Czarownice z Manningtree

2018-08-23
2018-08-23
Magdalena Rychlik
Tagi:
czarownica czary debiut literacki literatura angielska manipulacja obsesja oskarżenie oszustwo seryjny zabójca XVII w.

Patronaty LC

Oficjalne recenzje i

Gdy budzą się demony

1513 124 75

Czarownice z Manningtree to bardzo średnia książka. Temat może i ciekawy bo mówi o polowaniu na czarownice w XVII, jednak mdła fabuła i nijacy bohaterowie niespecjalnie zachęcają do czytania. Mnie na pewno ta książka nie porwała i nie mogę jej nawet polecić.

"Czarownice z Manningtree" Beath Underdown

" Nie ma żadnych potworów, Alice. Najgorsze, co nas może spotkać, to drugi człowiek".

Ujmująca pozycja. Każdy z nas zna "procesy czarownic " , tłumy ludzi, którym nie pozowała odmienność kobiet więc woleli nazywać je czarownicami i oskarżać o konszachty z diabłem. Wystarczy jeden człowiek, który podejmie się polowania na owe kobiety, a tlum umacnia wiarę , przekonania i pomaga osądzać.
Ciekawa pozycja, godna polecenia, człowiek towarzyszy głównej bohaterce przy każdym jej kroku, czuje jej strach, nadzieję i bezsilność....
#wydawnictwoprószyńskiiska #czarownicezmanningtree #niejestemstatystycznympolakiemlubięczytaćksiążki #mojepsyczytajazemna

"Czarownice z Manningtree" Beath Underdown

więcej Pokaż mimo to

Trochę zmarnowany potencjał, mogło być bardzo dobre, a jest dobre zaledwie. Czegoś tu brakuje. Język świetny, tłumaczenie oddaje klimat i ten historyczny moment, uwielbiam słowo "rozkocudany" ;)))

Książka ciekawa, ale nie wciągająca. Plusem jest na pewno to, że zawiera wątki historyczne, oparte na faktach i często przerażajace. W przeszłości jeszcze ciężej było być kobietą.

"Czarownice z Maningtree" to debiutancka powieść Beth Underdown. To dobra historia. Napisana ciekawie i z ciekawej perspektywy. Kiedys pasjonował mnie temat polowań na czarownice. Teraz może już bez pasji tylko ze smutkiem wciąż zaskakuje i zadziwia, pozostawia w stanie głębokiego niezrozumienia fakt, że drobne 'szaleństwa' kobiet karano śmiercią, a szaleni mężczyźni zostawali bohaterami, mimo ze ich szaleństwa pociągały za sobą śmierć setek, tysięcy czy milionów ludzi. I to mam wrażenie niespecjalnie się zmieniło....

więcej Pokaż mimo to

Książka oparta na prawdziwej historii, ale całą fabułę wymyśliła autorka. Nic tu nie ma strasznego, ot w XVIIw. w Anglii na fali polowań na czarownice, znalazł się mizoginik, który wydał na śmierć wile kobiet. Swoje oskarżenia opierał o pomówienia sąsiadów. Narratorem jest siostra tego człowieka, budująca atmosferę na podstawie uczuć i wrażeń.

Za mało przerażenia w przerażającej książce. O wiele bardziej drżałam z niepokoju w pierwszej połowie, kiedy dzieje się niewiele, niż w drugiej połowie, kiedy rozpoczynają się przesłuchania. Ale klimat jest.

Coś chyba za dużo ostatnio czytałam o paleniu wiedźm na stosie. Przejadło mi się. Pod sam koniec w „posłowiu” od Autorki okazało się że ta opowieść w jakimś tam stopniu bazuje na prawdziwej historii „samozwańczego łowcy czarownic” jak to opisała Autorka. Nie wiedziałam ale w takim razie już teraz wiem. To historia kobiety o powracającej na utrzymanie brata po śmierci męża i zmuszonej do udziału w procesach czarownic. Tyle tylko że kobieta jest zmuszona stać po niewłaściwej stronie. W to wszystko jest jeszcze wplątana historia rodzinna którą bohaterka stara się odkryć. Szczerze, takie to sobie czytadło na trzy, cztery wieczory. Bez jakiś specjalnych emocji czy dramatyzmu. I właściwie nie umiem nic więcej o tej lekturze powiedzieć.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo lubię książki o czarownicach, czarach i niezwykłych historiach. Z fascynacją śledziłam filmy „Czarownice z Salem” według dramatu Arthura Millera czy „Czarownice z Eastwig” na podstawie powieści Johna Upidke,a.
Powieść Beth Underwon „ Czarownice Manningtree” nie zawiodła moich oczekiwań. Zaczyna się niewinnie. Alice Hopkins wspomina swój los i los przyrodniego brata oraz wydarzenia związane z polowaniami na czarownice, oskarżenia kobiet, przerażającei przesłuchaniai i wyroki śmierci. Przyrodni brat Alice, z niewiadomych dla niej przyczyn, Matthew Hopkins ogłosił się generalnym łowcą czarownic i z zapałem psychopaty skazywał niewinne kobiety na śmierć. Realizował w ten sposób swoje niezaspokojone ambicje zawodowe. Nie mógł zostać pastorem i pod płaszczykiem wielkiej pobożności tropił diabliki, które zamieszkiwały kobiece ciała. Dlaczego tak się stało, dlaczego tak długo mógł trwać ten taniec obłąkańca? „Takie czasy” moglibyśmy powtórzyć za Ewą Lipską.
W XVII wieku kobieta nie miała żadnych praw. Te skazane były łatwym łupem, bo ich mężowie przeważnie zginęli na wojnie. Samotne, bez środków do życia imały się różnych zajęć, a jakakolwiek poprawa losu wzbudzała zwykłą zawiść wśród innych kobiet. Padłe zwierzęta, niedonoszone ciąże, nawet słowa rzucone w kłótni pomiędzy sąsiadkami wystarczyły, by kobiety oskarżano o czary i poddano drobiazgowemu przesłuchaniu.. Oprawca Matthew był doskonale przygotowany do dręczenia kobiet. Znał się na prawie i tak je wykorzystywał, że skazane były pławione, ginęły na szubienicach i na stosach. .
Los Alice pokazuje jak realizowane było angielskie prawo. Kobieta, żona, siostra była zależna od męża czy brata. Rzadko która decydowała się wziąć los w swoje ręce.Ten świat zdominowany przez mężczyzn skazywał je na pełne podporządkowanie. Wykorzystywane, więzione i głodzone z cierpliwością i z otępieniem znosiły swój los.
Pierwszoosobowa narracja sprawia, że uważnie wsłuchujemy się w słowa Alice. Poznajemy jej najskrytsze myśli i przemyślenia, a także śledzimy podejmowane próby przerwania obłędnego postępowania brata. Ta książka jest niepokojąca, duszna i przerażająca Z biciem serca przypatrujemy się poczynaniom bohaterki, która chce znaleźć przyczynę zachowania brata. Co sprawiło, że ten który w dzieciństwie był jej bardzo bliski, tak się zmienił? Fabuła jest tak prowadzona, że wraz z Alice próbujemy dociec prawdy, kradniemy z pokoju Matthew pamiętnik ojca, potem bezskutecznie próbujemy go oddać. Przerażająca scena przedwczesnego porodu Alice i los płodu sprawia, że chcemy zapłakać nad losem kobiety. Podziwiamy siłę woli w trakcie wspólnej a jakże wyczerpującej podróży w tropieniu czarownic. Przestaje dziwić bezwzględnie wykorzystywanie siostry przez brata. Bezwolne poddanie się żądaniom oprawcy rzekomych czarownic budzi sprzeciw. Brat sadysta, by wymusić posłuszeństwo, uszkodził siostrze stopę , a ona mimo pękniętej kości przetrwała. Zniosła zamknięcie, zimno i głód. Niespodziewanie oswobodzona miała okazję wykonać swój wyrok na oprawcy. Zemścić się nie tylko za swój los, ale za wszystkie krzywdy , które uczynił kobietom.
Poznając los Matthew’u, ze skrawków wspomnień dawnych opiekunów dziecka widzimy jak rodzi się morderca o psychopatycznych skłonnościach. Ta historia opowiedziana z perspektywy Alice pozostaje w nas na długo. Niepokój, strach, bezsilność, drżenie serca , jawna niesprawiedliwość wobec kobiet, a także żal i niezrozumienie okrucieństwa sprawiają, że polecam książkę z całego serca.
Fakty historyczne, uczucia targające czytelnikami i zaskakujące zakończenie po wszystkich traumatycznych zdarzeniach na długo pozostaną w pamięci, bo o tej książce trudno zapomnieć.

więcej Pokaż mimo to

".. pogrzebany gniew nie znika, jest jak nasiono, które tkwi pod ziemią jakiś czas, lecz w końcu zawsze rośnie"

Nabrzmiałe emocje, zadawnione urazy, przypuszczenia i podejrzenia są w tej książce jak mocny ciemny wywar kipiący w kotle.
"Czarownice z Manningtree" to historia bardzo wciągająca, ciekawa, osadzona w realiach epoki.
Znakomity debiut literacki!

Znakomity debiut literacki!