Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej

- 2024-01-01
- 2024-01-01
- 9788370208967
- Grzegorz Siwek
Książka ta, zilustrowana ponad setką barwnych rycin oraz historycznych zdjęć, jest szczegółowym przewodnikiem po najważniejszych pancernikach i krążownikach liniowych z obu wojen światowych oraz okresu międzywojennego. Przedstawione zostały w niej m.in. HMS Dreadnought, czyli pierwszy z drednotów, uzbrojonych w działa wielkiego kalibru okrętów liniowych z początków XX wieku; wielkie okręty wojenne, które starły się w bitwie jutlandzkiej, w tym niemiecki krążownik liniowy Derfflinger. W niniejszej publikacji można się też zapoznać z okolicznościami zniszczenia krążownika liniowego HMS Hood, który eksplodował trafiony pociskiem wystrzelonym z pancernika Bismarck, a także dziejami tego drugiego pancernika, zatopionego na Atlantyku po dramatycznym pościgu przez samoloty bombowo-torpedowe Royal Navy. Znalazł się tu także opis zdumiewającego superpancernika Yamato, który, pomimo swoich kolosalnych wymiarów i wielkiej siły ognia, tylko w minimalnym stopniu wsparł japoński wysiłek wojenny i zatonął na skutek ataków powietrznych podczas walk o Okinawę.
Kup Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej w ulubionej księgarni
Oceny książki Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej
7 użytkowników ma tytuł Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej na półkach głównych- Przeczytane 4
- WW II 1
- 2024 1
- Militaria 1
Cytaty z książki Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej
Dodaj cytat z książki Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej
,,Pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej" (tytuł oryginalny: Technical Guide: Battleships of World War I & World War II 1914-45) E. V. Martindale. Alma-Press 2024, seria Panorama techniki wojskowej.
Nigdy nie byłem fanem okrętów liniowych i ciężkich krążowników, ale jak każdy chłopiec / facet nie przejdę obojętnie obok kolosa z wielkimi działami. Pływające fortece mają w sobie pewien magnetyzm. ;)
Poręczny, wartościowy leksykon. Wszystkie jednostki z ich mocno skróconą historią i najważniejszymi danymi (średnio dwie strony na okręt).
Ile okrętów zostały omówione? Wiele. Te z USA, Japonii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Włoch, Rosji, Austri (kiedyś mieli przecież dostęp do morza) zbudowane w latach 1899 - 1944.
Z tych bardziej znanych (trochę to będzie subiektywna wyliczanka) wymienię (według daty wejścia do służby): Mikasa, Dreadnought, Schleswig-Holstein, Lion, Texas, Hood, Nagato, Deutschland, Gneisenau, Scharnhorst, Bismarck, Yamato, Tirpitz, Indiana, Iowa, Missouri. W sumie mamy 46 jednostek (29 ,,pierwszowojennych" i 17 ,,drugowojennych", pozorna dysproporcja, wszak niektóre z omówionych ,,pierwszowojenne" wzięły udział w II wojnie światowej).
To co otrzymał czytelnik jest dobre i na temat. Nie szukałem monografii poszczególnych jednostek, a poręczny leksykon i taki leksykon znalazłem. Jestem więc kontent. Początkujący z tematem i ci, którzy szukają streszczenia zagadnienia również będą zadowoleni.
Podsumowanie i werdykt: ładnie wygląda, miło się czyta (i ogląda). Pozycja bezsprzecznie zasługuje na miejsce na mojej półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie byłem fanem okrętów liniowych i ciężkich krążowników, ale jak każdy chłopiec / facet nie przejdę obojętnie obok kolosa z wielkimi działami. Pływające...
„błędy są…”
Kolejna książka z serii „Panorama Techniki Wojskowej” przeczytana. Tym razem omawia pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej. Publikacja nie odbiega formą od pozostałych w tej serii. Mamy kolorowe ryciny sylwetek bocznych okrętów, czasami są to przekroje. Niekiedy uzupełniają je rzutu od strony dziobu lub rufy i zdjęcia. Tekst jest skrótowy omawiający głównie aspekty techniczne. Niestety w tekście są błędy i nieścisłości głównie jeśli chodzi o liczby. Wyraźne kłopoty z matematyką można stwierdzić czytając to zdanie „13 dział kal. 305 mm (w 2 wieżach dwudziałowych i 2 trzydziałowych)” – str 53. Ewidentnie coś nie gra przy opisie na str 98 „Ogólna masa opancerzenia wynosiła ok 16 t. Dla porównania opancerzenie okrętu liniowego King George V miało masę 12 500 t…”. Chodzi o pancernik Richelieu. Wygląda to na błędy przy tłumaczeniu i brak uwagi korekty.
W książce przedstawiono następujące okręty: Canopus, Kearsarge, Mikasa, Cesarewicz, Dreadnought, Schleswig-Holstein, Indomitable, Vittorio Emanuele, South Carolina, Hercules, Lion, Wyoming, Viribus Unitis, Courbet, Derfflinger, Kongo, Royal Oak, Texas, Andrea Doria, Queen Elizabeth, Canada, Fuso, Nevada, Bayern, Provence, Royal Sovereign, Courageous, Ise, Mississippi, Hood, Nagato, Rodney, Deutschland, Dunkerque, Gneisenau, Scharnhorst, Bismarck, Richelieu, Yamato, Vittorio Veneto, Prince of Wales, Tirpitz, Indiana, Iowa, Missouri, Guam.
Wydanie w miękkiej oprawie ze skrzydełkami – klejone. Papier bardzo dobrej jakości.
Jako podręczna encyklopedia do szybkich poszukiwań sprawdzi się na pewno.
„błędy są…”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka z serii „Panorama Techniki Wojskowej” przeczytana. Tym razem omawia pancerniki i krążowniki liniowe I i II wojny światowej. Publikacja nie odbiega formą od pozostałych w tej serii. Mamy kolorowe ryciny sylwetek bocznych okrętów, czasami są to przekroje. Niekiedy uzupełniają je rzutu od strony dziobu lub rufy i zdjęcia. Tekst jest skrótowy...