Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści

Okładka książki Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści autora Patrycja Dzierkacz,
Okładka książki Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści
Patrycja Dzierkacz Wydawnictwo: Book Ojciec literatura dziecięca
literatura dziecięca
2021-05-20
2021-05-20

Kup Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści

Pięknie zilustrowana książka o ważnych rzeczach w prosty sposób. Siedem wierszy traktuje o różnych aspektach życia dzieci: konkursach i zawodach, apetycie i jedzeniu, inności, przyjaźni, dzieleniu się, fizycznej autonomii i asertywności. Do każdego wiersza zaproponowano ćwiczenia dla rodzica i nauczyciela - to bardzo fajny element. Podpowiada, jak porozmawiać z dzieckiem o przeczytanym wierszu. Wartościowa lektura.

Piękna, mądra książka z wierszami, które wreszcie mam ochotę czytać synowi i nie zastanawiać się, czy czekają nas gdzieś między rymami określenia i sytuacje, które zupełnie mi nie odpowiadają. Do tego merytoryczne wsparcie dla rodziców, żeby jak najwięcej z lektury wynieść. I ilustracje - książka jest przepiękna, wydana z ogromną dbałością o szczegóły, cieszy i mózg i oko ;)

Zupełna nowość na rynku książek dla dzieci, napisana świetnym rymem, poruszająca ważne tematy w sposób bardzo przystępny dla dziecka. Bez moralizatorstwa, bez ocen, w duchu bliskości. Moje dzieci pokochały od pierwszego czytania, po dwóch dniach mówią, że to ich najlepsza książka i ma zostać z nami na zawsze. I ja podzielam ich zdanie.

40 użytkowników ma tytuł Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści na półkach dodatkowych

Między nami ząbkami Wu Hongbing
Między nami ząbkami
Wu Hongbing
🦷 O tym, że higiena jamy ustnej jest ważna, nikogo nie trzeba przekonywać. U maluchów szczególnym wyzwaniem w tym zakresie jest wypracowanie odpowiednich nawyków oraz techniki szczotkowania. O ile tego drugiego trudno nauczyć inaczej niż przez doświadczenie, o tyle w walce o dobre nawyki, pomocna może okazać się książka😉 "Między nami ząbkami" to publikacja z okienkami oraz scenką pop up, która bawi, a jednocześnie uczy na tematy związane z jamą ustną i zębami. Czy istnieje sposób, by zachęcić malucha do codziennego szczotkowania zębów bez marudzenia? Odpowiedź brzmi: tak - z pomocą tej uroczej książki! 💫 👉 Dzięki niej przenosimy się do Ząbkowic, gdzie poznajemy m.in. rodzinę Zębickich, którzy wypuszczają w świat syna, Mleczysława. Niezły początek, prawda? Książeczka zbudowana jest z okienek, gdzie w umiejętny sposób przemycane są treści edukacyjne. W zrozumiały sposób opowiada o tym, co dzieje się w buzi każdego dziecka. Zęby – mleczne i stałe – stają się tu bohaterami pierwszoplanowymi, a ich przygody przybliżają najmłodszym, dlaczego warto o nie dbać. 🔍 Co znajdziecie w środku? 🦷interaktywne okienka, które odkrywają sekrety jamy ustnej, 🦷prosty język i zabawne ilustracje, 🦷mnóstwo ciekawostek o bakteriach, szczoteczkach, zdrowych nawykach, etc. 🦷konkretne wskazówki, jak dobrze myć zęby i kiedy warto odwiedzić dentystę. 📔 "Między nami ząbkami" to dla dzieci książka-przygoda, dla rodziców – wsparcie w codziennej, higienicznej rutynie. Czytając ją wspólnie, możecie nie tylko budować dobre nawyki, ale też rozmawiać o zdrowiu w sposób naturalny i bez stresu. Bo zęby to nie tylko uśmiech – to zdrowie na całe życie. A taka książka może być pierwszym krokiem do tego, by dzieci z chęcią chciały je myć. Ten tytuł polecamy każdemu rodzicowi malucha – jako prezent, jako codzienny rytuał, jako... tajną broń w walce z próchnicą!
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Fajny Cieciorek i prezent wszech czasów Jory John
Fajny Cieciorek i prezent wszech czasów
Jory John Pete Oswald
Święta to czas radości, prezentów i magicznej atmosfery... ale nie dla każdego! FAJNY CIECIOREK I PREZENT WSZECH CZASÓW od Jory’ego Johna i Pete’a Oswalda to ciepła, pełna humoru opowieść o tym, że nie każdy odnajduje się w świątecznej gorączce. Nasz bohater, Fajny Cieciorek, zamiast cieszyć się dekoracjami i dzwoneczkami, ma na głowie coś poważniejszego – znalezienie idealnego prezentu dla swojej przyjaciółki. Problem? Brak funduszy i presja, by podarunek był absolutnie wyjątkowy. Jak sobie z tym poradzi? Książka od pierwszych stron wciąga lekkim stylem i zabawnymi sytuacjami, które doskonale rozumieją zarówno dzieci, jak i dorośli. Ilustracje Pete’a Oswalda są jak zawsze strzałem w dziesiątkę – kolorowe, dynamiczne i pełne szczegółów. Każda strona aż iskrzy świątecznym klimatem, ale w humorystyczny sposób, bez przesłodzenia. Największą siłą tej książki jest jej przesłanie. Pokazuje, że wartość prezentu nie mierzy się jego ceną, ale sercem, jakie wkładamy w jego przygotowanie. To ważna lekcja, szczególnie w świecie, gdzie łatwo ulec presji kupowania coraz droższych rzeczy. Historia uczy empatii, pomysłowości i tego, że prawdziwa magia świąt tkwi w relacjach, a nie w błyszczących opakowaniach. Czy są jakieś minusy? Jeśli ktoś szuka typowej opowieści o Bożym Narodzeniu pełnej reniferów i brodatego Mikołaja, może być zaskoczony. To nie jest klasyczna świąteczna bajka, ale raczej przygodowa historia osadzona w grudniowym klimacie. Nie każdemu może też przypaść do gustu lekko sarkastyczny humor, który jest znakiem rozpoznawczym autorów. FAJNY CIECIOREK I PREZENT WSZECH CZASÓW to świetna książka na świąteczny czas – zabawna, błyskotliwa i niosąca ważne przesłanie. Idealna do wspólnego czytania i rozmów o tym, co w świętach naprawdę się liczy. A Wy jak podchodzicie do prezentów? Liczy się dla Was gest czy jednak zawartość pudełka? 🎁😊
Ze-bookiempodrękę - awatar Ze-bookiempodrękę
Zasypiamy bez mamy Clara Mas Bassas
Zasypiamy bez mamy
Clara Mas Bassas Judi Abbot
To łagodna, mądra opowieść o małych krokach ku samodzielności. Matylda śpi w nowym łóżku, pełna emocji – ale dzięki prostym poradom, rytuałom i cierpliwemu wsparciu rodziców, odkrywa, że to może być naprawdę wielka przygoda. Krótkie teksty na stronach, piękna oprawa i ilustracje sprawiają, że to książka, która zostaje w sercu – i pomaga zasypiać bez płaczu, za to z uśmiechem. 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🔹Nieskomplikowana, pełna czułości narracja. Historii towarzyszą praktyczne porady – specjalistka ds. rozwoju emocjonalnego omawia takie zagadnienia jak wieczorne rytuały, techniki relaksacji, pokonywanie strachu przed ciemnością i radzenie sobie z koszmarami . Wszystko to zawarte w zwięzłych, przejrzystych fragmentach — dopasowanych do małych czytelników. 🔸Praktyczne wsparcie dla rodziców - na końcu książki znajdziesz moc konkretnych wskazówek – od stworzenia rutyny, przez zauważenie emocji dziecka, aż po delikatne wspieranie w trudnych momentach bez karania, a ze wzmacnianiem poczucia dumy i kompetencji 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Książeczkę można zacząć poznawać już z dziećmi około 2. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Zasypiamy bez mamy” to idealna pomoc dla maluchów uczących się samodzielnego zasypiania — prosta, ciepła i praktyczna. Łączy pamięć o emocjach dziecka z radami rozwojowymi, tworząc przestrzeń dla spokojnych wieczorów i dumy z własnych postępów. Ta ciepła i delikatna książeczka towarzyszyć może dzieciom podczas pierwszej nocy we własnym łóżku, pokazując, że zasypianie bez mamy może być... wielką przygodą.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy

Cytaty z książki Ważności. 7 wierszyków o ważnej treści