Poranek hieny

- 1991-01-01
- 1991-01-01
- 838513056X
- Lesław Ludwig
Intryga polityczna na wysokim poziomie, galeria postaci twardych najemników, idealistów walczących o wolność, przekupnych urzędników została ukazana na tle dramatycznych wydarzeń w scenerii południowej Afryki - to wszystko we wspaniałej powieści Christophera Sherlocka "Poranek hieny".
Kup Poranek hieny w ulubionej księgarni
Oceny książki Poranek hieny
- Thriller/sensacja/kryminał 1
- Kryminał, sensacja 1
- Gdakacze na grzędzie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poranek hieny
Twardzi niebezpieczni faceci, ambitna idąca za niebezpieczeństwem kobieta, Sowieci oraz brudna polityka i brutalna wojna domowa w tle. Wszystko czego trzeba na dobrą sensację osadzoną w czasach zimnej wojny. Tym razem bezkompromisowe zdobywanie wpływów na terytorium Afryki południowej. Autor wiele lat mieszkał w Afryce. Można powiedzieć że jest to historia z pierwszej ręki. Początkowo powieść wyglądała na typową sensację z akcją na froncie. Zapowiadało się na opowiastkę w stylu -twardziel przybył z znikąd zabił wszystkich i znikną- w pewnym sensie po części tak jest, jednak gdy pojawiły się wątki odsłaniające kulisy afery polityczno- biznesowej z wszystkimi jej brudami, zrobiło się naprawdę ciekawie. Co prawda pojawianie się kolejnych postaci uczestniczących w intrydze nieco rozbija spójność historii. W raz z postaciami pojawiają się kolejne wątki i narracja z ich perspektywy. Ostatecznie jednak wszystko łączy się w jedną całość i dochodzi do konfrontacji pojawiających się wcześniej wątków. Jest do bardzo dobra powieść sensacyjna, z elementami thrillera politycznego. O honorze, zemście, namiętnościach i bezwzględnej walce o władzę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.youtube.com/watch?v=Yxx03HcwbW0
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.youtube.com/watch?v=JylTmZTN6Gc
bardzo dobra