- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Acid for the Children
- 2019-11-13
- 2019-11-13
- Jakub Michalski
Flea – łobuz, który stał się gwiazdą rocka.
Kultowy basista i współzałożyciel Red Hot Chili Peppers opowiada historię swojego życia.
Z Australii, przez nowojorskie przedmieścia, aż po Los Angeles – w Acid for the Children Flea zabiera czytelników w osobistą i pełną anegdot podróż po miejscach swojej młodości. Opowiada o doświadczeniach, które ukształtowały go jako artystę i jako człowieka, i zaprasza nas do Miasta Aniołów lat 70. i 80., gdzie brud współegzystuje z przepychem, a zabawa jest chaotyczna i niebezpieczna.
Młody Flea chce odseparować się od toksycznej rodziny. Znajduje akceptację w społeczności artystów i ćpunów, którzy podobnie jak on wybrali życie na krawędzi. Imprezuje i kradnie, ale to w muzyce odnajduje prawdziwe ujście dla emocji. Wraz z przyjaciółmi, bratnimi duszami i towarzyszami szalonych eskapad, wpada na pomysł założenia zespołu. Tak rodzi się Red Hot Chili Peppers.
Acid for the Children to świeży i nietuzinkowy debiut, proza równie zabawna i nieprzewidywalna co jej autor. To napisana przez jednego z najbardziej cenionych muzyków naszych czasów, przepełniona osobistymi wspomnieniami opowieść o dojrzewaniu, a także bezwstydnie szczery list miłosny, którego adresatką jest muzyka.
Kup Flea. Acid for the Children. Wspomnienia legendarnego basisty Red Hot Chili Peppers w ulubionej księgarni
Oceny książki Flea. Acid for the Children. Wspomnienia legendarnego basisty Red Hot Chili Peppers
536 użytkowników ma tytuł Flea. Acid for the Children. Wspomnienia legendarnego basisty Red Hot Chili Peppers na półkach głównych- Przeczytane 391
- 2020 11
- Biografie 10
- 2019 6
- 2021 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Flea. Acid for the Children. Wspomnienia legendarnego basisty Red Hot Chili Peppers
Lubię takie książki.
Podoba mi się taka forma wydania, ponieważ nie potrzebujesz dużo czasu by ,,przekonwertować" to co Flea miał na myśli.
Nie jestem fanem paprykarzy, nie mniej książki takie jak te, pozwalają przenieść się do jednego z najdzikszych i najlepszych czasów w historii kraju hamburgeremi i watergatem płynącym - przynajmniej dla mojej skromnej osob,y a to spory plus.
Lubię takie książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy do czynienia z szarpanymi (jak kawałki mięsa w kebabie) wspomnieniami z dzieciństwa i wczesnej młodości autora.
"Blizna" od Kiedisa zawiesiła poprzeczkę dość wysoko, przez co spodziewałem się trochę innej książki.
Flea opisuje czasy dzieciństwa i wczesnej młodości, sprzed powstania RHCP.
Na plus duża liczba odniesień do książek, filmów i muzyki, które wpłynęły na autora.
Krótkie rozdziały, czyta się szybko - w opisie jest 400stron ale to bardziej 'klasycznych' stron.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFlea opisuje czasy dzieciństwa i wczesnej młodości, sprzed powstania RHCP.
Ta książka zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, bo Flea skupił się tu na swojej młodości, czasach w których szukał swojej drogi, gdzie wszystko było szalone i nietuzinkowe. Nie ma tu ani grama sławy, jest za to dziecięca radość z pisania o tym co kocha najbardziej i tę autentyczność czuje się bez dwóch zdań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez owijania w bawełnę, książka w której jeden z najlepszych basistów w historii muzyki zostawia swoją przeszłość, jakże interesującą, jednak nie usłaną różami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się to czyta. Michael to prawidłowy kolorowy ptak. Poznajemy jego historię do momentu jeszcze sprzed Red Hotów, wydarzenia które ukształtowały go i spowodowały, że jest dziś właśnie Flea.
To zabawna, nienapompowana ego i szczerą opowieść.
Kocham tego gościa :)
Polecam przeczytać wszystkim fanom muzyki, nie tylko Red Hotów!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zabawna, nienapompowana ego i szczerą opowieść.
Kocham tego gościa :)
Polecam przeczytać wszystkim fanom muzyki, nie tylko Red Hotów!
To nie jest książka o RHCP. Ta książka przeniesie was w świat Los Angeles lat 70. - 80. i zaoferuje oprowadzenie po najbrudniejszych zakątkach miasta i wczesnej młodości Flea.
Flea zrobił tę książkę po swojemu, tak jak po swojemu ujarzmiał gitarę basową, prowadził wariackie życie, popełniał błędy i głupoty, przeżywał uniesienia i doły. To jest książka o młodości, wolności i bezkompromisowości w szukaniu swojej ścieżki. A bez ostoi i mentorów szuka się jej długo.
Tak jak młody Flea z biegiem lat wciągał się w świat muzyki, tak ja wciągałam się w kolejne rozdziały, a frajda jaką Flea przeżywał w swoim życiu udzielała mi się w pełni. Nie jest to jednak książka słodka. Dużo w niej pogubienia, złości, strachu, destrukcji, ale i refleksji, czerpania z życia, pielęgnowania wspomnień nawet o najbardziej prozaicznych przyjemnościach. C'est la vie. A przynajmniej dla Flea takie było.
Dla fanów RHCP jest tam niewiele o samym zespole. Więcej przeczytamy o początkach, poszukiwaniach i muzycznym kształtowaniu przy stawianiu pierwszych kroków z trąbką, a potem basem w ręce. Jest trochę też o wieloletniej przyjaźni z Anthonym Kiedisem (wokalistą RHCP) - owocnej muzycznie, ale też trudnej, oraz Hillelem Slovakiem - nieżyjącym już pierwszym gitarzystą Red Hotów. Flea świadomie postawił ostatnią kropkę w 1983 r., pozostawiając resztę na kolejną książkę, co do której - jak mówi - codziennie zmienia zdanie, czy ją napisać. Tym bardziej warto sięgnąć po to, czym do tej pory zgodził się podzielić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest klasyczna biografia. Wątki są porozrzucane tak, jak wspomnienia i emocje z nimi związane w psychice człowieka. Ale czy to dziwne?
Flea zrobił tę książkę po swojemu, tak jak po swojemu...
Lubie Flea, lubię RHCP.
Lubie Flea, lubię RHCP.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla fana RHCP książka ciekawa, napisana prostym językiem, trochę chaotyczna, ale szybka i bardzo przyjemna.
Ohhh jak ja nie powinnam wypowiadać się na temat tej książki, ponieważ mogła by być do d*** a ja i tak byłabym zachwycona 😂 Uwielbiam RHCP i Flea.... I nic na to nie poradzę.
Nie wyobrażam sobie, żeby mogła być napisana w jakikolwiek inny sposób. Krotkie, chaotyczne rozdziały i skakanie po tematach niczym pchiełka po scenie, to przecież caly Flea. Do tego zabawna i przesycona pokorą, radością z życia i miłością do ludzi! Nie mogę doczekać się kolejnej części. Flea, pisz szybciej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wyobrażam sobie, żeby mogła być napisana w jakikolwiek inny sposób. Krotkie, chaotyczne rozdziały i skakanie po tematach niczym pchiełka po scenie, to przecież caly Flea. Do tego zabawna i...
Po przeczytaniu "Blizny" ciekawie było poznać drugie spojrzenie na relację między Flea a Anthonym. Jednak nie było o niej w tej książce zbyt wiele. Mam wrażenie że Flea potrzebował swojego rodzaju spowiedzi ze wszystkich relacji jakie nawiązał w swoim życiu i tym właśnie jest ta książka. Nieskierowanym do nikogo szczególnego rozliczeniem z własną przeszłością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla fana RHCP ale sama książka obejmuje czas do momentu powstania zespołu. Czekam bardziej na drugą część.