ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Otwórz oczy

- reportaż
- 2019-11-21
- 2019-11-21
Rafał Gębura opisał w formie reportaży prawdziwe historie 20 osób, które w trakcie wielogodzinnych rozmów podzieliły się z nim swoimi niezwykłymi doświadczeniami. Ich porażająca szczerość pozwala lepiej zrozumieć i oceniać świat, w którym żyjemy. Książka przekazuje także praktyczne wskazówki od ludzi, którzy żyją w nietypowy sposób lub wykonują niszowe zawody.
Kup Otwórz oczy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Otwórz oczy
Od dłuższego czasu regularnie oglądam kanał 7 metrów pod ziemią, gdzie Rafał Gębura przeprowadza krótkie wywiady z rozmaitymi osobami, których życie może się wydać komukolwiek interesujące. Znajdziemy tam opowieści przedstawicieli różnych profesji (jest wśród nich ginekolog i strażak, ale też wróżka czy haker),a także osoby w rozmaity sposób dotknięte przez los i nieakceptowane w społeczeństwie. I choć nie widziałam wszystkich dostępnych na stronie filmów, było ich dostatecznie dużo, żebym doceniła warsztat dziennikarski autora, jego niezwykły takt i spokój, a także pewną otwartość, która zdaje się udzielać widzowi. Nie skłamię, jeśli powiem, że wiele filmów z tego kanału realnie otworzyło mi oczy i zmieniło moje spojrzenie na świat. Nic więc dziwnego, że kiedy usłyszałam o nadchodzącej premierze książki Rafała Gębury, nie wahałam się długo. I choć na co dzień rzadko czytam reportaże, tym razem postanowiłam zrobić wyjątek. Niestety, mimo całej sympatii do twórcy książki i pozytywnego nastawienia do lektury, Otwórz oczy nie spełniło moich oczekiwań. Zacznijmy od kwestii technicznych: na książkę składa się 19 rozdziałów; każdy z nich, podobnie jak filmy na kanale, poświęcony jest osobnemu bohaterowi. Tym razem nie mamy jednak do czynienia z wywiadami, a bardziej opisową formą reportażu. Z wielogodzinnych rozmów wybrane zostały najważniejsze tematy i konteksty, które otrzymały narracyjny opis. Wszystko to zwieńczone jest krótkim komentarzem z przemyśleniami autora. W każdym rozdziale pojawiają się też wypowiedzi samych bohaterów reportaży – są one wtrącane w formie ciekawie zaznaczonych cytatów. W ogóle oprawa wizualna tej książki bardzo mi się podoba, ale ja ogólnie lubię stylistykę książek Altenberga: jest minimalistyczna, a jednocześnie niemożliwa do pomylenia z żadną inną. Ale wróćmy do treści. Niestety to właśnie konstrukcja poszczególnych rozdziałów sprawiła, że nie czytało mi się tej książki dobrze. Serce mi się łamało, bo podczas czytania słyszałam w głowie skądinąd przyjemny głos autora i wiedziałam, że są to jego słowa, którymi stara się naszkicować mi świat i sytuację bohaterów. Niestety zabrakło mi wyobraźni lub umiejętności wczucia się w poszczególne historie. Postaci bez twarzy i głosu (choćby zmodyfikowanego) nie wzbudzały moich emocji, a same opowieści były zwyczajnie za krótkie, żebym zdążyła się zaangażować. Momentami miałam wrażenie, że autor stoi w rozkroku, że jednocześnie chce nam dać coś więcej, niż w filmach, które realizuje na co dzień, a z drugiej nie ma miejsca lub pomysłu, żeby stworzyć naprawdę szeroki i wyczerpujący kontekst. I tak, wiem, że w reportażu chodzi o temat i bohaterów i że to na nich powinnam się skupić. Niestety kiedy forma mnie nie zachęca, przyswojenie treści sprawia spory problem. Ale muszę to przyznać: w tych 20 rozdziałach, na 300 stronach pada wiele ważnych zdań. Wiele tekstów uwrażliwia nas na rzeczywistości i pozwala dostrzec to, na co zwykle nie zwracamy uwagi. Są tu treści kontrowersyjne, ciekawe, wywołujące emocje; są też takie, które niewątpliwie poszerzą nasze horyzonty. A jednak zawahałabym się, gdybym miała powiedzieć, czy to książka, którą koniecznie trzeba przeczytać. Myślę, że część z nas może pozostać przy kanale 7 metrów pod ziemią. ------------------------------------------ https://czworgiem-oczu.blogspot.com/2019/11/rafa-gebura-otworz-oczy.html
Oceny książki Otwórz oczy
1863 użytkowników ma tytuł Otwórz oczy na półkach głównych- Przeczytane 1 137
- 2020 30
- 2019 26
- 2020 23
- 2021 15
- Reportaż 13
Tagi i tematy do książki Otwórz oczy
Czytelnicy Otwórz oczy przeczytali również
Cytaty z książki Otwórz oczy
Zrozumienie nie oznacza akceptacji ani aprobaty.
Zrozumienie nie oznacza akceptacji ani aprobaty.
Świadków można podzielić na szczerych i nieszczerych. Tyle że ci pierwsi wcale nie muszą mówić prawdy.

Opinie i dyskusje o książce Otwórz oczy
Otwórz oczy autorstwa Rafał Gębura to mocny, szczery zbiór wywiadów, które naprawdę zmuszają do refleksji. Historie bohaterów są autentyczne, często trudne i poruszające, a styl autora pełen empatii i szacunku. Każdy rozdział otwiera nową perspektywę i pokazuje świat, którego zwykle nie dostrzegamy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór wywiadów, które uderzają szczerością i różnorodnością tematów. Książka nie tylko angażuje emocjonalnie, ale też poszerza horyzonty i zostawia czytelnika z ważnymi pytaniami o współczesny świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona książka
Moja ulubiona książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka! Nie mogłam się oderwać i czytałam całą noc do rana. Mocna i szczera do bólu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa książka od influencera, nędzna lektura na maksymalnie kilka godzin. Potworny padding długosci książki poprzez stosowane duże czcionki i wszechobecne obrazki i inne cudawianki.
Tresć też niestety niczego ciekawego nie oferuje...
Książka dla nikogo, nie warta nawet wypożyczenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTresć też niestety niczego ciekawego nie oferuje...
Książka dla nikogo, nie warta nawet wypożyczenia.
Papierowe rozszerzenie "7 metrów pod ziemią".
Wachlarz tematów bardzo zróżnicowany, każdy znajdzie coś co go zaskoczy, oburzy, da do myślenia, ale też coś co go raczej znuży czy wyda się niezbyt ciekawe. Nie ma w tym nic złego, po prostu jedne historie bardziej szarpią nasze emocjonalne struny a inne mniej.
Uśredniając wywiady są naprawdę dobre i czasu spędzonego z tą książką nie można uznać za zmarnowany.
Papierowe rozszerzenie "7 metrów pod ziemią".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli oglądasz program Rafała Gębury forma przedstawionych rozmów na pewno cię nie zaskoczy.
Kanał "7 metrów pod ziemią" ogladam chyba prawie od początku. A Rafał swoją charyzmą, ciepłem, ciekawością drugiego człowieka - kupił mnie od razu. Takich dziennikarzy jest zdecydowanie za mało na naszym polskim rynku.
Przeczytalam i nie zawiodłam się. Zachował w niej wszystko to, czym wczesniej urzekał w programie: nietypowe i trudne tematy, trafne i ciekawe pytania, szacunek do bohatera rozmowy, chęć poznania tej osoby, ale bez oceniania. Dzięki tej książce otworzyłam oczy na wiele spraw, jak z resztą zawsze to było przy programie.a
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięc jak tylko zobaczyłam, że wydał książkę, wiedziałam, że muszę ją przeczytać.
Przeczytalam i nie zawiodłam się. Zachował w niej wszystko to, czym...
Pana Rafała oglądam od dawna i doceniam sposób w jaki prowadzi wywiady... książkę uważam za tak samo dobrą...szeroki wachlarz tematów , trudne rozmowy, trudne tematy. Bez oceniania, historie ludzi którzy mieli odwagę opowiedzieć o sprawach które najlepiej omijać szerokim łukiem... Naprawdę otwiera oczy...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocne tematy, trudno się oderwać od lektury. Ale odczuwam niedosyt. Za krótko! Każdy wywiad mógłby być świetnym materiałem na książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdrobinę nastawione na sensację, ale pokazuje rejony o których wolimy nie myśleć albo się nie zapuszczamy.