Kulinarny Oscar dla polskiej autorki

LubimyCzytać LubimyCzytać
29.11.2021

Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej na świecie. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy książek. W tym roku laureatką została Polka – Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka e-booka pt. „The Polish Table”. 

Kulinarny Oscar dla polskiej autorki dashu83 / freepik

Konkurs Gourmand World Cookbook Awards 2021 nazywany jest kulinarnymi Oscarami. W tym roku pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka Kulinarna) zdobyła książka o historii polskiej kuchni pt. „The Polish Table" . Ma ona formę darmowego e-booka i została przetłumaczona na pięć języków, m.in. chiński, japoński i niemiecki. Poznamy w niej nie tylko historię rodzimych kulinariów, ale także pochodzenie najważniejszych składników. Znajdziemy nawiązania do literatury, historii, a nawet wierzeń religijnych. Całość dopełniają zdjęcia.

Magdalena Tomaszewska–Bolałek, autorka „The Polish Table", z zawodu orientalistka i kulturoznawczyni, na co dzień związana jest z SWPS w Warszawie gdzie zajmuje się m.in. neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią wyżywienia. Prowadzi także blog Kuchniokracja. Już w przeszłości jej książki zdobywały nagrody i wyróżnienia. Jedną z nich była publikacja pt. „Kulinarne tradycje Finlandii”.

Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo. Odkrywanie świata przez kulturę kulinarną to ciekawa i niezwykła przygoda

− pisze na swoim blogu Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Reklama

Książki kulinarne to często nie tylko pomysłowe przepisy na niecodzienne potrawy. Nierzadko zabierają nas w podróż do innych krajów lub na inny kontynent. Zdarza się też, że pozwalają odkryć, jak w tym przypadku, kuchnię lokalną. Niektóre przenoszą nas w przeszłość i pokazują historię, jakiej nie znaliśmy.

Dziedzictwo kulinarne coraz chętniej wykorzystywane jest do promocji krajów oraz regionów. Kulinaria wpływają na rozwój turystyki i nierzadko budują wizerunek całych narodów i ich regionów. Tak też jest w tym przypadku. „The Polish Table” współfinansowało polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych, a partnerami publikacji są Muzeum Polskiej Wódki oraz Muzeum Piernika w Toruniu.

Książkę można pobrać tutaj.

Czy czytacie książki kulinarne? Jakie? Co w nich najbardziej lubicie?

[pr]

Reklama

komentarze [5]

Sortuj:
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Jędras 04.12.2021 19:49
Czytelnik

książkę współfinansowali Polacy, książkę przetłumaczono na 5 języków, hm?
Polacy z ich językiem polskim zostali potraktowani z należytym szacunkiem

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Ruda 30.11.2021 11:41
Czytelniczka

Chętnie rzucę okiem, chociaż dla mnie numerami jeden pozostaną Dorota Świątkowska (MojeWypieki) i Marta Dymek (Jadłonomia)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Kalilunia 30.11.2021 02:55
Czytelniczka

Wielka szkoda, że nie ma tej książki w języku polskim:(

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Gocha 29.11.2021 20:14
Czytelniczka

Książka jest po angielsku. Szkoda że nie ma wersji polskiej.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
LubimyCzytać 29.11.2021 15:01
Administrator

Zapraszamy do dyskusji.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
zgłoś błąd