$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
O książce: Fajrant
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Historia trójki przyjaciół, którzy po kilku latach pracy na Wyspach Brytyjskich wracają do swego Miasteczka. Mają oni głowy pełne pomysłów, pewien kapitał (ciężko wypracowany na obczyźnie), a także pomysły na rozkręcenie biznesu. Marzą o stworzeniu internetowej agencji piłkarzy, piszą więc projekt finansowy, szukają sponsorów i partnerów, ale nic nie tu proste. Marzenia muszą zetknąć się z brutalną polską rzeczywistością. Wspomnienia z dzieciństwa, zestawienie dawnych klisz z Miasteczka ze współczesnymi widami jest interesującym zabiegiem. Podobnie ma się rzecz z poszczególnymi postaciami, które na swojej drodze spotyka przedsiębiorcza trójka. Bardzo często są to przerysowane kreatury polskich biznesmenów, którzy choć osiągnęli sukces finansowy, pozostali aroganckimi, ubogimi duchem prostakami.

Więcej na: https://buchbuchbicher.blogspot.com/2017/11/andrzej-muszynski-fajrant-recenzja.html

książek: 358
Odzio | 2018-09-18
O książce: Złoto drapieżcy
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Druga część "Żywych maszyn" nie powinna Was rozczarować. Książka trzyma wysoki poziom i zachwyca swoją kreatywnością i pomysłowością. WIem, że jest również trzecia część będąca kontynuacja tej historii, jednak w Polsce została wydana wile lat temu i dość trudno ją kupić. Chyba pozostanie mi tylko wersja angielskojęzyczna.

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Pierwsza miniatura, Szkło, opowiada historię alkoholika, który, pogodzony z losem, pozwala życiu toczyć się miarowym rytmem od kaca do kaca. Od popołudniowego drinka, po wieczorną czystą ze znajomymi, aż do porannego piwka na złagodzenie glątwy. Tragiczna w tematyce, a jednocześnie pozbawiona dramatyzmu opowieść snuje się leniwym rytmem, aż do pewnego rodzaju przełomu, który pociąga za sobą kolejne tąpnięcia w zgaszonym i apatycznym życiu Tomka. Dynamiczna końcówka szeroko otwiera oczy czytelnikowi. I dobrze.
Kolejna opowieść, Człowiek honoru, to zgrabna historia z gatunku pure nonsense. Ubawiłam się setnie czytając perypetie zwykłego (choć może nie tak dosłownie zwykłego) polskiego turysty, który lecąc czarterem na afrykańskie wakacje all inclusive już w samolocie styka się z rozluźnionymi rodakami (na stopień wyluzowania ma wpływ stopień aplikacji wody ognistej). Zdecydowanie polecam to opowiadania wszystkim miłośnikom abstrakcji i absurdów w literaturze. Doskonała...

książek: 406
smolkosia | 2018-09-18
O książce: Nie ufaj nikomu
Na półkach: Thriller, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Rewelacyjny thriller psychologiczny, świetnie wykreowane postacie, niesamowite powiązania i wątki. Książka do końca trzyma czytelnika w napięciu i mimo oczywistego wskazania winnego wyprowadza czytelnika na manowce i zaskakuje zakończeniem.
Powieść toczy się w dwóch obszarach, w przeszłości i teraźniejszości. Na początek poznajemy Mie wraz z 7 letnią córeczką. Wdowę, której mąż popełnił samobójstwo, wcześniej zabijając swoją studentkę. Ale czy na pewno jej mąż popełnił samobójstwo? A może ktoś go zabił? Co stało się ze studenką? Czy rzeczwiście nie żyje, przecież nie odnaleziono jej ciała? Czy sam fakt, że miała wielu wrogów, pochodziła z patologicznej rodziny, gdzie ojczym prawie skatował ją na śmierć, a matka życzyła jej śmierci, może to świadczyć że została zamordowana? Czy rzeczywiście zabił ją jej wykładowca, czy może ktoś inny? Może zabiła ją dziwna psychopatyczna współlokatorka, która zadrościła jej siły i powodzenia u mężczyzn? Co właściwie łączyło wykładowcę i studenkę?...

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Mistrz opowiadania. Równy moich prywatnym autorytetom w tej dziedzinie. Każdą jego krótką formę wtłoczyłabym w kanon lektur, ale póki panują nam mroki Średniowiecza (bez urazy dla Średniowiecza, daleko bardziej przecież światłego...) nie da się. Wyważone język, emocje, tempo są po trosze narzędziem skrojonym dla opowiadania o małych, większych miastach i ich mieszkańcach.
Zaskakujące są opowiadania, które ponadczasowo opisują ważkie problemy, które teraz toczą świat: "Śmierć mojego antagonisty" pokazuje, że woja polsko-polska trwa, ma się dobrze, a w konkluzji padają słowa: Musieliśmy się zwalczać, aby zachować nasze odmienne światopoglądy.
Inne, bardzo poruszające "Gdy przychodzą we śnie" traktuje o problemie imigrantów, fantasmagoryczne opisy strachu, zagubienia, a także niepewności dają pełny obraz tego, co przestało być tylko fikcja literacką.

Więcej na: https://buchbuchbicher.blogspot.com/2017/10/kornel-filipowicz-moja-kochana-dumna.html

książek: 252
strawberryfields | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Czy Chiny boją się prawdy?
Książka Jung Chang jest bardzo rzetelnym opisem wspomnień i przeżyć przede wszystkim z czasów maoistowskich Chin. Porusza trudną dla wszystkich Chińczyków tematykę, wchodzi na niebezpieczne tematy. Pokazuje, że to nie Chińczycy boją się prawdy, a rząd chiński, czego dowodem jest cenzura publikacji owej książki na terenie Państwa Środka.

książek: 1029

Zachwyt!!! Pełen, skończony, prawdziwy, rozkoszny zachwycający zachwyt! Nad bohaterem, nad pomysłem na książkę, nad jej kompozycją, językiem, nad geniuszem tego, który stworzył własne nowy świat! skoro odkryłam już biografię pióra A. Wulf, będę smakować, wracać, delektować się ilustracjami (autorstwa samego Humboldta), inspirować się jego dziełami, werwą, pomysłowością, otwartością, głodem świata.
Zdumienie dla jego dalekowzroczności, wizjonerstwa, oddaniu ekologii, lokalności, prawdzie i naturze jest nieograniczone, niezwykłe, niemal nierealne.
Humboldt czerpał z życia pełnymi garściami - zamarzył by wejść na najwyższe wulkany świata, więc na nie wszedł, dźwigając przy okazji najcięższe sprzęty pomiarowe, które miały mu pozwolić zgłębić tajemnice natury. Chodził po zimowych szczytach Ameryki Południowej, przemierzał lasy deszczowe, rosyjskie stepy, bronił się przed wąglikiem, na chwilę wpadł do Chin i Mongolii, całymi godzinami badał moc elektrycznych węgorzy, narażając się na...

książek: 122
czytamiogladam | 2018-09-18
O książce: Żebro Adama
Na półkach: Tbr 2018, 2018, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Antonio Manzini jest jednym z tych autorów, którzy mają dar lekkiego pióra i pisania o rzeczach trudnych w naprawdę przystępny i niemęczący sposób. Zarówno "Czarna trasa" jak i "Żebro Adama" są powieściami, które wciągają czytelnika od samego początku w tok zaskakujących śledztw i zagadek kryminalnych.

Autor stworzył bohatera, który troszkę jest takim "Dr. House" w branży policyjnej. Na pierwszy rzut oka jest on antypatyczny, wręcz odstręcza swoim sposobem bycia czy też lekką zgryzotą, ma swoje problemy psychiczne, jednak gdzieś tam w środku jest to naprawdę ciekawy człowiek, od którego można się lekko uzależnić. Chciałabym mieć takiego policjanta w swoim regionie. Takiego, który nie zważając na porę dnia, szedłby po trupach do celu, aby rozwiązać dany przypadek.

W najnowszej powieści "Żebro Adama" mamy możliwość go lepiej poznać i odkryć kolejne aspekty jego charakteru - jak choćby mój ulubiony rodzaj poczucia humoru, owiany sarkazmem.

W tej części również lepiej poznajemy...

książek: 556
iguszka | 2018-09-18
O książce: Modlitwa do morza
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Cieniutka książeczka. Niewiele słów. Bierzesz ja do ręki i myślisz- czy to jest książka dla dzieci? Niemal same ilustracje. O co chodzi?
Czytasz... proste zdania, proste słowa. Wspomnienia. Słowa tworzą wspomnienia. Ilustracje je podkreślają. Jest sielankowo. Życie małego chłopca u boku rodziców.
I nagle bum! Dzieciństwo znika. Pojawia się strach. Strach przed życiem, śmiercią, nieznanym.
Hosseini nie napisał tym razem poruszającej obyczajówki. Ale w tak krótkiej formie umiejętnie ukazał jak zmienia się życie w kraju nawiedzonym wojną. Jakie są obawy przed staniem się uchodźcom. To nie jest zwykle zamknięcie jakiegoś etapu życia. To przerażenie przed nieznanym. Już przed samą podróżą. A przecież tam, w Syrii, Iraku, Erytreii czy gdziekolwiek indziej mogło być im dobrze. Ale ktoś walczy, nikt już nie wie o co i po co. A niewinni ludzie wciąż cierpią. Może dzięki takim lekturom ktoś przemyśli czy w ogóle warto niszczyć życie milionów ludzi dla dobrobytu jednostek. Może nad tym...

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
O książce: Jamnikarium
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Agata Tuszyńska wraz ze swoją jamniczką Lonią popełniły bardzo pięknie wydaną (ach ten collage!) księgę pamięci.
Dotyczy ona naszych braci mniejszych, i to bardzo konkretnych, co sugeruje już sam tytuł.
Ciekawostki, anegdoty, wspomnienie właścicieli (od Waldorffa po Mrożka, od Napoleona po Czechowa), garść mniej lub bardziej znanych faktów z życia pojedynczego jamnika. Oto Jamnikarium.
Hm, hm, hm, hm, hm, hm, hm, hm, hm, hm, hm, hmmmmm, hmmmmm, hmmmmmm...
Żart literacki? Chwila oddechu przed kolejną ciężką biografią?

Więcej na: https://buchbuchbicher.blogspot.com/2017/10/agata-tuszynska-lonia-jamnikarum.html

książek: 132
Mateusz | 2018-09-18
O książce: Rok 1984
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Jeszcze kilkanaście lat temu lubiłem bardzo słuchać Metalliki, a oni na swoim albumie wydanym w roku 1984 zamieścili utwór, który jest oparty na tej powieści, toteż często myślałem o tej książce, choć przeczytałem dopiero teraz.

Jest to rzecz jasna dobra książka, ale spodziewałem się, że zrobi na mnie większe wrażenie. Chwilami wydała mi się bardzo mocna, jednak przez większość czasu odczuwałem jej <przesadną> powtarzalność. Zabieg ten potęgował przesłanie, jednak dla mnie osobiście był mało interesujący. Dlatego książka, choć podobała mi się, nie wciągnęła ani na chwilę.

książek: 148
Maks | 2018-09-18
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bardzo podobna do "Króla" Twardocha, chociaż Żulczyk był pierwszy więc powinienem napisać, że to Król jest podobny do "Ślepnąc od świateł".

Na wstępie posłużę się analogiami, bo im dalej szedłem tym więcej ich widziałem:
- w obu przypadkach mamy motyw ucieczki z kraju a w szczególności ucieczki z Warszawy (coś na wzór fatum),
- oboje główni bohaterowie (Szapiro w Królu i Jacek w Ślepnąc) pną się po szczeblach swojej "kariery" aby stanąć na szczycie czegoś co da im w ich mniemaniu satysfakcję,
- w obu przypadkach jest wulgarnie,
- w obu przypadkach jest przemoc, dużo przemocy,

Sami bohaterowie są jednak zupełnie różni. Szapiro to produkt wyjściowy otoczenia oraz czasów w których przyszło mu żyć. Jest człowiekiem brutalnym ale też darzy miłością żonę i synów. Jacek to człowiek zły. Z początku identyfikujemy się z nim ponieważ to narrator, jednak im dalej w las tym bardziej widać, że dobrowolnie wybrał drogę bandyty i jest w tym bardzo konsekwentny. Nie analizuje swych decyzji, nie...

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
O książce: Labirynt duchów
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

To książka epicka, napisana z wielki rozmachem, przemyślaną konstrukcją, wielkimi charakterologicznymi wyzwaniami, a także pewną klamrą, która zasłużenie wieńczy cały monumentalny cykl.W Labiryncie duchów przez cały czas towarzyszy zaś czytelnikowi mroczna atmosfera reżimu generała Franco. Wszystko przez postać enigmatycznej, kryjącej wiele tajemnic Alicji, agentki rządowej, która otrzymuje zadanie odnalezienia ministra kultury, Mauricia Vallsa. Sprawa jest bardzo delikatna i skomplikowana. Zaginiony mężczyzna był bardzo prominentny, a także nielubiany w pewnych kręgach, liczba jego wrogów utrudnia zadanie.
Alicja jednoczy siły z wyznaczonym jej do pomocy policjantem Vargasem, wespół z którym zagłębia się w prawdziwy labirynt duchów - ludzi zapomnianych, bez tożsamości, pełnych tajemnic i sprzeczności, którzy z ukrycia zmieniają bieg historii i ludzkich losów. Czytelnik cofa się w czasie do i strasznych i barwnych czasów reżimu, ale też do sekwencji z trudnych lat wojny domowej i...

książek: 6
Agnieszka Choczyńska | 2018-09-18
Dodana: dzisiaj

Niesamowicie zabawna i żywa powieść, w której na uwagę zasługuje przede wszystkim narracja. Autor bawi się językiem i oczekiwaniami czytelnika, z prostych historyjek wyczarowując coś, co wciąga od pierwszej strony i skutecznie poprawia humor. Jeśli ktoś jeszcze żyje złudzeniami, że powieść sprzed kilkuset lat (i w dodatku lektura!) musi być nudna - zdecydowanie powinien powłóczyć się trochę z Kubusiem Fatalistą i jego panem.

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

autor "Wybitnych rodów" jedynie przybliża kolejne zasłużone nazwiska, chcąc zachęcić czytelnika do samodzielnych poszukiwań i zgłębiania losów poszczególnych rodzin.
Schirmer zaczyna swą opowieść o rodziny Skłodowskich i Curie. Genialna Maria była nie tylko wybitną uczoną, ale także niezwykle barwną osobowością, pełną werwy i temperamentu, stąd mogą zaskakiwać opowieść o rowerowej podróży poślubnej czy wojennej wyprawie na front wozem z aparaturą rentgenowską. Autor poświęca też miejsce jej mężowi, córkom, zięciowi, wnukom. Łagodnie dotyka niemal każdej postaci, która miała osiągnięcia czy wkład w naukę lub kulturę.
Estreicherowie, Żuławscy, Kossakowie, Młynarscy, Rubinsteinowie czy Lutosławscy ożywają pod piórem Marcia K. Schrimera.
Każda rodzina ukazana jest w najbardziej wyjściowy, najatrakcyjniejszy sposób, z ukazaniem rozwoju poszczególnych talentów.

Więcej na: https://buchbuchbicher.blogspot.com/2017/12/marcin-k-schimer-wybitne-rody-ktore.html

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jack zwraca uwagę na siedzącą samotnie kobietę, która wedle wszelkiego prawdopodobieństwa, a już na pewno zbioru dwunastu reguł sporządzonych przez Mossad, a identyfikujących prawdopodobnych zamachowców samobójców spełnia wszystkie samobójcze podpunkty.
A dalej jest jak zawsze u Childa: trup ściele się gęsto, intrygi płyną wartkimi strumieniami, podział na złego i dobrego policjanta ciągle modny, polityka to czarna otchłań, a Lee Child mimo powtarzalności schematu wychodzi zwycięsko z każdego kolejnego odcinka Reachera.
Ma talent po prostu do tworzenia nieprawdopodobnych historii, które są tak nierealne, że aż wciągające.

Więcej na: https://buchbuchbicher.blogspot.com/2017/12/lee-child-jutro-mozesz-zniknac-recenzja.html

książek: 8
O książce: Diabelski młyn
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Dwa ostatnie posty poświęciłam dwóm poprzednim częściom przygód Nikity, głównej bohaterki trylogii napisanej przez Anetę Jadowską, więc jeśli jeszcze nie czytaliście tych recenzji zapraszam Was tutaj oraz tutaj. Ja nie mogłam się doczekać, by w końcu przeczytać ostatnią część i kiedy w końcu mi się udało przemyślałam parę dni nad tym wszystkim, by napisać jak najbardziej przemyślaną recenzję. Wszystko się kiedyś kończy, prawda? Nawet przygody naszej zabójczyni i Robina. Czy trzecia część trzymała poziom? Wydaje mi się, że jest ona najlepsza, bo autorka nabywała doświadczenia i nie ukrywała tego. Tytuł „Diabelski młyn” kojarzy nam się z sielankową wizytą w wesołym miasteczku, w którym się trochę pośmiejemy, trochę pokrzyczymy, zjemy watę cukrową, ale czy w tym świecie coś mogłoby być takie beztroskie? Ci, którzy znają Nikitę wiedzą, że dla niej sielankowe chwilę nie istnieją. Bardzo chwaliłam wcześniejszą część, ale czym zachwyciła mnie ta? Postaram się Wam trochę o tym...

książek: 1029
BuchBuch | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Chciałam, musiałam przeczytać tę książkę dla Piotra Sochy, ilustratora, którego wydana przez Dwie Siostry książka dla dzieci "Pszczoły" robi międzynarodową furorę. Bardzo interesujące są jego opowieści o warsztacie, pracochłonnych rysunkach, nadmiarze kresek i detali, które z biegiem lat i tak zaczął ograniczać.
W rozmowach o ilustracji bardzo często pada informacja o samotności rysownika, który poświęcając się tworzeniu woli robić to w samotności, niż w grupie, choć zdarzają i tacy, którzy potrafią projektować zespołowo. Książka pełna jest intrygujących pytań: o inspiracje, radzenie sobie w świecie pełnym konkurencji i podstępów. Są też ważne pytania o związki z literaturą, wolny czas i marzenia.
Ilustrator wychodzi z cienia, staje się pełnoprawnym, równorzędnym twórcą, który pokonuje długa, wyboistą (wielokrotnie niedocenianą) drogę, by uzyskać zadowalający efekt.


Więcej na: https://buchbuchbicher.blogspot.com/2017/12/sebastian-frackiewicz-ten-okiec-zle-sie.html

książek: 110
jroxy | 2018-09-18
O książce: Sześć sekund
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Za 4,79 zł zdobyte w Kauflandzie. Nie ma co narzekać. :D

książek: 50
AnarionMD | 2018-09-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Absolutny klasyk. Mimo upływu lat czyta się świetnie.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd