Samotnie

Okładka książki Samotnie autora John Crowley, 8389951002
Okładka książki Samotnie
John Crowley Wydawnictwo: Solaris Cykl: Ægypt (tom 1) Seria: Rubieże fantasy, science fiction
Ægypt (tom 1)

Kup Samotnie w ulubionej księgarnii

Samotnie

Oceny książki Samotnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Samotnie

To prawda: Wszechświat jest opowieścią. Wielobarwną, snutą w wielu kierunkach.

Cel, jaki postawił swojemu cyklowi Aegipt pojawia się już w pierwszym tomie i jest imponujący. To ma być wielka księga wtajemniczenia i madrości. Tutaj młody Szekspir i nadworny mag Elżbiety I John Dee spotykają się w zupełnie nieprzewidywalnej przestrzeni. Co łączy duchowe poszukiwania młodego Giordano Bruno z intelektualnym światem wspólczesnego literaturoznawcy Pierce'a Moffeta. Między magią i miłością, gnozą i astrologią, snami i życzeniami pojawia się coś nieuchwytnego. Daję 10 gwiazdek mimo że to dopiero pierwszy tom. Albowiem wspaniale kreuje on mistyczną atmosferę i daje odczuć intrygujący przedsmak tajemnic, ku jakim autor pragnie poprowadzić czytelnika w następnych odsłonach.

To prawda: Wszechświat jest opowieścią. Wielobarwną, snutą w wielu kierunkach.

Hołduje trendom przełomu XIX i XX wieku, tej okultystycznej manii, która ogarnęła Zachód, ale jest o wiele lepiej napisana niż większość historyj ówcześnie spisanych. Oniryczna, tajemnicza, choć nie tworzy zamkniętej historii, więc muszę sięgnąć po następne. No i to nazwisko autora... nomen omen. ;)

Trzeba mieć ochotę na oniryczną i metafizyczną powieść pełną zdań typu: "Każda z owych mocy, które musiał pokonać, posiadała nazwę, zaś sfery, jakie tworzyły, eony, jakie stanowiły, cierpienie, jakie powodowały, wszystko to było jednym; kiedy Beau przypomni sobie nazwę pierwszej i będzie w stanie wypowiedzieć, wówczas zacznie je przekraczać."

Dla odważnych i cierpliwych.

Dla odważnych i...

359 użytkowników ma tytuł Samotnie na półkach głównych
98 użytkowników ma tytuł Samotnie na półkach dodatkowych

Okładka książki Księga magii Eleanor Arnason, Elizabeth Bear, John Crowley, Gardner Dozois, Andy Duncan, Kate Elliott, Matthew Hughes, Megan Lindholm, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, K.J. Parker, Rachel Pollack, Tim Powers, Lavie Tidhar, Ysabeau S. Wilce, Liz Williams, Greg van Eekhout
Okładka książki Wielkie dzieło czasu Terry Bisson, Pat Cadigan, Ted Chiang, John Crowley, Thomas M. Disch, Cory Doctorow, Jan Lars Jensen, Kelly Link, Robert Reed, Lucius Shepard, Wayne Wightman, Kate Wilhelm
John Crowley
John Michael Crowley (ur. 1 grudnia 1942 w Presque Isle, Maine) – amerykański pisarz, autor powieści fantasy, science fiction i prozy historycznej, a także eseista i scenarzysta filmów dokumentalnych. Studiował na Indiana University, po czym przeniósł się do Nowego Jorku, gdzie rozpoczął pracę przy filmach dokumentalnych. Jako prozaik zadebiutował w 1975 roku powieścią „The Deep”. Międzynarodowe uznanie przyniosła mu powieść „Little, Big” (1981),nagrodzona World Fantasy Award i uznana przez Harolda Blooma za „zapomniane arcydzieło”. Do najważniejszych osiągnięć należy również czterotomowy cykl „Ægypt” („The Solitudes”, „Love & Sleep”, „Dæmonomania”, „Endless Things”),poświęcony tematyce hermetyzmu, pamięci, religii i rodzinnych mitów. Crowley jest autorem m.in. powieści „Engine Summer” (1979),„The Translator” (2002, nagroda Premio Flaiano),„Lord Byron’s Novel: The Evening Land” (2005),„Four Freedoms” (2009),„Ka: Dar Oakley in the Ruin of Ymr” (2017, Mythopoeic Award) oraz „Flint and Mirror” (2022). Jego opowiadania ukazały się w licznych zbiorach, m.in. „Novelty”, „Antiquities” i „Novelties & Souvenirs”. Od 1993 roku związany jest z Uniwersytetem Yale, gdzie prowadzi zajęcia z pisarstwa i literatury utopijnej. Równolegle z twórczością literacką rozwija karierę w dziedzinie filmu dokumentalnego – jako współzałożyciel Straight Ahead Pictures przygotował liczne scenariusze, m.in. dla HBO i telewizji publicznej w USA. Wielokrotnie nagradzany, m.in. World Fantasy Award (za powieść „Little, Big”, za nowelę „Great Work of Time” oraz za całokształt twórczości),Mythopoeic Award, Premio Flaiano oraz Grand Prix de l’Imaginaire. W 1992 otrzymał także Award in Literature od American Academy and Institute of Arts and Letters. Twórczość Crowleya łączy elementy realizmu magicznego, historii i refleksji filozoficznej, co zapewniło mu trwałe miejsce w kanonie współczesnej literatury fantastycznej.

Fizjonomika Jeffrey Ford
Fizjonomika
Jeffrey Ford
Niezwykle oryginalny pomysł wyjściowy jednak ostatecznie powieść niezapewniająca pełnej satysfakcji. Opisy niekiedy pobieżne, bardzo wiele trzeba sobie dopowiadać (ale nie w dobrym tego słowa znaczeniu),motywacja bohatera nieodgadniona, wątek "miłości" mdły, świat skondensowany i niesprecyzowany w swoich najciekawszych elementach, dużo wątków urywanych, wiele pytań, mało odpowiedzi lub lakoniczne, z pozoru nieistotne. Postacie są czarno-biało a historia z intrygującego początku przeistacza się w trochę jednolity środek (aczkolwiek ładnie napisany) oraz okropnie nużące i fabularnie niesatysfakcjonujące zakończenie. "Dlaczego to się dzieje" pojawi się w waszej głowie również kilka razy. Bez odpowiedzi lub śladu podpowiedzi. Dlaczego więc 6? Powieści zdecydowanie nie można odmówić oryginalności, garstki ciekawych pomysłów i konkretnego języka, ciekawego klimatu new-weird. Niestety czysto fabularnie nie robi wielkiego wrażenia. Dodatkowo w trakcie podróży przez tekst natkniemy się na wiele otwartych wątków , które chcielibyśmy bardziej wyeksplorować, ale nigdy nie jest nam to dane. Szkoda, ale dam szansę tomowi drugiemu. Ponadto czyta się bardzo szybko i lekko z nutką umiarkowanego zainteresowania. Można również powiedzieć, że książka posiada pewną warstwę metaforyczną, sam miałem pewną interpretację (elita - tu w postaci Nadolnego i jego świty - usprawiedliwiająca - przy pomocy pseudo-nauki - swoje prawo do podporządkowywania sobie pewnych grup etnicznych i społecznych) ale im dalej w las tym zacząłem podejrzewać, iż jest to po prostu historia bez drugiego dna. Kto wie? Nie mogę polecić tej książki jako pierwszy wybór ale jeśli znajdziecie gdzieś za 2zł tak jak ja, to warto się zaopatrzyć i wziąć ze sobą do plecaka w podróż.
Jacob94 - awatar Jacob94
Późne lato John Crowley
Późne lato
John Crowley
Długo miałam tą książkę na liście 'kup', ale jak do tej pory dużo innych książek okazywało się wazniejszych do nabycia. Jednak ciekawość w końcu zwyciężyła i kupiłam 'Późne Lato'. Treść w dwóch trzecich tej opowiści jest cudownie intrygująca - przedstawia wyimaginowaną historię postapokalipycznej osady ludzi żyjących 'po staremu' tj. sprzed ery industrializacji Ziemi, którzy zbierają pozostałości i budują z tego nowe obiekty. Są tu delikatne wzmianki o społeczności sprzed 100 lat (zwanej Aniołami, ponieważ nie tylko byli bardzo rozwinięci technologicznie),która zamieszkiwała Wielką Korporację, o jakiejś burzy, która trwała rok i przetrzebiła ludzkość oraz o wojnie, która także dokonała zniszczenia. Pozostali przy życiu Aniołowie zbudowali miasto pod kopułą, na którym odlecieli i dryfują wokół Ziemi. Dzieci Aniołów, które pozostały na powierzchni planety, zestarzały się tu i mają wiedzę o przeszłości, uznawani są za mędrców. Nowych tubylców fascynują np. slajdy, których szamanki używają do wróżenia przyszłości osadników. W osadzie jest pełno dziwnych artefaktów pozbieranych z ruin budynków, (które to rzeczy dla nas ludzi XXI w. są zwyczajne, a dla osób żyjących w czasie po zniszczeniu rozwiniętej technologicznie cywilizacji, którzy nigdy ich nie widzieli, stanowią zagadkę),np. sztuczna noga, obrazy, kryształy, itp. Zapada w pamięć scena, kiedy ojciec i syn palą ognisko na szosie i patrzą na pozostałości dawnej cywilizacji - kręte autostrady, węzły drogowe, mosty, zrujnowane miasta i zastanawiają się nad ich ówczesnym zastosowaniem. 'Droga służyła do zabijania'. No tak, pośrednio :) Syn zakochany w dziewczynie ze swojej osady postanawia wyruszyć na jej poszukiwanie, kiedy ona odchodzi z grupą handlarzy. Związek ten przypomina mi relację osoby uzależnionej z unikową. Chłopak goni za dziewczyną, a ona ma go gdzieś. W końcu jakimś sposobem okazuje się, że przekształca się w Anioła z tych mieszkających ponad Ziemią... I właśnie te pozostale 1/3 książki, kiedy pojawia się temat pięciu tajemniczych kuli przechowujących ważne awatary Aniołów, i które w innej osadzie z pomocą osób wtajemniczonych wchodzą w określone osoby i dzięki temu odżywają w ludzkim ciele, cała ta późniejsza filozofia i przeskok do Aniołów i ich egzystencji, tego już mój mózg nie mógł przetrawić. Brakuje jakichś fundametalnych danych, żeby sobie poskładać w głowie co do czego pasuje w całej tej historii. Jednak ta opowieść mogłaby z powodzeniem służyć jako scenariusz do animowanego filmu utrzymanego w przyrodniczo-dystopijnym klimacie. Na koniec dodam, że bardzo podobała mi się scena odnalezienia przy drodze gipsowej głowy jakiegoś pomnika, w której główny bohater pomieszkiwal przez jakiś czas :) Jak ktoś lubi dziwne książki, to polecam.
Draconina - awatar Draconina
oceniła na73 miesiące temu