Historia Do Rzeczy 25 (03/2015)

- czasopisma
- Historia Do Rzeczy
- 2015-03-01
- 2015-03-01
SPIS TREŚCI
Piotr Włoczyk „Magdalenka i okrągły stół - klęska na własne życzenie” – Trzeba było poczekać jeszcze trochę, aż komuniści oddadzą całą władzę i zgodzą się na upadek systemu. Taki scenariusz był już wówczas na wyciągnięcie ręki. A później trzeba było bezwzględnie rozliczyć komunę i nie dopuścić do rabunkowej wyprzedaży majątku narodowego zbudowanego pracą pokoleń – mówi Kornel Morawiecki.
Grzegorz Wołk „Zabić księży! SB mordowała kapłanów jeszcze po wyborach 4 czerwca” – W 1989 r. – gdy system się już sypał, a rozmowy z opozycją trwały w najlepsze – „nieznani sprawcy” zamordowali trzech księży.
Piotr Semka „Habsburski sen o polskiej koronie” – Plany wzbogacenia dualistycznej monarchii austro-węgierskiej o trzeci podmiot – Królestwo Polskie pod władzą regenta z cesarskiego rodu, nie zostały zrealizowane. Austro-Węgry roztrwoniły nadzieje wiązane z osobą Karola Stefana przez Polaków.
Piotr Zychowicz „Ameryka nie dla Żydów” – Rząd USA w 1939 r. nie przyjął statku z 937 żydowskimi uchodźcami z III Rzeszy. Franklin Delano Roosevelt odrzucił wstrząsającą prośbę o łaskę i uznał Żydów za „element niepożądany”. Wielu z nich trafiło później do komór gazowych.
Tomasz Stańczyk „Bar, Bóg i Ojczyzna. Zapomniane pierwsze powstanie narodowe” – Konfederaci barscy, oskarżani o dewocję i umiłowanie liberum veto, byli przede wszystkim fanatykami wolności.
Piotr Zychowicz „Hans Marseille - hipis z Luftwaffe” – Nienawidził Hitlera i dyscypliny wojskowej. Po bazie chodził w rozpiętej kolorowej koszuli, okularach przeciwsłonecznych i sandałach, a jego najlepszy przyjaciel był czarnoskóry. - Marseille wpadał w sam środek alianckiego szyku i zestrzeliwał maszyny jedną po drugiej. Brytyjczycy byli całkowicie zdezorientowani, nie mogli uwierzyć w to, co widzą - mówi Colin D. Heaton, amerykański historyk wojskowości.
Wiktor Suworow „To dlatego Putin zabił mi przyjaciela. Brutalna prawda o śmierci Litwinienki” – Sasza brał udział w rozmaitych wymierzonych w Kreml przedsięwzięciach, rozsadzała go energia. Uważał, że misją jego życia jest walka z reżimem Putina.
Rafał A. Ziemkiewicz „Tak cię piszą, jak im pasuje” – Powszechnie uważana za główną kochankę Rasputina i bohaterkę dworskich orgii madame Wyrubowa podczas obdukcji okazała się, mimo poważnego już wieku, dziewicą.
Kup Historia Do Rzeczy 25 (03/2015) w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia Do Rzeczy 25 (03/2015)
10 użytkowników ma tytuł Historia Do Rzeczy 25 (03/2015) na półkach głównych- Przeczytane 7
- Historia 1
- Czasopisma 1
- Odrzucone 1
- Różności 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia Do Rzeczy 25 (03/2015)
Do Rzeczy to taki lekki ponad przeciętniak, ale nie da się ukryć że latami go czytałem...