane i niektóre kadry mogą funkcjonować jako osobne obrazy do powieszenia na ścianie. Jednakże przy tym w dalszym ciągu Wikia i inne żeńskie postacie są tu przedstawione w bardzo erotyczny sposób. Żeby było zabawniej, jedna z postaci, która zachowuje się w subtelnie wyuzdany sposób jest niemal całkowicie zakryta. Ten tom podobnie jak poprzedni jest typowym fantasy. Jednakże scenografia jest na tyle dobrze zrobiona, że wyrasta ponad przeciętność. Doceniam też rozbudowę charakteru paru postaci.
Grzegorz_S - awatar Grzegorz_S

Cytaty z książki Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów

Dodaj cytat z książki Aliens vs. Predator: Wojna i Wojna Trzech Światów