Okładka książki Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej autora Michał Gołębiowski, 9788376241685
Michał Gołębiowski Wydawnictwo: Collegium Columbinum językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2015-06-30
2015-06-30

Kup Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej

Gruntowne historyczno-kulturowe studium osnute wokół tematu małżeństwa Józefa i Maryi - jednego z kluczowych wątków tradycji chrześcijańskiej, którego główną zaletą (obok stylu autora stanowiącego optymalne połączenie "gęstego opisu" ze swobodą eseistycznego wywodu) jest umiejscowienie wybranego wątku w szerokim planie ciągłości tradycji. Uzyskana w ten sposób koherentna perspektywa, pozwalająca widzieć w małżeństwie świętych rodziców fundamentalny kluczy interpretacyjny pomocna jest zwłaszcza w kontekście lektury tekstów barokowych. Polecam gorąco czytelnikom zainteresowanym najnowszymi odczytaniami literatury staropolskiej oraz wszystkim zainteresowanym wnikliwym spojrzeniem na tradycję chrześcijańską. Zwłaszcza przed świętami!

Książka charakteryzuje się oryginalnym punktem widzenia, autor przedstawia interesujące go zagadnienie z erudycja i fachowością. Z całą pewnością ogromną zaletą jest tutaj tendencja autora do snucia rozważań pozornie na obrzeżach głównego tematu, co buduje cenny kontekst do zrozumienia małżeństwa Józefa i Maryi. Polecam ją gorąco wszystkim osobom, które interesują się tematyką chrześcijańskiego rozumienia dziewictwa i małżeństwa

14 użytkowników ma tytuł Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej

Okładka książki Obecność Korony. Raport o wielkiej tradycji państwowej Jacek Bartyzel, Michał Gołębiowski, Aleksander Hall, Andrzej Horubała, Łukasz Jasina, Marek Jurek, Bogusław Kiernicki, Kacper Kita, Krzysztof Koehler, Janusz Kotański, Jacek Kowalski, Grzegorz Kucharczyk, Marta Kwaśnicka, Paweł Lisicki, Jan Maciejewski, Filip Memches, Józef Michalik, Paweł Milcarek, Andrzej Nowak (historyk), Tomasz Rowiński, Wojciech Turek, Maciej Zachara MIC
Michał Gołębiowski
Michał Gołębiowski
Pisarz, doktor nauk humanistycznych, literaturoznawca, tłumacz, eseista. Autor m.in. nagrodzonego Nagrodą Specjalną Identitas zbioru esejów „Bezkres poranka” oraz książki „Słodka ziemia. O kulturze wyczerpania i powrotach nadprzyrodzoności”. Publikuje m.in. na łamach „Więzi”, „Teologii Politycznej”. Latem 2024 r. ukazała się jego debiutancka powieść, „Dalej tylko pola”. Związany z rodzinnym Podhalem, mieszka w Warszawie.

Okładka książki Język polski? Chcę i mogę! Część 2 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Język polski? Chcę i mogę! Część 2 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Okładka książki Pan Samochodzik i… Marcin Hlebionek, Rafał Moczkodan
Pan Samochodzik i… Marcin Hlebionek, Rafał Moczkodan
Okładka książki Baśnie serbskie. Antologia tekstów ludowych i literackich Dejan Ajdačić, Ljiljana Pešikan-Ljuštanović, Violetta Wróblewska
Okładka książki Technopaideia Sebastian Borowicz, Małgorzata Gajak-Toczek, Joanna Hobot, Miłosz Horodyski, Michał Krzykawski, Gościwit Malinowski, Sidey Myoo, Anna Nacher, Marta Rusek, Edyta Sadowska, Dariusz Szczukowski, praca zbiorowa
Okładka książki Cukier na języku. Rozmowy o cukrzycy Jerzy Bralczyk, Leszek Czupryniak, Artur Mamcarz

Cytaty z książki Małżeństwo Józefa i Maryi w literaturze i piśmiennictwie staropolskim doby potrydenckiej