Crécy 1346. Triumf długiego łuku

- historia
- 2018-03-28
- 2018-03-28
Bitwa pod Crécy była pierwszą wielką bitwą lądową wojny stuletniej. Została stoczona pomiędzy armią francuską, uchodzącą wówczas za najlepszą w Europie, oraz jej różnymi sojusznikami a Anglikami pod dowództwem króla Edwarda III i „Czarnego Księcia”, który nie zdobył jeszcze wielkiej sławy wojennej; była to bitwa, w której „zdobył swe ostrogi”. Genueńscy kusznicy przegrali pojedynek strzelecki z uzbrojonymi w długie łuki Anglikami i ukształtował się schemat, który pozostawał niezmienny przez resztę dnia: francuska kawaleria wchodziła do walki partiami, przypuszczając bezowocne szarże na silne pozycje Anglików, a jej straty mogły sięgać aż 10 000 ludzi. Po niemal tysiącletniej dominacji kawalerii na polu bitwy nastąpiło niepodzielne panowanie piechoty, a zwłaszcza łuczników uzbrojonych w długie łuki.
Kup Crécy 1346. Triumf długiego łuku w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Crécy 1346. Triumf długiego łuku
20 użytkowników ma tytuł Crécy 1346. Triumf długiego łuku na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Średniowiecze 4
- Militaria 1

Opinie i dyskusje o książce Crécy 1346. Triumf długiego łuku
Dobrze opisana kampania.
Dobrze opisana kampania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBitwa pod Crecy była pierwszą wielką bitwą lądową wojny stuletniej. Starcie jest znane głównie z tego, że łucznicy angielscy "rozstrzelali" armię francuską i jednocześnie pokazali wyższość nad genueńskimi kusznikami, których cięciwy zamokły podczas deszczu. David Nicolle przedstawia w swoim dziele genezę kampanii, przedstawia dowódców obu armii, charakteryzuje siły przeciwników, zwłaszcza opisując sposób werbowania żołnierzy. Później autor skupia się już na planach kampanii, samej inwazji Anglików w Normandii oraz działania, które doprowadziły do starcia pod Crecy. Bardzo podobała mi się charakterystyka samego pola bitwy, które autor odwiedził i dokładnie przemierzył, co można znaleźć na łamach książki w postaci wielu zdjęć okolic Crecy. Warstwa ilustracyjna również na duży plus, z czego zresztą słynie wydawnictwo Osprey. Pochwalić należy również mapy, których jest całkiem sporo, przedstawiających zarówno kampanię jak i samą bitwę.
Bitwa pod Crecy była pierwszą wielką bitwą lądową wojny stuletniej. Starcie jest znane głównie z tego, że łucznicy angielscy "rozstrzelali" armię francuską i jednocześnie pokazali wyższość nad genueńskimi kusznikami, których cięciwy zamokły podczas deszczu. David Nicolle przedstawia w swoim dziele genezę kampanii, przedstawia dowódców obu armii, charakteryzuje siły...