Kate. Księżna Cambridge

Kup Kate. Księżna Cambridge w ulubionej księgarnii

Kate. Księżna Cambridge

Oceny książki Kate. Księżna Cambridge

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kate. Księżna Cambridge

Ksiązka dobra, ale nie powala. Uwielbiam księżną więc z zainteresowaniem przeczytałam.

Panegiryk wystawiony księżnej

143 użytkowników ma tytuł Kate. Księżna Cambridge na półkach dodatkowych

Zemsta ubiera się u Prady. Powrót diabła Lauren Weisberger
Zemsta ubiera się u Prady. Powrót diabła
Lauren Weisberger
Czytałam tę książkę i dosłownie widziałam przed oczami aktorów z ekranizacji, a w głowie słyszałam ich głosy! Ale tu wielkie zaskoczenie! Myślałam, że zapowiadana druga część filmu będzie ekranizacją tej książki, lecz tak nie jest! To zupełnie odrębna historia bazująca na znanych nam z pierwszej części postaciach. Mimo to ogromnie się cieszę, że po nią sięgnęłam. I na pewno też wybiorę się do kina. Książka wita nas genialną, działającą na wyobraźnię sceną. Zima w Nowym Jorku. Andy stoi zziębnięta i zrezygnowana w kałuży błotnistej brei z topniejącego śniegu, a jej markowe ciuchy nijak nie chronią przed lodowatym wiatrem. I właśnie w tym najgorszym momencie dzwoni... ONA. Roszczeniowa Miranda Priestley, której oczekiwań oczywiście znów nie udało się spełnić. I nagle zjawia się Max, niczym rycerz na białym koniu, i unosi Andy w siną dal, choć ona i tak cały czas obsesyjnie myśli o dawnej szefowej... I wtedy Andy się budzi. Okazuje się, że to był tylko koszmar. Od pamiętnej ucieczki z Paryża, kiedy to porzuciła posadę asystentki w "Runwayu", minęło już dziesięć długich lat i z tego wszystkiego tylko Max jest realny. A dziś jest dzień, w którym mają powiedzieć sobie sakramentalne „tak”. Czy Max rzeczywiście okaże się rycerzem na białym rumaku? Jednak nie tylko mężczyzna w życiu Andy się zmienia (wiele lat była z Alexem),ale i jej zawodowe życie. Z dawną rywalką, Emily, zakładają ekskluzywny magazyn ślubny „Plunge” i osiągają sukces. Tak duży, że magazynem zaczyna interesować się sama Miranda… To powód do dumy, czy moment, by brać nogi za pas? Jeśli chodzi o styl, autorka pozostaje wierna swoim charakterystycznym cechom. Akcja powieści nie jest bardzo dynamiczna, toczy się raczej stonowanym, dość spokojnym tempem, obfitując w detale. Znajdziemy tu mnóstwo niezwykle szczegółowych opisów wystroju wnętrz, ekskluzywnych imprez i kreacji od projektantów. Ponieważ magazyn dziewczyn relacjonuje śluby gwiazd i celebrytów, zanurzymy się również w ten ociekający luksusem świat ze świecznika. Ale co najważniejsze, nie zabraknie pełnego perturbacji życia osobistego Andy, które wchodzi na zupełnie inną płaszczyznę. Będzie musiała nie tylko sprawdzić się w nowych rolach, ale też ponownie zweryfikować swoje życiowe wybory i osoby, którym może zaufać. Choć książka ma nieco inny rytm niż pierwsza część, czytałam ją z nostalgią i prawdziwą przyjemnością. To idealna, lżejsza lektura dla każdego, kto zastanawiał się, jak potoczyły się losy bohaterek po ostatnim starciu z Diabłem. A ten nie powiedział jeszcze ostatniego słowa!
czytanienaplatanie - awatar czytanienaplatanie
Prawdziwa królowa: Elżbieta II jakiej nie znamy Andrew Marr
Prawdziwa królowa: Elżbieta II jakiej nie znamy
Andrew Marr
Andrew Marr to znany brytyjski dziennikarz i historyk, a jego książka „Prawdziwa królowa” miała na celu przybliżenie czytelnikom postaci Elżbiety II w sposób inny niż dotychczas. Niestety, choć tytuł sugeruje, że odkryjemy nieznane oblicze królowej, w rzeczywistości książka skupia się w dużej mierze na ludziach z jej otoczenia oraz szerokim kontekście politycznym, co może rozczarować tych, którzy liczyli na bardziej osobisty portret monarchini. Marr obszernie opisuje kluczowe postaci brytyjskiej polityki, dworu królewskiego i międzynarodowej sceny dyplomatycznej, jednak często robi to kosztem samej królowej. Momentami można odnieść wrażenie, że Elżbieta II jest jedynie tłem dla opowieści o premierach, doradcach i członkach rodziny królewskiej, zamiast być główną bohaterką książki. Dodatkowym minusem jest dominacja suchych faktów i analiz politycznych, które z pewnością zainteresują pasjonatów historii i ustroju Wielkiej Brytanii, ale mogą przytłoczyć czytelników szukających bardziej osobistego spojrzenia na życie królowej. Niestety, aspekt prywatny Elżbiety II został potraktowany pobieżnie, co pozostawia niedosyt, zwłaszcza że to właśnie codzienne życie, relacje rodzinne i emocje królowej mogłyby uczynić tę biografię wyjątkową. Podsumowując, „Prawdziwa królowa” to solidna książka pod względem faktograficznym, ale niekoniecznie spełniająca oczekiwania czytelników liczących na bardziej intymny portret Elżbiety II.
ula_blu - awatar ula_blu
Przepis na życie Agnieszka Pilaszewska
Przepis na życie
Agnieszka Pilaszewska
Z tego, co pamiętam przeczytana przeze mnie powieść autorstwa Pani Agnieszki Pilaszewskiej pt. '' Przepis na życie '' zwróciła właściwie to moją uwagę pod każdym możliwym czytelniczym upodobaniem, jak również tym serialowym. Główna bohaterka Anka nie ma co prawda łatwego życia zawodowego i prywatnego. Może za to liczyć na pomoc ze strony przyjaciółki Poli, mamy Ireny oraz córki Manii, które gotowe są nieść zawsze jej pomoc w każdej zaistniałej dla niej sytuacji. Niezwykłe było dla mnie w tej powieści zaprezentowanie przez autorkę barwnych bohaterów, którzy są i byli dla mnie jedną wielką i nieodgadnioną tajemniczą zagadką trzymającą w mocnym napięciu zdarzeń do samego jego końca. Powieść ta mi się spodobała, gdyż mogłam porównać znakomicie i trafnie dobraną obsadę aktorską w serialu, która zagrała w nim znakomicie. Można się z łatwością o tym przekonać, że życie przed 40 bywa niespodzianką dla wielu z nas, ale stawia za to wiele znaków zapytania, co będzie, potem gdy należy przeżyć je na nowo brzemię czegoś, co jest początkiem sposobu czy jest ono warte bądź też nie? Zwróciłam szczególną uwagę podczas czytania powieści autorstwa Pani Agnieszki Pilaszewskiej pt. '' Przepis na życie '' na zbudowaną przez nią konstrukcję zdaniową w dialogach, w zachowaniu bohaterów, którzy żyją w świecie, gdzie praktycznie zmienia się on, jak w kalejdoskopie cały czas, a nowi bohaterowie będą odrywali zawodowe połączone podwójne role, ale czy jej podołają, tego należy, się dowiedzieć czytając tę powieść. Czy uda się odnaleźć jeszcze szczęście tym bohaterom, którzy na nie zasługują w dążeniu do niego, aby czuć zadowolenie z życia wraz z na czele jego smakami i urokami, jakie ono przynosi na co dzień? Jestem zadowolona z tego powodu, że czytając, tę powieść spędziłam, mile czas przeżywając, wraz wspólnie z bohaterami ich życiowe wzloty i upadki obserwując wiernie to, co jest jeszcze do wykonania przed nimi. Dla kulinarnych koneserów dobrego jedzenia znajdą się również przepisy na frykasy. Warto przeczytać tę książkę.
Anna - awatar Anna
oceniła na94 lata temu
Lekcje Madame Chic. Opowieść o tym, jak z szarej myszki stałam sie ikoną stylu Jennifer L. Scott
Lekcje Madame Chic. Opowieść o tym, jak z szarej myszki stałam sie ikoną stylu
Jennifer L. Scott
Książka „Lekcje Madame Chic. Opowieść o tym, jak z paryskiej rodziny uczynić sztukę życia” to lekka, inspirująca publikacja o sztuce życia z klasą, prostotą i elegancją. Autorka, Jennifer L. Scott, opisuje swoje doświadczenia z pobytu w Paryżu, gdzie jako studentka mieszkała u francuskiej rodziny o nazwisku „Chic”. To właśnie tam obserwowała codzienne nawyki i styl życia Madame Chic – kobiety, która w każdej sytuacji potrafiła zachować wdzięk, spokój i elegancję. Scott przedstawia 20 praktycznych lekcji, które pomagają wprowadzić do życia harmonię i dobry smak. Dotyczą one nie tylko ubioru i wyglądu, ale również sposobu odżywiania, kultury osobistej, podejścia do pracy i odpoczynku. Autorka zachęca do minimalizmu, świadomego wyboru rzeczy i pielęgnowania codziennych rytuałów, które nadają życiu głębszy sens. Styl książki jest przystępny, lekko humorystyczny i motywujący. Jennifer Scott nie moralizuje – raczej dzieli się swoimi spostrzeżeniami w sposób naturalny i inspirujący. Dzięki temu „Lekcje Madame Chic” mogą spodobać się każdemu, kto pragnie poprawić swoje nawyki i nadać codzienności odrobinę francuskiego szyku. To nie jest poradnik dla miłośników szybkich zmian czy modowych trendów. To raczej filozofia życia w stylu „mniej znaczy więcej”, oparta na elegancji, umiarze i radości z prostych rzeczy. Książka pozostawia po sobie przyjemne wrażenie i może stać się początkiem osobistej przemiany – ku większej uważności i stylowi z klasą.
sylwia - awatar sylwia
oceniła na76 miesięcy temu