Wychowanie bez porażek

Thomas Gordon Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy PAX poradniki
poradniki
1994-01-01
832111797X

Kup Wychowanie bez porażek w ulubionej księgarnii

Wychowanie bez porażek

Oceny książki Wychowanie bez porażek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wychowanie bez porażek

,,Wychowanie bez porażek " Tomasa Gordona przeczytałam kilka lat temu z potrzeby zaliczenia przedmiotu na studiach. Mimo to byłam bardzo pozytywnie nastawiona do jej treści. Zainteresowaniem śledziłam jej kolejne rozdziały.
Autor przedstawia w niej skuteczna metodę rozwiązywania konflikow między rodzicami, a dziećmi. Ukazuje negatywne skutki dominacji jednej ze stron i zachęca do poszukiwania rozwiązań dobrych dla wszystkich. To brzmi jak cis nie realnego. Prawada? Czy istnieje uniwersalna metoda wychowawcza dzieci?
Każde z nich jest inne. Kazde ma inne środowisko życia, jak i inna osobowość, czy charakter. Jak więc jedna metoda ma pomóc wszystkim rodzicom i ich dzieciom?
Przyznać się muszę że nadal mnie to szokuje. Choć nie wątpliwie książka na pewno ma duża wartość edukacją. To jednak nie jestem przekonana, że istnieje cudowne rozwiązanie. Nie mniej jednak polecam po nią sięgnąć i przekonać się, czy opisana metoda w waszym przypadku będzie skuteczna. 📚

Książka warta przeczytania nie tylko przez rodzica. Metoda wychowawcza proponowana przez Thomasa Gordona jest biegunowo odmienna od metod, śmiem twierdzić powszechnie stosowanych przez z rodziców w Polsce. Zapewne demokratyczny (ale nie liberalny) charakter tej metody nie będzie odpowiadał wszystkim, ale nadal warto ją poznać bo wydaje się być spójną. Nawet jeśli rodzice odrzucą proponowane w tej książce sposoby wychowania to poszczególne informacje o "aktywnym słuchaniu" czy pracy nad komunikacją będą przydatne dla każdego.

Chyba najlepsza książka o wychowaniu dzieci, ale zarazem bardzo trudna, bardzo mi ciężko w praktyce stosować jej zalecenia, przełamać schematy i zacząć słuchać, po prostu akceptować i być obok dziecka, chociaż widzę, że to działa najlepiej... Może dlatego ma ona stosunkowo niską ocenę wśród czytelników? Bo to trudna książka i napisana w dość starym stylu. Ale mimo wszystko uważam, że to obowiązkowa lektura dla każdego (najlepiej przyszłego) rodzica.

706 użytkowników ma tytuł Wychowanie bez porażek na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Wychowanie bez porażek na półkach dodatkowych

Thomas Gordon
Thomas Gordon
Współczesny amerykański psycholog i psychoterapeuta. Autor wielu bestsellerowych poradników dla rodziców, nauczycieli, wychowawców i animatorów kształcenia dorosłych, w których prezentuje swoją koncepcję stosunków międzyludzkich bez zwycięzców i bez pokonanych. Podczas II wojny światowej był dowódcą oficerów w Wojskowym Korpusie Spadochroniarzy. Na początku lat 40. studiował u Carla Rogersa na Uniwersytecie w Ohio State, następnie współpracował z nim w kreowaniu modelu nowoczesnego i efektywnego treningu dla rodziców, nauczycieli, młodzieży i przywódców. Pierwsza książka Gordona pt. Group Centered Leadership: A Way of Releasing the Creative Potential of Groups (Przywództwo skoncentrowane na grupie: Sposób wyzwalania twórczego potencjału grup.) została wydana w Nowym Jorku w 1955 roku. Od 1962 pracował w Pasadenie w Kalifornii nad programem szkolenia dla rodziców w zakresie nabywania partnerskich umiejętności wychowywania własnych dzieci (Wychowanie bez porażek),które przysporzyły mu międzynarodowej sławy. W efekcie tego powstało w Stanach Zjednoczonych ponad 200 ośrodków szkoleń dla rodziców, które ukończyło kilkaset tysięcy rodziców oraz ruch społeczny – Stowarzyszenie „Wychowanie bez porażek”. W Stanach Zjednoczonych oraz innych krajach powstawały i powstają nadal specjalne Ośrodki Kształcenia Gordonowskiego, w których prowadzone są kursy dla wychowawców oraz kształceni są instruktorzy do prowadzenia zajęć z tymi grupami

Skup się. Prosta droga do sukcesu Leo Babauta
Skup się. Prosta droga do sukcesu
Leo Babauta
Leo Babauta to chyba najlepszy autor poradników służących organizowaniu i upraszczaniu wyzwań rzucanych przez życie. Jego książeczki są krótkie (minimalistyczne),maksymalnie konkretne , pisane prostym, przejrzystym językiem. Warto poznać je wszystkie, mimo że spora część porad, przemyśleń i mądrości się w nich powtarza. Zdecydowanie najważniejsze dzieło Babauty to "Zen To Done" - kapitalna, "upraszczająca" adaptacja znanego "Getting Things Done" do zwykłych ludzkich możliwości, bez wywracania codziennego życia na drugą stronę (ci, którzy spróbowali, wiedza, jak wielkim wyzwaniem jest nagłe przestawienie się na GTD). Druga pod względem ważności będzie "Książeczka Minimalisty" (inaczej "Minimalizm") - zdecydowanie najlepszy poradnik minimalistyczny, jaki można znaleźć po polsku - nakierowany na prawdziwą istotę tej postawy życiowej (zbyt często minimalizm traktowany jest jak specyficzny, ultradrogi design wnętrzarski). "Skup Się" to trzecia pozycja - tym razem Babauta koncentruje się na metodzie osiągania najlepszych rezultatów w działaniu. A polega ona, jak tytuł wskazuje, na właściwej koncentracji. Całą książeczkę wypełnia zatem powtarzane jak mantra "wyłącz wszystko, co cię rozprasza" (ze szczególnym uwzględnieniem internetów, fejsbuków, maili i temu podobnych) i "skoncentruj się na jednym zadaniu". Reszta cennych i interesujących uwag i przemyśleń orbituje wokół tych dwu głównych założeń. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, skądinąd. Czytanie poradników Babauty gorąco polecam - jeżeli coś jest w stanie poprawić, usprawnić nasze zatłoczone życie, to najprędzej jego rzeczowe, zwarte książeczki. Ale konkretne "Skup Się" może być poznawane jako ostatnie - to tylko uzupełnienie systemu opisanego w pozostałych tytułach.
Galfryd - awatar Galfryd
Marsjanie i Wenusjanki w sypialni John Gray
Marsjanie i Wenusjanki w sypialni
John Gray
To nie jest książka typu "Kamasutra". To nie jest poradnik seksualny dotyczący fizyczności. To jest książka, która tłumaczy różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami podobnie jak w "Mężczyźni są z Marsa, a Kobiety z Wenus" patrząc od strony emocjonalnej czy psychicznej. Lew Starowicz opisywał problemy z jakimi przychodzą do niego pacjenci, którzy odwiedzają jego gabinet. Michalina Wisłocka opisywała seksualność bardziej od strony biologicznej, funkcjonalnej. John Grey opowiada o potrzebach emocjonalnych, ewentualnie psychicznych kobiet i mężczyzn, czym się różnią i jak sprawić, aby te emocjonalne potrzeby były zaspokojone. Opisuje różnice czym seks jest dla kobiety, a czym dla mężczyzny. Właściwie to nie rozumiem niskiej oceny tej książki. Niektórzy zarzucają jej to, że jest wiele opisów dla mężczyzn, a mniej dla kobiet. Osobiście uważam, że to nie jest ujma. Mężczyżni może dostają pewne instrukcje, ale kobiety mogą czytać tę rozdziały i same wiele się dowiedzieć na temat samych siebie. Właściwie to nie jest ujma, bo jak twierdzi autor, gdy kobieta jest zadowolona, mężczyzna również z tego korzysta. Jeśli przeczyta to ktoś, dla kogo jest to oczywiste, to może będzie to nudne, ale dla osób, które nigdy nie patrzyła w ten sposób, może to być ciekawe odkrycie. Osobiście polecam tę pozycję, bo bardzo podoba mi się podejście autora od strony emocjonalnej do tematu.
amisette - awatar amisette

Cytaty z książki Wychowanie bez porażek

Dodaj cytat z książki Wychowanie bez porażek