LubimyCzytać0

- literatura obyczajowa, romans
- Uwięziona (tom 2)
- 2025-04-14
- 2025-04-14
Jesteś moja. Nigdy o tym nie zapominaj
Luizy Markiewicz, beztroskiej, nieco naiwnej studentki malarstwa, już nie ma. Po porwaniu i koszmarze życia w ciągłym zagrożeniu pod dachem byłego gangstera Dragona, po tym, jak trafiła w szpony handlarzy ludźmi i niespodziewanie została uratowana, Luiza zmienia się bezpowrotnie. Wbrew sobie zaczyna czuć wdzięczność wobec swojego oprawcy. Wciąż go nienawidzi, równocześnie nie pozostaje ślepa na jego starania.
A Dragon robi wszystko, by uwięziona w jego domu dziewczyna czuła się komfortowo. Obdarowuje ją przyborami malarskimi, przynosi ubrania i książki. Jest dla niej dobry. Jednak do czasu. Kiedy Luiza zdecydowanie odrzuca propozycję, na którą nie może się zgodzić, Dragon przypomina jej, kto tu rządzi. Wciąga ją w psychologiczną grę i próbuje od siebie uzależnić, sprawić, by stała się bezbronna i zapomniała o swojej przeszłości i rodzinie. By w pełni mu się oddała...
Nie uda ci się uwolnić, Luizo. Musisz zaakceptować życie, które dla ciebie wybrałem
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
Kup Uwięziona. Bez wyboru w ulubionej księgarnii
Uwięziona. Bez wyboru
"Uwięziona. Bez wyboru", autor: Sylwia Kruk. Prezentowany tytuł jest drugim tomem cyklu: "Uwięziona". Życie beztroskiej studentki malarstwa zmienia się nie do poznania, gdy zostaje porwana. Z rąk handlarzy ludźmi ratuje ją były gangster czyli Dragon. Luiza z jednej strony nienawidzi Dragona, z drugiej jednak jest mu wdzięczna za to co zrobił. Były gangster chce uzależnić od siebie dziewczynę, ona jednak nie chce się dać wciągnąć w jego psychologiczną grę. Jak zakończy się ta historia? Jeśli jesteście ciekawi to koniecznie zapiszcie ten tytuł 👍 Bardzo podoba mi się styl autorki. Zarówno pierwszy jak i drugi tom wciągnął mnie bez reszty już od pierwszych stron. Tak więc jeśli macie ochotę na ciekawą, mroczną i przyciągającą jak magnes historię, to koniecznie zapiszcie ten tytuł 🔥 W mojej ocenie 9/10 🔥 Szczerze polecam 👍 PS książki polecam czytać po kolei 👍 PS jeśli szukacie wciągającej lektury na wakacje to ten cykl sprawdzi się idealnie 👍 Książki dla czytelników 18+ ‼️ #współpracarecenzencka
Oceny książki Uwięziona. Bez wyboru
247 użytkowników ma tytuł Uwięziona. Bez wyboru na półkach głównych- Przeczytane 166
- 2025 9
- Rozczarowania 1
- Literatura obyczajowa i romans 1
- Chce posiadać 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uwięziona. Bez wyboru
Trochę zmiany, wracam (na chwilę) do mroczniejszych klimatów. Przed Nami Romans w wersji starszy facet jest właścicielem młodszej kobiety.
Luiza dalej jest pod władzami Dragona. Jednak dalej wierzy że uda Jej się uciec. Próbuje wiele razy, kombinuje jak tylko może. Jednak każdy Jej sprzeciw powoduje kompilacje. A uległość jest nagradzana dobrym traktowaniem i kupowaniem różnych rzeczy. Dragon oznajmia że wezmą ślub czy tego chce czy nie. Jednak czy do tego dojdzie? A może Jakub oda Luizę komuś innemu?
Dobra lektura gwarantowana. Nie sposób się nudzić przy tym tytule. Już człowieku wierzy w coś dobrego a tu... Niespodzianka. Postać kobieca napisana tak że nie trudno się oprzeć pokusie że nie jedna osoba już by się poddała dawno a ta walczy, kombinuje, ma dość ostry jezyk. A facet - no ten to ma charakterek - oddział psychiatryczny to pikuś.
Widzę tu bardzo dużą manie na temat dziewczyny i robienie wszystkiego co się tylko da by Ją złamać.
Nie wiem czemu zabierałam się za tą pozycje tak długo bo okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę i już poluje na 1 i 3 tom (taaaak, nie czytałam 1 tomu wiec mam już spoooory spojler tego co się tam działo). Lubię takie klimaty 😈 i sporo osób o tym wie 😁
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLuiza dalej jest pod władzami Dragona. Jednak dalej wierzy że uda Jej się uciec. Próbuje wiele razy, kombinuje jak tylko może. Jednak każdy Jej sprzeciw powoduje kompilacje. A uległość jest nagradzana dobrym traktowaniem i kupowaniem...
Nie wiem ciężko mi określić co czytam mam nadzieje ze nie romans
Nie wiem ciężko mi określić co czytam mam nadzieje ze nie romans
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Uwięziona bez wyboru” autorstwa Sylwii Kruk to kontynuacja historii Luizy i Dragona. Po tym, jak Luiza trafia w ręce handlarzy ludźmi, a następnie zostaje ocalona przez swojego oprawcę, jej życie diametralnie się zmienia. Wbrew sobie zaczyna odczuwać wobec Dragona wdzięczność za ocalenie, choć wciąż marzy o wolności.
Dragon stara się, by Luiza czuła się w jego domu i w jego ramionach bezpiecznie i komfortowo. Obdarowuje ją przyborami malarskimi i innymi drobiazgami, pokazując swoją troskę. Jest dla niej dobry – przynajmniej na początku. Sytuacja jednak komplikuje się, gdy dziewczyna odrzuca jego propozycję, a mężczyzna postanawia udowodnić, kto tu rządzi…
Relacja bohaterów nabiera tempa i staje się niezwykle złożona. Pojawiają się zarówno dobre, jak i złe chwile – te pierwsze zachwycają, a te drugie łamią serce. Sposób, w jaki przedstawione są uczucia Dragona wobec Luizy, naprawdę mnie urzekł. To już nie jest tylko obsesja czy chęć posiadania drugiej osoby – wkraczają prawdziwe emocje i uczucia. Uczucia Luizy również się zmieniają, choć wciąż tli się w niej pragnienie wolności i ucieczki.
Obok wątków miłosnych i namiętnych scen, książka porusza też trudniejsze tematy – handel kobietami, przemoc i próbę gwałtu. Choć ciężkie, dodają fabule dramatyzmu i pokazują mroczniejszą stronę świata, w którym znalazła się bohaterka. Autorka świetnie poprowadziła historię, trzymając czytelnika w napięciu aż do ostatnich stron. Zakończenie sprawia, że od razu chce się wiedzieć, co będzie dalej.
Serdecznie polecam tę książkę każdemu, kto lubi takie klimaty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDragon stara się, by Luiza czuła się w jego domu i w...
To jest trudna książka ale warta przeczytania
To jest trudna książka ale warta przeczytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka, Luiza, po traumatycznych przeżyciach, kolejnym porwaniu i odkryciu, że jej los może być dużo gorszy niż dotychczas, po raz kolejny trafia pod dach Dragona/Jakuba, gdzie kobieta nabiera nowych lęków. Ich relacja jest bardzo toksyczna, mężczyzna nią manipuluje i zmusza do uległości często bardzo drastycznymi metodami, równocześnie zapewniając bezpieczeństwo. Autorka świetnie pokazuje manipulację oraz to, jak u Luizy stopniowo rodzi się emocjonalne uzależnienie. Dziewczyna jest rozdarta pomiędzy przywiązaniem, a nienawiścią, a Dragon stopniowo przesuwa granice, by osiągnąć swój toksyczny cel.
Główna bohaterka, Luiza, po traumatycznych przeżyciach, kolejnym porwaniu i odkryciu, że jej los może być dużo gorszy niż dotychczas, po raz kolejny trafia pod dach Dragona/Jakuba, gdzie kobieta nabiera nowych lęków. Ich relacja jest bardzo toksyczna, mężczyzna nią manipuluje i zmusza do uległości często bardzo drastycznymi metodami, równocześnie zapewniając bezpieczeństwo....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖤𝑷𝒐𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒄𝒆𝒏𝒛𝒆𝒏𝒄𝒌𝒊🖤
{współpraca reklamowa z @editio.red i @sylwiakruk.autorka }
🖤𝑇𝑦𝑡𝑢ł: 𝑈𝑤𝑖𝑒̨𝑧𝑖𝑜𝑛𝑎 - 𝐵𝑒𝑧 𝑤𝑦𝑏𝑜𝑟𝑢 2
🖤𝐴𝑢𝑡𝑜𝑟: 𝑆𝑦𝑙𝑤𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑢𝑘 @sylwiakruk.autorka
🖤𝑊𝑦𝑑𝑎𝑤𝑛𝑖𝑐𝑡𝑤𝑜: 𝐸𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜 𝑟𝑒𝑑 @editio.red
„𝑱𝒆𝒔𝒕𝒆𝒔́ 𝒎𝒐𝒋𝒂. 𝑵𝒊𝒈𝒅𝒚 𝒐 𝒕𝒚𝒎 𝒏𝒊𝒆 𝒛𝒂𝒑𝒐𝒎𝒊𝒏𝒂𝒋❞.
„𝑵𝒊𝒆 𝒖𝒅𝒂 𝒄𝒊 𝒔𝒊𝒆̨ 𝒖𝒘𝒐𝒍𝒏𝒊𝒄́, 𝑳𝒖𝒊𝒛𝒐. 𝑴𝒖𝒔𝒊𝒔𝒛 𝒛𝒂𝒂𝒌𝒄𝒆𝒑𝒕𝒐𝒘𝒂𝒄́ 𝒛̇𝒚𝒄𝒊𝒆, 𝒌𝒕𝒐́𝒓𝒆 𝒅𝒍𝒂 𝒄𝒊𝒆𝒃𝒊𝒆 𝒘𝒚𝒃𝒓𝒂ł𝒆𝒎❞.
Zdecydowanie drugi tom skradł moje serce. Sylwia ponownie udowadnia, że dark romance w jej wykonaniu to przede wszystkim emocjonalny thriller psychologiczny, a nie bajka o zakazanej miłości.
Luiza, po traumatycznym porwaniu i strachu o własne życie, trafia ponownie pod dach Dragona. Choć daje jej bezpieczeństwo, jednocześnie staje się źródłem nowych lęków. Ich relacja jest totalnie toksyczna jest tu mieszanka wdzięczności i niechcianej fascynacji. Autorka świetnie pokazuje manipulację oraz to, jak rodzi się emocjonalne uzależnienie.
Luiza natomiast jest pełna sprzeczności — rozdarta między nienawiścią a potrzebą bliskości, natomiast Dragon to postać intensywnie dominująca i mroczna.
Autorka nie romantyzuje przemocy — pokazuje jej konsekwencje, zagubienie i chaos w głowie osoby, która szuka wyjścia, choć każde prowadzi w inną stronę. Styl pisania Sylwii jest pełen napięcia, a jednocześnie lekki, dzięki czemu książkę czyta się błyskawicznie.
„Uwięziona – Bez wyboru” to intensywna, bolesna i wciągająca kontynuacja serii. Pochłania od pierwszych stron i nie daje chwili na oddech. Z każdą kolejną stroną wciąga jeszcze głębiej. To książka zdecydowanie dla miłośników mocnych dark romansów. Tyle co ja miałam emocji czytając ją, to słów brak. Na dniach mam dostać trzeci tom, więc ponownie ucieknę się w historię tej dwójki🖤
Polecam ją z całego serca — zwłaszcza teraz, na długie zimowe wieczory, pod ciepły kocyk i z kubkiem gorącej herbaty.
#editiored #recenzja #współpraca #bookmedia
🖤𝑷𝒐𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒄𝒆𝒏𝒛𝒆𝒏𝒄𝒌𝒊🖤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to{współpraca reklamowa z @editio.red i @sylwiakruk.autorka }
🖤𝑇𝑦𝑡𝑢ł: 𝑈𝑤𝑖𝑒̨𝑧𝑖𝑜𝑛𝑎 - 𝐵𝑒𝑧 𝑤𝑦𝑏𝑜𝑟𝑢 2
🖤𝐴𝑢𝑡𝑜𝑟: 𝑆𝑦𝑙𝑤𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑢𝑘 @sylwiakruk.autorka
🖤𝑊𝑦𝑑𝑎𝑤𝑛𝑖𝑐𝑡𝑤𝑜: 𝐸𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜 𝑟𝑒𝑑 @editio.red
„𝑱𝒆𝒔𝒕𝒆𝒔́ 𝒎𝒐𝒋𝒂. 𝑵𝒊𝒈𝒅𝒚 𝒐 𝒕𝒚𝒎 𝒏𝒊𝒆 𝒛𝒂𝒑𝒐𝒎𝒊𝒏𝒂𝒋❞.
Zdecydowanie drugi tom skradł moje serce....
Nie spodziewałam się ,że książka aż tak mnie wciągnie. Pomimo tego ,że nie jest wybitna i momentami monotonna to nie mogłam się powstrzymać żeby nie słuchać dalej o losach Luizy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek obsesji Dragona na punkcie głównej bohaterki jest dobry jego wypowiedz i to co robi sprawia ,że jako postać jest przerażający. Czekam na trzecią część.
Jesteś moja. Nigdy o tym nie zapominaj.
Luiza Markiewicz była beztroską studentką malarstwa. Po porwaniu, odcięciu od świata i po trafieniu w ręce handlarzy ludźmi tej dziewczyny już nie ma. Po przeżytych traumach, przez życie w ciągłym strachu Luiza się zmienia. Jej w głowie panuje chaos z jeden strony nienawidzi Dragona za odebranie jej wszystkiego a z drugiej jest mu wdzięczna za to, że ją uratował.
Dragon stara się jak może, żeby Luiza była szczęśliwa, żeby czuła się komfortowo, by nie czuła się uwięziona w jego domu.
Stara się być dla niej dobry. Do czasu...
Mężczyzna jest bezkompromisowy, ma być tak jak on chce i kiedy Luiza robi coś co mu się bardzo nie podoba, postanawia przypomnieć jej kto ma władzę i dlaczego powinna być mu posłuszna. Robi wszystko, żeby uzależnić od siebie dziewczynę, żeby zapomniała o swoim życiu, które wcześniej wiodła.
Uwięziona. Bez wyboru to książka w której poznajmy dalsze losy Luizy i Dragona. I muszę przyznać, że jestem zaskoczona jak ta historia się potoczyła, bo tym jak zakończył się pierwszy tom, spodziewałam się zupełnie czegoś innego. Ale jestem zaskoczona w pozytywny sposób. Myślałam, super pierwszy tom mnie wciągnął, ale zakończył się tak, że byłam przekonana "autorka niczym nie zaskoczy" i powiedzmy, że domyślałam się co się może wydarzyć w drugim tomie. I tu się bardzo pomyliłam.
Autorka zafundowała nie tylko Luizie emocjonalny rollercoaster ale też myślę, każdemu kto czytał tę książkę.
Ta historia trzymała w napięciu i niepewności, co wydarzy się dalej. O tym, że Dragon jest świetnym manipulatorem mogliśmy się przekonać w pierwszym tomie, natomiast teraz Luiza też pokazała,
albo może raczej chciała pokazać, że umie manipulować, że umie grać w tę jego psychologiczną grę ale czy faktycznie tak było...? Czy Dragon dał się nabrać na jej gierki?
Tego musicie dowiedzieć się sami.
Mam wrażenie, że obsesja mężczyzny na punkcie Luizy jeszcze bardziej się pogłębiła. Jego zachowania względem dziewczyny są tak skrajnie różne. Jak wszystko jest po jego myśli, chciał jej dać cały świat i czego tylko zapragnie, oczywiście oprócz wolności ale gdy wydarzyło się coś co mu się nie podobało albo Luiza powiedziała coś, czego w jego mniemaniu nie powinna mówić, kary które jej wymierzał były brutalne, okrutne i mające na celu złamanie dziewczyny i całkowite poddanie się mężczyźnie.
Czy ta iskierka nadziei, której Luiza się trzyma w końcu zgaśnie i pogodzi się ze swoim losem?
Bardzo podobało mi się w tej książce, i ciekawe to dla mnie było jak autorka pokazała jaki "bałagan" w głowie miała nie tylko Luiza ale też Kuba. Jak nie potrafili poradzić sobie z emocjami i uczuciami jakie się w nich budziły. U Luizy te uczucia się ze sobą kłóciły a u Dragona były one zupełnie nowe, coś czego nigdy wcześniej nie czuł...
Książka jest świetna, czytało się ją bardzo dobrze przez to, że została napisana prostym i lekkim językiem. Bardzo podoba mi się styl pisania autorki.
Moim zdaniem ten tom totalnie oddał klimat dark romansu.
Dlatego podtrzymuje to co już napisałam, w recenzji przy pierwszym tomie ta książka nie będzie dla każdego. Zachowania bohaterów, które są toksyczne mogą nie spodobać się każdemu.
Jeju mam w sobie tyle emocji po przeczytaniu tej książki, że chciałbym napisać o niej jeszcze więcej ale myślę, że wystarczy, nie chce Was zanudzać.
Jeszcze tylko dodam, że czekam bardzo na trzeci tom, bo to jak zakończyła się ta historia... Autorka wiedziała co zrobić, żeby zostawić czytelnika w napięciu i oczekiwaniu na kontynuację.
Książki są świetne!
Jeśli lubicie książki, które trzymają w napięciu, wywołujące mnóstwo emocji dodatkowo w mroczniejszym klimacie to ta seria jest dla Was.
Jak dla mnie 5/5⭐
Jesteś moja. Nigdy o tym nie zapominaj.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLuiza Markiewicz była beztroską studentką malarstwa. Po porwaniu, odcięciu od świata i po trafieniu w ręce handlarzy ludźmi tej dziewczyny już nie ma. Po przeżytych traumach, przez życie w ciągłym strachu Luiza się zmienia. Jej w głowie panuje chaos z jeden strony nienawidzi Dragona za odebranie jej wszystkiego a z drugiej jest mu...
Recenzja: „Uwięziona bez wyboru” – Sylwia Kruk
Sylwia Kruk w swojej powieści „Uwięziona bez wyboru” zabiera czytelnika w pełną emocji, dramatyczną historię, w której prym wiodą skrajne uczucia – od miłości i tęsknoty, po strach, bezradność i nadzieję. Już sam tytuł sugeruje, że bohaterka znalazła się w sytuacji, z której nie ma prostego wyjścia, a jej los zdaje się być z góry przesądzony. To książka, która nie pozostawia obojętnym i zmusza do refleksji nad granicami wolności oraz ceną, jaką czasem trzeba zapłacić za własne decyzje lub za cudze błędy.
Autorka umiejętnie kreśli portret głównej bohaterki – kobiety, która staje w obliczu dramatycznych wydarzeń i musi zmierzyć się z konsekwencjami sytuacji, na które nie miała wpływu. Jej emocje i przeżycia są opisane w sposób wiarygodny i poruszający, dzięki czemu łatwo wczuć się w jej rolę. To sprawia, że czytelnik przeżywa historię razem z nią – odczuwa jej lęk, frustrację, ale też siłę, która stopniowo dojrzewa w obliczu trudności.
Na uwagę zasługuje styl Sylwii Kruk – prosty, ale sugestywny, co sprawia, że książkę czyta się szybko i z rosnącym napięciem. Dialogi brzmią naturalnie, a opisy potrafią zbudować duszny, klaustrofobiczny klimat „uwięzienia” – zarówno w sensie fizycznym, jak i emocjonalnym. To połączenie literatury obyczajowej z elementami dramatu psychologicznego, które daje czytelnikowi nie tylko rozrywkę, ale też okazję do głębszej refleksji.
„Uwięziona bez wyboru” to powieść o sile kobiety, o walce o siebie i o tym, że nawet w najtrudniejszych chwilach warto szukać nadziei. To historia, która pokazuje, że brak wyboru nie zawsze oznacza brak wyjścia – czasem najciemniejsze momenty mogą stać się początkiem zmian.
Podsumowując – jest to książka idealna dla osób, które cenią sobie literaturę pełną emocji i ludzkich dramatów, a jednocześnie szukają w lekturze prawdy o życiu i o relacjach międzyludzkich. Sylwia Kruk udowadnia, że potrafi opowiadać historie, które na długo zostają w pamięci.
Recenzja: „Uwięziona bez wyboru” – Sylwia Kruk
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSylwia Kruk w swojej powieści „Uwięziona bez wyboru” zabiera czytelnika w pełną emocji, dramatyczną historię, w której prym wiodą skrajne uczucia – od miłości i tęsknoty, po strach, bezradność i nadzieję. Już sam tytuł sugeruje, że bohaterka znalazła się w sytuacji, z której nie ma prostego wyjścia, a jej los zdaje się być z...
Drugi tom "Uwięziona. Bez wyboru" Sylwii Kruk to dalsze losy Luizy i Dragona. W pierwszym tomie poznajemy głównych bohaterów i dowiadujemy się że Luiza zostaje porwana i przekazana w prezencie Dragonowi. On ją więzi w swoim domu i z dnia na dzień zaczyna coraz bardziej się do niej przywiązywać. Ona każdego dnia myśli o tym żeby wrócić do swojej rodziny i swojego ukochanego chłopaka. Pewnego dnia nawet udaje jej się uciec jednak po trudnych, a wręcz traumatycznych wydarzeniach znów trafia w ręce Dragona.
Pierwszy tom był mocny i pełny skrajnych emocji ale drugi tom to prawdziwi rollercoaster. Akcja goniła akcje i gdy myślałam że już nic mnie nie zaskoczy autorka udowadnia, że się myliłam. W drugiej części Dragon nadal więzi Luizę i pragnie mieć ją na wyłączność. Manipuluje dziewczyną jednak ona się nie poddaje i próbuje walczyć o to aby w końcu wrócić do rodziny i ukochanego. Niestety po każdej próbie Dragon karze dziewczynę i każda kolejna kara jest gorsza od poprzedniej...
Drugi tom jest chyba lepszy od poprzedniego, a to zakończenie.🤯 @sylwiakruk.autorka jak mogłaś nam to zrobić. Mam nadzieję że nie będziemy musieli długo czekać na kolejną część bo już ciekawość mnie zżera co wydarzy się w trzecim tomie. 🖤