Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach

Okładka książki Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach autora Disney Enterprises, 9788328131408
Okładka książki Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach
Disney Enterprises Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Złota Księga Bajek literatura dziecięca
literatura dziecięca
Złota Księga Bajek
2018-04-18
2018-04-18
Małgorzata Fabianowska

Kup Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach

Przeczytałam z córką (2,5 roku) ale mam mieszane odczucia. Są to dość klasyczne wersje znanych baśni ale nie jestem do nich przekonana. Widziałam po córce, że też woli innego rodzaju historie. O wiele bardziej przypadły mi do gustu inne książki z serii Złota Księga Bajek.

Przeczytana już wielokrotnie na dobranoc. Fajnie napisana a ilustracje wyciągnięte z animacji - piękne.

Przepiękne ilustracje w starym wydaniu.

Przepiękne ilustracje w starym wydaniu.

15 użytkowników ma tytuł Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach na półkach dodatkowych

Chwyć bajeczkę! Barbie. Gwiezdna przygoda Marta Jamrógiewicz
Chwyć bajeczkę! Barbie. Gwiezdna przygoda
Marta Jamrógiewicz
"Barbie, gwiezdna przygoda" to książka, która powstała na podstawie filmu o tym samym tytule. Tę nowość od kilku dni najmłodsi mogą oglądać na ekranach polskich kin. Myślę, że w najbliższym czasie wybiorę się z dziećmi na film ale już teraz dzięki wydawnictwu Egmont mogłam przeczytać historię Barbie i zorientować się w fabule. Tym razem Barbie zaprezentowała się najmłodszym w zupełnie nowej roli. Akcja książki rozgrywa się bowiem gdzieś w galaktyce a główna bohaterka mieszka na planecie Para-Den. Barbie potrafi latać na deskolotce a poza tym ćwiczy umiejętność przesuwania przedmiotów za pomocą siły umysłu. Jest ponadto sympatyczną i pełną energii młodą dziewczyną. Pewnego dnia w jej życiu wydarza się coś niezwykłego. Barbie zostaje wybrana przez króla do wypełnienia specjalnej misji w której jej zadaniem będzie wskrzeszenie gasnących od jakiegoś czasu gwiazd. Wraz z kilkoma innymi wybrańcami Barbie wyrusza w odległą galaktykę by wypełnić swą misję. Czy jednak wszystko ułoży się tak jak zaplanował to sobie król Constantin? Jaka będzie rola Barbie w całej tej kosmicznej ekspedycji? Wydanie książki przyciąga wzrok kolorem a ilustracje ku uciesze najmłodszych są jednocześnie kadrami z filmu. Można więc podejrzeć co będzie działo się na ekranach kin i w okrojonej formie poznać najważniejsze wątki. Tekst nie jest bowiem zbyt długi, kilkuminutowy, aczkolwiek cała historia niewątpliwie potrafi wciągnąć młodego czytelnika. Barbie przedstawiona jest w niej z jednej strony tradycyjnie jako postać bardzo pozytywna, wręcz nieskazitelna, jest przy tym zaradna i pomysłowa. Z drugiej strony we współczesnej roli galaktycznej bohaterki, liderki misji kosmicznej, prezentuje się bardzo dobrze. Myślę, że lektura przypadnie do gustu wszystkim dziewczynkom a i chłopcy znajdą w niej coś ciekawego dla siebie. Jest bowiem akcja, jest niebezpieczeństwo i w końcu jest misja ratowania gasnących gwiazd. Gdy zestawimy to wszystko z ciekawymi bohaterami całość wypada naprawdę interesująco. Warto przeczytać ;)
emik84 - awatar emik84
Kryształ Buldy Apple Jordan
Kryształ Buldy
Apple Jordan
„Kraina Lodu” stała się najpopularniejszym filmem animowanym dla dzieci. Od chwili pojawienia się Disney’owskiej produkcji obejrzało ją i pokochało miliony dzieci. Animowana opowieść w wersji 3D oczarowała dzieci i zabrała je w świat magii. Historia księżniczki posiadającej niezwykłą i bardzo kłopotliwą moc wyczarowywania śniegu oraz lody podbiła serca dziewczynek. Skazana na izolację bohaterka ujawnia się po śmierci rodziców. Koronacja całkowicie zmienia jej życie. Elsa w przeciwieństwie do wielu bohaterek klasycznych baśni nie czeka na księcia, ale marzy o prawdziwej przyjaźni z siostrą, od której została odizolowana. Męski bohater ubiegający się o rękę pięknej królowej okazuje się podstępnym oszustem pragnącym zdobyć władzę w Arendelle. Zupełnie innym typem jest pracowity Kristoff przyjaźniący się ze swoim reniferem Svenem. Chęć zaprzyjaźnienia się i otwartość są tu ważniejszymi wartościami niż konieczność stanięcia na ślubnym kobiercu. Przygody królowej Elsy, jej siostry Anny, Kristoffa, bałwanka Olafa i renifera Svena stały się też tematem wielu książek. Z czasem powstały różne wersje dalszych przygód bohaterów. Niedawno pisałam o propozycji Wydawnictwa Egmont. Przygody bohaterów „Krainy Lodu” trafiły do serii „Kocham ten film”. Piękne filmowe ilustracje, prosty tekst idealnie wychodzi naprzeciw miłośnikom filmu. Nie zabrakło też dłuższej lektury w postaci tomu „Wielka księga przygód. Kraina Lodu”, zawierającego trzy opowiadania o dalszych perypetiach filmowych bohaterów. Prosty język, duże litery, wartka akcja, niedługie rozdziały sprawiły, że stała się doskonałą lekturą na długie zimowe wieczory. Razem z bohaterami trafiamy do zawiłych, tajemnych korytarzy zamku. Niedawno ukazały się kolejne przygody Elsy i jej przyjaciół. „Podróż do świateł Północy” i „Kryształ Buldy” poruszają tematykę niezwykłości zorzy polarnej. Niezwykłe światła na niebie zaczarowują kryształy dając im niezwykłą moc i powodując, że one świecą. Udział w tej przygodzie wymaga wizyty u trolli, nietypowej rodziny Kristoffa. „Kryształ Buldy” wychodzi naprzeciw młodszym czytelnikom kochającym piękne ilustracje, lubiącym niewielka ilość tekstu i prostą opowieść. Kristoff odwiedza Buldę, która zastępuje Baltazara w zarządzaniu społecznością trolli. Przyszywana matka żali się swemu podopiecznemu, że gaśnie światło jej kryształu, który dostała jako symbol tego, jak bardzo chłopak pasuje do trollej rodziny. Kristoff obiecuje naładować kryształ. Rano wyrusza w drogę do Arendelle, gdzie w zamkowej bibliotece dowiaduje się, gdzie można uzupełnić moc kryształu. Przyjaciele wspólnie udają się na misję przywrócenia mocy kryształowi Buldy. Po drodze muszą pokonać wiele przeszkód. Anna i Kristoff wybierają tradycyjne rozwiązania, a Elsa korzystając ze swojej mocy pomaga Olafowi i Svenowi dotrzymać im kroku. Kiedy docierają na miejsce okazuje się, że naładowanie kryształów nie jest takie łatwe jak się początkowo wydawało. Ku zaskoczeniu bohaterów kryształ wcale nie chce świecić. Pozostaje im wrócić do osady trolli z poczuciem niespełnionej misji. Tam okazuje się, że to nie magiczne miejsce, ale trud jaki włożyli w przywrócenia światła magicznemu kamieniowi pomógł przywrócić jego moc. Wspólne staranie się o to, by zrobić coś dla osoby, którą kochają okazało się największą magią. Pięknie ilustrowana książeczka w solidnej oprawie i z bardzo dobrze z szytymi, śliskimi stronami jest estetyczna i przyciąga wzrok młodych czytelników. Przewidywalna, ale pouczająca opowieść pomoże dzieciom wytłumaczyć, dlaczego trzeba pomagać bliskim. Książkę polecam przedszkolakom oraz uczniom nauczania początkowego. Cierpliwym czytelnikom oraz samodzielnie czytającym polecam również tom „Podróż do świateł Północy” formatem przypominający „Wielką księgę przygód. Kraina Lodu”.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na89 lat temu

Cytaty z książki Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach

Dodaj cytat z książki Złota księga bajek. Filmowe opowieści o księżniczkach