CSS. Nieoficjalny podręcznik

Okładka książki CSS. Nieoficjalny podręcznik autora David Sawyer McFarland, 9788324660070
Okładka książki CSS. Nieoficjalny podręcznik
2007-01-01

Kup CSS. Nieoficjalny podręcznik w ulubionej księgarnii

Oceny książki CSS. Nieoficjalny podręcznik

OPINIE i DYSKUSJE o książce CSS. Nieoficjalny podręcznik

Książka jak każda inna książka do nauki można tak rzec, ale tutaj jest wyjątek, ponieważ autorzy tego wydania są bardzo dobrze przygotowani do przekazania swojej wiedzy innym, bardzo dobrze i rzetelnie opisane są metody szybkiego i łatwego robienia witryn z użyciem CSS, nie trzeba już bawić się w Językiem JS, który dla początkującego jest bardzo ciężki, ale możemy w łatwy spokój i przyjemy dla oka zrobić coś ładnego, Polecam dla każdego kto zaczyna przygodę z programowaniem

CSS został dobrze wytłumaczony - po ludzku, tak aby został właściwie zrozumiany. Problemem jednakże jest to, że czasami zbyt dużo tekstów przykrywało właściwe przykłady i tricki. W przypadku nauki języków znaczników i programowania, długie definicje chyba nie są zbyt potrzebne.

Wydanie IV

Wydanie IV

40 użytkowników ma tytuł CSS. Nieoficjalny podręcznik na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł CSS. Nieoficjalny podręcznik na półkach dodatkowych

David Sawyer McFarland
David Sawyer McFarland
David Sawyer McFarland jest prezesem firmy Sawyer McFarland Media, Inc., która zajmuje się programowaniem sieciowym i szkoleniami. Tworzeniem stron internetowych zajmuje się od 1995 roku, kiedy to zaprojektował pierwszą w życiu stronę będącą internetowym magazynem dla profesjonalistów z branży komunikacyjnej. Pracował jako webmaster w University of California w Berkeley i Berkeley Multimedia Research Center, a także sprawował pieczę nad przebudową strony Macworld.com przy użyciu CSS.

Kod doskonały. Jak tworzyć oprogramowanie pozbawione błędów Steve McConnell
Kod doskonały. Jak tworzyć oprogramowanie pozbawione błędów
Steve McConnell
"Kod doskonały. Jak tworzyć oprogramowanie pozbawione błędów" autorstwa Steve'a McConnella to pozycja, która nie tylko inspiruje, ale także dostarcza praktycznych wskazówek dla każdego programisty dążącego do doskonałości w tworzeniu kodu. McConnell, bazując na własnych doświadczeniach i badaniach, prezentuje skuteczne strategie mające na celu eliminowanie błędów już na etapie tworzenia kodu. Książka ta nie tylko skupia się na technikach debugowania, ale przede wszystkim promuje podejście prewencyjne, ukierunkowane na pisanie czystego i trwałego kodu od samego początku projektu. Dla mnie osobiście, "Kod doskonały" była inspirującą lekturą. Książka ta skłoniła mnie do refleksji nad własnymi praktykami programistycznymi, zachęcając do ciągłego doskonalenia umiejętności. Praktyczne rady, przykłady z życia zawodowego autora oraz narzędzia wspierające proces tworzenia oprogramowania stanowią bezcenny zasób wiedzy dla każdego, kto aspiruje do pisania kodu na najwyższym poziomie. Steve McConnell w sposób klarowny i przystępny udowadnia, że doskonałość w kodowaniu to nie tylko cel, ale i realna możliwość, jeśli zastosujemy odpowiednie podejście. Dlatego też, "Kod doskonały" polecam każdemu, kto pragnie doskonalić swoje umiejętności programistyczne i tworzyć oprogramowanie, które nie tylko działa efektywnie, ale także jest pozbawione błędów.
oprogramowanie Kowal - awatar oprogramowanie Kowal
Matematyka... i już! Richard Elwes
Matematyka... i już!
Richard Elwes
Nie od dziś wiadomo, że nauka to potęgi klucz, jednak czasem aby ten klucz uzyskać, trzeba się naprawdę nieźle natrudzić. O ile języki obce, czy przedmioty humanistyczne są łatwo przyswajalne i proste kiedy poświęcimy im trochę czasu, ostatecznie łatwe do nauczenia się na pamięć, o tyle z królową wszystkich przedmiotów jest już trochę trudniej. Matematyka jest zmorą większości uczniów i osób dorosłych, mało kto pojmuje ją bez problemów i z łatwością, a paradoks tkwi w tym, że niezależnie od tego, czy znajdujemy się w grupie ogarniających, tych "średnio na jeża", czy tych, którzy nie mają zielonego pojęcia, wszyscy używamy matematyki na co dzień z lepszym lub gorszym skutkiem. O tym właśnie jest ta książka. "Matematyka i już" to moim zdaniem nie poradnik, a reportaż, felieton i powieść naukowa w jednym. Autorem jest Dr Richard Elwes, angielski nauczyciel matematyki, pisarz i stypendysta Uniwersytetu Leeds. Na co dzień współpracuje z takimi czasopismami jak "New Scientist" i "Plus magazine", prowadzi wykłady i audycje w radio. Można więc od razu rzec, że to zdecydowanie autorytet w dziedzinie matematyki i książka będzie przynajmniej rzetelna i inteligentna. Po otwarciu pierwszych stron, od razu rzucił mi się w oczy przyjemny i prosty schemat. Autor używa bardzo prostych i życiowych przykładów, by wytłumaczyć "pozornie" trudne zagadnienia matematyczne. Również język treści jest bardzo prosty, czasami potoczny co też zdecydowanie pomaga, bo Elwes stara się ograniczać naukowe słownictwo, tak naprawdę niepotrzebne nikomu, a jedynie komplikujące proces zrozumienia. To dla mnie ogromny plus. W książce jest też mnóstwo tabelek, wykresów i diagramów co też pozwala zobrazować sobie kolejne zagadnienia i tematy. Jeśli więc chodzi o całokształt, jest to lektura przystępna i łatwa w przyswojeniu. Ogólnie mówiąc, autor pokazuje nam 35 zastosowań matematyki w życiu codziennym, a zastosowania te są nierzadko komiczne, dziwne lub zaskakujące. To jest właśnie najciekawsze w tej książce i za to dostanie ode mnie dobrą ocenę. Niestety, ale będąc zdecydowanie w ostatniej grupie ludzi z trzech wymienionych w drugim akapicie, muszę z przykrością stwierdzić, że wyjaśnione przez autora zagadnienia i tłumaczenia, nie trafiły do mnie i nadal matematyka pozostaje dla mnie jedną wielką tajemnicą. Po wtrąceniach autora, można wywnioskować, że ma on nadzieję na to, że po przeanalizowaniu czegoś według jego sposobu, wszyscy zauważą, jakie to proste. Ja jednak niestety nie przyswoiłam sobie niczego i nie jest to bynajmniej wina pisarza, bo po książce mogę stwierdzić, że musi być on bardzo sympatycznym i wesołym nauczycielem. Mimo wszystko, podobała mi się ta lektura, bo dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o zastosowaniu matematyki w naszym życiu codziennym i choć nadal nie wiem skąd się biorą logarytmy i pierwiastki, to wiem już co nie co na temat komputerowych dłoni, urnach wyborczych i obwarzankach z kawą i dlatego polecam tę pozycję wszystkim zainteresowanym i nie tylko, bo coś w tej książce na pewno zaciekawi każdego. Okładka książki i piękne wydanie tylko potęgują moje zadowolenie.
Sosenka - awatar Sosenka
oceniła na712 lat temu
Jak zarabiać na aplikacjach i grach mobilnych Piotr Stalewski
Jak zarabiać na aplikacjach i grach mobilnych
Piotr Stalewski
Plusy - krótka, zwięźle napisana, dobra dla kogoś, kto zaczyna interesować się tematem. Sporo bardzo cennych wskazówek. I co jest dużym plusem - pozycja dobra również dla osób, które nie programują, ale chcą np zlecić napisanie aplikacji. Minusy - za mało o marketingu aplikacji. Przez całą książkę czekałem na opis jak wprowadzić aplikację na rynek, jak reklamować, które metody dotarcia do potencjalnych klientów są najskuteczniejsze. Niestety, tutaj rozczarowanie, i to duże. Widać też znak czasu, i sporą liczbę danych podawanych w książce należy zweryfikować (co może też pokazać trend na rynku aplikacji mobilnych). Pomimo tytułu książka skupia się przede wszystkim na grach. I bardzo duży minus, chyba największy - zero informacji, choćby poglądowych, na temat budżetu tworzenia aplikacji. Nie ma ani słowa o podziale kosztów: development aplikacji (grafik, koder etc itp),koszty reklamy, rozwijanie aplikacji itd . Auto zakłada, że czytelnik sięgający po tę książke sam będzie kodował i prowadzi swoją własną firmę zajmującą się tworzeniem aplikacji. Podsumowanie: książka dobra jako początek zapoznania się z tematem dotyczącym aplikacji mobilnych. Uświadmia, że sama aplikacja to nie wszystko, chociaż ok 80% książki traktuje o samej aplikacji, tym co w niej powinno być wbudowane etc itp. Brak konkretnego studium przypadku, a szkoda, bo sam autor książki miałby na pewno sporo do opowiedzenia. Zdecydowanie książka nie wyczerpuje tematu.
Marcin - awatar Marcin

Cytaty z książki CSS. Nieoficjalny podręcznik