Zabójcza przyjaźń

- 2021-03-10
- 2021-01-01
- 2020-05-28
- Agnieszka Walulik
Jeśli dana historia ma dwie wersje, to znaczy, że jedna z osób kłamie...Kiedy w miasteczku Blackdown zostaje zamordowana kobieta, prezenterka wiadomości Anna Andrews niechętnie zgadza się zająć tą sprawą. Jej były mąż, nadkomisarz Jack Harper, podejrzewa ją o związek z tym przestępstwem, dopóki ślady nie zaczynają prowadzić do niego samego.Któreś z nich musi kłamać. A niektóre tajemnice warte są tego, żeby dla nich zabić.
Kup Zabójcza przyjaźń w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Zabójcza przyjaźń
"...Najniebezpieczniejsze są kłamstwa, które opowiadamy samym sobie...Uczciwość za każdym razem przegrywa z kłamstwem, zaś prawda jest przeceniana. O wiele lepiej coś zmyślić, niż się nią zadowolić..." Anna i Jack to byłe małżeństwo. Ich związek rozpadł się po tragicznej śmierci ich córeczki. Po tym wydarzeniu Anna opuszcza rodzinne Blackdown i zostaje prezenterką wiadomości w Londynie. Jack przeprowadza się do siostry,wychowującej samotnie dziecko. Ich drogi znów się zetkną, gdy w Blackdown dochodzi do morderstwa. Jack dowodzi śledztwem, a Anna przeprowadza transmisję dla telewizji. Okazuje się, że ofiara to dawna przyjaciółka Anny, a i Jack miał co nieco wspólnego z zamordowaną kobietą. Zanim cokolwiek w tej sprawie się wyjaśni ginie kolejna kobieta. Sytuacja jest podobna, znów jest to przyjaciółka Anny, co stawia ją w kręgu podejrzanych. Jednak Jack nie do końca wierzy w jej winę, ponieważ wokół niego dzieją się dziwne rzeczy np. z domu ginie nóż, którym została zabita pierwsza ofiara, inne dowody znajduje w swoim samochodzie, zupełnie jakby, ktoś chciał wrobić go w morderstwo. Tymczasem w niebezpieczeństwie może być kolejna kobieta. I rzeczywiście ginie następna przyjaciółka Anny. Czy ona będzie kolejną ofiarą, czy też to ona jednak stoi za tym wszystkim? Najgorsze jest to, że była żona Jacka nadużywa alkoholu i niektórych faktów nie pamięta. Nie ufa sama sobie. Im dłużej przebywa w Blackdown, tym więcej przypomina sobie faktów o swoim życiu z przed lat. O tym jak była nastolatką, co robiły jej przyjaciółki i jej przyzwoleniu na to wszystko. Anna nie jest dumna z tego, że nie zrobiła nic, nie powstrzymała okrucieństw, których dopuściły się jej koleżanki. Co się wydarzyło przed dwudziestu laty i jaki wpływ ma to na wydarzenia teraźniejsze? Powiem szczerze początkowo książka wydawała mi się przeciętna. Spodziewałam się thrillera przez wielkie T, a pierwsze rozdziały jakoś mnie nie porwały. Natomiast później... petarda! Akcja toczy się błyskawicznie, kłamstwo, niedomówienia goni sekrety z przeszłości. Coraz częściej zmieniam opinię o tym, kto stoi za morderstwami, podejrzewając wszystkich, tylko nie prawdziwego zabójcę. O tak, to thriller z prawdziwego zdarzenia, a autorka zdecydowanie wie, co zrobić, by czytelnik nie mógł odłożyć książki choć na chwilę. Finał - zupełnie niespodziewany, do końca nie podejrzewałam właściwej osoby. Miłośników gatunku zachęcam do lektury. Nie ma możliwości byście się zawiedli.
Oceny książki Zabójcza przyjaźń
2350 użytkowników ma tytuł Zabójcza przyjaźń na półkach głównych- Przeczytane 1 573
- 2021 111
- 2022 34
- 2023 26
- Audiobooki 22
- Ebook 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójcza przyjaźń
Zabójcza przyjaźń (oryg. His & Hers) to thriller, który bawi się perspektywą i zaufaniem czytelnika.
W małym miasteczku dochodzi do morderstwa.
Anna Andrews, ambitna dziennikarka telewizyjna, zostaje wysłana na miejsce, by relacjonować sprawę.
To dla niej koszmar – Blackdown to jej rodzinne strony, o których chciała zapomnieć, a ofiara to jej dawna przyjaciółka.
Na miejscu spotyka Jacka Harpera – detektywa prowadzącego śledztwo. Kiedyś byli małżeństwem, dziś są obcymi ludźmi, którzy mają o sobie nawzajem bardzo niebezpieczną wiedzę. Jack szybko orientuje się, że sam staje się głównym podejrzanym we własnym dochodzeniu...
Zabójcza przyjaźń to literacka gra w kotka i myszkę. @alicewriterland po raz kolejny udowadnia, że nie można ufać nikomu – a już na pewno nie narratorowi. Każde z nich ma swoją wersję prawdy, a między nimi czai się morderca, który obserwuje każdy ich krok.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW małym miasteczku dochodzi do morderstwa.
Na...
Od pierwszych stron czułam niepokój. Niby zwykła historia o relacji między dwiema kobietami, a jednak pod powierzchnią wyczuwa się coś dusznego, ciężkiego. Feeney mistrzowsko buduje atmosferę – napięcie nie wybucha nagle, ono sączy się powoli, niemal niezauważalnie, aż w pewnym momencie orientujemy się, że jesteśmy w samym centrum emocjonalnej burzy.
Ta książka uderzyła mnie przede wszystkim tym, jak pokazuje cienką granicę między bliskością a manipulacją. Przyjaźń, która powinna być bezpieczną przystanią, tutaj staje się polem walki. Każdy dialog, każde wspomnienie wydaje się mieć drugie dno. Zaczęłam kwestionować wszystko — motywy bohaterek, ich wspomnienia, nawet własne przypuszczenia jako czytelniczki.
Najbardziej poruszyło mnie to, jak autorka gra z naszym poczuciem pewności. Gdy myślałam, że już wiem, dokąd zmierza ta historia, Feeney subtelnie podcinała mi grunt pod nogami. Finał? Zaskoczył mnie, ale nie był tanią sensacją. Był logiczny, gorzki i pozostawił mnie z refleksją na długo po zamknięciu książki.
To nie jest thriller, który straszy krwią czy brutalnością. To thriller psychologiczny, który wnika pod skórę. Pokazuje, że największe zagrożenie często nie czai się w mroku, lecz siedzi obok nas przy stole.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka uderzyła...
Po lekturze „Papier, kamień, nożyce” wiedziałam, że chcę zgłębić dalej twórczość Alice Feeney - był to zdecydowanie jeden z najlepszych thrillerów, jakie przeczytałam w 2025 roku i miałam apetyt na więcej. Ale „Zabójcza przyjaźń” nie była pierwszym z tytułów, który przyszedł mi wówczas na myśl, zamierzałam skupić się na jej późniejszych premierach (zwłaszcza, że debiutancka powieść autorki nieszczególnie zapadła mi w pamięci). Premiera Netflixowej adaptacji znacząco wpłynęła jednak na moje pierwotne plany i w gruncie rzeczy niczego nie żałuję, bo „Zabójcza przyjaźń” to kolejny świetny thriller w dorobku autorki. Alice Feeney opowiada całą historię z trzech naprzemiennych perspektyw - jej, jego i tajemniczego narratora, który stoi za popełnieniem zbrodni; i stosunkowo szybko utwierdza czytelników w przeświadczeniu, że nie powinien ufać żadnej ze stron. Zresztą, wśród wykreowanych bohaterów trudno wskazać chociaż jedną osobę, która budziłaby cień sympatii - „Zabójcza przyjaźń” odsłania ciemną, ludzką stronę i ich najgorsze instynkty. Autorka po mistrzowsku kreśli atmosferę duszną od kłamstw i skrywanych intencji. A fabuła stosunkowo szybko nabiera tempa, odsłaniając tajemnice zakorzenione w przeszłości. To opowieść o grze pozorów, toksycznej przyjaźni i chowanych przez laty urazach. A chociaż domyśliłam się niektórych rozwiązań, finalny plot twist rzeczywiście stanowił dla mnie zaskoczenie. Czy polecam? Zdecydowanie tak. „Zabójcza przyjaźń” to taki thriller, który zachwyca atmosferą i absolutnie pochłania czytelnika. Cieszę się, że wciąż mam jeszcze do nadrobienia kilka pozycji jej autorstwa i liczę na to, że w niedalekiej przyszłości doczekamy się kolejnych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam czytać tę książkę na czytniku, a w między czasie pojawił się miniserial - więc zagłębiałam się w jedno i drugie. Zdarzyło mi się to pierwszy raz. Teoretycznie wiedziałam jak się kończy serial, ale i tak były emocje przy czytaniu i... Znając zakończenie, mogłam jeszcze bardziej "przyjrzeć" się odpowiedniej osobie w książce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka czekała na wirtualnej półce 2 lata, ale zawsze coś innego się znajdowało. Teraz przez głośny serial Netflixa na podstawie tego tytułu przypomniałam sobie o tej pozycji i żałuję że tyle czekałam.
Książka jest naprawdę dobra. Napisana w taki sposób, że wszystko wydaje się jasne do momentu nagłych zwrotów akcji, przez które człowiek zaczyna kwestionować całe swoje życie i wątpi już we wszystko.
Historia z perspektywy dwóch osób jest naprawdę dobrze rozpisana i nie wprowadza zamętu. Wszystko świetnie się uzupełnia i daje czytelnikowi lepszy wgląd w całą historię.
Zdecydowanie polecam tę pozycję każdemu kto lubi thrillery i niespodziewane zwroty akcji. Może nie jest to książka, która od pierwszej strony wbija w fotel i czyta się ją z zapartym tchem, ale w dalszym ciągu zmusza do przemyśleń i wciąga.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest naprawdę dobra. Napisana w taki sposób, że wszystko wydaje się jasne do momentu nagłych zwrotów akcji, przez które człowiek zaczyna kwestionować całe swoje...
#zabójczaprzyjaźń autorstwa Alice Feeney to błyskotliwy thriller psychologiczny pełen tajemnic, psychologicznych rozgrywek i zaskakujących zwrotów akcji. Książka długo czekała na mojej półce, ale zapowiedź serialu zdecydowanie przyspieszyła decyzję o lekturze. 📖🥰 Po przeczytaniu oczywiście sięgnęłam też po serialową adaptację na Netflixie i muszę przyznać, to było świetne dopełnienie książki. 🎬🤩 Choć ekranizacja idzie własną ścieżką, sporo zmienia i wprowadza własny klimat wizualny, to równie mocno trzyma w napięciu i daje nową perspektywę na tę historię.
A Wy – jesteście #teamksiążka czy #teamserial? 😊
W prowincjonalnym Blackdown, zostaje odkryte ciało brutalnie zamordowanej kobiety. Jej język przewiązano charakterystyczną bransoletką przyjaźni – symbolem, który natychmiast sugeruje, że to morderstwo nie było przypadkowe. Ofiara była założycielką organizacji dobroczynnej, znaną mieszkańcom i kiedyś bliską przyjaciółką Anny Andrews. Co więcej, bransoletki były jej własnoręcznym dziełem.
Anna, prezenterka wiadomości, wraca do rodzinnego miasteczka, by relacjonować sprawę, nieświadoma, jak bardzo wydarzenia z przeszłości odcisnęły na niej piętno. Strata córeczki, rozwód z Jackiem Harperem, alkohol... To tylko część ciężaru, który nosi w sobie.
Jack Harper, jej były mąż i nadkomisarz prowadzący śledztwo, ma z zamordowaną także powiązania, które stara się ukryć. Gdy tropy zaczynają prowadzić do kolejnych członkiń dawnej paczki szkolnych przyjaciółek Anny, każdy staje się podejrzanym. Ofiar jest coraz więcej, a policja wciąż nie znalazła zabójcy.
Autorka posługuje się trzema perspektywami narracyjnymi: Anny, Jacka i tajemniczego mordercy, co sprawia, że fabuła cały czas nas zaskakuje i myli tropy. W miarę kolejnych rozdziałów wracamy również do szkolnych lat bohaterów, poznając toksyczne relacje, błędy młodości i wydarzenia sprzed lat, które mogą być kluczem do obecnych zbrodni.
To historia nie tylko o morderstwie, ale też o sekretach, które potrafią ścigać człowieka latami, o przyjaźniach, które stały się pułapką, i o tym, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość. Kłamstwa, niedomówienia i złożone motywacje bohaterów sprawiają, że to genialna uczta literacka! 💙🍽
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI byłoby 6 a może nawet 7 gwiazdek, bo opowieść się jakoś toczy, specjalnie bez zgrzytów, z akceptowalną liczbą absurdów. Ot thriller do przeczytania/wysłuchania w tak zwanym międzyczasie, bez większej szkody i bez pożytku. No ale pani autorce (ponoć)bestsellerów zachciało się na koniec machnąć fikołka, trzasnąć taki plot twist na zakończenie, żeby czytelnikom spadły kapcie z wrażenia.
No i spadły. Tylko mi akurat nie z wrażenia tylko z dawno już nie doświadczanego facepalma, potrójnego 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Za najgłupsze na świecie zakończenie należą się góra 3 gwiazdki, ale że wcześniej było zjadliwie to daję górką całe 5 gwiazdek i notuję sobie w kajeciku - trzymać się z dala od modnych autorek bestsellerów.
I byłoby 6 a może nawet 7 gwiazdek, bo opowieść się jakoś toczy, specjalnie bez zgrzytów, z akceptowalną liczbą absurdów. Ot thriller do przeczytania/wysłuchania w tak zwanym międzyczasie, bez większej szkody i bez pożytku. No ale pani autorce (ponoć)bestsellerów zachciało się na koniec machnąć fikołka, trzasnąć taki plot twist na zakończenie, żeby czytelnikom spadły kapcie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOfiarą jest młoda kobieta, znana w miasteczku ze swoich dokonań, założyła bowiem organizację dobroczynną pomagającą bezdomnym. Teraz, kiedy jej ciało spoczęło wśród liści, kiedy pozbawiono ją butów, a język przewiązano tzw. bransoletką przyjaźni, wygląda na to, ze jej śmierć powinna nieść jakieś przesłanie. Sprawą zajmuje się szef jednostki kryminalnej, nadkomisarz Jack Harper, ze swoim zespołem, choć tak naprawdę właśnie ON powinien być z prowadzenia tej sprawy wykluczony. Nikt bowiem nie wie, że doskonale znał ofiarę, co więcej, można powiedzieć, że znajomość ta … była dogłębna. Miał bowiem z nią romans, opierający się tak naprawdę tylko i wyłącznie na cielesnych uciechach, bez emocjonalnego zaangażowania i snucia planów na przyszłość.
Nie tylko Jack ma swoje tajemnice związane z Rachel Hopkins. Zna ją również Anna Andrews, prywatnie była żona Harpera. Przez lata usiłowała zrobić karierę w mediach, udało jej się nawet zostać prezenterką na czas urlopu macierzyńskiego swojej poprzedniczki, teraz jednak została z dnia na dzień zdegradowana do roli reporterki. Mimo iż z oporami przyjmuje zlecenie na reportaż z Blackdown, gdzie się wychowała, to ostatecznie dostrzega w tym szansę, by się wybić. Ma też inny, ukryty cel. A także bransoletkę – taką samą, jak zamordowana kobieta.
O tym, kto tak naprawdę zamordował Rachel dowiemy się dzięki lekturze książki pt. „Zabójcza przyjaźń”, autorstwa Alice Feeney. My również w trakcie lektury wielokrotnie typujemy mordercę, nieustannie zmieniając swoje przekonania pod wpływem wydarzeń. Tym bardziej, że uczestniczymy w nich dzięki Annie oraz Jackowi – oboje bowiem prezentują własną wersję wydarzeń.
Książka nie pozwala nawet na chwilę nieuwagi, śledzimy czujnie wydarzenia nie chcąc przeoczyć żadnego śladu prowadzącego do wykrycia mordercy. Doskonała kreacja bohaterów, sielski klimat wioski, zagadkowe morderstwo – wszystko to skłania do tego, by sięgnąć po książkę, by zagłębić się w skomplikowane śledztwo. Polecam.
Ofiarą jest młoda kobieta, znana w miasteczku ze swoich dokonań, założyła bowiem organizację dobroczynną pomagającą bezdomnym. Teraz, kiedy jej ciało spoczęło wśród liści, kiedy pozbawiono ją butów, a język przewiązano tzw. bransoletką przyjaźni, wygląda na to, ze jej śmierć powinna nieść jakieś przesłanie. Sprawą zajmuje się szef jednostki kryminalnej, nadkomisarz Jack...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa fabuła, zaskakujące zakończenie
Ciekawa fabuła, zaskakujące zakończenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie można powiedzieć o tej książce, że jest zła, więc ani nie odradzam ani nie polecam :) Od początku historia jest całkiem wciągająca, a dwie przenikające się perspektyw nadają tempa akcji. Bohaterowie nie są aż tak rozwinięci, ale i tak zaskoczyli mnie autorefleksją i samokrytycyzmem (przynajmniej w niektórych momentach :)) Motywacje ich działań są dobrze zarysowane. Czasami odnosiłam wrażenie, że przez mało poruszony wątek śledztwa, książka odbijała w stronę horroru. Z tych mniej pozytywnych rzeczy - nie jestem fanką aż tak dużego zmylania i "wpychania" wszystkich bohaterów na siłę w rolę podejrzanego, a w książce było tego bardzo bardzo bardzo dużo. Najwięcej jednak książka straciła w moich oczach zakończeniem - byłabym zdecydowanie bardziej usatysfakcjonowana gdyby ostatnich kilku stron nie było. Zgadzam się z opiniami, które twierdzą, że autorka na siłę chciała zrobić mordercę z osoby, której nikt by nie przewidział i efekt jest marny, brakuje w nim realizmu.
Nie można powiedzieć o tej książce, że jest zła, więc ani nie odradzam ani nie polecam :) Od początku historia jest całkiem wciągająca, a dwie przenikające się perspektyw nadają tempa akcji. Bohaterowie nie są aż tak rozwinięci, ale i tak zaskoczyli mnie autorefleksją i samokrytycyzmem (przynajmniej w niektórych momentach :)) Motywacje ich działań są dobrze zarysowane....