6 książkowych scen kuchennych

LubimyCzytać
06.02.2016

Przez długi czas kuchnia nie była interesującym miejscem dla pisarzy. Odgrywała poślednią rolę w książkach aż do lat 50. XX wieku, kiedy w księgarniach pojawiło się sporo powieści dla kobiet. Na sobotę polecamy przegląd tytułów, w których wiele ważnych scen rozegrało się w kuchni.

American Psycho Bretta Eastona Ellisa

Opis kuchni należącej do Patricka Batemana jest prawdopodobnie najbardziej metodyczny i dokładny w całej literaturze. Cały akapit Ellis poświęca na to, by opowiedzieć, jakie sprzęty jakich marek zgromadził w swojej kuchni bohater, masowy morderca, 27-letni przedstawiciel nowobogackiego pokolenia yuppies. Są tam: maszyna do pieczenia chleba marki Panasonic, mikrofalówka Sharp Model R-1810A Carousel II i ekspres do kawy Salton Pop-Up. I wiele innych ciekawych sprzętów.

Dzienniki Bridget Jones Helen Fielding

Bridget pośród wielu innych swoich prób podejmuje też taką, by zmierzyć się sama z sobą w kuchni – chce być niedościgłą gospodynią i kucharką, dlatego przymierza się do przygotowania wyrafinowanych potraw. Co z tego wynika, możemy sobie łatwo wyobrazić (jeśli nie możemy sobie przypomnieć). Potłuczone ziemniaki oblepiają ściany całej kuchni, tajemnicza breja zalepia podłogę, a w tym wszystkim zabawna singielka próbuje utrzymać równowagę w szpilkach. To nie może zakończyć się poważnie.

Hobbit, czyli tam i z powrotem, J.R.R. Tolkiena

Kuchnia Bilbo Bagginsa odegrała niebagatelną rolę, gdy przyjechali do niego goście: Gandalf i banda krasnali domagających się przygotowania dla nich konkretnych potraw (np. zimnego kurczaka z piklami). Hobbit drży z niepokoju, gdy po posiłku goście odnoszą do kuchni spiętrzone brudne talerze, sztućce i opróżnione butelki, a niesione przez nich sterty chwieją się niebezpiecznie. „Proszę uważajcie!” oraz „Dziękuję, nie musicie pomagać, dam sobie radę sam” niestety nie skutkują.

Czekolada Joanne Harris

Vianne z Anouk odnawiają starą piekarnię na rynku i urządzają tam sklep z czekoladą. Kuchnię wypełniają zmysłowe aromaty, a Vianne opracowuje coraz to nowsze receptury na czekoladę, w tajemniczy sposób dającą odpowiedź na najskrytsze myśli i pragnienia kolejnych gości odwiedzających jej sklep. W głowach tych, których udało jej się skusić na słodycze, powstaje jak najbardziej oczywiste wyjaśnienie zagadki jej domyślności: kobieta odpowiedzialna za produkcję czegoś tak pysznego musi być czarownicą. No tak, innej możliwości nie ma.

Julie i Julia. Rok niebezpiecznego gotowania, Julie Powell

Julie jest nowojorską sekretarką przed trzydziestką, która sfrustrowana swym nudnym życiem, postanawia przez rok zrealizować 524 przepisy, wypełniające słynną amerykańską książkę kucharską sprzed lat, napisaną przez Julię Child. Ambitnej kucharce-amatorce kibicują: mąż, przyjaciółki i brat. Przepisy są coraz trudniejsze, a dania coraz dziwaczniejsze, ale nie może się już wycofać, bo sprawę nagłaśniają media...

Kuchnia w Charleston

Ważną dla literatury kuchni uwieczniła Vanessa Bell na swoim obrazie wykonanym w 1943 roku. Przedstawia na nim wnętrze, w którym dominowała kucharka i gospodyni domu, gdzie dorastały siostry Bell, Virginia (w przyszłości Woolf) i Vanessa właśnie. Grace kroi warzywa, na pierwszym planie widać główki czosnku i cebule, na stole leżą też marchewki i jabłka. Z korespondencji Vanessy wynika, że bardzo intrygowała ją postać Grace, która mimo że towarzyszyła jej w domu przez długie lata, pozostawała dla niej kimś zupełnie nieodgadnionym.

Proponujemy weekendowe ćwiczenie na pamięć: przypominacie sobie inne książki, w których w kuchni rozegrały się ważne sceny? Napiszcie w komentarzach!

Reklama

komentarze [25]

Sortuj:
1746
120
13.05.2017 09:02

Kuchnia na Zielonym Wzgórzu i potem w Złotym Brzegu :)


861
498
21.03.2016 12:37

Bogusław Deptuła Literatura od k  Literatura od kuchniuchni


107
5
09.02.2016 12:37

Alyssa Shelasky ze swoim 'Sercem na talerzu' jest przekonywująca. Na naszych oczach w kuchni powoli zamiast dwóch lewych rąk zmienia się w prawą rękę szefa 'Top Chef'. Nie ma jednej konkretnej sceny związanej z kuchnią, tu wszystko dzieje się w kuchni, cała przemiana autorki.  Serce na talerzu. O miłości, gotowaniu i odkrywaniu życiowej pasji ...

więcej

860
20
09.02.2016 12:24

Ooojjj.. kuchnia u Małgorzaty Musierowicz w Jeżycjadzie z karteczkami nad ogromnym starym stołem "Kto mlaszcze-dostanie w paszcze!" I najważniejsze w życiu rozmowy nad najbanalniejszym nawet daniem...
Bardzo ciepłe miejsce w literaturze.


4971
106
08.02.2016 23:52

Książki 'ze smakiem' mogłabym wymieniać prawie bez końca... :)
Szkoła niezbędnych składników, Miłość w pięciu smakach, Kolor herbaty, Czekolada, Miód na serce, Słodsze niż czekolada...

Ale chyba i tak najbliższa mi jest Szkoła niezbędnych składników, w której z każdej strony czuć cudowne aromaty i tą kulinarną magię :D


532
159
08.02.2016 12:25

Dla mnie jak do tej pory najważniejszą książką z kuchnią w tle jest "Przy wrocławskim stole" Grzegorza Sobla, która wbrew pozorom nie jest książką kucharską (choć również zawiera stare przepisy i karty dań), lecz pretekstem do zabrania nas w podróż w czasie - do dawnego Wrocławia. Punktem wyjścia są opisy tego co jadło i piło się w danej epoce,ze szczególnym uwzględnieniem...

więcej

1590
657
08.02.2016 12:17

 Cacko Cacko
Autorka uważa kuchnię za bardzo ważne miejsce w domu, zamieszcza też sporo przepisów.


1040
161
08.02.2016 09:12

 Kucharka Himmlera Kucharka Himmlera


1293
101
07.02.2016 21:27

 Kuchnia duchów
 Afrodyzjak
 Kuchnia Franceski

Znajdziecie tu zapachy, smaki, przepisy... :)

Czekam na Wasze propozycje, bo uwielbiam ( ostatnio) tak "smakowite" książki. Pozdrawiam :)


348
50
07.02.2016 21:06

A cykl o Ani z Zielonego Wzgórza? ;)


zgłoś błąd