Zakochani do szaleństwa

Okładka książki Zakochani do szaleństwa autorstwa Eloisa James
Okładka książki Zakochani do szaleństwa autorstwa Eloisa James
Eloisa James Wydawnictwo: Amber Cykl: Zakochani do szaleństwa (tom 1) Seria: Romans Historyczny [Amber] literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Zakochani do szaleństwa (tom 1)
Romans Historyczny [Amber]
Wilde in Love
2018-11-22
2018-11-22
Aleksandra Januszewska, Ewa Morycińska-Dzius
Aż skrzy się humorem i seksownym wdziękiem – to znak firmowy
Eloisy James. „Romantic Times”
Jedna z najlepszych powieści roku według „Cosmopolitan”
Tom 1 serii Zakochani do szaleństwa o niebywale ekscentrycznej
książęcej rodzinie.
Lord Alaric Wilde, syn księcia Lindow, jest najbardziej znanym mężczyzną Anglii, podziwianym z powodu mrożących krew w żyłach przygód i zawadiackiej urody. Wracając do kraju po latach egzotycznych podróży, nie miał pojęcia, jak jest sławny, dopóki na spotkanie nie wybiegł mu tłum rozentuzjazmowanych wielbicielek. Alaric chroni się w zamku swego ojca. Lecz właśnie w chwili, gdy uświadamia sobie, że cieszy się nie tyle sławą, co złą sławą, poznaje tu Willę Ffynche – pannę niezwykle śmiałą i niezwykle tajemniczą.
Jedyną kobietę, na której jego renoma nie robi wrażenia.
Jedyną, która nie chce mieć z nim nic wspólnego.
Jedyną, którą on chciałby mieć tylko dla siebie…

Kup Zakochani do szaleństwa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zakochani do szaleństwa

294 283

Oceny książki Zakochani do szaleństwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakochani do szaleństwa

Interesujący romans.

Interesujący romans.

Zakochani do szaleństwa - Eloisa James to romans historyczny rozpoczynający serię o ekscentrycznej rodzinie Wilde'ów.

Lord Alaric Wilde, sławny awanturnik, wraca do Anglii i spotyka Willę Ffynche – tajemniczą i nieugiętą pannę, której jako jedynej jego sława nie robi wrażenia. Jest to lekka, pełna humoru i zmysłowości opowieść o tym, jak najbardziej pożądany mężczyzna walczy o serce jedynej kobiety, która nie chce mieć z nim nic wspólnego.

Daje druga gwiazdkę za drugą połowę książki. Sięgnęłam bo polecała je Julia Quinn autorka mojego ukochanego uniwersum Bridgertonow. Niestety nie ma miłości z Alarikiem i Willa. Nie podobały mi się ani postaci, ani ich imiona, ani dialogi, ani sytuacje. Nazywanie dzieci imionami greckich wojowników wydało mi się bardzo pretensjonalne. Dialogi dziwne. Romans osadzony w czasach regencji, bardzo, ale to bardzo wzorowany współczesnością- oczywiście nie oczekuje, że będzie to relacja historyczna, natomiast wspomniani wcześniej Bridgertonowie o wiele lepiej wydaje mi sie oddają realia tamtych czasów, mimo że na potrzeby literackie również są bardzo uwspolczesnieni. Zakochani do szaleństwa pod tym względem są odklejeni totalnie :) pozycja na 1 wieczór, szczerze mówiąc troche kartkowałam. Idę po kolejny tom zobaczyć czy kolejne grecko imienne dziecko Wildeow mnie pozytywnie zaskoczy.

456 użytkowników ma tytuł Zakochani do szaleństwa na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł Zakochani do szaleństwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zakochani do szaleństwa

Eloisa James
Mary Bly (ur. 1962) jest profesorem literatury angielskiej na Fordham University. Pisze również romanse pod pseudonimem Eloisa James. Urodziła się w stanie Minnesota w 1962 roku. Bly jest żoną Alessandro Vettori,który jest również profesorem na Uniwersytecie Rutgers . Mają syna i córkę. Rodzina mieszka przede wszystkim w New Jersey, ale spędza wakacje w Toskanii.

Zbyt szalony na męża Eloisa James
Zbyt szalony na męża
Eloisa James
Druga część o miłosnych perypetiach zawsze zakochanej do szaleństwa, ekscentrycznej książęcej rodziny Wilde’ów z Lindow Castle. Diana & Roland W poprzedniej części dziedzic książęcego tytułu lord Roland Northbridge Wilde został porzucony na przyjęciu zaręczynowym przez pannę Dianę Belgrave. Aby zapomnieć o byłej narzeczonej zaciągnął się do wojska i wyjechał. Po dwuch latach wraca do Anglii i North zastaje Dianę w rodzinnym zamku... pracującą jako guwernantka. Ale na tym nie koniec niespodzianek: w towarzystwie panuje opinia, że Wilde jest „zbyt szalony na męża”… Diana miała swoje powody żeby porzucić niedoszłego narzeczonego! Odsunęła się od rodziny i szukając pracy i pomocy znalazła ja w... Zamku Lindow. North mimo skandalu wciąż pragnie Diany i gotów jest podjąć każde ryzyko, by ją zdobyć. Teraz jest już zaprawionym w bojach wojownikiem, a bitwę o serce swej damy postanowił wygrać. Tymczasem Diana musi bronić swego serca bo Nort przy bliższym poznaniu nie przypomina tego poważnego dandysa w perukach i strojnych frakach, który miał być jej mężem! Jakie rodzinne tajemnice ukrywa Diana? Czy Nort odkryje prawdę o Dianie i pomoże jej z kłopotami? Czy Diana da mu druga szanse? Romans 🌶🌶 Humor ⭐️⭐️ Polecam! Klimat romansu historycznego! Konwenanse i tajemnice! Piękne stroje i bale! I jak wiadomo po wielu perypetiach mamy happy end!
na_deszczowe_dni - awatar na_deszczowe_dni
Taniec w świetle księżyca Julia Quinn
Taniec w świetle księżyca
Julia Quinn
𝙻𝚎𝚔𝚔𝚊 𝚒 𝚙𝚛𝚣𝚢𝚓𝚎𝚖𝚗𝚊 𝚙𝚘𝚠𝚒𝚎𝚜́𝚌́ 𝚑𝚒𝚜𝚝𝚘𝚛𝚢𝚌𝚣𝚗𝚊 𝚞𝚝𝚛𝚣𝚢𝚖𝚊𝚗𝚊 𝚠 𝚜𝚝𝚊𝚛𝚘𝚍𝚊𝚠𝚗𝚢𝚖 𝚜𝚝𝚢𝚕𝚞 𝚣 𝚖𝚘𝚝𝚢𝚠𝚎𝚖 𝚗𝚒𝚎𝚙𝚘𝚙𝚛𝚊𝚠𝚗𝚢𝚌𝚑 𝚛𝚘𝚖𝚊𝚗𝚝𝚢𝚔𝚘́𝚠, 𝚔𝚝𝚘́𝚛𝚊 𝚙𝚛𝚣𝚎𝚗𝚘𝚜𝚒 𝚍𝚘 𝚇𝙸𝚇 - 𝚠𝚒𝚎𝚌𝚣𝚗𝚎𝚐𝚘 𝙻𝚘𝚗𝚍𝚢𝚗𝚞. 𝚆 𝚔𝚜𝚒𝚊̨𝚣̇𝚌𝚎 𝚙𝚘𝚛𝚞𝚜𝚣𝚊𝚗𝚎 𝚜𝚊̨ 𝚠𝚊𝚣̇𝚗𝚎 𝚔𝚠𝚎𝚜𝚝𝚒𝚎 𝚖𝚒ł𝚘𝚜́𝚌𝚒, 𝚠𝚒𝚎𝚛𝚗𝚘𝚜́𝚌𝚒, 𝚞𝚍𝚛𝚎̨𝚔𝚒, 𝚝𝚌𝚑𝚘́𝚛𝚣𝚘𝚜𝚝𝚠𝚊 𝚌𝚣𝚢 𝚘𝚍𝚠𝚊𝚐𝚒. 𝙷𝚒𝚜𝚝𝚘𝚛𝚒𝚊 𝚙𝚘𝚔𝚊𝚣𝚞𝚓𝚎, 𝚣̇𝚎 𝚔𝚊𝚣̇𝚍𝚢 𝚌𝚣ł𝚘𝚠𝚒𝚎𝚔 𝚜𝚝𝚊𝚠𝚒𝚊 𝚝𝚛𝚞𝚍𝚗𝚘𝚜́𝚌𝚒 𝚜𝚠𝚘𝚒𝚖 𝚌𝚣𝚊𝚜𝚘𝚖. 𝙰𝚞𝚝𝚘𝚛𝚔𝚊 𝚠 𝚜𝚞𝚋𝚝𝚎𝚕𝚗𝚢 𝚜𝚙𝚘𝚜𝚘́𝚋 𝚞𝚝𝚛𝚣𝚢𝚖𝚞𝚓𝚎 𝚛𝚘𝚖𝚊𝚗𝚝𝚢𝚌𝚣𝚗𝚢 𝚒 𝚙𝚎ł𝚎𝚗 𝚜𝚎𝚗𝚝𝚢𝚖𝚎𝚗𝚝𝚞 𝚔𝚕𝚒𝚖𝚊𝚝. 𝙰𝚛𝚊𝚋𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚒 𝙹𝚘𝚑𝚗 𝚙𝚛𝚣𝚎𝚌𝚑𝚘𝚍𝚣𝚊̨ 𝚍𝚛𝚘𝚐𝚎̨, 𝚠 𝚔𝚝𝚘́𝚛𝚎𝚓 𝚙𝚛𝚘́𝚋𝚞𝚓𝚊̨ 𝚣𝚛𝚘𝚣𝚞𝚖𝚒𝚎𝚌́ 𝚜𝚒𝚎𝚋𝚒𝚎 𝚗𝚊𝚣𝚠𝚊𝚓𝚎𝚖, 𝚊 𝚖𝚒ł𝚘𝚜́𝚌́ ł𝚊̨𝚌𝚣𝚢 𝚒𝚌𝚑 𝚗𝚊 𝚣𝚊𝚠𝚜𝚣𝚎. 💌📖
popisana_strona - awatar popisana_strona
oceniła na71 rok temu
Władca mroku Elizabeth Hoyt
Władca mroku
Elizabeth Hoyt
I mamy piątą część cyklu Tajemnice Maiden Lane. Tu autorka kreśli historię Megs i Godrica - postaci poznanych już we wcześniejszych tomach. Są małżeństwem zaaranżowanym przez brata Megs, który w ten sposób chciał ochronić ją przed skandalem. I Megs i Godric przeżyli swoje wielkie miłości - on miał żonę, która bardzo kochał i zmarła, a ukochany Megs został zabity. Teraz po ślubie zamieszkują osobno ale po dwóch latach Megs wraca do Londynu i ma tylko dwa cele - pierwszy, to zabić Ducha St. Giles, gdyż jest pewna, że to on zamordował jej ukochanego, drugie - po drugie pragnie dziecka. Przyjazd Megs wywraca do góry nogami świat Godrica - jest Duchem i wie, że teraz ciężko mu będzie wychodzić nocami i zachować swoją tajemnicę przed żoną. Mamy tu zderzenie dwóch światów - Megs - radosna i pełna życia młoda kobieta, a po drugiej stronie Godrick - żyjący, jak pustelnik, zamknięty w sobie. Oba te światy zaczynają wkrótce na siebie działać i jakby się uzupełniać, pomimo, że początkowo byli bardzo chłodni, zwłaszcza Megs, teraz zaczyna już działać pożądanie, namiętność i rodzi się głębokie uczucie. Podobnie, jak w każdej części jest tu wątek kryminalny i dowiadujemy się, że Duchem był nie tylko Winter i Godric - jest jeszcze jeden, a o nim opowie nam z pewnością następny tom. Przyznam, że zaskoczył mnie kapitan dragonów, który tak długo i z takim uporem szukał Ducha St. Giles. Bardzo się cieszę, że polecono mi ten cykl - jest naprawdę wspaniały!
Barbara55 - awatar Barbara55
Zaborcza bestia Melisa Bel
Zaborcza bestia
Melisa Bel
Ostatni tom serii „Niepokorni” to emocjonalne mistrzostwo w literaturze obyczajowej! Lady Annabel Brooke przez całe życie była wychowywana przez surową i apodyktyczną matkę – ubrana, czesana i prowadzona z przesadną ostrożnością, jakby była zaklęta w świecie cnotliwości i pokory. Gdy dowiaduje się, że jej przyszłość została zaplanowana u boku zadufanego, konserwatywnego pastora, w końcu postanawia sprzeciwić się narzuconym zasadom. To moment, w którym dziewczyna wreszcie zaczyna walczyć o siebie, o własne pragnienia i uczucia. I wtedy wkracza on – przystojny, władczy, porywczy właściciel teatru, znienawidzony przez matkę Annabel, nazywany przez wszystkich „bestią”. Jego pojawienie się zmienia wszystko. Relacja bohaterów od pierwszych chwil przyciąga i nie pozwala oderwać się od historii. Iskry, napięcie, momenty subtelnej czułości i dramatyzmu – wszystko zostało tu zbalansowane perfekcyjnie. Audiobook w wykonaniu Jacka Draguna to prawdziwa przyjemność dla ucha. Jego interpretacja postaci sprawia, że emocje są jeszcze bardziej wyraziste, a słuchacz niemal czuje każdy gest, spojrzenie i drżenie serca bohaterów. Jego głos nadaje opowieści intensywności i dramatyzmu, ale też ciepła i lekkości w momentach humorystycznych. Choć jest to ostatni tom serii, Melisa Bel zostawia czytelnika z satysfakcją i lekkim niedosytem – bo historia jest tak wciągająca, że mogłabym słuchać jej bez końca! Na szczęście wiem, że autorka już szykuje kolejną cudowną serię i jestem o tym przekonana – będzie równie emocjonująco i porywająco jak „Niepokorni”. Ten tom to idealne połączenie romansu, dramatu i życiowych wyborów, które pozostają w pamięci długo po zakończeniu słuchania. Polecam!
kdmybooknow Dziuba - awatar kdmybooknow Dziuba
oceniła na107 miesięcy temu
Odzyskana miłość Lorraine Heath
Odzyskana miłość
Lorraine Heath
To była bardzo dobra książka, ale bez większej akcji i przygód. Nie było pościgów, porwań, walk. Powiedziałabym nawet, że to historyczna powieść psychologiczna. Po przeczytaniu nasuwa się jeden wniosek - rozmowa. Dialog jest najważniejszy, bo bez tego nie da rozwiązać się niczego. Romans opowiada historię miłości hrabiego Morgana i jego młodej żony Claire, którzy jeszcze w dzieciństwie zostali zaręczeni. Claire idąc do ślubu była bardzo niedoświadczona i przestraszona wizją nocy poślubnej. Dlatego po alkoholu wpada ze swoim szwagrem (a przyjacielem z dzieciństwa) na głupi pomysł (Stephen wchodzi do sypialni nowożeńców),który ma pomóc odsunąć w czasie zbliżenie z mężem. Morgan, który ich "przyłapuje" odsyła żonę na wieś a sam oddaje się dzikim zabawom w Londynie. Gdyby oni wtedy porozmawiali, to wszystko ułożyłoby się inaczej. Spotykają się po kilku latach, gdy Claire przyjeżdża do Londynu ze swoją nastoletnią siostrą na bal debiutantek. Zatrzymują się w domu męża Claire. Morgan wtedy dostrzega, że Beth jest dokładnie w wieku jego żony, kiedy brali ślub, że to właściwie jeszcze dziecko i ma głupkowate pomysły. Zaczyna rozumieć żonę, poznawać ją teraz jako starszą kobietę i zakochiwać się. W książce jest dużo dialogów, rozmyślań, konkluzji. Mądrych wniosków i jej i jego o małżeństwie, dojrzałości, ślubie. To nie jest głupi harlekin, płytkie przemyślenia i wzdychania do siebie nawzajem. Nie ma tu wartkiej akcji ani wątku kryminalnego. Mimo tego czytało się to bardzo dobrze. Odejmuję jednak gwiazdki, ponieważ pod koniec było tak dramatycznie a ja nie tego szukam w romansach ;) Potrzebuję lekkich historii, dramatów nie aż tak ciężkich i opisanych nie tak przejmująco. Polecam tę książkę wszystkim, którzy chcą mądrzejszego harlekina niż porwana księżniczka przez szkockiego górala, którzy uciekają przez las i ogrzewają się przy ognisku ;)
zimazima - awatar zimazima
oceniła na73 lata temu
Książę nocy Elizabeth Hoyt
Książę nocy
Elizabeth Hoyt
Mam całą serię Tajemnice Maiden Lane i absolutnie nie żałuję, że kupiłam tą serię. Od książek po prostu nie można się oderwać. Tu mamy historię poznanych wcześniej - księcia Maximusa i Artemis. Dwa całkowite przeciwieństwa - książę, to surowy, przestrzegający zasad człowiek, robiący tylko to, co przystoi księciu - Artemis jest damą do towarzystwa, bez statusu, tytułu i pieniędzy. Książę ma jednak dwie twarze - nocą staje się Duchem St. Giles, a jego główny cel, to zemsta i obsesyjne wręcz szukanie mordercy rodziców. Podczas początkowo przypadkowych spotkaniach i bliższym poznawaniu się, zaczyna się rodzić uczucie. Maximus próbuje z nim walczy, przedkładając konwenanse i fakt, że zgodnie z tytułem musi się im poddać. Ale...., czy można walczyć, a przede wszystkim wygrać z namiętnością, pożądaniem i wielką miłością? Mamy tu długo kreślony i rozwijający się wątek sensacyjny, a także, jak w każdym tomie świetnie pokazane postacie drugoplanowe. Kiedy wszystko jest rozwiązane - autorka pokazuje nam wszystkich bohaterów, których poznaliśmy wcześniej i którzy byli Duchami St. Giles. Myślę, że to świetne zamknięcie całości i historii mrocznej dzielnicy z pełnym wachlarzem jej bohaterów, targającymi nimi emocjami i uczuciami, które często - tak myślę - udzielają się i czytelnikom. Zawsze będę polecać ten cykl - jest wprost fantastyczny!
Barbara55 - awatar Barbara55
Kapitan Ross Melisa Bel
Kapitan Ross
Melisa Bel
Czwarty tom cyklu Niepokorni udowadnia, że Melisa Bel potrafi nie tylko pisać porywające historie, ale też w niezwykły sposób je opowiadać. Tym razem to właśnie autorka wciela się w rolę lektorki audiobooka – i trzeba przyznać, że zrobiła to genialnie! Jej głos idealnie oddaje charakter bohaterów, a emocje zawarte w dialogach stają się dzięki temu jeszcze bardziej wyraziste. Lady Helen Williams od lat uchodzi na salonach za niedostępną piękność. Choć przyciąga spojrzenia, nie spieszy się z zamążpójściem, które traktuje jak obowiązek, a nie romantyczne spełnienie. Zniechęcona uwagą skupioną wyłącznie na jej urodzie, zaczyna wierzyć, że nigdy nie będzie w stanie nikogo pokochać. Wszystko zmienia się w chwili, gdy los stawia na jej drodze kapitana Rossa Mortimera – mężczyznę, który nie tylko nie daje się zrazić jej chłodnemu dystansowi, ale wręcz odpowiada na jej cięte uwagi własnym urokiem i odwagą. Ross to postać, która od pierwszych stron intryguje. Gardzi wyższymi sferami i ponad wszystko ceni wolność, dlatego kiedy spotyka Helen w dość nietypowych okolicznościach, bierze ją za… ekskluzywną kurtyzanę. Ten błąd prowadzi do niezwykłego ciągu wydarzeń, w których nie brakuje gniewu, ironii, ale i rodzącej się fascynacji. To właśnie kontrast między bohaterami sprawia, że historia tak mocno wciąga. Ona – dama z dobrego domu, pozornie chłodna, a jednak pełna pragnień i ukrytych emocji. On – kapitan, zuchwały, wolny duch, żyjący według własnych zasad. Oboje muszą zmierzyć się nie tylko z oczekiwaniami otoczenia, ale także z własnymi przekonaniami. Helen, przyzwyczajona do tego, że jej przyszłość została dawno zaplanowana, patrzy z zazdrością na swobodę, z jaką Ross kroczy przez życie. On z kolei musi zrozumieć, że prawdziwa wolność może iść w parze z uczuciem, a nie być od niego ucieczką. Melisa Bel jak zawsze dba o nastrojowy klimat, wplatając w dialogi błyskotliwe riposty, a w opisy – emocje, które mocno trafiają do czytelnika. Całość brzmi jeszcze mocniej w wersji audio, bo interpretacja autorki nadaje historii autentyczności i wyjątkowego uroku. Słychać, że zna swoich bohaterów na wylot – potrafi oddać ich gniew, smutek, a także rodzącą się namiętność. „Kapitan Ross” to opowieść o tym, że każdy z nas musi stawić czoła własnym sztormom. Jedni walczą z oczekiwaniami społeczeństwa, inni – z pragnieniem wolności, a jeszcze inni – z lękiem przed prawdziwym uczuciem. Lady Helen i kapitan Ross udowadniają, że największe wyzwania mogą prowadzić do największych odkryć – i że czasem to, co zaczyna się od błędu, kończy się miłością zdolną przetrwać niejedną burzę. Polecam tę część nie tylko fanom serii, ale każdemu, kto pragnie zanurzyć się w opowieści pełnej pasji, sprzeczności i pięknych emocji. 🎧
kdmybooknow Dziuba - awatar kdmybooknow Dziuba
oceniła na107 miesięcy temu

Cytaty z książki Zakochani do szaleństwa

Dodaj cytat z książki Zakochani do szaleństwa