Podstawy chemii nieorganicznej (nowe wydanie)

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- 2018-01-01
- 2018-01-01
Nowe wydanie znanego i cenionego przez studentów oraz wykładowców podręcznika akademickiego. Autor uaktualnił i uzupełnił wiadomości, uwzględniając postępy chemii nieorganicznej i naukowe podstawy nowych jej zastosowań. Zastosował zgodną z obecnie obowiązującymi normami IUPAC nomenklaturę związków chemicznych. Wszystkie wprowadzone zmiany dotyczą bardzo ważnych i najintensywniej rozwijających się obszarów wiedzy z zakresu chemii nieorganicznej.
Na szczególną uwagę w tym wydaniu zasługuje:
- wprowadzenie nowych rozdziałów dotyczących m.in. pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej i w kosmosie; ogniw paliwowych; syntezy poliwodorotlenków i polikwasów
- omówienie metody zol-żel w syntezie nieorganicznej, wzmianka o nanotechnologiach
- uzupełnienie wiadomości o elektroujemności
- wprowadzenie dodatkowych informacji z zakresu gospodarki wodorowej, syntezy wodoru w fotoogniwach z elektrodami z półprzewodzących tlenków
- aktualizacja zagadnień dotyczących węglowców i aktynowców
- rozbudowanie treści dotyczących nowoczesnych technologii i zastosowań chemii nieorganicznej
Tom I stanowi gruntowne wprowadzenie do chemii nieorganicznej, często określane mianem chemii ogólnej.
Tom II zawiera szczegółowe omówienie poszczególnych grup układu okresowego pierwiastków.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uniwersytetów, uniwersytetów przyrodniczych i politechnik, którzy obowiązkowo muszą zapoznać się z podstawami chemii nieorganicznej. Skorzystają z niego z pewnością także wykładowcy, pracownicy instytutów naukowo-badawczych, doktoranci i nauczyciele chemii.
Kup Podstawy chemii nieorganicznej (nowe wydanie) w ulubionej księgarni
Oceny książki Podstawy chemii nieorganicznej (nowe wydanie)
22 użytkowników ma tytuł Podstawy chemii nieorganicznej (nowe wydanie) na półkach głównych- Przeczytane 10
- Ścisłe 1
- Chemia 1
- Nauka, Studia 1
- 2. 2016 1
- Learning 1
- Lektury szkolne/fakultatywne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podstawy chemii nieorganicznej (nowe wydanie)