Okładka książki Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej” autora Anna Zechenter, 9788380985513
Anna Zechenter Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej historia
historia
2019-01-01
2019-01-01

Kup Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej” w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej”

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej”

Witam.
Kolejna książka z historii Polski którą z czystym sercem mogę polecić. Temat ciężki, chyba ze 3 razy zabierałem się za czytanie, ale napisany z pasją, widać zaangażowanie autorki co przemawia do mnie jednoznacznie.
Ciężko się czyta o tragedii naszych przodków ale warto znać jaka była nasza przeszłość, zwłaszcza że przez wiele lat propaganda czy to sowiecka czy komunistyczna skutecznie zacierała ślady po holokauście Polaków na Wschodzie. Tak to trzeba nazwać, skoro w niektórych rejonach ZSRR zamordowano kilkadziesiąt procent mieszkających tam Polaków.
Dziesięć lat łagrów bez prawa korespondencji. Brzmi nie tak tragicznie tylko że, jak można to wiele razy przeczytać, oznaczało to wyrok śmierci, najczęściej strzał w potylicę.
Często było to poprzedzone torturami które były ogromnym cierpieniem dla męczonych w bolszewickich aresztach. Ciężko się to czyta ale warto by zestawić z propagandą lewacką czy to ówczesną bolszewicką czy też kolejnymi pokoleniami pożytecznych idiotów piszących jak to było wspaniale w tworzącej się Rosji sowieckiej, ile dobra przyniósł komunistyczny raj.
Mam jeszcze dwa smutne przemyślenia.
Pierwsze to grzech zbiorowej amnezji. Ciągnie się niestety po dzień dzisiejszy. Bo wprawdzie wielu ocalałych z rzezi naszych rodaków na Wschodzie zrezygnowało po wielu latach z próby powrotu do Ojczyzny gdyż Ojczyzna a raczej urzędnicy zadekowani na swoich ciepłych posadkach wypięli się na nich, rozpatrują odmownie wnioski o przyjęcie repatriantów. Tak, tak, to wielki wstyd że nie pomogliśmy naszym rodakom na przyjazd do Polski bo nie ma niby warunków - czytam co jakiś czas że samorządy odmawiają proszącym bo nie mają niby pieniędzy na pomoc, szkoda tylko ze jednocześnie idą duże pieniądze na wątpliwe inicjatywy. 35 lat nie było czasu aby uchwalić prawa które pomogłoby sprawdzić Polaków nie tylko z b. ZSRR ale również z Ameryki Południowej czy gdziekolwiek ich los zagnał.
I może tyle bo serce się kraje. Pozdr.

Witam.

12 użytkowników ma tytuł Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej” na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej” na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej”

Anna Zechenter
Anna Zechenter
Anna Zechenter (1959) z wykształcenia germanistka. Przed 1980 r. członek Studenckiego Komitetu Solidarności w Krakowie, w 1980 współzałożycielka NZS w Krakowie, członek Klubu Myśli Patriotycznej „Jagiellonia”. Publikuje m.in. w „Dzienniku Polskim”, „Arcanach”, wydawnictwach IPN, „Gazecie Polskiej”, „Nowym Państwie”. W 1994 opublikowała na łamach „Czasu Krakowskiego” i „Życia Warszawy” pierwsze w Polsce raporty agentów wschodnioniemieckiego Stasi (MfS),m.in. raport Zbigniewa Sobotki z 1989 (w 1994 min. spraw wewnętrznych); akta zamieszkałego w PRL agenta Stasi Detlefa Rusera z inwigilacji podziemnej „S” w Gdańsku w l. 80 oraz raporty agenta Stasi Hermanna Schneidera z inwigilacji ks. Henryka Jankowskiego w l. 80. Obecnie pracownik krakowskiego oddziału IPN.

Cytaty z książki Zagłada Polaków w Związku Sowieckim. Od przewrotu bolszewickiego do „operacji polskiej”

Ciekawostki historyczne