Gdy Księżyc znajduje się w Pełni

Agni Keeling Wydawnictwo: Arcadia Mystica religia
religia
2020-11-23
2020-11-23
Książek o magii wicca napisano wiele. Książek o mistyce wicca jest dużo mniej.

Pouczenie Bogini to najważniejszy wiccański tekst. Nic nie przybliża nas do najgłębszej boskiej istoty wicca tak jak jego słowa. Wierzymy, że sama królowa czarownic, wieloimienna Bogini, przemawia do nas podczas rytuałów, ustami kapłanki przekazując niezmienne, lecz ciągle żywe tajemnice. Jej słowa, zawarte w tym tekście, płyną zarówno ze zbiorowej nieświadomości naszego gatunku, w której wszyscy jesteśmy ze sobą połączeni, jak i z boskiego planu, skąd Bogini wyciąga do nas rękę, mówiąc: „Wstań i podąż za mną”.

Pouczenie stało się tekstem nie tylko mistycznym, ale również praktycznym. Bo o praktyce mówi. Wyraża się w nim całość wiccańskiego przesłania etycznego oraz duchowego. Jego słowa – choć brzmiące tak samo od kilkudziesięciu już lat – dla każdego mogą oznaczać coś innego, każdemu mogą przynieść nowe zrozumienie. W tej książce Agni Keeling próbuje przybliżyć znaczenie tych słów, opowiedzieć o kryjącym się za nimi sekrecie. Pisze zarówno dla osób poszukujących swojej ścieżki duchowej, jak i wiccan, którzy praktykują już od pewnego czasu. Nie trzeba jednak dostąpić inicjacji w magiczną ścieżkę, by móc czerpać z boskiego źródła, gdyż Bogini przemawia do każdego i każdej z nas, jej słowa rozbrzmiewają w naszych duszach.

Jak dotąd nie powstała jeszcze książka tak głęboko omawiająca słowa Wielkiej Matki, skierowane do jej wyznawców (ale również do wszystkich ludzi). Zanurz się w nich, usłysz je, spróbuj zrozumieć, co pragnie Ci przekazać Bogini. Nocą, wśród dymu kadzidła i płomieni świec odbijających się w czerwonym winie życia, gdy Księżyc znajduje się w Pełni…

Kup Gdy Księżyc znajduje się w Pełni w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Gdy Księżyc znajduje się w Pełni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy Księżyc znajduje się w Pełni

🌕Gdy Księżyc znajduje się w Pełni🌑

Od dawien dawna życie na ziemi toczy sie nie tylko dzięki wpływowi słońca ale również Księżyca. Co miesiąc przechodzi on swój cykl jak ciało kobiety wzrasta w swoja pełnię by odpocząć w nowiu. Czy jesteśmy tego świadomi czy nie całe nasze życie prowadzone jest pewną ścieżką począwszy od zwyklych czynności a na waznych aspektach życia kończąc.
Książka prowadzi nas przez dalekie historie gdzie wszystko mialo swój początek, gdzie starzy bogowie mieli swoje niezapomniane miejsce na ziemi a Mitologia i Historia nadawały kolo losu i rozwoju.
Piekna podróż do wnętrza swojego jestestwa, jak przerobienie traum które ciążą nam od niepamietnych czasów. Książka nie tylko ma ogromną ilość informacji i źródeł ale również multum przepieknych cytatów i inwokacji które trafiają nie tylko fo umysłu ale i serca. Przepiękna praca która uświadamia nam jak blisko a zarazem daleko jesteśmy od sedna swojego ja. To jest ta książka fo której wiem ze będę często wracać by szukać wsparcia, inspiracji i mocy.

🌕Gdy Księżyc znajduje się w Pełni🌑

Wielokrotnie pytaliście mnie, jakie książki polecam dla początkujących czarownic. Często podawałam Wam tytuły, które wyjaśniają podstawy czarostwa, jednak w bardzo prosty, często infantylny sposób. Czy były to złe lektury? Nie. Czy wciąż szukam dla Was lepszych? Oczywiście. Dzisiaj, mogę z całą pewnością stwierdzić, że znalazłam jedną z tych książek. „Gdy księżyc znajduje się w Pełni”, autorstwa Agni Keeling to nie tylko skarbnica wiedzy, ale również nieskończone źródło pytań i odpowiedzi. Lekturę połknęłam w jeden dzień. Ilość zaznaczonych przeze mnie fragmentów i cytatów jest ogromna. Część zaznaczyłam po to, by do nich wracać, część, by na nowo zadać sobie pytania, część, by spróbować na nie odpowiedzieć. Książka Agni Keeling to wyższy poziom pisania o czarostwie. Czytając ją, miałam wrażenie, że autorka siedzi koło mnie i po prostu opowiada mi o Wicca przy filiżance herbaty. „No dobra, Paper, ale czym niby ta pozycja różni się innych pozycji o Wicca, na rynku ich nie brakuje”- prawda, jednak tutaj nie mamy do czynienia z książką poświęconej stricte Wicca. Nie, tutaj sięgamy głębiej… dotykamy duchowości tej religi, poznajemy jej korzenie, odkrywamy prawdziwy sens najważniejszego wiccańskiego tekstu - „Pouczenia Bogini”.

Nie jestem Wiccanką, jednak uważam, że „Gdy księżyc znajduje się w Pełni” bardzo mocno oddaje ducha Wicca. Polecam każdemu, kto interesuje się czarostwem, chce zacząć swoją przygodę z Wicca, poznać jego specyfikę, nauczyć się czegoś na temat „Pouczenia Bogini” lub szuka swojego miejsca w życiu.

Książka opisuje różne aspekty Wicca dementując przy tym wiele fałszywych poglądów.
W pierwszej części książki czytelnik zapoznaje się z panteonem bóstw oraz historią Wicca. W drugiej części książki autorka opisuje o co właściwie chodzi w Wicca by ostatecznie omówić "Pouczenie Bogini" tłumacząc przystępnym językiem jak je należy rozumieć. Podobnie jak w książce Vivianne Crowley "Wicca Stara religia w nowej erze" różne aspekty Wicca omawiane są w sposób przystępny i komplementarny.

77 użytkowników ma tytuł Gdy Księżyc znajduje się w Pełni na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Gdy Księżyc znajduje się w Pełni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gdy Księżyc znajduje się w Pełni

Agni Keeling
Agni Keeling
Agni Keeling jest arcykapłanką wicca w linii Whitecroft. Znana w środowisku jako organizatorka polskich oraz międzynarodowych zlotów. Posiada ponad 26-letnie doświadczenie w rzemiośle, co wiąże się z głęboką wiedzą na temat wieloaspektowości wicca, a, jak dobrze wiemy, wiedza i doświadczenie są bardzo ważne w zrozumieniu tej ścieżki. Agni, wraz ze swoim mężem, w dużej mierze przyczyniła się do rozwoju wicca w Polsce. Po raz pierwszy zorganizowali warsztaty w 2008 roku, szerząc tym samym zainteresowanie wicca wśród Polaków. Spod ich skrzydeł wyszli również jedni z pierwszych inicjowanych kapłanek oraz kapłanów Wicca w Polsce. Agni Keeling z wykształcenia jest archeologiem, uwielbia podróże. Wolny czas spędza na pracy w ogrodzie, przy książce lub w towarzystwie rodziny i kotów.

Przyszłość czarostwa Doreen Valiente
Przyszłość czarostwa
Doreen Valiente
Zanim przejdę do opinii, zaznaczam że książkę czytałem w oryginale, a polskie tłumaczenie mam zamiar dopiero kupić. Cieszę się, że w końcu zaczynają pojawiać się na rynku wydawniczym wartościowe książki na temat neopogaństwa i magii. Jestem poganinem eklektycznym, praktykującym magię chaosu i sporo czerpiącym z czarostwa. Część z przedstawionych poglądów nie pokrywa się z moimi, ale książka i tak według mnie zasługuje na maksymalna liczbę gwiazdek. Przede wszystkim jest to książka o wysokiej wartości merytorycznej i duchowej i nie jest to kolejny podręcznik tzw. eklektycznej wicca (wiem, wiem, eklektyczna Wicca to nie Wicca, ale używam tutaj tego sformułowania dla wygody) pełnej bełkotu charakterystycznego dla New Age. Jest wręcz odwrotnie. Czytelnik znajdzie tu wiele interesujących informacji o historii czarostwa, odwołania do wielu źródeł historycznych i literackich itp. Znajdziemy też wartościowe informacje i ciekawostki związane z czarostwem, a odnoszące się do kultur pozaeuropejskich. Dla mnie to zawsze miły element, bo jako osoba z wykształceniem antropologicznym i interesująca się też religiami Azji Południowej i Wschodniej, lubię szukać powiązań miedzy religiami i systemami magicznymi różnych kultur. Tutaj znajdziemy dość liczne odwołania do kultur Indii i Tybetu (chociaż nie tylko). Uważam, że ta wspaniała książka, napisana przez matkę Wicca, powinna być przeczytana przez każdego neopoganina, praktykującego dowolna ścieżkę. Neopogaństwo i neopogańskie czarownictwo to światopogląd złożony i wewnętrznie mocno zróżnicowany, więc zapewne przemyślenia i doświadczenia wielu osób mogą być odmienne od tego, co jest zaprezentowane w książce, jednak jest to wspaniała lektura, która jest ucztą dla umysłu i w przeciwieństwie do wielu książek o czarownictwie, które napisane są tylko dla pieniędzy, a wartość merytoryczną i duchową maja bliską zeru, ta książka jest wybitna, dobrze napisana i odsyła do wielu innych źródeł, które można potem przeczytać i zgłębić temat dokładniej. Fakt, że są to źródła nieco starsze, z których część uważana jest przez część osób za zdezaktualizowaną, ale książka ta to klasyka i swoje lata ma, a sprostowania i ewolucję niektórych tez można sobie uzupełnić z nowszych prac o podobnie wysokiej jakości, czy z dobrych zagranicznych i polskich źródeł internetowych dotyczących neopogaństwa, a jest takich coraz więcej.
povc12 - awatar povc12
Słowiańskie zaświaty. Wierzenia, wizje i mity Paweł Szczepanik
Słowiańskie zaświaty. Wierzenia, wizje i mity
Paweł Szczepanik
Muszę przyznać, że trochę rozczarowała mnie ta książka. Pomimo swojego tytułu nie zagłębia się na tyle w sam temat słowiańskiej wizji zaświatów, a za to poświęca większość swojej treści na omawianie tematów mniej lub bardziej bezpośrednio związanych z tą tematyką. Z jednej strony rozumiem chęć wprowadzenia czytelnika do tych rozważań i też nie uważam, że są one całkowicie zbędne, ba, w wielu miejscach są całkiem ciekawe, jednak jest ich zwyczajnie niewspółmiernie dużo w porównaniu z tematem zawartym w tytule. Mam wrażenie, że o wiele więcej dowiedziałam się o mitologii hinduskiej (do której autor często sięga w ramach analizy komparastycznej),dokładnych funkcjach i charakterystyce Peruna i Welesa, konceptualizacji ciała w różnych mitologiach oraz odkryciach archeologicznych, które przedstawiają wizję porządku świata w wierzeniach słowiańskich. Dopiero pod koniec pojawia się więcej informacji na temat świata pozagrobowego, bóstw i obrzędów z nim związanych, jednak żeby do nich dotrzeć trzeba przebrnąć przez większą część książki, a i tak stanowią one niewielki ułamek w porównaniu z resztą. Innymi słowy nie jest to najbardziej konkretna pozycja, jeśli ktoś chce się dowiedzieć czegoś na temat słowiańskich zaświatów. W ramach uzupełnienia wiedzy jeszcze, ale zdecydowanie nie nadaje się na pierwszą pozycję do przeczytania w tym temacie. Inną sprawą jest akademicki język książki, który nie jest stricte wadą, jednak znacząco utrudnia jej lekturę.
Niesporczak - awatar Niesporczak
Buddyzm prosto Steve Hagen
Buddyzm prosto
Steve Hagen
„ Sensem buddyzmu jest po prostu widzieć. I to wszystko” „Prawdy nie da się wyrazić słowami. Możemy ją tylko zobaczyć, doświadczyć, sami dla siebie.” „ Jeśli chcemy przerwać łańcuch cierpienia i niepokoju umysłu, naszym zamiarem powinno być jedynie to by zostać przebudzonym. Jeśli naszym zamiarem jest zdobyć coś przez przebudzenie, to niestety jest to już złudzenie. Nie dostajemy niczego przebudzenie. A jeśli jesteś przebudzony, zachowujesz się i mówisz w sposób, który nie wywołuje urazu u ciebie ani u innych.” „Nie wydaje się możliwe, by cokolwiek zostało sobą i jednocześnie się zmieniało. Ale takie właśnie winno być to, czego nie możemy znaleźć - „ja”, które się nie zmienia. Dlatego, jak zobaczyliśmy, nie możemy znaleźć niczego co się nie zmienia. Tak naprawdę, w ogóle nie możemy znaleźć żadnej trwałej rzeczy.” „Jeśli jesteśmy strumieniem, to co doświadcza zmiany, przepływu, przeistoczenia? Budda zobaczył, że nie istnieje nic co posiada doświadczenia. Jest doświadczenie, ale nie ma doświadczającego. Jest percepcja, ale nie ma postrzegającego. Jest świadomość, ale nie można zlokalizować lub zidentyfikować żadnego ja.” „Gdy widzisz, świat nie zaczyna pulsować doświadczeniem. Jeśli po prostu zobaczysz Rzeczywistość, twoja percepcja się nie zmieni. Rzeczywistość pozostanie Rzeczywistością. Zobaczysz ją po prostu taką jaką jest – niczym konkretnym. Przebudzenie naprawdę nie jest bolesne. To przez nasze uwikłanie w Rzeczywistość cierpimy, nie przez Rzeczywistość samą w sobie.” Te wybrane cytaty mówią właściwie wszystko. W tej książce znajdziesz samą esencję buddyzmu. Nie ma uczonych a nudnych wykładów o buddyjskiej doktrynie, o odmianach buddyzmu i jego historii. Jest cudownie proste przedstawienie istoty tego o co w nim chodzi. Napisane jest to tak przejrzyście, że dociera do każdego umiejącego czytać. Co nie znaczy, że każdy wyrazi swą akceptację. Z prostymi w teorii rzeczami jest jednak tak, że w praktyce okazują się bardzo trudne. Wydaje się, że trzeba zrobić tak niewiele, ledwie podnieść rękę i dotknąć, ale gdy się już weźmie do tego, to, co było bliskie nagle umyka. I to jest problem z praktyką buddyzmu i jedna z głównych przyczyn, dla których zapewne nie zostanę buddystą, choć ze wszystkich istniejących religii, ta wydaje mi się najbardziej godna naśladowania. Autor książki Steve Hagen jest kapłanem zen, nie jest to jednak pozycja ściśle zenistyczna. Właściwie wznosi się on nad podziały istniejące w buddyzmie i pokazuje najważniejsze. To nie wiara w coś, w jakiś dogmat jest podstawą buddyzmu, podstawą jest dążenie do bezpośredniego doświadczenia czystej świadomości. Tej, która tak bliska, choć jednocześnie daleka.
romeo - awatar romeo
Anioł upojony. Opowieści mistyczne Rumi
Anioł upojony. Opowieści mistyczne
Rumi
Lisioł upojony Poznawanie kultury odległych krain to szlachetny czyn, któremu Lisioł postanowił się oddać z wielkim zapałem. Z racji faktu, że Dżalaloddin Rumi ma takie wdzięczne nazwisko, futrzak sięgnął po jego książkę „Anioł upojony. Opowieści mistyczne” i zderzył się od razu ze ścianą. Było to całkiem przyjemne zderzenie. Dlaczego? Otóż sięgając po kanon – w tym wypadku islamu w swoim okresie rozkwitu – danej kultury należy się spodziewać turbulencji. Wszystkie elementy obserwujemy przez pryzmat własnych przyswojonych wartości, które niekoniecznie przystają do czytanego tekstu. Gdy ma się tego świadomość, można nabrać dystansu i po prostu cieszyć się odkrywaniem czegoś absolutnie nowego. . Aby odkrywanie było jeszcze skuteczniejsze, Lisioł zapodał sobie kroplówkę z piwa Garage Kamikadze (kolor się zgadza!) i tak upojony futrzak wysłuchiwał sporu religijnego pomiędzy lwem, a jego przyszłym obiadem, czyli zwierzyną łowną. Poruszano kwestię powierzenia się Bogu. Tutaj trzeba pamiętać o tym, że jest to okres islamu zwycięskiego, zatem duży nacisk w tekście został położony na ufność wobec Boga. Do tego stopnia, że może się to wydać czytelnikowi mocno abstrakcyjne. . Lisioł był też z wizytą u chorego, życząc mu miłego spotkania z aniołem śmierci *hmmm* chyba nie tak miało być? *Lisie wzruszenie łapkami*. Spotkań Lisioł odbył co niemiara bo „Anioł Upojony” to seria krótkich opowieści, których tytuły są zapisane po polsku i arabsku. . Prócz upomnień jak należy żyć i co jest miłe Bogu, pomiędzy literami ukryto też smaczki związaną z kulturą arabską. I tak, autor nie jest fanem Greków, nazywa ich obłudnymi i tak dalej. Lisioł uważa, że szkoda pisków, żeby się oto kłócić z autorem! I tak nic się nie wskóra. . Podsumowując, Lisioł nie poleca czytać książki na raz, bo wszystko Wam się zleje w jeden bełkot. Najlepiej sobie dawkować i czytać np. po dwa opowiadania. Wtedy można się nad nimi zastanowić, wyłapać sens, o który autorowi chodziło, napić się alkoholu dla lepszego zrozumienia. Dla znających język perski w piśmie został przygotowany specjalny bonus, czyli całość książki w oryginale!
Lisiołczyta - awatar Lisiołczyta
oceniła na73 lata temu