Hitler-Jugend

Okładka książki Hitler-Jugend autora Karol Grünberg, 8386850973
Okładka książki Hitler-Jugend
Karol Grünberg Wydawnictwo: Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa "Dom Organizatora" historia
historia
1998-01-01
1998-01-01

Kup Hitler-Jugend w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hitler-Jugend

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hitler-Jugend

Temat arcyciekawy, ale potraktowany jednak dość pobieżnie. Dobre wprowadzenie, bardzo dobrze napisane, ale zdecydowanie za krótkie.

Pamiętam jak przed laty zaczytywałem się w pierwszym wydaniu „Biografii Führera”, której autorem był profesor Grünberg. Nie była to może monografia bez wad, teraz jest zapewne postrzegana jako staroświecka, ale niezwykle poczytne. Sięgając zatem po bodaj ostatni w dorobku naukowym tytuł miałem po latach nadzieję, że przyjemność z czytania będzie porównywalna. Niestety nie, a i czar gdzieś znikł…
Lektura poświęcona znanej paramilitarnej organizacji młodzieżowej zdawała się gwarantować powodzenie. Mam wrażenie, że w moim przypadku ta książka czekała zdecydowanie za długo, kiedy mój głód wiedzy na temat hitlerowskich Niemiec został już dawno zaspokojony. W takich warunkach trudno o element zaskoczenia, toteż czasem łapałem się na zbyt pobieżnym czytaniu, co raczej mi się nie zdarza. Przypuszczam, że kilkanaście lat wstecz byłbym bardziej zaciekawiony. Jako wstępne wprowadzenie do tematu solidnie spełnia swoje zadanie.

28 użytkowników ma tytuł Hitler-Jugend na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Hitler-Jugend na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Hitler-Jugend

Karol Grünberg
Karol Grünberg
prof. zw. dr hab. Karol Grünberg - polski historyk żydowskiego pochodzenia. Urodził się w Drohobyczu, 31 lat po najsłynniejszym drohobyczaninie, Brunonie Schulzu. W czasie II wojny światowej przebywał w głębi ZSRR. Absolwent UW (historia). Specjalista z zakresu historii XX wieku. Autor lub współautor wielu publikacji historycznych. Wykładał w Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna we Włocławku, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Szkole Wyższej im. Pawła Włodkowica w Płocku. Członek Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich. Wybrane publikacje: "Adolf Hitler. Biografia Führera" (pierwsze wydanie: KiW, 1988),"Czas wojny 1939-1945. Wykłady z historii" (Wydawnictwo Troja, 1991),"Ewa Braun. 15 lat z Hitlerem" (pierwsze wydanie: KiW, 1993),"Joachim von Ribbentrop. Szef hitlerowskiej dyplomacji" (KiW, 1995),"Hitler-Jugend" (Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora, 1998).

Cytaty z książki Hitler-Jugend

Dodaj cytat z książki Hitler-Jugend