Polowanie

- 2012-05-07
- 2012-05-07
- 2006-01-01
- Robert J. Szmidt
Jest zima roku 44 naszej ery. Po serii krwawych bitew celtycki gród Camulodunum poddaje się rzymskim najeźdźcom. W czasie gdy Aulus Plaucjusz, naczelny wódz armii, planuje nową kampanię, jego żona i dzieci wpadają w ręce klanu druidów, żądających w zamian za ich życie uwolnienia swoich pobratymców. Dwaj ochotnicy z legionów rzymskich muszą udać się w głąb wrogiego terytorium, aby uratować zakładników, zanim zostaną złożeni w ofierze okrutnym bogom. Czy Macro i Katon odnajdą uwięzioną rodzinę Plaucjusza? I czy zdołają ją uratować, nim będzie za późno?
Kup Polowanie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Polowanie
841 użytkowników ma tytuł Polowanie na półkach głównych- Przeczytane 536
- Historyczne 15
- Simon Scarrow 5
- Powieść historyczna 5
- Historia 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polowanie
Jest dobrze, bo trzeci tom jest lepszy od poprzednich. Katon z dzieciaka zmienił się w prawdziwego żołnierza i Macro może zawsze na nim polegać. Otrzymują karkołomne zadanie na terenie wroga, gdzie stykają się z bezwzględnymi druidami. "Polowanie" wciąga od pierwszej strony i puszcza dopiero na ostatnim zdaniu. Rewelacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolowanie to trzeci tom cyklu „Orły Imperium” Simona Scarrowa i jedna z najbardziej klimatycznych, a przy tym emocjonalnie intensywnych części serii. Akcja rozgrywa się w 44 roku n.e., w brutalnej rzeczywistości rzymskiej inwazji na Brytanię. Gdy rodzina rzymskiego dowódcy wpada w ręce druidów, Cato i Macro otrzymują misję niemal samobójczą - mają przeniknąć na terytorium wroga i ocalić zakładników, zanim zostaną złożeni w ofierze.
Scarrow po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o historii jak o najlepszym thrillerze. Polowanie łączy napięcie, militarny realizm i świetnie nakreślone postacie z mroczną, momentami wręcz mistyczną atmosferą. To nie tylko opowieść o walce i lojalności, ale też o zderzeniu dwóch światów - rzymskiego porządku i celtyckiej duchowości.
Autor świetnie rozwija relację między Makrem i Cato: starszy żołnierz z doświadczeniem i ciętym językiem kontra młody oficer, coraz bardziej pewny siebie, ale wciąż rozdarty między obowiązkiem a ludzkimi emocjami. W tle pojawia się także postać Boudiki - jeszcze nie buntowniczki, lecz dumnej Brytki, która już w tym tomie zwiastuje przyszłe konflikty.
Scarrow znakomicie równoważy akcję, psychologię i historyczny detal, a jego opisy druidycznych rytuałów, bitew i obozowego życia mają prawdziwą siłę oddziaływania.
Polowanie to trzeci tom cyklu „Orły Imperium” Simona Scarrowa i jedna z najbardziej klimatycznych, a przy tym emocjonalnie intensywnych części serii. Akcja rozgrywa się w 44 roku n.e., w brutalnej rzeczywistości rzymskiej inwazji na Brytanię. Gdy rodzina rzymskiego dowódcy wpada w ręce druidów, Cato i Macro otrzymują misję niemal samobójczą - mają przeniknąć na terytorium...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka pachnie żelazem i potem.
Lubię serię Orły Imperium, bo Scarrow potrafi przenieść czytelnika prosto w środek rzymskich bitew – tam, gdzie czuć zapach potu, krwi i żelaza. Polowanie to część pełna starć na białą broń, zasadzek i braterstwa między Macro a Katonem. Ich relacja – dwóch zupełnie różnych żołnierzy, których łączy wzajemny szacunek – nadaje historii głębi.
Autor świetnie łączy historię z akcją, a brutalne sceny walk, które uwielbiam są opisane z wyczuciem i realizmem. To książka dla tych, którzy lubią surowy klimat starożytnego Rzymu i historie o lojalności, odwadze i przetrwaniu.
Ta książka pachnie żelazem i potem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię serię Orły Imperium, bo Scarrow potrafi przenieść czytelnika prosto w środek rzymskich bitew – tam, gdzie czuć zapach potu, krwi i żelaza. Polowanie to część pełna starć na białą broń, zasadzek i braterstwa między Macro a Katonem. Ich relacja – dwóch zupełnie różnych żołnierzy, których łączy wzajemny szacunek – nadaje historii...
O tej serii muszę napisać.
Wydaje się nieskończoną historią, obecnie 21 t.
Jestem ciekaw czy pobije moją " Encyklopedię Britannicę " 49 tomów.
Nie żebym narzekał.
Dwóch rzymskich wojaków przemierza olbrzymie tereny Cesarstwa, problemy po prostu ich uwielbiają, dlatego nie dziwi, że gladius luźno siedzi im w pochwie.
Czyta się dobrze, widać, że autowi temat nie jest obcy.
POLECAM dla miłośników tematu.
O tej serii muszę napisać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje się nieskończoną historią, obecnie 21 t.
Jestem ciekaw czy pobije moją " Encyklopedię Britannicę " 49 tomów.
Nie żebym narzekał.
Czyta się dobrze, widać, że autowi temat nie jest...
Kolejna część przygód Kantona i Marco trzyma poziom do końca. Dobra rozrywka.
Kolejna część przygód Kantona i Marco trzyma poziom do końca. Dobra rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma poziom podobny do poprzednich, dla mnie rewelacja.
Trzyma poziom podobny do poprzednich, dla mnie rewelacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpoczynając przygodę z sagą "Orły Imperium" nie spodziewałem się, że historia Macro i Katona tak bardzo mnie pochłonie, stając się moją ulubioną powieścią historyczną. Dokładnie przedstawione sceny balistyczne, trzymająca w napięciu akcja, dużo brutalności, brudu, potu, krwi i bólu - wszystko po to, abyśmy mogli na własnej skórze poczuć reżim bycia legionistą Imperium Rzymskiego. No i nie mogę nie wspomnieć o genialnie zbudowanej relacji pomiędzy głównymi bohaterami. "Polowanie" to najmroczniejsza z trzech pierwszych części. Nie uświadczymy tutaj licznych scen balistycznych, dumnie wypiętych klat krwiście czerwonych legionistów czy bogactwa rzymskich magnatów. Mamy tutaj okazję poznać naszych bohaterów z innej strony, tej bardziej wrażliwej, człowieczej. Obopólne zaufanie między nimi jest warunkiem koniecznym do wypełnienia misji - i pod tym względem osiągają spektakularny sukces. Obydwoje przechodzą ciągłą zmianę, czego zwieńczeniem jest fenomenalna końcówka książki. Bardzo bardzo polecam acz również ostrzegam - kończąć trzecią część, nie będziecie mogli się powstrzymać przed sięgnięciem po kontynunację.
Rozpoczynając przygodę z sagą "Orły Imperium" nie spodziewałem się, że historia Macro i Katona tak bardzo mnie pochłonie, stając się moją ulubioną powieścią historyczną. Dokładnie przedstawione sceny balistyczne, trzymająca w napięciu akcja, dużo brutalności, brudu, potu, krwi i bólu - wszystko po to, abyśmy mogli na własnej skórze poczuć reżim bycia legionistą Imperium...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDa to się czytać. Trzyma poziom dwóch pierwszych tomów.
Da to się czytać. Trzyma poziom dwóch pierwszych tomów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część nie różni się zbytnio od poprzednich, przygoda, przygoda i jeszcze raz przygoda. Jest ciekawie, brutalnie a ponadto coraz bardziej przywiązujemy się do głównych bohaterów, Marco i Katona. W tej części nie mamy w ogóle poruszonego wątku szpiegowskiego i zdrad jak w poprzednich, natomiast wątek miłosny jest bardzo skromny. Akcja dzieje się przez cały czas, nie ma chwili wytchnienia. Książkę dobrze i szybko się czyta.
Ta część nie różni się zbytnio od poprzednich, przygoda, przygoda i jeszcze raz przygoda. Jest ciekawie, brutalnie a ponadto coraz bardziej przywiązujemy się do głównych bohaterów, Marco i Katona. W tej części nie mamy w ogóle poruszonego wątku szpiegowskiego i zdrad jak w poprzednich, natomiast wątek miłosny jest bardzo skromny. Akcja dzieje się przez cały czas, nie ma...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna końcówka tomu. Nie mogłam się oderwać i musiałam doczytać do końca.
Tak przedstawia się pierwsza połowa książki. Druga to już część przygodowe, gdzie niewielka grupka będzie chciała odbić zakładników z rąk okrutnych druidów.
W naszej grupie nie mogło oczywiwcie zabraknąć dwójki naszych głównych bohaterów.
Świetna kontynuacja cyklu. Czekam na dalsze części
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Scarrow pokazuje nam inny obraz wojny niż we wcześniejszych dwóch tomach. Rzym zdobył przyczółek i zaczyna się woja podjazdowa.