Wyjątkowa wycieczka przez układ nerwowy
Zrozumienie mechanizmów rządzących naszym ciałem buduje świadomość zdrowotną i pomaga oswoić się z organizmem, który dla dzieci jest istną zagadką. Czy to prawda, że ciało jest jak maszyna? Czy mamy w nim jakieś centrum dowodzenia? Jak to się dzieje, że do mózgu trafiają wszystkie informacje? „Robofabryka. Układ sterowania” Eweliny Garbuli to literackie miejsce, w którym wszystkie zagadki zostaną wyjaśnione.
Seria „Robofabryka” to fascynująca podróż do najtajniejszych zakątków ludzkiego ciała, skierowana do przedszkolaków i dzieci w pierwszych klasach szkoły podstawowej. Po ciepłym przyjęciu pierwszego tomu – „Robofabryka. Zakład pokarmowy” – pora na drugą część serii, w której mają miejsce skomplikowane procesy niczym w najnowocześniejszej fabryce!
Robina pracuje w dziale rozwoju, gdzie dba o szybkość przekazywania impulsów. To ona, na kolejnych 16 stronach, oprowadza młodego czytelnika po ludzkim ciele, tłumaczy, czym zajmuje się fioletowe, a czym niebieskie pole mózgu, jak to się dzieje, że w oku mieszczą się słupki i pręciki, a w uchu ślimak. Razem z dziećmi odwiedza najważniejsze zakątki układu nerwowego. Co więcej, zdradza nawet, jak można oszukać ciało! Czy to nie super zabawa?!
Ewelina Garbula po raz kolejny udowadnia, że biologiczne książki dla dzieci to jej specjalność, a nauka może być zarówno wciągająca, jak i przystępna. Za pomocą prostego języka, pełnego porównań i humorystycznych wzmianek, przenosi czytelników do ludzkiego mózgu. Umiejętnie balansując między naukowymi terminami a prostotą dziecięcego przekazu, autorka sprawia, że czytelnicy otrzymują solidną dawkę wiedzy przy sporym zaangażowaniu wyobraźni.
Każda strona poświęcona została innemu zmysłowi wchodzącemu w skład układu nerwowego. Sama treść książki nie byłaby jednak tak wiarygodna i wciągająca, gdyby nie wsparto jej atrakcyjną szatą graficzną, pełniącą kluczową rolę publikacji. Kolorowe, szczegółowe ilustracje będące przekrojem ludzkiego ciała przypominają dobrze zaprogramowaną maszynę, ułatwiając dzieciom zrozumienie skomplikowanych mechanizmów ludzkiego ciała.
A skoro o mózgu mowa, w książce nie mogło zabraknąć łamigłówek! To im poświęcone zostały dwie ostatnie strony. Skomplikowany kod i labirynt… Czy wasze centrum dowodzenia jest na nie gotowe? Zaproście Robinę do zabawy i sprawdźcie się!
„Robofabryka. Układ sterowania” to intrygująca lektura, która przyciągnie uwagę dzieci na długi czas. Na szczęście kartonowe strony będą odporne na intensywne użytkowanie, co jest dodatkowym atutem publikacji. Pozostaje rozsiąść się wygodnie i udać się w fascynującą podróż przez tajemnice ludzkiego ciała z książką na kolanach.
Eliza Idczak
Kup w ulubionej księgarni
W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów), „Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.