$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 465
jovvi | 2018-06-19
O książce: Mistral's Kiss
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Podoba mi się postać Mistrala - niejednoznaczna, trochę pozytywna ale jednocześnie jakaś obojętna. Sama opowieść jest bardzo udanie wpleciona w losy MG. Polecam

książek: 12
uaa | 2018-06-19
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Ta ksiazka bylaby bardzo, bardzo dobra pod jednym warunkiem: ze utrzymalaby poziom z pierwszych rozdzialow. Do czasow Wladyslawa Jagielly ksiazka jest swietna, wciagajaca, ciekawa, czyta sie przyjemnie i dosc szybko. Niestety gdzies po Jagielle zaczyna sie precyzyjne wyliczanie kto zabil ile jeleni i ile wilkow, kiedy wycieto deby i jakie, z dokladnoscia do niemal sztuki. Powoduje to, ze 2/3 tej ksiazki to wlasciwie jedynie narzekanie. Nie tego sie spodziewalem, chociaz moze ktos lubi taki styl.

książek: 38
Rosemaster | 2018-06-19
O książce: Walet pikowy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

lekko, łatwo i przyjemnie, trochę radości po smutkach poprzednich części

książek: 38
Rosemaster | 2018-06-19
O książce: Śmierć Achillesa
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

tu naprawdę się dzieje, miłośnicy naszego jąkały nie będą zawiedzeni, poza tym carska Rosja robi na mnie wrażenie. Polecam.

książek: 43
Dina | 2018-06-19
O książce: Błękit
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Tak często nie doceniamy przyrody, a z otaczającego nas środowiska czerpiemy garściami jego zasoby pewni, że to wszystko właśnie nam się należy. Książka zmusza do refleksji i poszanowania świata, w którym żyjemy. Autorka subtelnie uczy zauważać i bronić natury, która często sama nie może się obronić. Pisze o tym jak ważna jest woda, uwrażliwia na problem nadmiernego jej zużycia, snuje wizję świata walczącego z jej niedoborem. Takie książki z pewnością są potrzebne.

książek: 104
Judith | 2018-06-19
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

To trzecia powieść Christie o detektywie Poirot, którą przeczytałam (po "Pięciu małych świnkach" i "Morderstwie w Orient Expressie").
"Dwanaście prac Herkulesa" nie jest książką o jednej zbrodni. To zbiór opowiadań, które odpowiadają dwunastu zadaniom wykonanym przez mitycznego herosa. Dzięki przyjacielowi Herkules Poirot zwraca uwagę na starożytne mity i postanawia podjąć się rozwiązania dwunastu spraw, zanim zakończy karierę. Los sprawia, że ich szczegóły symbolicznie łączą się z motywami przygód dawnego Herkulesa.
Nie uświadczyłam tu bardzo dużego rozbudowania historii; jednak każda z nich została tak porywająco opisana, na ile pozwalała na to krótka forma. Nie ukrywam, że poszczególne rozdziały są nudniejsze lub ciekawsze. Mnie spodobała się druga połowa książki, m.in. "Stado Geryona", "Jabłka Hesperyd", chociaż i w pierwszej zaciekawiło mnie np. opowiadanie "Hydra lernejska".
Hercules Poirot stał się współczesnym Herkulesem nie z powodu fizycznej walki, siły pięści, ale...

książek: 46
O książce: Play
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Są to kolejne książki erotyczne, ukazujące niesamowitą historię, miłość pomiędzy dwoma osobami, tak naprawdę z przypadku. Co o tym sądzę? Jak dla mnie nic odkrywczego. W ogóle ostatnimi czasy uważam, że mało co dzieje się w takich erotykach. Oprócz opisów ostrego seksu, spotkań z przypadku, długich i żmudnych dialogów, nie dzieje się w takiego rodzaju historiach zupełnie nic innego, nowego, innowacyjnego.
Chyba stałam się stara, ponieważ kiedyś jeszcze lubiłam czytać takie książki i aż wstyd przyznać, ale Greya pochłonęłam w kilka dni. No ale cóż, czasy się zmieniły. Co więc sądzę o tych dwóch częściach? Są to zdecydowanie jedne z najprzeciętniejszych książek erotycznych, jakie miałam okazje czytać.
Ogólnie nie ma w tej książce jakiś bardzo drażniących elementów, fabuła jest całkiem w porządku, bohaterowie również nie są najgorsi, ale spajając te wszystkie elementy w całość, możemy zauważyć, że jest to coś naprawdę przeciętnego, coś co możemy odnaleźć w każdym erotyku.
Evelyn to...

książek: 927
Abee | 2018-06-19
O książce: Siła perswazji
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Audiobook. Nawet Marian Opania nie jest w stanie uratować tego steku bzdur. Absolutnie ostatni raz. Nigdy więcej bezsensownej akcji, nawalanek, brutalności bez uzasadnienia, pustych gadek, naiwniackich podchodów łóżkowych, rozbuchanego testosteronem tekstu. No more.

książek: 283
ana555 | 2018-06-19
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Nie porwała mnie ta książka.
Początek ciekawy ale dalej było już gorzej.

książek: 1142
dilbi | 2018-06-19
O książce: Gwiazdka z nieba
Dodana: dzisiaj

Z twórczością p.Michalak zetknęłam się już wcześniej. I teraz też mnie nie zawiodła. Historia opowiedziana wciągnęła mnie dość mocno, chociaż niektórzy bohaterowie mnie czasami zwyczajnie irytowali i to tak, że miałam ochotę potrząsnąć nimi i powiedzieć prosto w oczy :"Weź sie człowieku zdecyduj/opanuj/zdeklaruj".
I wbrew tytułowi, to wcale nie jest książka kończąca się w stylu:"I jak już dostali tę gwiazdkę, to żyli długo i szczęśliwie".
Ogólnie na tyle na plus, że od razu zaczęłam szukać kolejnych części.

książek: 1097
marynia | 2018-06-19
Dodana: dzisiaj

Istnieją książki po których przeczytaniu pozostaje jakieś wewnętrzne zmieszanie. Takie które pomimo, że są literacką fikcją otwierają nam oczy na wiele spraw. Ostatnie dni Królika w przedziwny sposób zmuszają do refleksji nad umieraniem. Czemu przedziwny? Bo robią to w sposób momentami wydający się nie na miejscu. Historia Królika pokazuje, że wszystko można oswoić, autorka za pomocą refleksji, ciepła oraz momentami ciężkiego i obcesowego humoru budowała opowieść zarówno mądrą i pogodną jak również z głębokim przesłaniem. I choć zachowanie niektórych postaci, takich jak Molly na początku wręcz razi czytelnika, to właśnie ono pozwala zrozumieć to co w tej historii najważniejsze. Książka w trochę gorzki sposób ukazuje rodzinę, która pomimo swoich wad i różnicy poglądów zawsze trzyma się razem. Uświadamia też jak ważni są przyjaciele, choć często o tym zapominamy. opowieść, która pozostawia po sobie nadzieję, że nie trzeba mówić "żegnaj", można powiedzieć "do...

książek: 48
O książce: Bang
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Recenzja pochodzi z bloga: https://zapiski-ksiazkoholiczki.blogspot.com/2018/06/przedpremierowo-ek-blair-bang.html


Kiedy sięgałam po książkę "Bang", pierwszą część serii Czarny lotos, byłam ostrzegana, że książka jest dziwna i pokręcona. Powieść to bardziej thriller psychologiczny z wątkiem erotycznym, zdaję sobie sprawę z tego, że ten wątek erotyczny nie każdemu przypadnie do gustu, ale zważywszy na zakręcenie całej tej książki, warto po nią sięgnąć. Aby ją ogarnąć, a nie zostać z dziwną miną pod koniec, trzeba trochę dać od siebie. Podoba mi się ta okładka. Jest nieco tajemnicza, a opis na odwrocie, wręcz błaga aby zwrócić uwagę na tę powieść.

"Nigdy nie miałam wyboru. Opłakuję tamto życie. Rozpaczam nad każdym "Co by było, gdyby"... Ale już z tym koniec. Jestem gotowa odebrać to, co zawsze mi się należało."

Z podobną historią już kiedyś się spotkałam, był to jakiś film, którego tytułu już dawno nie pamiętam. Mimo wszystko mi się podobał. Fabuła jest oryginalna, nie...

książek: 60
nanssja | 2018-06-19
O książce: Bang
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Fani nieszablonowych erotyków mogą być zainteresowani historią Niny, która po traumatycznym dzieciństwie przeistacza się w na pozór nieczułą i wyrachowaną kobietę, rządną zemsty. Czy powiedzie się jej misternie uknuty plan, a ona sama rozpocznie nowe życie wolne od makabrycznych wspomnień?

Jedno jest pewne – to książka mocna, szokująca i bardzo niepokojąca. Zawiera wiele brutalnych scen, które można uznać za skandaliczne i oburzające. Mroczny klimat, lęk i strach podsycają bogate opisy wyuzdanego seksu, pełnego przemocy i paradoksalnie dającego iskierkę nadziei, że oto okrutny los może się odwróci. Akcja aż kipi od emocjonujących wydarzeń, gna na złamanie karku wywołując u czytelnika napady złości, frustracji i zgorszenia. Ale mimo wszystko autorka tak prowadzi fabułę, że odbiorca w całym tym labiryncie poruszenia kibicuje głównej bohaterce by w końcu odnalazła spokój.

Czytałam kilka erotyków, ale ten jest zupełnie inny. Historia Niny napędza całą machinę wydarzeń, nie jest...

książek: 100
iwona | 2018-06-19
O książce: Żmijowisko
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Lubię serię Chmielarza o komisarzu Mortce, cykl "gliwicki" jest dla mnie już zbyt ponury i przygnębiający. Natomiast "Żmijowisko" to kompletny niewypał. Autor tak bardzo stara się być oryginalnym i głębokim w przekazie ,że weryzm opisu doprowadza do absurdu i np.plastycznie obrazuje wylewające się fekalia z zapchanej muszli klozetowej. Być może ta scena ma pokazać narastającą frustrację bohatera? Być może, ale dla mnie jest niesmaczna i niepotrzebna. Zresztą takich "naturalistycznych" opisów jest więcej. W powieści nie ma żadnego sympatycznego bohatera, a końcową voltę odbieram jako totalną bzdurę. Psychologia postaci, która ma odgrywać w "Żmijowisku" pierwszoplanową rolę, jest bardzo naciągana i mało prawdopodobna.
Chmielarz jako autor psychologicznych dramatów z wątkiem kryminalnym, wg mnie,całkowicie się nie sprawdza.

książek: 592
Porshia | 2018-06-19
Na półkach: Przeczytane, Na półce, Manga
Dodana: dzisiaj

Zaczęło się nie tak źle, ale im dalej w las tym gorzej. Smutna i przygnębiająca wizja rzeczywistości, zero pozytywnych aspektów, wszystko się kręci wokół seksu... Na plus mogę zaliczyć ciekawą kreskę autora. Ogólnie rzecz ujmując jedno wielkie rozczarowanie. :/

książek: 148
Agnette | 2018-06-19
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Nie będę się rozwodzić nad warsztatem pisarza, postaciami i fabułą, ponieważ to napisały Panie w wielu opiniach przede mną. Dawno żadna książka mnie tak nie pochłonęła, a jednocześnie czytało się ją bardzo spokojnie. Zajęła mi sporo czasu, ale było warto przystanąć na chwilę i przy zwykłych, codziennych czynnościach zastanowić się nad pewnymi zachowaniami ludzi, ich uczuciami i nad własnymi poglądami na pewne sprawy.
Nie mogę się jednak wyzbyć rozczarowania zakończeniem, które kończy się poniekąd na... niczym. W sumie nie wiem, czego oczekiwałam. Czy tego, że Candy wyzna wszystko Willowi i szczęśliwie odejdzie z Homerem (tak, to byłoby w sumie beznadziejne), czy tego, że Homer albo Candy umrą, a może będą mieli jeszcze jedno dziecko? Właściwie nie wiem, ale brakuje mi takiego tupnięcia nogą na końcu.

książek: 52
Kasia | 2018-06-19
O książce: W domu
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Porwania dzieci nie jest czymś nowym. O takich sprawach czytamy w prasie, widzimy w wiadomościach. Tylko dlaczego do tego dochodzi, z jakich powodów oddzielane są dzieci od swoich rodzin?

To właśnie spotkało dwóch sześcioletnich chłopców. Zostali uprowadzeni w biały dzień nie pochodzili z biednych rodzin, czy to właśnie pieniądze były powodem zaginięcia dzieci...
Po latach poszukiwań, kiedy już nie było żadnej nadzieji, okazuje się, że jeden z zaginionych odnajduje się w Londynie i ma kłopoty.
Tylko dlaczego w Londynie?

Miron Bolitar ulubieniec wszystkich czytelników powraca w wielkim stylu. Kiedyś gwiazda koszykówki, nieszczęsna kontuzja kolana pozbawiła go dalszej kariery. Teraz na prośbę swojego przyjaciela, Wina Lockwooda, pomaga w odnalezieniu drugiego chłopca.
Miron jak i Win mają znają pierwsze poszlaki w sprawie, ale wychodzi coraz więcej niewiadomych. Rodziny obu chłopców również, mają swoje sekrety dotyczące całej tej dramatycznej sytuacji. Odnaleziony chłopak...

książek: 240
katala | 2018-06-19
Dodana: dzisiaj

Książki Paris chyba mają to do siebie, że czytają się same. Bardzo szybko i bardzo płynnie. Tak było i tym razem. W sumie zaczęłam czytać by za chwilę skończyć.
Chyba po tych dwóch książkach mogę powiedzieć, że to nie mój ulubiony typ kryminału. Nie do końca przekonują mnie wielostronicowe wywody głównych bohaterek i świat skupiony wokół nich oraz tego co dzieje się w ich głowach. Wiem na ile był to ważny element całej historii, ale kiedy po raz kolejny czytałam o wyjściu na kawę do miasta, na lunch do miasta, na drinka do miasta, przyznaję miałam lekko dosyć. Zmęczyło mnie to ciągłe powtarzanie czynności, ciągłe opisywanie tych samych zachowań.
Powiedziałabym, że sama historia napisana jest ciekawie, choć przewidywalnie. Ciężko byłoby mi uwierzyć, że znalazł się ktoś, kto nie podejrzewał jakie jest rozwiązanie kryminalne tej opowieści. Skoro mówię to ja – osoba, która nigdy nie szuka, nie rozważa, kto jest tym złym i niedobrym, znaczy – widać było to stosunkowo szybko.
Dla mnie...

książek: 353
Robert Łyskawa | 2018-06-19
Dodana: dzisiaj

„Śmierć ma 143 cm wzrostu” to powieść wręcz przeładowana akcją, którą czytałem jednym tchem. Chociaż nie jestem zwolennikiem takiego naszpikowania wydarzeniami, zwrotami akcji i milionem zbiegów okoliczności i spisków wokół głównego bohatera, to ta książka mi się podobała. A dzięki wątkowi reinkarnacji, życia po życiu nawet trochę się bałem, czytając po zmroku.

książek: 674
Natalia | 2018-06-19
O książce: Szwedzkie kalosze
Dodana: dzisiaj

Myślałam, że "Szwedzkie kalosze" będą równie dobre jak "Włoskie buty", które zawierały wiele trafnych życiowych przemyśleń i były dla mnie zupełną niespodzianką. Niestety tym razem rozczarowałam się. Wiązałam z tą książką duże nadzieje, a otrzymałam... no cóż, smętną opowieść. Trochę tak jakby napisał ją ktoś zupełnie inny. Już w poprzedniej części był dość depresyjny, melancholijny nastrój, jednak w tej czuje się totalny bezkres nieszczęścia, pustki i braku szansy na coś lepszego. Nie można zapomnieć o tym, że główny bohater w pożarze stracił dom, więc nie jest to szczęśliwa sytuacja i nie powinno być wesoło, mimo to historia i tak do mnie nie trafiła. Wątek kryminalny, który krążył wokół podpalenia domu, także nie był porywający. Akcja bardzo długo się rozwijała i pozostawała na dalszym planie. Smuci fakt, że jest to ostatnia powieść tego autora. Warto samemu się przekonać i przeczytać.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd