Pengar

klasyka
2007-06-01
2007-06-01
szwedzki
Selma Berg, en frejdig sextonåring med konstnärsdrömmar, gifts bort med en betydligt äldre man. Det är hennes utveckling från naiv ung flicka till mogen kvinna, som Pengar handlar om. Romanen bygger i mycket på Victoria Benedictssons egna erfarenheter men är också ett inlägg i den indignerade kvinnosaksdebatt, som bröt fram på 1870- och 80-talen. Vad Victoria Benedictsson främst vände sig mot var att unga kvinnor, sexuellt ovetande och genom felaktig uppfostran fyllda av romantiska föreställningar, tvingades in i äktenskapet utan att inse vad det innebar.

Kup Pengar w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Pengar

Opinie i dyskusje o książce Pengar

Tagi i tematy do książki Pengar

Victoria Benedictsson
Victoria Benedictsson
Szwedzka pisarka. Dorastała w domu, w którym atmosfera była zakłócana przez panującą niezgodę między rodzicami, w związku z czym wcześnie wyszła za mąż. Jej małżeństwo, ze znacznie starszym od niej wdowcem, było nieszczęśliwe. Gdy z powodu choroby stała się niezdolna do normalnego funkcjonowania w życiu codziennym, zajęła się pisarstwem i w 1884 opublikowała swój pierwszy zbiór opowiadań o życiu w jej rodzinnej prowincji, pt. Från Skåne (Ze Skanii). W 1885 wydała powieść Pengar (Pieniądze),będącą krytycznym spojrzeniem na społeczeństwo, które przyznaje status i bezpieczeństwo kobiecie wyłącznie poprzez małżeństwo. Powieść Fru Marianne (Pani Marianne) opowiada o żonie, która wyrasta z wcześniejszych romantycznych wyobrażeń i znajduje spełnienie w dzieleniu się pracą i obowiązkami z jej mężem. W swoich dziełach opisywała w naturalny i bezpretensjonalny sposób szwedzkie życie ludowe i zajmowała się problematyką społeczną. Dzięki swoim sukcesom literackim poznała błyskotliwego krytyka Georga Brandesa, którego podziwiała i zakochała się w nim, jednak on nie odwzajemniał jej uczucia. Z jej ujawnionych pośmiertnie listów i dzienników wynika, że rozpacz z powodu nieodwzajemnionej miłości pchnęła ją do samobójstwa.

Cytaty z książki Pengar

Dodaj cytat z książki Pengar