Przebudowa społeczeństwa

Okładka książki Przebudowa społeczeństwa autora Murray Bookchin, 9788392666295
Okładka książki Przebudowa społeczeństwa
Murray Bookchin Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Bractwa Trojka Seria: Teorie oporu nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Teorie oporu
Remaking Society
2009-01-01
2009-01-01
Iwo Czyż

Kup Przebudowa społeczeństwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przebudowa społeczeństwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przebudowa społeczeństwa

102 użytkowników ma tytuł Przebudowa społeczeństwa na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Przebudowa społeczeństwa na półkach dodatkowych

Okładka książki Ferrer Murray Bookchin, Emma Goldman, Arkadiusz Jeleń, Piotr Kropotkin, Rudolf Rocker, Augustyn Wróblewski, Iza Zielińska

Europejskie korzenie przemocy nazistowskiej Enzo Traverso
Europejskie korzenie przemocy nazistowskiej
Enzo Traverso
Książka wydana kilkanaście lat temu, co wcale jednak nie szkodzi aktualności jej przesłania. W potocznym publicznym dyskursie na temat zbrodni nazistowskich Niemiec utarła się i uklepała narracja, że Holocaust był w zasadzie wypadkiem przy pracy, dziejowym nieporozumieniem. Europa i Europejczycy żyli i żyją bowiem w przeświadczeniu, że cała dotychczasowa - szczególnie ta XIX wieczna - historia dawała świadectwo, że sprawy zmierzają w jedynym słusznym kierunku. A jedynie ktoś tak nieodpowiedzialny jak Hitler, ze swoją judeobolszewicką fobią sprawił, że mieszkańcy Starego Kontynentu muszą teraz świecić oczami za swoich niemieckich przodków. Traverso pokazuje jednak, że próba wyizolowania zdarzeń II wojny światowej od tego jak przebiegały XIX wojny kolonialne jest badawczo-interpretacyjnym uproszczeniem, bo między rzeziami podbijającego imperializmu (na przykład w belgijskim Kongo, gdzie król Belgii Leopold II wymordował 8 mln ludzi) a niemieckim ostatecznym rozwiązaniem jest naprawdę sporo analogii. Te podobieństwa są do tego stopnia powinowate, że można mówić tutaj o historycznej ciągłości i to co działo się w Auschwitz stanowi autentyczny wytwór zachodniej cywilizacji. W sumie książka może nie jest dla mnie jakoś wybitnie odkrywcza, ale teza o "dorobku" cywilizacji zachodniej - w przypadku kiedy jest się jej reprezentantem - może czytelnikowi zepsuć humor, szczególnie jeżeli jest on przekonany, że wszystko co złe na świecie dzieje się na wschód od malowniczego, granicznego Bugu.
werblista - awatar werblista
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki Przebudowa społeczeństwa

Dodaj cytat z książki Przebudowa społeczeństwa