Biografia apostołki Bożego Miłosierdzia
Objawienia prywatne są sprawą trudną. Nie stanowią problemu, dopóki są przeznaczone dla człowieka indywidualnie – jego nawrócenia czy wzrostu wiary. Stają się kłopotliwe, gdy wizjoner ogłasza, że otrzymał misję: ma przekazać światu słowa Boga.
Siostra Faustyna Kowalska jest jedną z najbardziej znanych polskich świętych. Każdy słyszał o Łagiewnikach, w których zmarła, i o kulcie Bożego Miłosierdzia, który tak bardzo propagowała.
Czy jednak znamy dokładnie jej biografię? Czy zdajemy sobie sprawę, z jakimi przeciwnościami się zmagała? Wreszcie: czy tak naprawdę wiemy, kim była święta siostra Faustyna?
Do pogłębienia życiorysu tej niezwykłej zakonnicy może posłużyć nam książka Ewy K. Czaczkowskiej pod tytułem „Siostra Faustyna. Biografia świętej”. Jest to drugie wydanie tej pozycji, które ukazało się nakładem wydawnictwa Znak. Autorka jest znaną dziennikarką i historykiem. Napisała już wiele książek, między innymi biografię prymasa Stefana Wyszyńskiego. Wspomnijmy jeszcze, że jej biografia Faustyny otrzymała kościelne imprimatur w dniu 14 lutego 2012 roku.
Ewa K. Czaczkowska w swojej obszernej, liczącej prawie sześćset stron książce szczegółowo przybliża życie i postać siostry Faustyny Kowalskiej – od jej urodzenia aż do kanonizacji. Biografia została podzielona według miejsc, w których przebywała święta. Od Głogowca poprzez Aleksandrów, Łódź, Warszawę, Wilno po Kraków–Łagiewniki. Niektóre z tych miejsc – jak Płock, Wilno czy Łagiewniki – są szczególnie ważne. To właśnie tam Faustyna miała pierwsze objawienia Jezusa Miłosiernego, otrzymała polecenie, aby namalować obraz, w Łagiewnikach zaś zmarła.
Autorka bardzo szczegółowo przybliża czytelnikom postać tej niezwykłej polskiej mistyczki. Obficie cytuje pisany przez nią „Dzienniczek”. Opisuje kolejne objawienia Jezusa. Pisze o licznych problemach, jakie sprowadziły one na Faustynę. Mam na myśli problemy z władzami zakonnymi i kościelnymi, kierownikami duchowymi i współsiostrami.
Książka nie kończy się wraz ze śmiercią Faustyny Kowalskiej. Autorka sporo miejsca poświęca rozwojowi kultu Bożego Miłosierdzia. Czytamy o licznych problemach, przede wszystkim rezerwie władz kościelnych. Mowa tutaj zarówno o polskim Episkopacie, jak i Stolicy Apostolskiej. Niektórzy podnosili teologiczne zarzuty przeciwko obrazowi Jezusa Miłosiernego. Wielu nie podobała się treść „Dzienniczka”. Jednak – zrządzeniem Bożej Opatrzności – to polski papież kanonizował siostrę Faustynę, ustanowił Święto Miłosierdzia Bożego i konsekrował nową bazylikę w Łagiewnikach.
Reasumując, „Siostra Faustyna. Biografia świętej” to opowieść o niezwykłej polskiej mistyczce, jaką bez wątpienia była siostra Faustyna Kowalska. To opowieść o zwykłej, biednej dziewczynie, która odnalazła w swoim sercu Jezusa. To opowieść o wątłej i kruchej kobiecie, która nie zrezygnowała ze swojego powołania.
Polecam wszystkim, którzy chcą lepiej poznać tę postać.
Wojciech Sobański