$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 219
Hanek | 2017-07-21
O książce: Pod prąd
Na półkach: Przeczytane, 2017
Dodana: dzisiaj

Bardzo ciekawa książka - wywiad. Po jej przeczytaniu mam tylko jeden wniosek: pan Biedroń na prezydenta Polski! :)

książek: 419

Temat II wojny światowej i obozów koncentracyjnych potraktowany lekko i bez należytego merytorycznego przygotowania. Autorka podejmując tego typu wątki powinna bardziej zgłębić zagadnienie - w przeciwnym wypadku lepiej z nich zrezygnować. Owszem, Saga o Ludziach Lodu przynależy do tzw. lekkich czytadeł, co jednak nie usprawiedliwia beztroskiego podejścia do wyżej wymienionego tematu i potraktowania pobytu w obozie koncentracyjnym jako jednostkowej przygody z dreszczykiem.

książek: 726
Grzybek | 2017-07-21
O książce: Dzień gniewu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Powieść historyczna z wieloma dokumentalnymi odniesieniami o jednodniowym powstaniu ludności Madrytu przeciwko armii francuskiej w 1808 roku. Autor w sposób wręcz drobiazgowy stara nam się przedstawić kto walczył na poszczególnych barykadach. Poznajemy nie tylko nazwiska powstańców, ale i także ich zawody, wiek i miejsca, gdzie zginęli. Dla fabuły książki jest to jednak zabójcze. Traci na tym tempo akcji i w konsekwencji powieść historyczna staje się paradokumentem. Dla pasjonatów historii i Madrytu.

książek: 599
dobrerecenzje | 2017-07-21
O książce: Juiceman
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Juiceman-czyli Andrew Cooper jest modelem i aktorem.
Ten młody mężczyzna, pochodzący z północy Londynu pokochał soki, dzięki swojej mamie, która zawsze dbała, aby w rodzinnym domu było pod dostatkiem naturalnego, domowego jedzenia.
Dzięki mamie, soki stały się dla niego nie tyko pomysłem na biznes, ale także życiową passę.
Dziś Andrew dzieli się z nami ponad setką zdrowych przepisów nie tylko na soki, ale także koktajle, szoty i toniki, herbaty i ciepłe napoje oraz wszelkiego rodzaju mleka roślinne i domowe sposoby na płynny lunch, śniadanie na wynos czy lody.
W książce znajdują się także wspaniałe przepisy na drinki.

Pierwszym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy i enzymy jest sięgniecie po szklankę zielonego soku.
Owoce i warzywa bowiem są niesamowite.
Zawierają niewiarygodne ilości witamin i enzymów, a najlepiej jeśli pochodzą z upraw ekologicznych, bądź z własnego ogródka działkowego.

Autor książki swą przygodę z Juicemanem zaczął głównie z myślą o...

książek: 1692

Nie znajdziecie tu opisu wojennych okropieństw; z rozmowy z bohaterką wspomnień wyłoni się raczej nieugięta postawa kobiety, która umiała się wziąć za bary z życiem.
Pogoda ducha, pragmatyzm, praktyczność, brak rozczulania się nad sobą, silny charakter, humor, świadome kierowanie psychiką- to wszystko to nadal cechy charakterystyczne Alicji Gawlikowskiej- Świerczyńskiej.

Wymagająca matka, wczesna strata rodziców, pobyt w obozie w Ravensbruck przez okres 4 lat- to wszystko wykuło z niej człowieka ze stali, z pogodnym obliczem i młodzieńczym sercem.
Wciąż zadbana, kobieta z klasą, wciąż młoda duchem i poglądami- wspaniała kobieta.
Wywiad z nią to cenna lekcja. Posłuchajcie kilku znamiennych cytatów:

"Każdy człowiek, nawet w najlepszym małżeństwie, musi mieć swoje życie. Kompletne uzależnienie jest zabójcze. Nie może być tak, że człowiek jest od rana do nocy na wszystkie strony prześwietlany. (...) Niektórzy by chcieli to "ja" zagarnąć, wejść do każdej szarej komórki. Nie wolno...

książek: 3598
Kamila Idziaszek | 2017-07-21
Dodana: dzisiaj

Prawdopodobnie większość z was doskonale zna Jennifer E. Smith, a to wszystko za sprawą takich tytułów jak: "Serce w chmurach" oraz "Tak wygląda szczęście", które odniosły dosyć duży sukces. Muszę przyznać, że osobiście nie czytałam żadnej z tych książek, więc "Odległość między tobą a mną" było moim pierwszym spotkaniem z autorką. Nie będę ukrywać, że byłam bardzo szczęśliwa kiedy powieść trafiła w moje ręce i postanowiłam, że zabiorę się za jej czytanie najszybciej jak tylko będę mogła. Zastanawiałam się co takiego może zaoferować mi autorka i nie mogłam doczekać się kiedy się tego dowiem. Czy najnowsza historia stworzona przez Jennifer E. Smith przypadła mi do gustu? Czy losy głównych bohaterów skradły moje serce? Czy będę chciała poznać pozostałe powieści stworzone przez tę autorkę? Zapraszam do przeczytania dalszej części recenzji, z której z pewnością się tego dowiecie.

Lucy i Owen jak dotąd nie zwracali na siebie uwagi. Kiedy jednak pewnego upalnego dnia w całym Nowym Jorku...

książek: 290
Mila Pi | 2017-07-21
O książce: Wiek żelaza
Na półkach: Przeczytane, 2017
Dodana: dzisiaj

Proza Coetzeego jak zwykle mocno gorzka, wytrawna wręcz, gdyż dotyka życia w jego nagiej formie, ludzi odsłoniętych, i bezbronnych wobec tego, co od nich silniejsze, pociągając za struny ich nerwów i emocji napinając je do skraju wytrzymałości. Umierająca na raka bohaterka nagle staje twarzą w twarz z brutalnością i tragicznym obliczem apartheidu, od którego dotychczas dystansowała się i pogardzała z wyżyn swego akademickiego, białego i bezpiecznego statusu społecznego. Jej choroba staje się metaforą kraju nękanego przez nowotwór władzy i systemu, kraju zżeranego przez nienawiść i pogardę.
Wyśmienity styl literacki, przejmująco wyrażone emocje i myśli, zachwycający język w połączeniu z niezwykłą empatią dają nam dzieło, które zostaje w pamięci.

książek: 229
caroline85 | 2017-07-21
O książce: Serce ze szkła
Dodana: dzisiaj

Właśnie skończyłam....i ryczę! Ryczę i nie mogę przestać...! Ta książka jest boska i automatycznie dołącza do tych które na zawsze pozostaną w moim serduchu. Młodziutka Kacey Dowson ma talent, jest wschodzącą gwiazdą rocka, która zupełnie nie radzi sobie z takim życiem. Pewnej nocy upija się do nieprzytomności i w taki sposób na jej drodze staje Jonah Fletcher, kierowca limuzyny. Ratuje jej godność. Niestety czas Jonaha na ziemi zbliża się ku końcowi z powodu nieuleczalnej choroby, która nieodwracalnie niszczy organizm doszczętnie. Jednak oboje podejmują decyzję by brać z życia pełną garścią bez względu na czas jaki mu pozostał... . Polecam i uzbrojcie się w chusteczki! Piękna, choć dramatyczna powieść....pokazuje czym jest prawdziwa miłość, uczy czym są marzenia i że bez względu na wszystko musimy o nie walczyć i je spełniać. Czas to pojęcie względne - nie liczy się liczba lat, tylko momenty jakich doświadczamy.

"...Nie pamietamy dni, pamiętamy chwile..."

książek: 419

Jedna z lepszych części Sagi. Wiele zagadek zostaje wyjaśnionych, niemniej jednak równie wiele wspomnianych w tym tomiku historii mogłoby znaleźć rozwinięcie w osobnych książkach, które niestety nie powstały. A szkoda. Opowieści z dawnych czasów w wykonaniu Sandemo są zdecydowanie bardziej interesujące niż te rozgrywające się w XX wieku.

książek: 229
caroline85 | 2017-07-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2017
Dodana: dzisiaj

Historia o miłości, sztuce wyboru, życiu w zgodzie z własnym sumieniem i marzeniami. A wszystko opiera się o wydarzenia z dnia 11.09.2001 gdy Al Kaida postanowiła zaatakować USA. Właśnie wtedy Gabriel i Lucy się poznają i dają początek niezwykłemu uczuciu i przyciąganiu. Każde z nich ma własne marzenia które stają na drodze ich wspólnej przyszłości. On wyjeżdża jako fotograf wojenny do Iraku, a Lucy zatraca się w produkcji dziecięcych programów naukowych i poznaję innego mężczyznę. Jak potoczy się ich życie? Tego musicie przekonać się sami.
Moja ostatnia myśl...ta historia nie jest ona dla mnie, aż tak fenomenalna jak opisywana jest przez wielu, ALE warta każdej chwili przy niej spędzonej. Życie dorosłych jest pełne trudnych decyzji...tylko od nas zależy jak potoczy się nasze dalsze życie. Czy potrafimy walczyć o swoją miłość? Czy zrobimy dla niej wszystko? Zaryzykowałabyś?

książek: 18
deelerka | 2017-07-21
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

czytałam z uśmiechem na ustach. lekka, prostolinijna, przynosząca natchnienie, inspirację i chęć.. trwania w miłości nie przejmując się drobiazgami :D

książek: 262
Monika | 2017-07-21
O książce: Harda
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Dostałam tę powieść w prezencie od męża, który zauważył, że porusza ona interesujące mnie wątki – średniowiecze, historia, wiara, owiani legendą władcy i władczynie, Polska, Anglia i Skandynawia w mrocznych i fascynujących wiekach średnich. Ocenił, że z tych powodów może mi się ona spodobać. Podobne osobiste przyczyny napisania powieści podaje autorka w posłowiu. O Elżbiecie Cherezińskiej rzecz jasna słyszałam i nieraz sama myślałam, żeby sięgnąć po jej książki (a nawet trzymałam je w rękach, będąc w księgarni), bo też przeczuwałam, że mogą mi przypaść do gustu. Niby więc wszystko pasuje… a jednak nie do końca te przewidywania się sprawdziły.
Zasada mówi, żeby najpierw powiedzieć o tym, co dobre, co więc dobrego w „Hardej”? Poza wspomnianą interesującą mnie tematyką, na pewno ogromny szacunek dla autorki za przygotowanie się do napisania powieści. Wyobrażam sobie, że musiało to wymagać przebicia się przez wielką ilość różnorodnych źródeł i pochłonięcia wiedzy w nich zawartej – w...

książek: 25
Arya | 2017-07-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

"Dwór cierni i róż" przeczytałam już w tamtym roku. Ale teraz zapoznałam się z nim raz jeszcze, ponieważ chciałam sięgnąć po drugi tom na świeżo i wszystko pamiętać z poprzedniego. I muszę przyznać, że moja opinia zbytnio się nie różni od tej, jaką miałam rok temu.

Dziewiętnastoletnia Feyra robi wszystko, żeby utrzymać przy życiu siebie a przede wszystkim swoją rodzinę. W tym celu codziennie wybiera się na polowania do pobliskiego lasu starając się zawsze przynosić coś do jedzenia. Pewnego dnia zapuszcza się dalej niż zwykle, niedaleko muru, który odziela ziemie Prythianu od krain śmiertelników. Tam zabija ogromnego wilka. Jakiś czas później pod jej drzwiami zjawia się Tamlin w postaci okrutnego stwora i mówi jej, że albo zaraz ją zabije albo pójdzie z nim na nieśmiertlene ziemie i tam dożyje końca swoich dni jako zadośćuczynienie za zabicie fae. Dziewczyna, nie mając zbyt wielkiego wyboru udaje się z nim do Prythianu. Czy Feyra pokona swoje uprzedzania względem fae?

Sarah J....

książek: 580
Norka_93 | 2017-07-21
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Lekka i przyjemna lektura na lato. Przyznam, że nie domyśliłam się tajemnicy Kasi-Poli.

książek: 381
pamcia686 | 2017-07-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Niestety zawiodłam się na tej książce. Cała historia wydaje się zbyt banalna, nieintrygująca i pozbawiona polotu, który sprawiłby że chcę czytać dalej.

książek: 18
deelerka | 2017-07-21
O książce: Niezgodna
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

dokładnie za gwiazdkami... książka dobra, ale jak dla mnie nie porywająca. wynika to pewnie z tego, że najpierw obejrzałam film, a potem sięgnęłam po lekturę.. podstawowy błąd czy książka ewidentnie dla nastoletnich czytelników? historia ciekawa, sam pomysł bardzo mi się podobał, podział na frakcje itd. ale mam wrażenie, że w filmie bohaterowi byli wyraźniejsi, widziałam dokładnie co nimi kieruje, w książce byłam w tym pogubiona i często czułam zawód postawami głównych bohaterów.. mimo wszystko polecam ;)

książek: 629
Rudaczyta | 2017-07-21
O książce: Ćmy
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

200 stron. 6 opowiadań. Pierwsze z nich – Ćma barowa – przeczytałam dwukrotnie. Pierwszą stronę tegoż opowiadania przeczytałam 4 razy. Nie dlatego, że poruszyło me wnętrze, wzruszyło, czy zaintrygowało. Ja po prostu nie potrafię wydobyć sensu z tego zlepku wyrazów...

W opowiadaniu Ćma barowa narrator opisuje problem alkoholizmu. Główną uwagę w opowieści poświęca swojemu wujkowi, który swego czasu był szanowanym, zacnym człowiekiem, a teraz pozostały już tylko zgliszcza dawnego człowieczeństwa. Prócz głównego zarysu fabuły nie jestem w stanie wypowiedzieć się precyzyjniej. Jak sam Autor pisze, w trakcie czytania tego opowiadania byłam...

"jak ktoś próbujący sobie przypomnieć drogę, coś wyrozumieć z rozlewającej się wszędy kupy, chaosu..."

Zofia, bohaterka Psychotki to nauczycielka języka polskiego w łódzkim liceum. Samotna, zagubiona, uciekająca w świat wykreowany przez alkohol. Wyalienowanie, z pewnością nie majce podłoża w dzieciństwie, bo żadnej traumy w młodości Zofia nie...

książek: 940
Alicja | 2017-07-21
O książce: Był sobie pies
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

"Sensem całego mojego życia było kochać go, być z nim i go uszczęśliwiać" (str 213)
Poruszająca, ciepła historia psa opowiedziana przez niego samego. Pojawia się w paru wcieleniach, w każdym z nich uczy się nowych rzeczy, nabywa nowe doświadczenia, które wykorzystuje w kolejnym. Jego życiową misją jest ratowanie ludzi czy to przez zabawę, czy pracę, jest doskonałym obserwatorem, wyczuwającym ludzkie emocje. Ugruntowuje swoją wiedzę o świecie i rządzących nim prawach za pomocą zmysłów, przeczuć i odruchów i interpretuje je w swoim psim języku.Przedstawia swoje życie w stadzie, dominację silnych osobników, zasady w nim obowiązujące i przystosowanie się by przetrwać, i wśród ludzi gdzie dominujące znaczenie ma przyjaźń, oddanie i miłość. Historia obfitująca w wiele zabawnych sytuacji, ale też smutnych wydarzeń, których w codziennym życiu nie brakuje.
"Spełnił się sens mojego życia" (str 391)

książek: 87
ZaczytanaRozalia | 2017-07-21
O książce: Drugie bicie serca
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

https://zaczytanarozalia.blogspot.com/2017/07/37-tamsyn-murray-drugie-bicie-serca.html

Bardzo rzadko sięgam po ten rodzaj literatury, raczej kurczowo trzymam się fantastyki. Drugie bicie serca zakupiłam wysłuchaniu paru bardzo pochlebnych opinii. Po prostu nie mogłam się powstrzymać.
Już po kilku pierwszych rozdziałach miałam łzy w oczach i nie mogłam powstrzymać się od myśli o tym, jak sprawnie autorka manipuluje naszymi emocjami. Jak z łatwością potrafi wywołać u nas łzy, czy też śmiech.
W książce spotykamy się z bardzo dobrze wykreowanymi bohaterami, a także z niesamowicie dopracowanym środowiskiem medyczny. Autorka wprowadza nas w szpitalne realia i w życie chłopaka, który praktycznie nie zna świata poza szpitalnymi korytarzami.
Drugie bicie serca zachwyca, wzrusza i zmusza nas do docenienia tego co posiadamy oraz tego jak cudowni ludzie nas otaczają.
Zdecydowanie godne polecenia.

książek: 1031
Michelle | 2017-07-21
Dodana: dzisiaj

Przyjemnie jest od czadu do czasu sięgnąć po książki skierowane dla małych czytelników i sprawdzić, co wydawnictwa mają do zaproponowania. Tym razem miałam okazję poznać Jagę Czekoladę i wkroczyć w magiczny świat, który z pewnością pokocha niejedna mała dziewczynka…

Jaga Czekolada i baszta czarownic wedle oznaczeń na książce przeznaczona jest dla czytelników 9+, niemniej w mojej opinii już dziecko siedmioletnie, które czyta i kocha to robić, znajdzie w tej powieści przyjemną odskocznię od rzeczywistości.

Dużym plusem tej historii jest wątek magiczny, a jak wiadomo czary i magia to, to co większość małych czytelników lubi w książkach najbardziej. Do tego tajemnice oraz zagadki i masa słodkości – czegóż można chcieć więcej? :)
Autorka bardzo prostym i przystępnym językiem wprowadza młodego czytelnika w świat Jagi Czekolady i perypetii, jakie jej się przytrafiają. Plastyczny język pobudza dziecięcą wyobraźnię, a duża czcionka zdecydowanie wpływa na przyjemność z czytania.

Główna...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd