Wiersze i wierszyki dla najmłodszych

Okładka książki Wiersze i wierszyki dla najmłodszych autorstwa Jan Brzechwa
Okładka książki Wiersze i wierszyki dla najmłodszych autorstwa Jan Brzechwa
Jan Brzechwa Wydawnictwo: Wilga Seria: Wiersze i wierszyki dla najmłodszych. Wilga wierszyki, piosenki
26 str. 26 min.
wierszyki, piosenki
Wiersze i wierszyki dla najmłodszych. Wilga
2015-05-06
2015-05-06
26 min.
Klasyka polskiej literatury, którą kochają pokolenia czytelników!
Oto historie, które chętnie przeczyta dziecku każdy rodzic.
Atrakcyjna szata graficzna wciągnie dzieci w lekturę.

W tym tomiku znajdziemy wierszyki Jana Brzechwy:

Jeż
Szpak
Ciotka Danuta
Kwoka
Jak rozmawiać trzeba z psem

Ilustracje: Marianna Jagoda.

Kup Wiersze i wierszyki dla najmłodszych w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wiersze i wierszyki dla najmłodszych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiersze i wierszyki dla najmłodszych

1983

Niezwykle rzadko sięgam po poezję, której odbiorcami są dorośli czytelnicy. Zdecydowanie chętniej zapoznaję się z nowymi, a także wracam do dobrze znanych wierszy pisanych dla dzieci, ponieważ są one łatwiejsze i przyjemniejsze w odbiorze. Dzisiaj przedstawię Wam trzy interesujące lektury, w jakie warto zaopatrzyć każdego młodego czytelnika.

Zbiór zawiera trzynaście utworów Jana Brzechwy. Czytelnicy mają okazję wziąć udział w poszukiwaniu żony dla żuka oraz robieniu swetra na drutach wraz z ciotką Danutą. To także możliwość poznania chorej żaby, wrony badającej dziury w serze, pomidora przedrzeźniającego ogrodniczkę, tańcującej igły z nitką bądź smutnemu pieskowi.

Nie ukrywam, że większości wierszyków nie znałam lub nie pamiętałam. W zasadzie jedynie kojarzyłam "Pomidora", "Entliczek-pentliczek", "Tańcowała igła z nitką" oraz "Jeża". Z każdego z nich można wyciągnąć jakieś refleksje, chociaż w niektórych przypadkach trzeba sporo się natrudzić, aby wynieść konkretną naukę. Na pewno owe utwory uświadamiają, że ludzie łączą się w pary na podstawie podobieństw, nie zawsze poświęcenie bywa docenione, a od losu nie da się uciec.

Bardzo podoba mi się cała oprawa graficzna tej serii - gruba okładka niepoddająca się zginaniu i obgryzaniu, twarde i jednocześnie elastyczne strony, spory format, a do tego intrygujące oraz oryginalne ilustracje, które idealnie współgrają z tekstem. Duża czcionka umożliwia naukę samodzielnego czytania dzieciom, które opanowują ową niełatwą umiejętność. Tym, co najbardziej przykuwa uwagę w dwóch pierwszych tytułach, są ilustracje autorstwa Marianny Jagody - są rewelacyjne.

Uwielbiam utwory tak uniwersalne, że kradną serca zarówno dziadkom, jak i ich wnukom. Te wiekowe wiersze są znane naszym przodkom i prawdopodobnie będą znane również naszym prawnukom, o ile książki nie zostaną definitywnie wyparte przez smartfony i komputery. To byłby bardzo smutny świat - oby nigdy nie nastał...

28 użytkowników ma tytuł Wiersze i wierszyki dla najmłodszych na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Wiersze i wierszyki dla najmłodszych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wiersze i wierszyki dla najmłodszych

Okładka książki Moje ulubione wiersze Władysław Bełza, Jan Brzechwa, Aleksander Fredro, Stanisław Jachowicz, Maria Konopnicka, Ignacy Krasicki, Julian Tuwim
Okładka książki Poeci dla dzieci Władysław Bełza, Józef Birkenmajer, Jan Brzechwa, Józef Czechowicz, Julian Ejsmond, Aleksander Fredro, Stanisław Jachowicz, Maria Konopnicka, Ignacy Krasicki, Bronisława Ostrowska, Zofia Rogoszówna, Julian Tuwim
Okładka książki Wiersze o śmierci Jan Brzechwa, Jowita Podwysocka-Modrzejewska, Monika Urbańska
Wiersze o śmierci Jan Brzechwa, Jowita Podwysocka-Modrzejewska, Monika Urbańska
Okładka książki Proszę państwa, oto miś. Najpiękniejsze wiersze dla dzieci Jan Brzechwa, Aleksander Fredro, Stanisław Jachowicz, Maria Konopnicka, Urszula Kozłowska, Julian Tuwim
Okładka książki Brzechwa dzieciom Jan Brzechwa, Jan Marcin Szancer (ilustrator)
Brzechwa dzieciom Jan Brzechwa, Jan Marcin Szancer (ilustrator)
Jan Brzechwa
Jan Brzechwa
Polski poeta pochodzenia żydowskiego, autor bajek i wierszy dla dzieci, satyrycznych tekstów dla dorosłych, a także tłumacz literatury rosyjskiej. Jan Brzechwa młodość spędził na Kresach Wschodnich, podróżując ze swą rodziną. Jego ojciec, Aleksander, był inżynierem kolejowym. Brzechwa ukończył Zakład Naukowo-Wychowawczy Ojców Jezuitów w Chyrowie, a następnie, po przyjeździe do Warszawy – Wydział Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Jednocześnie z zapisaniem się na studia wstąpił do 36 pułku piechoty Legii Akademickiej i jako ochotnik uczestniczył w latach 1920–1921 w wojnie polsko-bolszewickiej, za co go odznaczono. Z zawodu był adwokatem. W latach 1924–1939 był radcą prawnym ZAiKS-u. Był specjalistą w dziedzinie prawa autorskiego, które wybrał jako specjalizację studiów. Jako specjalista prawa autorskiego reprezentował w sądzie m.in. Zenona Przesmyckiego („Miriama”) w sprawie toczącej się przeciwko poecie Tadeuszowi Piniemu, który poprzez wydanie edycji dzieł Cypriana Kamila Norwida bez zgody właściciela praw autorskich, Przesmyckiego, naruszył jego prawa do spuścizny po Norwidzie. Po II wojnie światowej Brzechwa powrócił do zawodu prawnika, był m.in. radcą prawnym w Spółdzielni Wydawniczej „Czytelnik”; jednocześnie działał aktywnie w PEN Clubie. Był wnukiem warszawskiego księgarza i wydawcy Bernarda Lesmana, a przy tym kuzynem (po stronie ojca) poety Bolesława Leśmiana, który wymyślił pseudonim artystyczny Lesmana: Brzechwa (nawiązanie do części strzały). Brzechwa był trzykrotnie żonaty. Pierwszą żoną była Maria Sunderland, drugą Karolina Lentowa z domu Meyer, a trzecią Janina Magajewska (1915–1989). Jego jedyna córka, Krystyna Brzechwa (ur. 1928) jest malarką, absolwentką warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Jeszcze jako nastolatek zadebiutował w 1915, kiedy to opublikował swoje pierwsze wiersze w piotrogrodzkim „Sztandarze” oraz w kijowskich „Kłosach Ukraińskich”. Nie wiązał jednak wówczas swej przyszłości z karierą pisarską – chciał zostać prawnikiem. Po demobilizacji w 1920 i rozpoczęciu studiów prawniczych zaczął dorabiać jako autor tekstów satyrycznych oraz piosenek i skeczy. Współpracował wówczas z takimi znanymi kabaretami, jak m.in.: Qui Pro Quo, Czarny Kot czy Morskie Oko. Posługiwał się najczęściej pseudonimami Szer-Szeń oraz Inspicjent Brzeszczot. W 1926 ogłosił tom poezji Oblicza zmyślone. Pierwszy tomik wierszy dla dzieci – Tańcowała igła z nitką wydano w 1938 (w tym tomiku znalazły się takie popularne do dziś wiersze, jak: Pomidor, Żuraw i czapla czy też Na straganie). Rok po wydaniu pierwszego tomu z wierszami dla dzieci, w 1939 wydano tom Kaczka Dziwaczka (m.in. wiersze: Znaki przestankowe i Sójka). Na lata II wojny światowej przypada jeden z najważniejszych okresów twórczości bajkopisarza – napisał on w tym czasie takie utwory, jak m.in. Akademia pana Kleksa czy Pan Drops i jego trupa. Dwie książki kontynuujące Akademię... (Podróże pana Kleksa i Tryumf pana Kleksa) napisał kolejno w 1961 i w 1965. Brzechwa był zaprzyjaźniony z grafikiem Janem Marcinem Szancerem, autorem licznych ilustracji do jego tekstów. W latach 50. XX w. pisał socrealistyczne wiersze propagandowe, gloryfikujące partię (do której sam nie należał) i ustrój socjalistyczny (np. „Marsz”, „Głos Ameryki”). W latach późniejszych nie angażował się w twórczość polityczną, uchodził za biernego kontestatora ustroju. W 1964 podpisał list pisarzy polskich, protestujących przeciwko listowi 34, wyrażając protest przeciwko uprawianej na łamach prasy zachodniej oraz na falach dywersyjnej rozgłośni radiowej Wolnej Europy, zorganizowanej kampanii, oczerniającej Polskę Ludową. Tłumaczył z języka rosyjskiego, m.in. utwory Aleksandra Puszkina, Siergieja Jesienina i Władimira Majakowskiego. Autor komentarza do ustawy o prawie autorskim z 1926 (książka przygotowywana do druku w 1939 ocalała w formie egzemplarzy korekty drukarskiej). Został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach (kwatera 2C–6–4).

Lulaki, Pan Czekoladka i przedszkole, czyli ważne sprawy małych ludzi Beata Ostrowicka
Lulaki, Pan Czekoladka i przedszkole, czyli ważne sprawy małych ludzi
Beata Ostrowicka Aneta Krella-Moch
Jaka szkoda, że tak cenne tytuły są tak nieznane... gdyby KAŻDY rodzic w Polsce, choć raz, usiadł z tym tytułem ze swoim dzieckiem chodzącym do przedszkola, i przeczytałby ją od początku do końca (wczuwając się w role, manipulując głosem) to mielibyśmy szczęśliwsze dzieci... myślące i rezolutne... Książka Beaty Ostrowickiej jest po prostu MĄDRA. To najtrafniejszy opis, jaki tylko mogę znaleźć. W tej książce świadomy i MĄDRY rodzic znajdzie wszystko, bo stworzyć dziecku przy czytaniu poczucie bezpieczeństwa, wytworzy tę dziecięcą radość ze wspólnego czytania. To właśnie takie książki, humorystyczne - ale traktujące o podstawowych dziecięcych sprawach - my pamiętamy z lat dziecięcych. Takie tytuły wspomina się potem najcieplej. Niech was nie zmyli nieznana dotąd nazwa "lulaki". Są to bardzo fajni i przyjaźni kolesie, choć z nietypowym wyglądem. Dzieci je polubią, bo i lulaki są miłe dla dzieci. Towarzyszą im rankiem i wieczorem, w najbardziej drażliwych częściach dnia. Bobek też jest super - to taki towarzysz to zabaw i psot. Każde dziecko ma swojego "bobka" w domu i warto poznać oba "bobki" ze sobą. Powyższa książka znajduje się na Złotej Liście fundacji "ABCXXI - Cała Polska Czyta Dzieciom", gdyż wpływa ona korzystnie na rozwój wyobraźni, kształtuje dobre wzorce i stanowi doskonałe wsparcie dla rodziców, którzy poprzez książki edukują swoje dzieci. Cena jest adekwatna do zawartości, nie pożałujecie, zaręczam.
czytampowoli - awatar czytampowoli
Poczytaj mi, mamo. Księga druga Julian Tuwim
Poczytaj mi, mamo. Księga druga
Julian Tuwim Wanda Chotomska Danuta Wawiłow Helena Bechlerowa Sławomir Grabowski Marek Nejman
Książka została wydana z okazji jubileuszu dziewięćdziesięciolecia Wydawnictwa Nasza Księgarnia. Obejmuje kilka tomów. To jest drugi. Twarda oprawa , pokryta specjalną farbą drukarską , udającą zamsz. Bardzo przyjemna w dotyku. Format większy niż zwykle, bez zachowania wymiarów z pierwotnego cyklu wydawniczego. Dla uszanowania tej okazji zastosowano kredowy papier .Wybrano 10 bajek do tej antologii. Jest to prezent dla wiernych czytelników, stanowiących pokolenia. Starano się wybrać najciekawsze, wartościowe literacko i graficznie. Wielu autorów i ilustratorów już nie żyje, więc ,żeby móc opublikować , trzeba mieć zgodę spadkobierców zgodnie z prawami autorskimi. Niewątpliwie starania nie poszły na marne, gdyż dostaliśmy cudowny zbiór. Seria książeczek ,,Poczytaj mi mamo’’ ukazywała się od 1950 roku. Były one prostokątne w formacie 24x17 cm. W 1974 roku postanowiono serię odmłodzić i unowocześnić. Zyskała kwadratowy format 16x16 cm. Seria ta była najdłużej wydawana i najbardziej poczytna z czasów PRL-u. Wśród kilkuset tytułów opublikowanych w serii znajdziemy baśnie, realistyczne opowieści,utwory ułatwiające zasypianie, teksty literackie popularyzujące wiedzę z różnych dziedzin przede wszystkim przyrodniczą. Autorami piszącymi te wdzięczne historyjki byli najlepsi autorzy jak Elżbieta Szeptyńska, Danuta Wawiłow, Wanda Chotomska, Helena Bechlerowa, Julian Tuwim i inni. To samo możemy powiedzieć o ilustratorach, że stanowili śmietankę malarską jak Edward Lutczyn, Wanda Orlińska, Krystyna Witkowska, Maria Uszacka, Mirosław Tokarczyk inni. W książeczce przemierzamy ulice Warszawy ,spotkamy między innymi: nadzwyczaj gadatliwe różnorakie rury w budynku; sztućce kuchenne a wśród nich pyszałkowatą łyżeczkę, taką do użycia od wielkiego dzwonu; rodzinę Ewki , w której wzięło się wszystkim na wspominki; małego Piotrusia i jego przyjaciela złocistego konika; zwierzątka z lasu, które założyły zespół muzyczny; rodzeństwo Basię i Łukasza oraz ich kotka; babcię, odbywającą lot aeroplanem wraz ze swą kurką; małego Andrzejka, który szukał przyjaciela i wiele , wiele innych . Na końcu znajdziemy wkładki z życiorysu i dorobku literackiego lub graficznego autorów i ilustratorów. Bardzo ładne zestawienie historyjek. Można wybierać i codziennie po jednej czytać dzieciom na dobranoc. Ilustracje też są w porządku. Jedne mniej zachęcające, drugie bardziej. Polecam!
Anka - awatar Anka
oceniła na81 rok temu
Bajki terapeutyczne Maria Molicka
Bajki terapeutyczne
Maria Molicka
Absolutny, ale to ABSOLUTNY "must have" każdego pedagoga, nauczyciela i psychologa! Dr Molicka wykonała olbrzymią, lecz wspaniałą pracę pisząc wszystkie swoje książki. Nie wierzę w słowa komentujących, że jej bajki "się starzeją". Gdy czytam takie komentarze, to prycham, poniżej piszę dlaczego. Opinie o tej książce są podzielone. Myślę, że nie podobają się czytelnikom z dwóch powodów. Jeden jest taki, że bajki są czytane dzieciom w nieodpowiednim wieku, w złym momencie, albo są nietrafione względem omawianego problemu. Drugi powód to nieumiejętność czytającego w pracy z bajkami terapeutycznymi. Nie można ich po prostu przeczytać i omówić z dzieckiem jak lekturę szkolną! Bajka terapeutyczna ma za zadanie coś wypracować. Jest wstępem w terapii do poruszenia problemu, a następnie pracy nad nim! Jest to ważne, bo często spotykam się z opiniami (zwłaszcza wśród młodych nauczycieli),że one (bajki) "nic nie dają". Otóż dają. Dają przestrzeń do rozmowy na trudne tematy. Dzieciom trudno jest mówić o swoich lękach, strachach. Bajka, gdy czytana "o kimś" jest łatwiejsza do omówienia. Potem w naturalny sposób dziecko będzie mówiło o swoich doświadczeniach. Bajki terapeutyczne dr Molickiej poruszają różną tematykę - lęk przed oddaleniem od matki, lęk przed mrokiem, lęk przed kompromitacją i wiele innych. Dlatego dobrym pomysłem jest stosowanie bajek terapeutycznych w okresie adaptacji, albo gdy dzieci są świadkami trudnych dla nich zmian. Ja tę książkę polecam bardzo mocno. Warto zainwestować w profesjonalne szkolenia, jak w praktyczny sposób wykorzystywać bajki w regularnej pracy <3
czytampowoli - awatar czytampowoli

Cytaty z książki Wiersze i wierszyki dla najmłodszych

Dodaj cytat z książki Wiersze i wierszyki dla najmłodszych