Mam przyjaciela trenera piłki nożnej

Okładka książki Mam przyjaciela trenera piłki nożnej autora Ralf Butschkow, 9788380088016
Okładka książki Mam przyjaciela trenera piłki nożnej
Ralf Butschkow Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Mądra Mysz (tom 98) literatura dziecięca
24 str. 24 min.
literatura dziecięca
Mądra Mysz (tom 98)
Ich hab einen Freund, der ist Fussball trainer
2020-09-02
2020-09-02
24 min.
Bolesław Ludwiczak

Kup Mam przyjaciela trenera piłki nożnej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mam przyjaciela trenera piłki nożnej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mam przyjaciela trenera piłki nożnej

Ciekawa książeczka dzięki której można poznać jak wygląda zawód trenera piłki nożnej.

Norbert jest trenerem młodzieżowej drużyny piłkarskiej KS Trąbczyn. Dzieci właśnie przygotowują się do ważnych rozgrywek. Zadaniem Norberta jest nie tylko opracowanie strategii na mecze, ale przede wszystkim troska o właściwe przygotowanie młodych sportowców. Trener dba o właściwą rozgrzewkę i prawidłowe wykonywanie ćwiczeń. Wspólnie z dziećmi analizuje również poprzednie mecze, by uniknąć popełnionych w czasie gry błędów. A co najważniejsze, wspiera młodych zawodników w czasie każdej rywalizacji. Takie zadanie wymaga odpowiedniego doświadczenia i właściwego podejścia. Zajrzyjcie razem z dziećmi do książki „Mam przyjaciela trenera piłki nożnej” i pokażcie maluchom, jak wygląda praca trenera piłkarskich młodzików!

Mądra Mysz w bardzo ciekawy sposób prezentuje poszczególne zawody. W nowości „Mam przyjaciela trenera piłki nożnej” mali czytelnicy zobaczą, jak wyglądają treningi młodych piłkarzy. Wspólnie z bohaterami książeczki zajrzą do szatni, przyjrzą się treningowi, a także wezmą udział w rozgrywkach. Co ważne, maluchy zobaczą, że za każdym sukcesem sportowym kryje się praca wielu osób.

„Mam przyjaciela trenera piłki nożnej” to krótka książeczka, napisana prostym językiem, przystępnym dla najmłodszych czytelników. Fabule towarzyszą kolorowe obrazki, wypełniające całe strony, co z pewnością zadowoli maluchy. Cieszę się, że w książeczce zobaczymy także dziewczynki grające w piłkę. To rzadki obrazek w lekturach o młodych piłkarzach, a przecież w piłkę nożną może grać każdy! Równie pozytywnym akcentem w tej książce jest podkreślenie jak ważna jest zasada fair play. Uważam, że warto uwrażliwiać dzieci na kulturę w sporcie od najmłodszych lat.

Polecam książkę „Mam przyjaciela trenera piłki nożnej” małym czytelnikom od 3. roku życia.
Czytelnicze Podwórko

To kolejna odsłona przedstawiania dzieciom zawodów i profesji tym razem trenera najpopularniejszego sportu świata. Kolejny raz przekonuję się, że seria mądra mysz jest super. Warto uświadamiać dzieci ze za sukcesem całej drużyny stoją zawodnicy i przede wszystkim trener!

20 użytkowników ma tytuł Mam przyjaciela trenera piłki nożnej na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Mam przyjaciela trenera piłki nożnej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mam przyjaciela trenera piłki nożnej

Ralf Butschkow
Ralf Butschkow
Autor serii bajek dla dzieci pt. Mądra Mysz - Zawody. W kazdej oddzielnej ksiazeczce opisuje maluchom poszczegolne prace, jakie wykonuja dorośli ludzie; uczac szacunku do drugiego czlowieka. Bajki z cyklu "Mam przyjaciela . . ." ciesza sie duza popularnoscia wsrod najmlodszych. Jest autorem takze ksiazeczek "Coś tu nie gra" i Coś tu nie pasuje".

Podwodny świat Jennifer Berne
Podwodny świat
Jennifer Berne
Jacques Cousteau był człowiekiem wszechstronnym i niezwykle uzdolnionym. Już od dziecka fascynowały go morza i oceany. Od najmłodszych lat interesował się również kinematografią i budową maszyn. Połączenie i rozwijanie tych dziecięcych pasji sprawiły, że stał się on prawdopodobnie najsławniejszym badaczem mórz i oceanów, podróżnikiem i obrońcą morskiego świata. Filmy i zdjęcia z jego podmorskich wypraw przez lata inspirowały wielu młodych ludzi do odkrywania ekosystemów, które skrywają się pod wodą. Bardzo ucieszyłam się, gdy zobaczyłam, że wydawnictwo Tekturka postanowiło wydać jego biografię. „Podwodny świat. Opowieść o Jacques’u Cousteau” to książka dla dzieci, która pokazuje, że warto rozwijać swoje pasje i podążać za marzeniami. Zajrzyjcie razem z nami to tej cudownej lektury. Woda od zawsze fascynowała Jacques’a. Chłopiec marzył, by pływać razem z rybami i odkrywać podwodne tajemnice. Gdy przeczytał opowieść o mężczyźnie, który oddychał pod wodą dzięki specjalnej rurce, postanowił za jego przykładem skonstruować odpowiedni sprzęt do nurkowania. Niestety, pierwsze eksperymenty nie zakończyły się sukcesem. Nie ostudziło to jednak zapału Jacques’a. Każdego dnia chłopiec rozwijał swoje pasje. Uwielbiał poznawać budowę przeróżnych konstrukcji i maszyn. W wolnych chwilach lubił także tworzyć filmy. Za zaoszczędzone pieniądze Jacques kupił swoją pierwszą kamerę i nagrywał otaczający go świat. Jego wytrwałość w dążeniu do celu oraz niezwykły prezent od przyjaciela sprawiły, że pewnego dnia Jacques spełnił swoje marzenia! Otrzymane od kolegi okulary do pływania pod wodą umożliwiły Jacques’owi nurkowanie wśród ryb i poznawanie podwodnego świata. Chcecie wiedzieć więcej o niezwykłych przygodach Jacques’a Cousteau? Koniecznie przeczytajcie książkę „Podwodny świat”. Jestem pewna, że ta fascynująca historia urzeknie Was tak samo jak mnie! „Podwodny świat. Opowieść o Jacques’u Cousteau” to historia, która niesie ze sobą bardzo wartościowe przesłanie. Przede wszystkim pokazuje ona dzieciom, że warto rozwijać swoje dziecięce pasje, gdyż to właśnie one sprawiają, że spełniają się nasze marzenia i poszerzają się nasze horyzonty. Niewinne marzenie Jacquesa, by pływać wśród morskich stworzeń sprawiło, że jako dorosły stał się on jednym z najsławniejszych odkrywców morskich ekosystemów. To właśnie Jacques Cousteau testował pierwowzór współczesnych masek do nurkowania. Co więcej, jest on uznawany za wynalazcę pierwszego akwalungu. Nie jest to jednak jedyny wartościowy przekaz tej historii! Jacques Cousteau był uważny obserwatorem natury. Z książki „Podwodny świat” dowiemy się, że w czasie swoich wypraw zauważył on, że coraz więcej morskich zwierząt i roślin choruje. Wrodzona dociekliwość Jacques’a sprawiła, iż szybko dotarł on do przyczyny niepokojących zmian. Gdy zauważył, że za degradację środowiska odpowiada człowiek, rozpoczął walkę o czystość mórz i oceanów. Do teraz Jacques’a Cousteau postrzega się jako rzecznika morskich ekosystemów! Uważam, że książka „Podwodny świat” to bardzo wartościowa i niezwykle piękna lektura. Fabuła urzeka, a przy tym jest niezwykle pouczająca. Nie mogłabym nie wspomnieć o wspaniałych ilustracjach. Eric Puybaret stworzył na każdej ze stron prawdziwe arcydzieła. Mnie najbardziej zachwyciła rozkładówka, przedstawiająca nurkowanie z akwalungiem! Ilustracje pokazujące ekspedycje Jacques’a naprawdę zarażają miłością do odkrywania podwodnego świata. Gorąco polecam książkę „Podwodny świat” każdemu marzycielowi! Dodaje ona skrzydeł, zaraża pozytywną energią, a do tego pokazuje, że na człowieku spoczywa ogromna odpowiedzialność za otaczające nas środowisko. Będzie to świetna lektura dla wszystkich dzieci od 6. roku życia. Czytelnicze Podwórko
CzytelniczePodwórko - awatar CzytelniczePodwórko
Mam przyjaciela energetyka Bolesław Ludwiczak
Mam przyjaciela energetyka
Bolesław Ludwiczak
Dzisiejszy świat jest uzależniony od energii elektrycznej. Tak naprawdę wszystkie firmy, biura, placówki rządowe, szpitale czy zwykłe domy są niemal całkowicie zależne od dostaw prądu. Gdy w wyniku działań człowieka lub natury jego dostawy nie docierają do danej części miasta, w praktyce zostaje ona sparaliżowana. Już w 1943 roku Rene Barjavel, francuski dziennikarz i pisarz, przewidywał koniec świata uzależnionego od energii elektrycznej. Wystarczyło jedne potężniejsze wyładowanie na Słońcu, aby świat współczesnego człowieka runą w gruzach. Dziś ta wizja robi się coraz bardziej prawdziwa, zaś o pracy Barjavela możemy poczytać choćby w serii komiksowej "Pożoga". Dlatego warto uczulać dzieciaki na tle tego, jak ważny i w praktyce absolutnie niezbędny jest zawód energetyka. Z dotychczasowych książeczek z tej serii, ta wydaje mi się być jedną z najważniejszych, jakie powstały. Tak naprawdę bez prądu, nie istnieje większość współczesnej cywilizacji krajów pierwszego świata. Czytacie tego bloga, bo macie swobodny dostęp do energii elektrycznej i internetu, co wcale nie jest takim powszechnym zjawiskiem. Wystarczy spojrzeć na Azje, Afrykę czy Amerykę południową. Cholera, nawet w pewnych regionach Europy i Ameryki północnej internet nie występuje powszechnie, a energia elektryczna nie dociera stale. Chyba że ktoś posiada własny agregat prądotwórczy. Książeczka przedstawia dzieciom jak to wszystko działa od kurtyny. Przedstawia źródła energii elektrycznej, w tym oczywiście odnawialne, skomplikowaną aparaturę zarządzającą monitorowaniem sieci energetycznej w kraju, rolę pracowników pogotowia energetycznego i tak dalej. Wszystko w formie ciekawie skonstruowanej opowiastki, gdzie młody chłopiec poznaje, jako gość, dzień z życia swego sąsiada Adama. Ten pracuje w pogotowiu energetycznym i przedstawia młodzieńcowi wszelkie aspekty swego fachu. W książeczce przeczytamy też o naprawach jakie przeprowadza pogotowie energetyczne, przyczynach mogących uszkodzić sieć energetyczną, czy jak dostarcza się prąd do domu. Osobiście bardzo polecam ten konkretny zeszyt. Jeśli nie znacie serii "Mądra Mysz", to warto zacząć z nią przygodę właśnie od tego numeru. Z pewnością w dzisiejszym, cyfrowym świecie, będzie on poważnym przewodnikiem dla dzieci.
WPajęczejSieci - awatar WPajęczejSieci
Mam przyjaciela marynarza Ralf Butschkow
Mam przyjaciela marynarza
Ralf Butschkow Suzanne Schürmann
MaleWielkieKsiazki.blogspot.com Morze, nasze morze. Szkoda, że nie wszyscy mieszkamy tak blisko niego, by choć raz w miesiącu zobaczyć falującą wodę, statki, port.... Marynarze - zawód bardzo wymagający. Odporność na stres, idealne zdrowie, siła i to zarówno fizyczna, jak i psychiczna. Do tego chyba dobre płuca, bo marynarze co rusz przedstawiani nam są z fajką. Nasz przyjaciel z książki Mądrej Myszy również. Karol, bo tak ma na imię, jest marynarzem, ale pracuje w porcie. Nie wypływa daleko. Jego codziennymi obowiązkami jest obsługa holownika i to o tym statku dowiemy się najwięcej. Szczerze mówiąc, nigdy nie zastanawiałam się, jak ważna jest funkcja holowników, a w tej książeczce Karol opowiedział nam wszystko ze szczegółami. Pokazał jednak nie tylko zajęcia na holowniku, ale zobaczyliśmy wielkie masowce, przewożące towary sypkie. Poznaliśmy sposób, w jaki naprawia się ogromne statki, zwłaszcza w części zwykle zanurzonej pod wodą. Bardzo ciekawy temat i klarownie wytłumaczony. Stocznia jest miejscem, gdzie praca wre całą dobę, pływający dok, frachtowce, port przyjmujący ogromne kontenerowce. Dowiemy się również co przewożą "rorowce". Znajdziemy się też oczywiście wewnątrz statku. Mostek kapitański, ster, echosonda, radar, radiostacja oraz maszynownia ma się rozumieć - obowiązkowe miejsce zwiedzania dla chłopców. Popłyniemy również do dawnej dzielnicy portowej ze starymi magazynami, sięgającymi czasem i siedmiu pięter. Tam można przechowywać towary przywiezione z egzotycznych krajów; kakao, herbatę, orzechy, jedwab, przyprawy. Tam nawet pachnie cynamonowo... Pięknie ilustrowana, edukacyjna książeczka, którą warto mieć w domu. Zaręczam, że temat będzie fascynujący nie tylko dla miłośników morza i statków. Polecam!
Ida - awatar Ida
oceniła na88 lat temu

Cytaty z książki Mam przyjaciela trenera piłki nożnej

Dodaj cytat z książki Mam przyjaciela trenera piłki nożnej