Krew tchórzy 2 - Rzeźnik

Okładka książki Krew tchórzy 2 - Rzeźnik autora Jean-Yves Delitte, 9788365454171
Okładka książki Krew tchórzy 2 - Rzeźnik
Wojciech Birek

Kup Krew tchórzy 2 - Rzeźnik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krew tchórzy 2 - Rzeźnik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krew tchórzy 2 - Rzeźnik

Rzeźnik to drugi album serii Krew tchórzy, w którym do końca zrealizowany zostaje wątek fabularny dotyczący śledztwa rozpoczętego w 1663 roku przez majora Arthura J. Joyce’a Byrona Pike’a. Koronny śledczy stara się rozwiązać zagadkę poćwiartowanych zwłok kilku mężczyzn odnalezionych u brzegu rzeki Ouse. Akcja komiksu, tak samo jak w uprzedniej odsłonie, rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych i geograficznych. Dochodzenie Arthura Pike’a jest ściśle powiązane z wydarzeniami, które rozegrały się dwadzieścia lat wcześniej na Jawie.

W Batawii pierwsze skrzypce grał James Eddington, kapitan Pierwszego Regimentu Królewskich Kirasjerów, który miał za zadanie wyjaśnić okoliczności śmierci sir Francisa. Idzi mu jak po grudzie. Zresztą koronnemu śledczemu w Anglii także niespecjalnie się wiedzie, właściwie udało mu się ustalić tożsamość zamordowanych mężczyzn, ale nic z tego dalej nie wynika. I w jednym, i w drugim wątku dwuznaczną rolę odgrywają wysoko postawieni przedstawiciele Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej (VOC),którym niespecjalnie zależy na schwytaniu sprawców i wyjaśnieniu motywu morderstw.

Wyraźnie wzrasta dynamika obu prowadzonych śledztw. Co prawda scenarzysta wciąż myli tropy, pozwala swym bohaterom szukać na oślep i błądzić niczym dzieci we mgle. Jednak z biegiem akcji czytelnik zaczyna rozumieć, że oba wątki są ze sobą przewrotnie i ściśle powiązane. Zresztą, kto by się spodziewał, że pod płaszczykiem uprzejmości i profesjonalizmu major Pike skrywa drugą, bardzo przerażającą, twarz. Nie będę zdradzał zamysłu Jeana-Yvesa Delitte’a, ponieważ warto samemu zmierzyć się z fabułą. Zapewniam, że całość jest nieźle obmyślona.

(...) Po lekturze dwójki muszę przyznać, że komiks ma znamiona świetnego kryminału, w którym napięcie wzrasta ze strony na stronę, aż do całkowicie niespodziewanego finału. Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się takiego zakończenia. Całość opowieści zostaje wywrócona do góry nogami...

- - -
cały tekst do przeczytania tu:

20 użytkowników ma tytuł Krew tchórzy 2 - Rzeźnik na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Krew tchórzy 2 - Rzeźnik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krew tchórzy 2 - Rzeźnik

Jean-Yves Delitte
Jean-Yves Delitte
Belgijski rysownik, entuzjasta samochodów Alfa Romeo i japońskiej kultury. Przygodę z komiksem rozpoczął w wydawnictwie Lombard w 1984 roku. Dla Tintin stworzył wiele ilustracji przedstawiających ostatnich samurajów. W 1986 roku zaczął tworzyć serię "ONNA", jednocześnie współpracował z Philippem Richelle przy tworzeniu serii "Donnigton"

Okładka książki Jam jest Legion - wydanie zbiorcze John Cassaday, Fabien Nury
Jam jest Legion - wydanie zbiorcze John Cassaday, Fabien Nury
Okładka książki Szklane Miecze #2: Ilango Sylviane Corgiat, Laura Zuccheri
Szklane Miecze #2: Ilango Sylviane Corgiat, Laura Zuccheri
Okładka książki Sykes Dimitri Armand, Pierre Dubois
Sykes Dimitri Armand, Pierre Dubois
Okładka książki Krucjaty tom 1 - Srebrnookie widmo Giullaume Dorison, Alex Nikolavitch, Zhang Xiaoyu
Okładka książki Fechmistrz Xavier Dorison, Joel Parnotte
Fechmistrz Xavier Dorison, Joel Parnotte