Przesilenie
Bardzo łatwo jest skrytykować książkę. Wystarczy napisać, że jest nudna, przegadana, a tak poza tym to nic z niej nie wynika. A potem ani słowa wyjaśnienia na poparcie jakiejkolwiek tezy. Żadnej analizy tekstu czy też zagłębienia się w możliwe interpretacje. „Nie rozumiem, więc książka nie może być dobra” – ostateczny argument, z którym nikt i nic nie może polemizować. Niby o gustach się nie dyskutuje, ale to bzdura i wymówka. Jedyne, co robimy, to dyskutujemy o gustach. W końcu każdy z nas jest inny i ma swoje zdanie. Szkoda, że nie zawsze poparte słowem uzasadnienia. Nie zawsze tylko winni się tłumaczą.
Tak więc moja recenzja „Stregi” będzie przedstawieniem pewnych pomysłów interpretacyjnych, ale tak naprawdę to nie mam pojęcia, co przeczytałem. Przyznam, że rzadko mi się to zdarza. Z reguły mam jakiś pomysł lub intuicję, lecz nie tym razem. Myślę już od kilku dni i wciąż nie wiem, o co chodzi w książce Johanne Lykke Holm. Oby wam poszło lepiej, bo zagubiłem się w tym bogactwie symboli i sennej atmosferze górskiego hotelu Olympic.
Już pierwszy rozdział książki jest dziwny. Poznajemy młodą kobietę w bliżej nieokreślonym wieku. Właśnie bierze kąpiel. Na łóżku są ślady po mleku i krwi. Dziewczyna powoli przygotowuje się do wyjścia. Po wypucowaniu się błękitnym mydełkiem zakłada biżuterię, pryska perfumami, maluje usta i zapala papierosa. Następnie opuszcza dom rodzinny, nikt jej nie żegna, wyrusza ku nowemu życiu. Opuszczenie bezpiecznej przystani, jaką jest dom, zawsze przychodzi człowiekowi z trudem. Rafaela zrobiła właśnie krok ku dorosłości. Od tej pory wszystko jest możliwe. Co jest jednocześnie obietnicą i przestrogą.
„Strega” usypia niespiesznym tempem i wnikliwymi opisami przyrody oraz codzienności. Główna bohaterka pracuje jako personel w hotelu. Wraz z ośmioma innymi dziewczętami zrywa owoce, lepi pierogi, prasuje, magluje i składa. Zajmuje się przeróżnymi czynnościami, jednocześnie wyczekując gości hotelowych. Nikt jednak nie przybywa. Tygodnie zlewają się w jeden dzień, więc młode kobiety wolne chwile spędzają na rozmowach i paleniu papierosów. Zaginięcie Cassie zmienia jednak wszystko.
„Strega” to historia o końcu dzieciństwa i wejściu w dorosłość. Myślę, że każdy z nas podświadomie wie, kiedy po raz pierwszy utracił poczucie bezpieczeństwa i zaczął mierzyć się z nowymi wyzwaniami. Wyzwaniami, które zawsze leżały po stronie rodziców i innych dorosłych. Ten moment pobudki jest zarysowany w książce niezwykle wyraźnie. Od tej pory wszystko jest trudne i ważne.
„Strega” jest jak wspomnienie dzieciństwa. Ogólna, pełna zapachów, rzeczy i miejsc, czasem ludzi. Skupiona na relacji, a nie na gonitwie. Treść znajduje się pomiędzy słowami, ukryta jest w symbolach i wieloznacznościach. W efekcie otrzymujemy pozycję nie dla każdego. Wręcz niewdzięczną, bo niedostępną, jak hotel Olympic. Jej poetyckość i oniryczność kłócą się ze współczesnym sposobem pisania skupionym na zaskoczeniu. „Strega” zaprosi i wynagrodzi tylko nielicznych.
Wydawnictwo Pauza zaskoczyło mnie po raz kolejny. Może i książka Johanne Lykke Holm nie jest dla mnie, ale podjąłem wyzwanie i zacząłem szukać w niej sensu. Coś tam znalazłem, wielu rzeczy nie zrozumiałem. Jednak nie zraża mnie to wcale. Wręcz przeciwnie – motywuje do dalszego wychodzenia ze strefy komfortu. I poznawania kolejnych miejsc i światów.
Michał Wnuk
Kup w ulubionej księgarni
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów), „Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów), „Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.