$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 161
AnkaW | 2017-03-27
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nie napiszę nic kreatywnego na temat tej książki bo po przeczytaniu mam pustkę w głowie. Główny bohater i jego znajomości trochę przekolorowane. Czytając zastanawiałam się gdzie i kiedy wyskoczy następny pomocny przyjaciel sprzed lat.

książek: 536
Magnolia044 | 2017-03-27
Dodana: dzisiaj

Przekraczając granice to powieść, która ukazuje bohaterów na tyle silnych psychicznie, że byli w stanie zostawić za sobą przeszłość i zbudować nową przyszłość. Mimo przytłaczających problemów nie poddawali się i walcząc z nimi, ostatecznie znaleźli nadzieję na lepsze jutro. Mnie się książka podobała i mam nadzieję, że Wy również będziecie usatysfakcjonowani. Polecam.

Cała recenzja tutaj:
http://nhoryzonty.blogspot.de/2017/03/recenzja-przekroczyc-granice-katie.html#more

książek: 117
Sensej | 2017-03-27
O książce: Mity greckie
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bardzo wartościowa książka napisana przez znawcę tematu, historyka, badacza mitów i powieściopisarza, o szerokich zainteresowaniach, a mianowicie Roberta Gravesa. Wyczerpujące i najobszerniejsze opracowanie wszystkich mitów greckich. Moja ulubiona pozycja dotycząca mitów. ;)

Książka, w oryginale wydawana zazwyczaj w dwóch tomach (ja posiadam wydanie w jednym mega grubym tomie liczącym około 800 stron), zawiera szczegółowe opracowanie wierzeń i podań zawartych w mitologii greckiej. Posiada opis aż 171 greckich mitów, opowiadających m.in. o stworzeniu świata, charakterystyce bogów i zawierające opis przygód wszystkich możliwych herosów. Można w niej spotkać mity o mało znanych:
- bóstwach (zwłaszcza bardzo starych, przed nastaniem tzw. Ładu Olimpijskiego) jak np. Ajter, Nyks, Adanos, Sandos, Forkys, Megajra, Aello, Taumas, Telchinowie itp.
- potworach np. Ajks, Lamia, Empusa, Karkinos
- półbogach np. Kyknos, Autolykos

PLUSY

+ Duża objętość
+ Kopalnia wiedzy!
+ Bardzo...

książek: 1034
maj | 2017-03-27
O książce: Czystopis
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

" Według mnie należy uznać od razu: czytanie nie jest rozrywką dla wszystkich. I w ogóle jest nie tyle rozrywką, ile pracą. "
Cytat oczywiście z Czystopisu :).
To chyba już od nas zależy, czy nam się zechce popracować nad specyfiką książek Łukjanienki. On nam rzuca zarys, resztę robi nasza wyobraźnia...
W Czystopisie "pracowała" jeszcze bardziej niż w Brudnopisie. Dla mnie rewelacja :).

książek: 3
Rose91 | 2017-03-27
O książce: Nerve
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czytając Nerve można zadać sobie pytanie czy nasze życie nie toczy się tak jak początkowo życie Vee...
Gdy pewnego dnia głóna bohaterka postanawia sprzeciwić sie najpliszym i wziąść udział w internetowej grze Nerve jej życice zmnienia w zaledwie dzień.
Czy warto zrobić coś, co nie współgra z osobowością?

książek: 854
nadzieja1925 | 2017-03-27
O książce: Przetrwać Belize
Na półkach: Rok 2017, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Opowieść o błocie, szkoleniu żołnierzy w Belize i ciągłym wyczekiwaniu piwa w dżungli.

Po stylu pisania łatwo można poznać, czym autor się zajmuje codziennie. Na pewno nie pisaniem. Jest to były GROM-owiec. Dobrze się zaczęło, ale ten krótki dziennik z życia w Belize nie zostanie arcydziełem. Zero akcji, trochę przeklinania i brak elementu, który mógłby zaciekawić na dłuższą metę czytelnika.

Jednakże wielkim plusem są zdjęcia, choć źle porozmieszczane w książce. Skoro o przyrządzaniu potrawek ze zwierzątek mówi się pod koniec, to dlaczego zdjęcia są na samym początku?

I naturalnie wielkie brawa, bo to w końcu polska książka, a cała akcja odbyła się za nasze pieniądze. W sumie to przyczyniliśmy się do tego wyjazdu i napisania tej książki, tak więc duma!

książek: 49
Madzia | 2017-03-27
O książce: Dotknąć nieba
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

"Dotknąć nieba" to książka którą mogła bym określić jako bardzo dobra pozycja książkowa. Opisuje losy mężczyzny, który mając wszystko- wymarzoną pracę, pozycję społeczną, piękną żonę traci wszystko w bardzo szybkim czasie. Można to porównać do współczesnego życia, gdzie ludzie w gonitwie za pieniądzem mogą stracić to co najważniejsze. Książka którą zapewne przeczytam raz jeszcze i na pewno zakupię drugi tom tej książki aby móc dowiedzieć się co dalej stało się Alanem, jaką rolę w życiu Alana odegra tajemnicza Anleg. Jestem bardzo ciekawa i już nie mogę się doczekać kiedy wybiorę się do najbliższej księgarni na "łowy" nowych książek. Polecam gorąco.

książek: 721

Chwytasz rękawice kuchenne, uśmiechając się delikatnie. Nachylasz się nad piekarnikiem. Spoglądasz na pyszne tarty, szczęśliwa, że tak ładnie wyrosły. Powolnym ruchem otwierasz drzwiczki, a w powietrzu unosi się delikatny, lecz słodki zapach. Kładziesz gorącą blachę na przygotowanej wcześniej podkładce. Do kuchni wpada służąca, a zarazem twoja przyjaciółka, śmiejąc się serdecznie. Przygląda się ciasteczkom, po czym przybija ci piątkę. Wyszło idealnie jak zawsze.

Catherine być może jest najbardziej pożądaną dziewczyną w Królestwie Kier i faworytą nieżonatego króla, ale jej myśli skupiają się na zupełnie innej rzeczy. Jest utalentowanym cukiernikiem, chce otworzyć własny sklep, gdzie mogłaby sprzedawać swoje wypieki. Jednak według jej matki jest to zajęcie niegodne kobiety, która ma możliwość zostania królową. Na balu, podczas którego władca chce się oświadczyć ukochanej, Cath poznaje niesamowitego i tajemniczego Jesta. Dziewczyna jest zdeterminowana, żeby być panią własnego losu....

książek: 190
UKmiś | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Doktor Dolittle to postać fascynująca! Jego podróże także muszą być cudowne - i rzeczywiście są!
Świetna książka, przepiękna czytelnicza przygoda i niezwykli bohaterowie.
Takie historie to ja rozumiem!
7/10

książek: 49
Madzia | 2017-03-27
O książce: Obiecaj mi
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

"Obiecaj mi" to druga książka R. P. Evans'a po którą sięgnęłam. Początek książki wydał mi się bardzo interesujący. Czytałam rozdział za rozdziałem, aż żal było zaprzestać. Czytając ostatnie strony czułam się tak jakbym czytała książkę zupełnie o innej tematyce niż ją zaczynałam. Mimo wszystko książka mnie zaciekawiła. Przeczytałam do końca i na pewno sięgnę po kolejne książki tego autora. Polecam.

książek: 545
Zaczytana | 2017-03-27
O książce: Hopeless
Dodana: dzisiaj

Mam bardzo duże problemy z oceną tej książki. Zabrałam się za nią nawet nie czytając opisu i nie spodziewając się jaka katastrofa nastąpi. Nie mogłam przestać się uśmiechać, pierwszy raz śmiałam się na cały głos w domu czytając książkę. Bohaterowie byli naprawdę świetni. Nie kończąc jej miałam ochotę wrzucić na półkę "ulubiona". Dopóki nie doszłam do głównej problematyki książki. Wszystko obróciło się o 180 stopni, również moja opinia na temat tej książki. Czułam się jakbym sięgnęła po inną książkę, na dodatek nie bardzo ciekawej. Co się stało z tamtymi bohaterami? Rozumiem, że pod wpływem różnych sytuacji się zmieniamy, ale ja ich nie mogłam poznać. Byłam bardzo zdziwiona, miałam jakiś wstrząs, gdy się dowiedziałam prawdy. Wstrząsały mną bardzo mieszane uczucia. Nadal nie mam pojęcia co o tym wszystkim myśleć. Nie sięgnę po "losing hope", ale z pewnością zapoznam się z innymi książkami autorki.

książek: 149
girlinether | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Proszę, udawajmy, że ta książka nie istnieje. Mówiłam "to się nie może udać. Coś robionego na siłę i tylko dla pieniędzy. Nie ma szans, aby było dobre" i niestety miałam rację. Dla osoby, której całe dzieciństwo obracało się dookoła Pottera i jego przyjaciół, było to rozczarowanie roku. Pół biedy, gdyby scenariusz był dobry. Może nie patrzyłabym tak bardzo na zupełnie nie pasujący klimat. Ale to nie było w żadnym tego słowa znaczeniu dobre. Najwyżej przeciętne.

książek: 208
Basia | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czytałam dziewczęciem jeszcze będąc i pamiętam, że bardzo mnie poruszyła oraz skłoniła do lektury kolejnych książek autora. Wspominana z wielkim sentymentem i stąd taka wysoka ocena :)

książek: 240
książkowe_zacisze | 2017-03-27
O książce: Cela 7
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Narzekasz czasem na skorumpowane sądy, ciągnące się latami procesy i niesprawiedliwe wyroki? Obwiniasz sędziów, którzy skazują niewinnych, podczas gdy prawdziwi bandyci chodzą wolni i mają się świetnie? Nie myślisz chwilami, z goryczą, że w tym świecie, znany przestępca ma w więzieniu większe wygody niż uczciwy, szary człowiek na wolności?
A co byś powiedział na siedmiodniowy proces, w którym to właśnie Ty jesteś sędzią? Po prostu rozsiadasz się wygodnie przed telewizorem, z telefonem w jednej ręce i miską popcornu w drugiej, podglądasz skazanego bez ograniczeń, a na koniec wysyłasz SMS o treści ŚMIERĆ lub ŻYCIE na numer 7997.
Proste, prawda? Zostań sędzią już dziś, bez wychodzenia z domu!

Udziału w procesie Marthy Honeydew, nastolatki oskarżonej o zabójstwo słynnego celebryty, nie da się tak po prostu wymazać z pamięci.
To miała być prosta historia z prostym zakończeniem, a przynajmniej tak mi się na początku wydawało. Bo kiedy morderczyni, z pistoletem w dłoni, krzyczy, że...

książek: 66
matichol96 | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Kapitalny komiks, obowiązkowa dla tych wszystkich.

książek: 236
Natalia Machalica | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

"Wszystko ma swoją opowieść. Poznając te opowieści, będziesz się napełniać nowymi doświadczeniami, które sprawiają, że zrozumiesz więcej. Będziesz wzbogacać swoją duszę o nowe warstwy."

Gia jest szkolną królową. Świetna uczennica, przewodnicząca szkoły, popularna dziewczyna.

książek: 190
UKmiś | 2017-03-27
O książce: Kajtkowe przygody
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Historia bociana Kajtka doprowadziła mnie do łez.
Czytałam jako dziecko i polecam jako dorosły.
7/10

książek: 545
Zaczytana | 2017-03-27
O książce: Pani Noc
Dodana: dzisiaj

Kocham powroty do świata Nocnych Łowców. Jako fanka najlepszych serii, czyli Darów Anioła i Diabelskich Maszyn musiałam koniecznie przeczytać. Tym razem, losy Emmy, którą poznaliśmy w wojnie o Idris. Waleczna dziewczynka, która przeżyła okropną tragedię. Kim jest jako nastolatka? Muszą się zmierzyć z kolejnymi problemami, które rozpoczęły się już w Darach Anioła. Jak wszystkich bohaterów stworzonych przez Cassandre Clare, tak Emme, Juliana i całą resztę rodzeństwa darzę wielką sympatią, nawet, gdy ich zachowanie było niezrozumiałe. Mamy osiemset stron niesamowitych przygód. Kolejny raz autorka mnie nie zawiodła i świetnie się bawiłam. Nie wiem co jeszcze można napisać o tej książce, gdy taką samą opinię mam o reszcie. Jeśli ktoś tęsknił za Jacem i Clary to jest malutki dodatek. :) już nie mogę się doczekać powrotu do świata Simona. <3

książek: 66
matichol96 | 2017-03-27
O książce: Grom i szkwał
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jeśli ktoś przeczytał pierwszą część i dał kredyt zaufania autorowi biorąc część drugą to się nie zawiedzie - książka zaczyna się od trzęsienia ziemi i trzyma poziom prawie do końca. Wyczekuje części trzeciej!

książek: 264
Itala | 2017-03-27
O książce: Miecz Shannary
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

pierwsza książka od niepamiętnych czasów, której nie udało mi się skończyć


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd