$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 1368
eduko7 | 2018-08-18
Dodana: wczoraj

Powrót do Cedar Cove. Miasteczka, które zgodnie z obrazkiem na okładce może jawić się jako spokojne, nieco senne. Nic bardziej mylnego. Życie w nim toczy się swoim, lecz nie spowolniałym rytmem. Mieszkańcy przeżywają duże i małe radości i smutki. Próbują ułożyć swe życie, realizować marzenia, być szczęśliwymi. Są bardzo ludzcy w swych słabościach i uczuciach. Tradycyjnie pojawia się wątek kryminalny do rozwiązania. Związana jest z nim tajemnica z przeszłości.

książek: 208
alpanu666 | 2018-08-18
O książce: The Bone Witch
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Skłoniła mnie okładka. I trochę tutuł ;o)
Bohaterka to dziewczyna o nietypowym imieniu- Tea.
Świat trochę jak ze średniowiecza; podzielony na krainy z królami na czele.Każdy człowiek nosi w sobie Szklane Serce- esencję uczuć i osobowości; w zależności od aktualnych emocji zabarwia się na rózne kolory.
Magia jest obecna i wszelkie magiczne stworzenia także.
Istnieją kobiece klany- Domy, w których żyją i szkolą się dziewczęta posiadające specjalne zdolności. Nazywają się Asha. Jedne władają żywiołami, inne zajmują się leczeniem,ale najważniejsze i nieliczne to Bone Witch. A zajmują się one czarą magią, kontrolują niebezpieczne istoty,ale i wskrzeszają umarłych.
I tak poznajemy Tea. Bardzo przeżywa śmierć starszego brata i podczas pogrzebu przywołuje go z powrotem do życia ( no prawie życia, bo jest zimny i nie potrzeba mu tlenu)
Wieść o tym zdarzeniu szybko się roznosi, przybywa mistrzyni Mikaela i zabiera Tea do stolicy, by tam się szkoliła.
Pod okiem sędziwej patrony nabiera...

książek: 567
Iliana | 2018-08-18
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: wczoraj

Tak, jak pokochałam opowieści o Bułgarii Skarlet, tak pozwoliłam się zauroczyć klimatycznym opowieściom pani Lucyny Kleinert o Włoszech. Autorka pisze bardzo płynnie, ciekawie, a co najważniejsze o prawdziwym życiu. Tego było tutaj jednak dużo, a ja lubię, kiedy obserwator jest niezwykle czujny i z odpowiednią umiejętnością, refleksją oraz dużą dozą dystansu pokazuje nam zupełnie inny świat. Z innej strony, z innej płaszczyzny. Szczerość w tym przypadku zdecydowanie działa na plus, który z przymrużeniem oka zakrywa karygodne błędy, jakie pojawiają się w publikacji.

W tej części sporo miejsca autorka poświęciła zapiskom o mentalności, kulturze i tradycjom Włochów. Ich postrzeganiu świata, rzeczywistości, a nawet specyficznego stosunku do swoich kobiet. Dziwnie nas postrzegają Włosi. Nawet tam przyszyto nam niechlubne łatki i określenia. Przykre to, ale niestety prawdziwe, jak się okazuje. Autorka oprowadza nas po Ascoli i okolicy. Jeśli ma tylko okazję i możliwość zagląda w...

książek: 322
Martella55 | 2018-08-18
O książce: Prokurator
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

"Prokurator" to troche kryminalu, troche erotyki, troche romansu. Mieszanka, ktora gladko wchodzi, ale jest ciezko strawna. Momentami faktycznie wciaga, zeby za chwile przywolac czytelnika do porzadku i uzmyslowic mu, ze to czytadlo to taki Grey, co chcialby byc Mrozem. Mialam dac 5 gwiazdek, ale jedna odjelam za pozbawienie glownej bohaterki charakteru.

książek: 709
syl | 2018-08-18
O książce: Z jednym wyjątkiem
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ojojoj, wynudziła i wymęczyła mnie ta książka.
No niestety, moje czwarte spotkanie z Lipowem rewelacyjne nie było. Co prawda książkę czytałam szybko (pomimo 744 stron), ale tylko dlatego, że strudzona jej fabułą jak najszybciej chciałam ją skończyć. Jakoś te komplikacje szachowe mnie nie porwały.

Już początek był ciężki, za względu na zbyt dużą ilość bohaterów, często musiałam wracać do tekstu z kartek wcześniejszych, żeby połapać się kto jest kim. Fabuła jest zdecydowanie za bardzo rozwleczona. Naprawdę skrócenie tej książki o połowę byłoby lepszym pomysłem.
Czytając ją miałam wrażenie, że autorka niepotrzebnie zapełnia treścią kartki opisując poczynania śledztwa, aby kilka kartek dalej opisać je jeszcze raz z perspektywy posiedzeń policjantów. No i szczerze powiedziawszy przez te 700 stron niewiele się dzieje, akcja nabiera tempa pod koniec książki. Dla mnie było zdecydowanie za nudno. Aczkolwiek mylenie tropów nadal na piątkę.

książek: 70
NieGrzeczneRecenzje | 2018-08-18
Dodana: wczoraj

całość na https://niegrzecznerecenzje.blogspot.com

Już od wczesnych lat edukacji szkolnej mamy styczność z mitologią grecką, czy rzymską. W serialach i książkach nietrudno natrafić na elementy mitologii nordyckiej lub celtyckiej. Jednak przed osobą pragnącą zagłębić się w świat mitologii słowiańskiej stoi nie lada wyzwanie. Autorzy niezbyt chętnie skupiają akcję swoich utworów wokół naszego ojczystego folkloru. Inaczej jest z powieścią Aleksandry Rozmus „Okrutnik. Dziedzictwo krwi” wydaną przez wydawnictwo Novae Res. Od pierwszych stron możemy zanurzyć się w bogactwie słowiańskich wierzeń i tradycji, co jest miłym powiewem świeżości.
Zasypiasz, obawiając się ataku zmory? Boisz się nadejścia zmroku, ze względu na możliwość spotkania strzygi lub wąpierza? A może unikasz przechadzek polami zbóż przez południce? Drżysz na wspomnienie Baby Jagi? Uważasz, że towarzyszące ci nieszczęścia są wywołane przez Biedę? Bardzo możliwe, że masz rację. W świecie Stanisława pełno jest stworzeń z...

książek: 265
Katarzyna | 2018-08-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Z pewnością każdy słyszał lub czytał o losach więźniów w obozach koncentracyjnych. Jednak, gdy wpada nam do rąk kolejna książka, opowiadająca o bestialskim ich traktowaniu jesteśmy znowu zaskoczeni i oburzeni.
"Tatuażysta z Auschwitz" jest opowieścią, która poruszy serce każdego czytelnika i przypomni jak okrutni potrafią być ludzie.
Ludwig Eisenberg - Lale pochodził ze Słowacji. Był żydem wziętym z innym młodymi chłopakami do pracy. Przewozili ich w bydlęcych wagonach, nie zwracając na kolejne ofiary. W końcu dowieziono ich do Birkenau, do obozu pracy. Lale dzięki znajomości kilku języków, dzięki swojej postawie, został przydzielony do pracy jako pomocnik Tatowierera. Początkowo nienawidził tego,co robił innym więźniom. Nie chciał patrzeć jak zostawali oszpeceni tatuażem z numerem na całe życie. Jednym z kobiecych transportów przyjechała Gita. Dziewczyna bardzo nieśmiała i skryta ale w której zakochał się Lale. Wiele strasznych wydarzeń musieli oglądać. Duża ilość więźniów...

książek: 97
Rebekah | 2018-08-18
O książce: Książę Kaspian
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jedna recenzja porównywała rodzeństwo z Narnii to Strażników z Żywiołu Karteru. Myślę, że trochę trafnie.
Kocham Aslana i Kaspiana

książek: 97
Rebekah | 2018-08-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jedna recenzja porównywała rodzeństwo z Narnii to Strażników z Żywiołu Karteru. Myślę, że trochę trafnie.
Kocham Aslana

książek: 2222
Malvy | 2018-08-18
Na półkach: 2018, Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Jeśli spodobała ci się część pierwsza, to jestem pewna że i tą przeczytasz !

książek: 10
Marek | 2018-08-18
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka godna uwagi pokazuje prawdziwe oblicze Bronisława Komorowskiego. Jedynie co jest uciążliwe to, to że autor co jakiś czas wraca do wspomnień z rodzinnych wakacji. Wybija to trochę czytelnika wątku o którym jest książka.

książek: 347
Aga | 2018-08-18
O książce: King
Dodana: wczoraj

Współczesna historia o rycerzach i księżniczce. Tyle, że rycerz to recydywista a księżniczka to bezdomna bez pamięci. Książka może trochę infantylna, na pewno nie jakaś mega ambitna ale to w niczym nie przeszkadza. Od pierwszych stron wciąga i nie sposób się oderwać. My kobiety chyba po prostu mamy słabość do takich historii, do takich facetów - szczególnie w sferze fantazji ;) Jeśli szukasz literatury ambitnej, to nie polecam ale jeśli chcesz się zapomnieć, jeśli chcesz by fabuła przez jeden wieczór Tobą zawładnęła, to polecam gorąco.

książek: 28
Calipso | 2018-08-18
O książce: Akademia Wampirów
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Whoa :D Kolejna cudna powieść łącząca wampiryzm i żywioły :D Najpierw Żywioły Karteru Meridiane Sage, a teraz Akademia wampirów. Zakochałam się:D
Dymitr i Falen <3

książek: 28
Calipso | 2018-08-18
O książce: Król uciekinier
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Cudowna seria :D Barwny sarkastyczny charakter to coś, czego potrzebuję do szczęścia, a w zestawieniu z masą intryg - cudo! Swoją drogą Sage bardzo przypomina mi Falena Rossmary'ego z Żywiołów Karteru autorstwa Meridiane Sage. Podczas lektury obu z tych powieści co chwila się śmiałam :D Na zmianę z wielkim stresem, czy mój bohater przeżyje...

książek: 28
Calipso | 2018-08-18
O książce: Fałszywy książę
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Cudowna seria :D Barwny sarkastyczny charakter to coś, czego potrzebuję do szczęścia, a w zestawieniu z masą intryg - cudo! Swoją drogą Sage bardzo przypomina mi Falena Rossmary'ego z Żywiołów Karteru autorstwa Meridiane Sage. Podczas lektury obu z tych powieści co chwila się śmiałam :D Na zmianę z wielkim stresem, czy mój bohater przeżyje...

książek: 1754
Zenitea | 2018-08-18
O książce: The Foxhole Court
Na półkach: 2018, Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: wczoraj

Książka na jeden dzień. Dosłownie. Przeczytałam ją w jeden dzień i aktualnie rozpaczam nad tym jak szybko się skończyła. Mam nadzieję, że wydawnictwo szybko zaskoczy nas kolejnymi tomikami.
Nora Sakavic ma dość nietypowy styl pisania. Bo choć sama nie jestem przyzwyczajona do takiego, to muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał czas spędzony z jej książką.
Postacie są barwne, wiele z nich jest wręcz nieziemsko szalona przez co totalnie się w nich zakochałam.
Autorka wprowadza nas w akcję stopniowo, poznajemy każdą osobę po kolei, i choć na początku trudno ich spamiętać od razu, książka jest cudowna. Nie każdemu może się spodobać ilość tekstu ciągłego i niezbyt wielka ilość dialogów, ale warto sięgnąć po tą pozycję. Chociażby dla samego poznania urzekającego Neila oraz Andrew, który ma widoczny problem z samym sobą.
Z niecierpliwością oczekuję kolejnego tomu i mam nadzieję, że szybko dostaniemy dalszy ciąg historii.

książek: 57
zaczytanamary | 2018-08-18
O książce: Droga do sławy
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Chociaż wszystkim wydawało się, że to koniec przygód w świecie Akademii Dobra i Zła, to jak się okazuje ,, koniec jest zaledwie początkiem ''.
Po wojnie z Dyrektorem, Sofia została Dziekanem Akademii Zła, Agata i Tedros udali się to Kamelotu, zaś pozostali uczniowie czwartego roku otrzymali zadania od Dziekan Dovey. Wszystko wydaje się w porządku ? Sofia wprowadziła ,, drastyczne '' zmiany w szkole, co nie wszystkim się podoba, Agata wraz ze swoim księciem mają przywrócić królestwu dawną świetność...jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem. A do ślubu zostały dwa miesiące.... Gdy ktoś zaczyna przeszkadzać w ich misjach, a życie szkolnych kolegów jest zagrożone : Agata, Sofia, Hort, dwoje uczniów pierwszego roku i sabat wiedźm wyruszają, by ocalić swoich przyjaciół. Tymczasem poznają ich nowego wroga, bardziej niebezpiecznego niż Rafal ( Dyrektor, dla nieświadomych czytelników 😉) - tajemniczego i skrytego pod maską Węża, który sieje terror po królestwach Bezkresnej Puszczy, i...

książek: 1068
Eleckra | 2018-08-18
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Całkiem niezła książka. Kto by pomyślał.

Do pierwszego tomu "Czarownic z Wolfsteinu" podchodziłam z gigantyczną obawą. Fantastyka młodzieżowa, bardzo chwalona w opiniach. Z mojego doświadczenia wynika, że takie połączenie oznacza wybitnego... gniota. Na szczęście już po pierwszych kilku stronach wiedziałam, że moje obawy są nieuzasadnione. Coś w stylu Autorki od razu mi się spodobało.

Fabuła jakaś niezwykle odkrywcza nie jest, ot nastolatka odkrywa w sobie niezwykłe moce. Ile razy już to widziałam, nie umiem zliczyć. Ale Amelka nie jest typową bohaterką tego typu literatury. Jej myśli na początku książki nie zajmuje, jak to zwykle bywa, kłótnia z rodzicem/przyjaciółką/chłopakiem, szkoła, "nikt mnie nie kocha/rozumie!" i ogólne użalanie się nad sobą. Nie, Ami ma ciekawsze sprawy na głowie. Otóż knuje jak zaciągnąć do łóżka swojego znajomego z podstawówki, w czym ma jej pomóc przyjaciel- gej. Motyw w sumie również nie wyjątkowy, ale już klasyfikuje książkę na inną półkę, jeśli...

książek: 668
Meggie | 2018-08-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przypadek często rządzi naszym życiem, nawet gdy nie w pełni zdajemy sobie z tego sprawę. Wydaje nam się, że wszystko mamy zaplanowane, wszystko pod kontrolą a czasem wystarczy jedno niespodziewane wydarzenie, by wszystko runęło jak domek z kart a wcześniejsze plany straciły zupełnie znaczenie. Podobnie jak przypadkowe spotkanie może znacząco wpłynąć na kolejne wydarzenia, jak to miało miejsce w niewielkim miasteczku, w którym Maria planuje otworzyć pizzerię. Nie spodziewa się, jak bardzo ta decyzja wpłynie na przyszłość jej i jeszcze paru osób.

Jakiś czas temu miałam przyjemność poznać debiut literacki pisarki i do chwili obecnej o nim pamiętam i dobrze wspominam. Powieść „Układanka z uczuć” wywołała wiele skrajnych emocji i mimo trudnego tematu jaki porusza, czytało się ją lekko i z zainteresowaniem. Ciekawa więc byłam, czym mnie autorka teraz zaskoczy i czy jej kolejna książka pozostawi podobne wrażenia.

Książka znacznie różni się od debiutu literackiego przede wszystkim...

książek: 408
Spencer_xoxo | 2018-08-18
O książce: Oskarżyciel
Na półkach: Książki 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bohaterowie: 7/10
Akcja: 7/10
Sposób pisania autorki: 9/10
Okładka: 7/10
Kreatywność:7/10


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd