Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie?

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Ukraine: ZBIG's Grand Chess Board & How The West Was Checkmated
- 2018-09-24
- 2018-09-24
- Jerzy Morka
Dogmat amerykańskiego prymatu i jego geostrategiczne imperatywy zawarte w słynnej Wielkiej szachownicy Zbigniewa Brzezińskiego od dawna stanowią kanon operacyjny dla Departamentu Stanu, Jastrzębi, Neokonserwatystów i wielu amerykańskich polityków. Można powiedzieć, że od upadku Związku Radzieckiego, realizacja wielkiej strategii Brzezińskiego posuwała się w gorączkowym wręcz tempie, pożerając byłe radzieckie satelity, a następnie przekształcając je w przyszłe bazy NATO. Ostatecznym celem tych posunięć było zneutralizowanie rosyjskiej, ale także chińskiej, niepodległości i ekonomicznej żywotności, a tym samym pozbawienie tych krajów zdolności do sprawowania władzy w Eurazji. Ukraińska szachownica opowiada o historycznych i geostrategicznych posunięciach Zachodu, przedsięwziętych w celu przejęcia kontroli nad euroazjatyckim lądem. Autorzy poddają ostrej krytyce łamanie obietnic i traktatów, geostrategiczne błędy oraz fundamentalizm Wielkiej szachownicy, który katalizował ponowne pojawienie się Rosji jako globalnej potęgi i przeniósł geostrategiczny punkt ciężkości na Wschód, kreując klęskę tam, gdzie miał przynieść zwycięstwo.
Jednym z najważniejszych punktów strategii Brzezińskiego wobec Rosji od zawsze była Ukraina. Książka Natylie Baldwin i Kermita Heartsonga niczym walec przejeżdża po oficjalnej wersji wydarzeń rewolucji na kijowskim Majdanie, wojny w Donbasie i aneksji Krymu. Autorzy ujawniają ukryte fakty i prawdziwe przyczyny tych wypadków z pasją dokumentalistów.
Kup Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie? w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie?
57 użytkowników ma tytuł Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie? na półkach głównych- Chcę przeczytać 35
- Polityka 2
- Do kupienia 1
- [Wojna na Ukrainie] 1
- Przeczytane2024 1
- Geopolityka 1
Tagi i tematy do książki Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie?
Czytelnicy Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie? przeczytali również
Cytaty z książki Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie?
Dodaj cytat z książki Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie?
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Ukraińska szachownica. Kto i po co wywołał wojnę na Ukrainie?
Ojoj, ależ niepoprawna i do głębi ,,onucowa” książka! A to za sprawą sięgnięcia aż do czasów zimnej wojny i okresu po niej następującym, gdy kształtował się nowy układ geopolityczny. Z początku pachniało mi trochę wodolejstwem, lecz niesłusznie, bo prędko okazało się, że dla całego wywodu ma to znaczenie. Opisane zostały założenia teorii Z. Brzezińskiego - stąd nawiązanie tytułu do jego ponoć przełomowej publikacji na ten temat pt. ,,Wielka Szachownica”. Jej omówienie brzmi spójnie (a przy tym niepokojąco),ale ponieważ samemu nie przeczytałem, to z ostrożności zostawiam cień szansy, że może częściowo wymowa jest mniej agresywna, mniej prowojenna. Na tym całym podłożu ideologicznym strony amerykańskiej / zachodniej skoncentrowana jest część pierwsza książki.
Kompatybilny charakter ma część druga, ale tutaj poruszone jest już sedno problemu, czyli rewolucja na Majdanie 2013-2014 oraz wtórnie secesja Krymu, a następnie Donbasu i Ługańska, a w efekcie wojna domowa. Właśnie z tego powodu sięgnąłem i (choć mając pewne zastrzeżenia) nie zawiodłem się. Jednak warto powrócić do początku, do pierwotnej praprzyczyny wojny z 2022, by może inaczej na to spojrzeć. Wówczas - tak uważam - nie wszystko staje się tak jednoznaczne, jak kreuje to (polski) medialny ściek.
Ale i tak najlepszy jest koniec, czyli załączniki. Pierwszy: zapis rozmowy między Victorią Nuland a amerykańskim ambasadorem na Ukrainie dot. tego, kto byłby najlepszy do obsadzenia na stanowisku premiera w nowym rządzie. Wyszło, że A. Jaceniuk i NIESPODZIANKA! tak po 3 tygodniach się stało. Drugi: rozmowa nt. zbadania przez lekarkę z Majdanu, iż ofiary zarówno po stronie protestującej, jak i porządkowej zostały zastrzelone z tej samej broni… snajperskiej, nieużywanej przez nikogo z nich. Ustawka? Pachnie z kilometra. Ale, niestety, odbiór tych informacji sprowadził się do tego mema: ,,–Nie boi się pan, że ktoś się dowie, że kradnie pan pieniądze z budżetu? –No właśnie się pan dowiedział, i co?”. Ale co tam, pewnie to kolejna ,,ruska dezinformacja”.
Niestety, nie jest to książka kompletna. Strona amerykańska, jej interesy i zabiegi polityczne zostały omówione bardzo szeroko, natomiast w przypadku drugiej strony medalu (czyli Federacji Rosyjskiej) momentami brakuje już tego realistycznego podejścia. No bo chyba bezdyskusyjne jest, iż w całym tym zamieszaniu Rosja również starała się wyciągnąć dla siebie jak najwięcej korzyści i zapewnić jak największe wpływy na wymykającej się jej z rąk Ukrainie. Choćby w odniesieniu do secesji Donbasu i Ługańska. No i właśnie tutaj dochodzę do innej wady, czyli mianowicie pewnej przesady autorów, do popłynięcia z pewnymi ocenami zbyt mocno. Część zarzutów, być może wynika z tego, że ja patrzę na te wydarzenia z kilkunastoletniej perspektywy, podczas gdy autorzy pisali można powiedzieć, na bieżąco, w 2015. Niemniej będę się czepiał.
• Udział strony rosyjskiej we wspomaganiu (osobowym, szkoleniowym, arsenałowym) separatystów na wschodniej Ukrainie był / jest oczywisty. Świadczyły o tym raporty, dokumentowali różnorodni reporterzy. Nie ma o czym gadać.
• Argumentacja ws. zestrzelenia MH17, aczkolwiek ma racjonalne podstawy, tak pomija najprostsze możliwe wyjaśnienie. Czyli, iż samolot najprawdopodobniej strącili separatyści, gdyż po prostu wzięli go za jednostkę armii ukraińskiej. Zapewne nie działanie z premedytacją, lecz pomyłka tragiczna w skutkach. Skoro j.w. w książce zakwestionowany jest udział sił rosyjskich po stronie zbuntowanych okręgów, no to tym bardziej: kto tam niby walczył? Ano świeżo przeszkoleni cywile i może dezerterzy z armii ukraińskiej. Myślę, że w takich warunkach jest to prawdopodobne wyjaśnienie.
• K. Heartsong w stosunku do pogromu w Odessie (w którym zamordowano ok. 130 osób) używa sformułowania ,,masakra” [150 str.], podczas gdy kilkadziesiąt stron wcześniej, w stosunku do pogromu na placu Tiananmen z 1989 r., w którym to zamordowano co najmniej 200 osób, już takie samo sformułowanie kontestuje [121 str.]. Jak to tak?!
Przez większość książki jest, moim zdaniem, wiarygodna analiza, a tu czasami wyskakują właśnie takie ,,kwiatki”. Osobną kwestią jest lichy poziom korekty oraz dziwaczne tłumaczenie (dziwne konstrukcje, niepasująca terminologia, powtórki). Spoko, książka na mega kontrowersyjny (w polskich warunkach) temat, ale jak będą ewidentnie widoczne błędy, to przecież nic się nie stanie. Przecież w takich okolicznościach publikacja powinna być z kilka razy sprawdzana, żeby mainstream nie mógł doczepić się nawet do przecinka. Chyba, że mają to przeczytać i tak już przekonani.
Jak już napisałem powyżej: na pewno nie jest to prawda objawiona i sporo stwierdzeń zasługuje na polemikę, ale w ogólnym rozrachunku, jak na polskie warunki, oceniam ją mimo wszystko dużo lepiej niż standardowy medialny przekaz. Ciekawe i pouczające.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBzdurna pozycja . 70% To jedna wielka bzdura . Dwoje lewicowych idiotów z San Francisco , prawdopodobnie za rosyjskie pieniądze stworzyło książkę . Dużo manipulacji .Baldwin wielokrotnie odwiedzała Rosję stąd jej fascynacja tym krajem , oraz komunizmem . Przeczytałem , wyśmiałem - oceniam na 2 .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu ktoś zebrał w miejscu wszystkie dowody na to jak USA niszczą naszą cywilizację i jak media, które w 90% należą do USA ogłupiają ludzi. Afganistan, Irak, Syria, Liban, Kosowo i inne kraje zniszczone przez USA w imię ratowania hegemonii pokazane w rzeczywistym zwierciadle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra pozycja - kronika, która skrupulatnie dokumentuje fakty oraz odsłania kulisy konfliktu na Ukrainie w latach 2013/2014, a także przedstawia rozgrywających i rozgrywanych na tym wycinku globalnej geopolitycznej szachownicy (nawiązanie do ,,Wielkiej szachownicy" Z. Brzezińskiego nieprzypadkowe). Co warto podkreślić jest to praca duetu amerykańskich autorów, którzy w sposób rzetelny, metodyczny i z odpowiednim dystansem relacjonują ukazane wydarzenia w oparciu o zweryfikowane fakty i dowody. Sprawia to, że tym bardziej zasługuje ona na uwagę. Zwłaszcza teraz polski czytelnik, który jest zainteresowany sferą publiczną i leży mu na sercu i duszy polski interes narodowy i przyszłość kraju powinien się koniecznie zapoznać.
Dobra pozycja - kronika, która skrupulatnie dokumentuje fakty oraz odsłania kulisy konfliktu na Ukrainie w latach 2013/2014, a także przedstawia rozgrywających i rozgrywanych na tym wycinku globalnej geopolitycznej szachownicy (nawiązanie do ,,Wielkiej szachownicy" Z. Brzezińskiego nieprzypadkowe). Co warto podkreślić jest to praca duetu amerykańskich autorów, którzy w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukasz materiału o konflikcie ukraińsko-rosyjskim, który przedstawia fakty z trochę innej perspektywy niż oficjalna retoryka państw Zachodu - ta książka jest zdecydowanie dla Ciebie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia historię działań USA,które za pomocą państw sąsiednich osłabiało Rosję. Cofamy się do czasów Afganistanu, Czeczenii, Gruzji ... a kończymy na Ukrainie.
Autorzy cytują wypowiedzi amerykańskich "jastrzębi" m.in. Zbigniewa Brzezińskiego, które mają potwierdzać tę tezę. Dodatkowo obserwujemy rozwój NATO, oraz jaką to miało relację z członkostwem w UE.
Zupełnie inne spojrzenie na konflikty. Początkowo mamy wrażenie, że oglądamy kolejną bójkę na kije, finalnie okazuje się jednak, że to była świetnie rozegrana partia szachów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorzy cytują wypowiedzi amerykańskich "jastrzębi" m.in. Zbigniewa Brzezińskiego, które mają potwierdzać tę tezę. Dodatkowo obserwujemy rozwój NATO, oraz jaką to miało relację z członkostwem w...