Podróże nieudacznika. Poznawanie świata po swojemu

- literatura podróżnicza
- 2016-01-01
- 2016-01-01
Czas wielkich odkryć i dzielnych podróżników dobiegł końca, a obecnie coraz dynamiczniej rozwija się turystyka podróżnicza stawiająca wyzwania każdemu z osobna. To nasze indywidualne predyspozycje i marzenia decydują o tym, że każdy z nas, a więc nawet "nieudacznik", może poznawać świat po swojemu. Autor wybrał i opisał ponad 30 zakątków na całym świecie, kierując się różnorodnością przyrodniczą, kulturową oraz swoimi przygodami i wrażeniami. Czytelnik przemieszcza się od ubogiej pustyni do przebogatych lasów tropikalnych, od mroźnej Arktyki po słoneczne antypody. A gdy skończy czytać, z pewnością rozpocznie planowanie swojej własnej wyprawy w poszukiwaniu tego, co mu nieznane.
O Autorze: Dariusz J. Gwiazdowicz jest profesorem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który prowadził zajęcia dydaktyczne lub realizował tematy badawcze na kilkunastu uniwersytetach lub instytutach badawczych w Europie, ale także m.in. w Antarktyce, Australii, Iranie, Japonii, Meksyku, Peru, Rosji czy na Spitsbergenie. Dotychczas opublikował ponad 350 prac naukowych i popularnonaukowych w dwudziestu krajach. Jest autorem bądź współautorem kilku książek z zakresu ochrony przyrody, estetyki lasu, kulturowych aspektów łowiectwa oraz akarologii, czyli nauki o roztoczach. "Podróże nieudacznika" to pierwsza książka podróżnicza tego autora, czyli debiut w takiej formie wypowiedzi literackiej.
Kup Podróże nieudacznika. Poznawanie świata po swojemu w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Podróże nieudacznika. Poznawanie świata po swojemu
28 użytkowników ma tytuł Podróże nieudacznika. Poznawanie świata po swojemu na półkach głównych- Chcę przeczytać 16
- Geografia, podróże 1

Opinie i dyskusje o książce Podróże nieudacznika. Poznawanie świata po swojemu
Normalnie nie wiedziałbym o tytule. Jednak autor zaintrygował mnie swoją prezentacją, wykładem, którego miałem przyjemność posłuchać. Nauczyć się!!! A jakże zamówiłem sobie książkę, pewnie grubą, solidną niczym „Podróż na statku Beagle”. Przyszła. No i rozczarowanie. Cienkie to, więcej fotografii niż tekstu? Już po dwóch stronach rozpaliłem się, rzeczywiście jak Darwin odkopujący szkielet megaterium. Lektura wciągnęła mnie i zaciekawiła. Jest to świetna relacja. No i tutaj mam pewną wątpliwość. Relacja tak naprawdę z podróży i perypetii, nieprzewidzianych wydarzeń, krajobrazów, napotkanych ciekawych ludzi? To oczywiście jest, to przewidywalna część książki podróżniczej. Jednak tutaj mamy też inną część, może nawet bardziej interesującą, intrygującą, wywołującą myślenie. To podróż do wnętrza autora, jego spojrzenia na otaczający świat, poglądy, wysokie morale, wysoko podniesioną poprzeczkę dla samego siebie, ale i dla otoczenia. W pewnym momencie już nie wiedziałam, czy teraz czytam o podróży autokarem, czy może o zachowaniu ludzkiej menażerii. Nie jest to reportaż z jednego miejsca, a można powiedzieć z całego świata. Dariusz Gwiazdowicz, jako naukowiec podróżuje dużo służbowo, ale i turystycznie, jest ciekawym świata poszukiwaczem nowego, jak sam to określa, Podoba mi się to stwierdzenie, ale najbardziej podoba mi się jego bon-mot: „Mamy deficyt mądrości”. To nie z tej książki, ale warto zacytować.
Oczywiście autor nie jest żadnym „nieudacznikiem”, choć perypetii i pecha miał rzeczywiście powyżej średniej. Najbardziej zaciekawił mnie Kaukaz, bo sam rowerem go przejeżdżałem, choć w innej destynacji.
To konieczna książka do przeczytania, ze względu na jakość, a nie ilość. Polecam i odkładam w swojej bibliotece na wyższą półkę, do której ponownie wracam.
© by Andrzej Kujawa 17 XII 2024 rok
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę ukrywać, że jestem wzrokowcem i skupiam się przede wszystkim na zdjęciach, a w mniejszej części na tekście. Tych akurat nie brakowało. Podczas jazdy pociągiem chciałem zabić czas, który oddzielał mnie od celu.
Zacząłem więc czytać. Z początku trochę sceptycznie ... Ale bardzo pozytywnie się zaskoczyłem, ponieważ już sam początek przypadł mi do gustu. Bardzo autentyczny, przypominający te same uczucia, które towarzyszyły mi chociażby przed każdym wyjazdem, albo tą gorycz, którą się czuje, kiedy chcesz przedstawić się z jak najlepszej strony a wychodzi całkowicie odwrotnie.
Chciałem jeszcze wspomnieć coś fenomenalnego... Niektóre z opowieści autora sprawiły, że czasami nie mogłem wytrzymać ze śmiechu, z kolei inne dawały do myślenia, jeszcze inne( chociażby te o repatriantach) potrafiły bardzo wzruszyć.
Budowanie napięcie tak świetnie, że jedna historia mnie nawet przestraszyła (ta o pająku, którego autor pomylił z komarem).
W bardzo ciekawy sposób autor wyzwala w ludziach (chociażby we mnie) to dzikie pragnienie podróżowania i odkrywania.
Mogę tylko polecić do przeczytania ;-D
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacząłem więc czytać. Z początku trochę sceptycznie ... Ale bardzo pozytywnie się zaskoczyłem, ponieważ już sam początek przypadł mi do gustu. Bardzo...
Zaintrygowała mnie
Zaintrygowała mnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Podróże nieudacznika”. Niby dosyć cienka książka, za to w środku ogrom ciekawych historii z różnych podróży Dariusza Gwiazdowicza. Uwielbiam takie książki, gdzie mogę poznać kawałek świata. Co prawda na żywo byłoby o wiele lepiej, jednakże kto powiedział, że może jeszcze kiedyś nie będzie mi dane samemu się przekonać jak wyglądają te przeróżne zakątki świata?! ☺️
Jeśli chcecie się przenieść czasem w odludne miejsca, a czasem pełne ludzi to polecam sięgnąć po tą książkę. Będziecie mieli okazje dowiedzieć się jakie przygody miał autor poruszając się drogami lądowymi, morskimi a nawet w powietrzu, ale również czy niektóre historie zakończą się szczęśliwie, np. kiedy naszemu bohaterowi odjedzie pociąg z bagażem.
Ja osobiście uwielbiam zwiedzać i poznawać nowe miejsca. Chciałabym w swoim życiu zobaczyć jak najwiecej i poznawać świat po swojemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli...