Trzydziestka

Okładka książki Trzydziestka autorstwa Mike Gayle
Mike Gayle Wydawnictwo: Zysk i S-ka literatura piękna
2004-01-01
2004-01-01
W przeciwieństwie do wiekszości ludzi Matt Beckford nie obawia się trzydziestych urodzin. Po dwudziestce w jego życiu zapanował chaos, lecz teraz wszystko wskazuje na to, że jego sytuacja zawodowa, finansowa i uczuciowa wreszcie się ustabilizowała. Po rozstaniu z dziewczyną uświadamia sobie, że życie potoczyło się inaczej, niż to sobie wyobrażał. Postanawia więc na pewien czas przeprowadzić się do rodziców. Parę godzin pobytu w domu wystarcza, by wpadł w przygnębienie, gdyż rodzice traktują go jak dziecko. Pozostaje mu odnowienie kontaktów z dawnymi przyjaciółmi ze szkoły. Czasu jednak nie da się cofnąć juz nic nie jest tak proste jak dawniej.

Kup Trzydziestka w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Trzydziestka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzydziestka

To w moim przypadku powrót, bo już kiedyś czytałam tę książkę. Byłam wtedy jakieś 10 lat młodsza i bawiła mnie dużo bardziej. Teraz jestem po 30stce i trochę zwietrzały te żarty. Ale można się rozerwać, więc po jakiejś cięższej lekturze, jak nic innego nie będzie pod ręką...

8/10 za Bytom ;)

8/10 za Bytom ;)

103 użytkowników ma tytuł Trzydziestka na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Trzydziestka na półkach dodatkowych

Mike Gayle
Mike Gayle
Mike Gayle – jeden z najpopularniejszych pisarzy brytyjskich, niegdyś pracujący jako niezależny dziennikarz związany z magazynami takimi jak „FHM”, „Sunday Times Style” i „Cosmopolitan, autor ośmiu bestsellerowych powieści, w tym Moja legendarna dziewczyna (Zysk i S-ka 2003),debiutanckiej, sprzedanej do 20 państw książki, która przyniosła mu międzynarodową sławę i którą już wkrótce zobaczyć można będzie na dużym ekranie oraz ciepłej i wzruszającej historii Szkoda, że Cię tu nie ma (Wydawnictwo Sonia Draga, 2007).

Rozwód doskonaly Avery Corman
Rozwód doskonaly
Avery Corman
'' Byliśmy dla siebie nawzajem toksyczni '' Rozwód to w dzisiejszych czasach niemal chleb powszedni . Owszem wciąż jeszcze niektóre pary mimo że nie potrafią już ze sobą wytrzymać , trwają w chorym małżeństwie '' dla dzieci '' . Jakby dla dzieci kłócący się wiecznie rodzice byli lepsi niż ci rozwiedzeni . Autor jakoby miał pokazać , jak to rozwód , nawet ten dżentelmeński źle odbija się na dzieciach . Nie przeczę że rozwód rodziców nie spływa po dzieciach jak przysłowiowa woda po kaczce , jednak w przypadku Tommy'ego , dziecięcego bohatera omawianej książki , nie zauważyłam żadnych zapowiadanych w opisie '' perturbacji emocjonalnych dziecka ''. Owszem sprawiały mu trudność i były męczące cotygodniowe , czy co dwutygodniowe przenosiny od jednego rodzica do drugiego , ale były to trudności raczej logistyczne , niż emocjonalne . Wręcz w pewnym momencie , kiedy Tommy dowiaduje się że jego rodzice się rozwodzą mówi zupełnie spokojnie i beznamiętnie '' No to teraz będę taki jak wszyscy '' Bo w jego klasie połowa dzieciaków pochodziła z tak zwanych '' rozbitych rodzin '' . A to że się zbuntował i wybrał własną drogę , chociaż trudną i krętą , co w tym dziwnego ? Każdy nastolatek w swoim życiu przeżywa okres buntu i każdy chce się jak najszybciej usamodzielnić , co czasem daje efekt porywania się z przysłowiową '' motyką na słońce ''. Ale tak to już z nastolatkami bywa . Jeden płodzi dziecko , a potem będąc na dopalaczach próbuje go udusić , bo mu się wydaje że to potwór o trzech głowach (wiadomości sprzed kilku dni) , inny po prostu i zwyczajnie chce żyć na własny rachunek , ciężko pracując . Tak w ogóle to ja odniosłam wrażenie że ten Tommy był bardziej emocjonalnie dojrzały niż ci jego pożal się Boże rodzice , których rozwód w zasadzie niczego nie nauczył . W mojej ocenie Tommy nie zrobił niczego , czego nie zrobiłby gdyby jego rodzice się nie rozwiedli . Więc próba przekonania mnie jako czytelnika , że jest inaczej zupełnie się autorowi nie powiodła . Reasumując , jak to już tutaj ktoś napisał , to jest książka raczej o rodzicach chłopca , niż o nim samym i jego perturbacjach po ich rozwodzie . Nie widzę związku między jego decyzjami , a rozwodem rodziców . Więc w tym temacie książka mnie nie zadowoliła , jednak w ogólnym rozrachunku , jest całkiem niezłą powieścią obyczajową ukazującą prostą prawdę że nawet po rozwodzie , czasami można być dla siebie wsparciem i pomocą , zwłaszcza kiedy jest wspólne dziecko .
Żona_Pigmaliona - awatar Żona_Pigmaliona
oceniła na67 lat temu