Basia. Wielka księga przygód 3

Okładka książki Basia. Wielka księga przygód 3 autorstwa Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Zofia StaneckaMarianna Oklejak Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Basia. Wielka księga. Opowiadania (tom 10) Seria: Basia. Wielka księga literatura dziecięca
literatura dziecięca
Basia. Wielka księga. Opowiadania (tom 10)
Basia. Wielka księga
2020-11-21
2015-02-25
Pięcioletnie dzieci zadają masę pytań. Sympatyczna Basia też ciągle to robi, a dzięki książeczkom o ich przygodach odpowiedzi poznają również wszyscy czytelnicy. Tym razem dziewczynka dowie się między innymi, po co ludziom pieniądze, dlaczego nie można jeść zbyt dużo słodyczy i co robić, kiedy zepsuje się telewizor.

Kolekcja zawiera siedem opowiadań: "Basia i pieniądze", "Basia i słodycze", "Basia i dentysta", "Basia i Dziadkowie", "Basia i telewizor", "Basia i telefon", "Basia i moda".

Mali czytelnicy z pewnością będą zaśmiewać się, czytając o perypetiach dziewczynki, a rodzice rozpoznają siebie w czasem sfrustrowanych, ale szczęśliwych rodzicach. Basia to dziewczynka, z którą dzieci bez trudu się utożsamią – pomysłowa, czasem niesforna, jak każde dziecko. Autorka Zofia Stanecka z sympatią opisuje perypetie całej rodziny dziewczynki, w której każdy ma swoje wady i zalety, ale przy tym nie sposób ich nie lubić. Książkę zdobią oryginalne ilustracje Marianny Oklejak. Przygody Basi opisane są ładnym, żywym językiem, który dzieci z łatwością zrozumieją. Eksperci zalecają, żeby czytać dzieciom codziennie przynajmniej przez dwadzieścia minut. Dzięki Basi będzie to czas spędzony przyjemnie i pożytecznie. Seria przeznaczona jest dla dzieci w wieku 3-7 lat.

Kup Basia. Wielka księga przygód 3 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Basia. Wielka księga przygód 3

Opinie i dyskusje o książce Basia. Wielka księga przygód 3

Kolejne przygody Basi. Scenki z życia tej rodzinki poruszają ważne codziennie tematy. Dziewczynka między innymi poznaje wartość pieniędzy, odwiedza dentystę itp. Polecam serdecznie.

Książki Zofii Staneckiej zawsze poruszają ważne dla dzieci tematy. Jest w nich coś swojskiego, sprawiającego, że mamy wrażenie, że bohaterzy powołani przez nią do istnienia są realni i namacalni. A wszystko przez to, że możemy popatrzeć na świat z ich punktu widzenia chociaż sami nie są narratorami. Seria książek „Basia” zabiera młodych czytelników w świat bliskich im tematów, codziennych sytuacji. Wykreowana przez pisarkę bohaterka staje się pretekstem do snucia wielu historii. Każda z nich jest wartościowa, pouczająca i można z powodzeniem wykorzystać w terapii, rozmów o odczuciach, mogą zachęcić do dzielenia się doświadczeniami dzieci. Świat małej bohaterki nie jest idealny, wymuskany i wspaniały. Jednak mali bohaterzy są kochani przez swoich rodziców, którzy pomagają im się zmierzyć z brutalnością otoczenia, a czasami z męczącą codziennością. Wokół kilkuletniej Basi znajdziemy całe mnóstwo przyjaciół, bliskich. Świat jest w tych opowieściach pięknie różnorodny i przez to interesujący. Mali bohaterzy są wrażliwi na sztukę, historię, otoczenie, napotykanych ludzi oraz zwierzęta, a także mikroby. Każdy element otoczenia to pretekst do pokazania wyzwań oraz świata dziecięcych emocji. Bohaterzy bywają nowymi sytuacjami początkowo są zszokowani, później przerażeni, zaciekawieni, aż w końcu zaczynają rozumieć zjawiska, z którymi się zderzają. Zofia Stanecka w swoich książkach pokazuje zwyczajny świat dzieci. Każdy wycinek codzienności to ciekawa i pouczająca historia wprowadzająca w świat pozytywnych wzorców, Nie ma tu obojętności. Za to czasami wręcz nadmierna ciekawość i opiekuńczość, której w świecie dorosłych już nie spotkamy. Do tego pokazanie świata z dziecięcej perspektywy sprawia, że mamy do czynienia z lekturami bardzo życiowymi, poruszającymi sprawy bliskie dzieciom, wyzwania, którym muszą stawić czoła. Kolejną wspaniałą rzeczą jest pokazanie, że cała rodzina uczestniczy w wychowaniu dzieci, a nie tylko rodzice. Nie ma tu egoistycznej postawy „zrobili se dzieciaki to niech teraz se je chowają”. Dzieci są tu częścią społeczności. Mniej wiedzą, wymagają opieki i uczenia, ale trzeba ich potrzeby szanować i do ich wątpliwości podchodzić z powagą.
Solidna oprawa, estetyczna szata graficzna, prosty żywy język – wszystko to sprawia, że młodzi czytelnicy bardzo chętnie sięgają po kolejne książki Zofii Staneckiej. Wielkim plusem prozy pisarki jest zachęcanie dzieci do przemyśleń oraz dyskusji. Każda przygoda kryje przesłanie. Bardzo podobają nam się też proste, ale jednocześnie fantastyczne ilustracje Marianny Oklejak. To właśnie one skutecznie przyciągnęły uwagę córki, kiedy osiem lat temu po raz pierwszy sięgnęła po książki z serii. Od tamtego czasu nadal zachwycamy się i tekstem i dopełniającymi go scenami z życia bohaterów. Na prostych rysunkach widzimy żywiołową akcję i całą masę emocji towarzyszących bohaterom. Zdecydowanie polecam.

Wielkie księgi są super

Okładka książki Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Polska pisarka, autorka świetnych książek dla dzieci. Wielka znawczyni Narnii, pasjonatka Tolkiena, miłośniczka kina bollywoodzkiego. Jej proza to współczesna, bardzo dobra polszczyzna przesiąknięta humorem i mądrością. „Lubię pisać o stworzeniach trochę dziwnych, innych. Na przykład o trollach. I zadaję sobie pytanie: co by się stało, gdyby polubić trolla? Może wtedy przestałby być okrutny? A nawet jeśli nie... To też jest jakaś przygoda!”

Czytelnicy Basia. Wielka księga przygód 3 przeczytali również

Dlaczego rekiny nie chodzą do dentysty? Historyjki dla ciekawskich dzieci Christian Dreller
Dlaczego rekiny nie chodzą do dentysty? Historyjki dla ciekawskich dzieci
Christian Dreller Petra Maria Schmitt Heike Vogel
Książka "Dlaczego rekiny nie chodzą do dentysty? Historyjki dla ciekawskich dzieci" Christiana Dreller'a i Petry Marii Schmitt zabierają dzieci wraz z dorosłymi w niezwykłe opowieści, na które nie wszyscy znają odpowiedzi. Człowiek uczy się całe życie, więc to najprostszy ze sposobów, aby miło spędzić czas z dziećmi i przy okazji dowiedzieć się niezwykłych rzeczy. Krótkie historyjki wzbogacone są pięknymi ilustracjami Heike Vogel. Z książki dowiemy się: - Czy można jeść i pić stojąc na rękach? - Czy rośliny potrafią rozmawiać? - Dlaczego pingwinom nie marzną stopy? - Dlaczego Indianie nie noszą brody? - Dlaczego ptaki, śpiąc na gałęzi, nie spadają? - Co to znaczy, że nietoperze widzą uszami? - Dlaczego burczy nam w brzuchu? - Skąd się wzięło tak wiele języków? - Dlaczego psy podnoszą nogę, robiąc siusiu? - Czy Eskimosi potrzebują lodówek? - Dlaczego żyrafa ma taką długą szyję? - Dlaczego statki nie toną? - Skąd się biorą kolorowe paski w paście do zębów? - Dlaczego czasami męczy nas czkawka? - Czy leniwiec naprawdę jest leniwy? -Jak powstają grzmoty i błyskawice? - Dlaczego wulkany plują ogniem? - Po co wielbłądom garb? - Dlaczego babcie i dziadkowie mają siwe włosy? - Dlaczego morze jest niebieskie? - Dlaczego powinniśmy płakać, gdy jesteśmy smutni? Z miłą chęcią rozpoczęliśmy przygodę z nową książką tych autorów. Serdecznie polecam dla dużych i małych ciekawych świata.
wCzepkuUrodzona - awatar wCzepkuUrodzona
oceniła na104 lata temu
Opowiastki dla małych uszu Joanna Wachowiak
Opowiastki dla małych uszu
Joanna Wachowiak
🐭🐸🐰Zwierzęcy bohaterowie w książeczkach dla dzieci to bodaj najczęściej wykorzystywany przez autorów motyw. Nadanie im ludzkich cech, emocji, ale też stawianie w sytuacjach znanych dzieciom, pomaga zrozumieć wiele zagadnień maluchom. Tym razem chcę Wam pokazać książkę, która właśnie za pośrednictwem zwierzaków przemyca w treści nie tylko dużo ciepła, ale też mądrości. ⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁? W "Opowiastkach..." dla małych uszu znajdziemy opowiadania o króliku, żabce, myszy, biedronkach i innych. Każda historia to inny temat — np. żabka, która chce wskoczyć na księżyc czy mysz, która marzy o lataniu jak nietoperz. Proste w przekazie historie, niosą za sobą wiele wartości i w obrazowy sposób trafiają do najmłodszych. 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🌿Wartości edukacyjne i emocjonalne Książka pomaga dzieciom zrozumieć i nazwać emocje (np. tęsknota, pragnienie, smutek, radość),ale też zaakceptować różnice — np. gdy inni mają inne możliwości albo inne potrzeby; 🪶Uniwersalność Publikacja sprawdza się zarówno do głośnego czytania przez rodzica, jak i samodzielnego czytania przez starsze przedszkolaki. Dzięki temu, że są tam różne historie, można po nią sięgać wiele razy, bez znudzenia — każda opowieść to nowa przygoda. 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Opowiastki z kategorii nieco dłuższych, powinny być odpowiednie od 4. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Opowiastki dla małych uszu" to urocza książka pełna krótkich opowieści o zwierzątkach, których doświadczenia bawią, uczą i otwierają możliwość rozmowy o emocjach i nie tylko. Poruszane tematy okazały się ciekawe zarówno dla młodszych, jak i nieco starszych przedszkolaków. Nasze dziewczynki słuchały z dużym zainteresowaniem, a ja sama z ciekawością odkrywałam kolejne historie😍 ⚠️ W niektórych dzieciach historia o pragnieniu czegoś trudnego (np. latania, wskoczenia na księżyc) może budzić frustrację — potrzebna będzie rozmowa, by pokazać, co można zrobić, jeśli marzenie jest trudne do spełnienia.
Bajkoterapia, czyli bajki pomagajki dla małych i dużych Cezary Harasimowicz
Bajkoterapia, czyli bajki pomagajki dla małych i dużych
Cezary Harasimowicz Dorota Suwalska Agnieszka Tyszka Beata Ostrowicka Grażyna Bąkiewicz Roksana Jędrzejewska-Wróbel Grażyna Wolszczak Janusz Leon Wiśniewski Małgorzata Strękowska-Zaremba Artur Barciś Katarzyna Dowbor Rafał Królikowski Zofia Stanecka Marcin Piwowarski
12/2025 Do przeczytania tej książki w całości, w życiu naszego dziecka trzeba znaleźć odpowiedni moment. Na pewno nie jest to książka, którą można ot tak czytać przed snem. Jak sam tytuł wskazuje, są to bajki terapeutyczne, które nie są na wskroś lukrowe, tęczowe i słodkie. Często są smutne, ukazują problemy z jakimi mogą spotykać się dzieci, zagrożenia na jakie są narażone w świecie realnym i wirtualnym. Te bajki mają uczyć, być przykładem tego jak nie postępować w danej sytuacji, albo właśnie jak postępować aby wykaraskać się z problemów. Ta książka to pomoc dla rodziców i dla dzieci. Każdy rozdział mówi o innym problemie. Każdy jest zaopatrzony w krótki wstęp, sugerujący kiedy można przeczytać dziecku daną opowieść, są pomocnicze pytania jakie można zadać dziecku, aby lepiej zrozumiało sens powieści, a na koniec jest też komentarz terapeutyczny, który moim zdaniem jest dobrym przypomnieniem dla dorosłych, jak działa psychika małego dziecka, (i że na pewno działa inaczej niż osób dorosłych),w odniesieniu do konkretnej sytuacji przedstawionej w konkretnym rozdziale. U nas głównym założeniem lektury tej książki był rozdział o braku wiary w siebie u dziecka, ale córce tak się spodobało, że przeczytaliśmy całą książkę. Niektóre tematy były ciężkie, nowe dla mojego dziecka, ale wykorzystałam to jako okazję do pokazania jej z jakimi problemami mogą mierzyć się inne dzieci. Myślę, że ta książka to naprawdę dobra sprawa, ale moim zdaniem - jeżeli dziecko umie już samo czytać -to jednak powinna być czytana w obecności kogoś dorosłego, kto będzie mógł obserwować reakcję dziecka i na bieżąco tłumaczyć różne zawiłości.
CzytamBoLubię - awatar CzytamBoLubię
Żółwik z oceanu. Tuli Tuli opowiada, kto gdzie mieszka Zofia Stanecka
Żółwik z oceanu. Tuli Tuli opowiada, kto gdzie mieszka
Zofia Stanecka Magdalena Kozieł-Nowak
Twoje dziecko interesuje świat zwierząt? A może chcesz w nim zaszczepić bakcyla miłośnika przyrody? To mam dla Ciebie super serię o duszku Tuli Tuli. Tym razem przybliża on maluchom świat podwodny. 🌊🪸 ⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁? 👻W tej książce narratorem jest sympatyczny duszek opiekuńczy Tuli Tuli, który zaprasza nas w podróż po oceanie. W tej części opowiada on o żółwiku Pikinie🐢 – przedstawia jego historię od momentu wyklucia, przez bieganie po plaży, aż po pierwsze przygody w oceanie. Opowieść osadzona jest w pięknie zilustrowanym świecie podwodnym, bogatym w zwierzęta, rośliny, ale i zagrożenia – w tym ludzkie śmieci i zanieczyszczenia. 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🔹świadomość ekologiczna - historia to doskonały punkt wyjścia do rozmowy o ochronie środowiska wodnego i ograniczaniu plastiku. 🔸Tuli Tuli i żółwik Pikin pobudzają dziecięcą ciekawość świata i chęć jego poznawania 🔹edukacyjna narracja opowieść jest prosta, ale zawiera ważne fakty o życiu i zagrożeniach w oceanie. 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Publikacja będzie idealna dla dzieci powyżej 3. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Żółwik z oceanu. Tuli Tuli opowiada, kto gdzie mieszka” Zofii Staneckiej to edukacyjna perełka dla dzieci w wieku od ok. 3 lat. Łącząc atrakcyjną narrację z ekologicznym przesłaniem, książka rozwija wiedzę o życiu oceanu i rozwija empatię wobec środowiska. Seria to skarbnica ciekawostek i przygód dla najmłodszych, a ten tom to doskonały start do rodzicielskich rozmów o naturze i ochronie ziemi 💙
Ciocia Jadzia. Szkoła Eliza Piotrowska
Ciocia Jadzia. Szkoła
Eliza Piotrowska
Opowieść przedstawia Ciocię Jadzię, która… zostaje woźną w szkole! W tym nietypowym dla niej zadaniu odnajduje się, jednocześnie pomagając swojej bratanicy, która rozpoczyna naukę w pierwszej klasie. Ciocia dzięki pracy w kotłowni ma wgląd w sprawy szkoły, których inni często nie dostrzegają — dzięki temu może poznawać szkolne tajemnice i interweniować. 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🏫Humorystyczne spojrzenie na szkolną rzeczywistość 😁Niepowtarzalny styl. Sposób w jaki autorka konstruuje opowieść bawi, ale też uczy zarówno małych jak i dużych czytelników. 1️⃣2️⃣3️⃣ Rozbudowany cykl. Ciocia Jadzia to obecnie kilkuczęściowa seria. Dziecko może się zaprzyjaźnić i zżyć z postacią. 🔆Ukryty przekaz. Historia pokazuje, że zmiana ról nie musi być zła — wręcz przeciwnie: można znaleźć radość i sens w nowych zadaniach. Przypomina też, że dorosły może być sprzymierzeńcem dziecka — niekoniecznie nakazywać, ale działać razem, wspierać. 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Historie z serii o cioci Jadzi są przeznaczone dla dzieci od 5. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Ciocia Jadzia. Szkoła" to zabawna i lekka opowieść o szkolnym świecie widzianym oczami dziewczynki, której ciocia przyjąwszy rolę woźnej, z dystansem i empatią zmienia szkolną codzienność. To książka, która bawi, ale też otwiera oczy, pokazując, że szkoła może być przyjaznym miejscem, jeśli znajdą się w niej odpowiednie osoby. Myślę, że jest to bardzo dobra opowieść dla każdego dziecka, które zaczyna szkołę i chce patrzeć na nią z pozytywną energią. Ciocia Jadzia będzie idealnym przewodnikiem! ⚠️Warto zaznaczyć, że autorka stosuje zabawne komentarze i przerysowania — czasem mogą wymagać wyjaśnienia przez dorosłego, aby dziecko zrozumiało kontekst.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Pan Pierdziołka spadł ze stołka praca zbiorowa
Pan Pierdziołka spadł ze stołka
praca zbiorowa Katarzyna Cerazy
Kolejne spotkanie z PANEM PIERDZIOŁKĄ uznaję za udane. Dla mnie to zbiór karykaturalnych, prześmiewczych wierszyków, rymowanek, śpiewanek - czyli coś idealnego na syndrom "kija w tyłku". Nie jest to seria idealna dla dzieci. Rodzic powinien rozsądnie dozować treści... poddawać je pewnej cenzurze, ale nie ma się co obruszać. Wydawnictwo Zysk i S-ka wpadło na bardzo dobry pomysł, bo jest to taki trochę zapis historyczny podwórkowych głupotek. Niektóre są figlarne, inne pikantne, jeszcze inne... prymitywne - tak! Prymitywne i co z tego? To jest zapis pewnej karty, ludzkiej natury, która przecież co rusz tworzy, wymyśla absurdalne bełkoty. Książki te są bardzo ładnie wydanie i mają idealne do tematyki ilustracje Kasi Cerazy. PAN PIERDZIOŁKA SPADŁ ZE STOŁKA, to ciekawy tom, w którym odnalazłam sporo wierszyków znanych z dzieciństwa - i faktycznie, bywają strasznie głupie, ale właśnie takie mają być, to ich cel - wyśmiać świat, bo on się z nas śmieje każdego dnia. Uszczypliwa, cięta, czasem niemiła, często brutalnie szczera, może nawet ordynarna - świetna seria dla dorosłych i trochę dla dzieci (z nadzorem, ale myślę, że jak dziecko nie jest trzymane pod kloszem i zaczęło w sobie pielęgnować mądrość, to nikt tu nie ucierpi). Cóż... poczucie humoru też trzeba mieć - to zupełnie jak z talentem. Nie mówię, że jestem zakochana w PANU PIERDZIOŁCE, ale polubiła go i fajnie, że udało mi się zebrać całą serię. Traktuję te książki jako ciekawostki... historyczne. Polecam - ale z dystansem. trumf, trumf Misia Bela 7/10 PAN PIERDZIOŁKA Wydawnictwo Zysk i S-ka
πPi - awatar πPi
Mruk. Opowiadania o kotkach, kotach i kociskach Renata Piątkowska
Mruk. Opowiadania o kotkach, kotach i kociskach
Renata Piątkowska
Po książce o koniach przyszedł czas na koty, a że te uwielbiamy bardzo to i historie opisane przez autorkę czytaliśmy z rozrzewnieniem. Dziesięć różnych historii o kotach, pięknych, mądrych, przytulaśnych i przyjacielskich. Każdy niepowtarzalny i niebanalny jak na kota przystało. Opowieści z różnych zakątków ziemi, pouczające i wzruszające, wszystkie bez wyjątku pokazujące jak niebywałe jest to zwierze. Pierwsza historia jest o kotce, która pływała na okręcie wojennym, trudniła się tam łapaniem mysz i dawaniem radości strudzonym marynarzom. Każdy chętnie głaskał miłą kotkę a ona mruczała i łasiła się z wdziękiem. Na statku powiła też pięcioro maluchów, co wcale nie przeszkodziło jej w pełnieniu obowiązków. Pewnego razu, kiedy okręt został ostrzelany przeżyła naprawdę trudne chwile, zwłaszcza, że kociątka były małe i wymagały jej troski i pomocy... Ale i z tym sobie poradziła. Druga opowieść dotyczy pewnego ciekawego hotelu, gdzie pracują koty. Każdy gość po zameldowaniu w recepcji dostaje do pokoju kota. Jakże miło mieć mruczącego i ciepłego zwierzaka daleko od domu. Od razu sobie wyobraziłam, że też jestem gościem tego hotelu. Mrrr. Trzecia historia pokazuje, że kot jest dobry na wszystko nawet na obłaskawienie naburmuszonego chłopca. Czwarte opowiadanie mrozi krew w żyłach, bo kot ratuje swoich opiekunów od katastrofy. Bardzo wzruszająca historia o mądrości i miłości kociej. Piąta opowieść jest o kocie, który był policjantem ochotnikiem. Mieszkał na komisariacie i rozpoznawał przestępców w oka mgnieniu. Był niezawodny w swoim wyczuciu. W szóstej historii mamy niezwykłą przyjaźń pomiędzy kotem a niewidomym psem. Niezwykła opowieść o empatii, wyczuciu i wsparciu. Siódme opowiadanie jest zabawne i ciekawe, bo dowiadujemy się w nim, że w pewnym mieście na Alasce kot jest burmistrzem, który z powodzeniem piastuje swój urząd od szesnastu lat. Ósma opowieść jest o kotce przyjaciółce i opiekunce trójki rodzeństwa. Dziewiąta traktuje o bardzo przebiegłej i mądralińskiej kotce. Dziesiąta to opowieść o wielce dostojnym kocie, który miał ostateczny głos w doborze chłopaków swojej opiekunki. A nosa w tych sprawach miał doskonałego. Bardzo ciepłe i przemiłe opowieści, polecam.
Agnieszka - awatar Agnieszka
oceniła na78 lat temu