Szamani, mumie, ałmysy - Tajemnice z serca Azji
- Kos
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 83-60528-34-4
- azja ałtaj ufo duchy ałmys yeti bigfoot człowiek śniegu szaman mumia zagadki paranormalne
Ałtaj to kraina położona na południowym skraju Syberii Zachodniej, w samym środku Azji. Dzieją się tu rzeczy niezwykłe, gdzie indziej w takiej koncentracji niespotykane: szamani odprawiają swoje misteria, zapomniane ludy, które rozpłynęły się w pomroce dziejów, przypominają o swoim istnieniu budząc przerażenie obywateli Federacji Rosyjskiej, a ziemia objawia swój gniew wstrząsami o ogromnej sile. Jednym z głównych wątków książki są relacje dotyczące spotkań z ałtajskim śnieżnym człowiekiem, istotą przypominającą yeti, nazywaną przez Ałtajczyków ałmasem, czyli nieuchwytnym. Właśnie z obszaru Ałtaju pochodzą zaskakujące obserwacje tego reliktowego hominida. Przed trzema laty w ałtajskich górach znaleziono tajemniczą zmumifikowaną kończynę, określoną przez media jako "noga yeti". Pomimo badań prowadzonych w najważniejszych ośrodkach naukowych na świecie do tej pory nie poinformowano opinii publicznej, do przedstawiciela jakiego gatunku należy to znalezisko. Książka zawiera również historię fotografii wykonanej przez autora w odludnym zakątku Ałtaju, która wywołała burzliwą dyskusję w rosyjskiej i światowej prasie. Część jej uczestników, w tym również naukowcy, uznała to zdjęcie za przekonujący portret ałmasa.
Zdarzenia opisane w książce układają się w zdumiewającą sekwencję, wynikają jakby jedno z drugiego. Proces ten rozgrywa się nieomal na oczach czytelnika, który stopniowo pogrąża się całkowicie w egzotycznym świecie Ałtaju – zarówno tym dostrzegalnym, jak i tym, który pozostaje w większej części ukryty przed wzrokiem śmiertelników. Autor, mieszkający na Ałtaju od kilku lat, uczestniczył osobiście w wielu z przedstawionych w książce historii, poznał ich głównych bohaterów książki i spisał ich wypowiedzi. Poza prezentacją najnowszych świadectw związanych z tajemniczą włochatą istotą z gór Ałtaju oraz niespodziewanymi następstwami spotkań z nią, książka prezentuje rytuały szamanów, zadziwiające przygody archeologów badających scytyjskie mumie sprzed 2500 lat, protesty miejscowej ludności, która, nękana przez starożytne zjawy, pragnie ponownych pochówków znalezisk wydobytych z ałtajskich kurhanów, a także złowrogą zagadkę prehistorycznego ołtarza skalnego. Ponadto uchyla rąbka tajemnic lokalnej medycyny, opartej na cudownym wyciągu z rogów pewnego gatunku jelenia; jest również w niej mowa o zgubnych konsekwencjach nieprzemyślanych łowów. Stałym motywem książki są złowieszcze skutki lekceważenia przez człowieka współczesnego podstawowych prawd przyrody oraz lokalnych tradycji. Ponadto książka przynosi dużą ilość pasjonującego materiału etnograficznego podanego w popularnej formie i ciekawostki z życia współczesnych mieszkańców Ałtaju – małego, lecz bogatego w tradycje narodu Ałtajczyków. Na uwagę zasługuje rzetelność faktograficzna książki oraz jej reportażowa forma, która sprawia, że wędrówka z autorem po tej części świata staje się dla czytelnika niezapomnianą przygodą.
Książka zawiera ciekawy materiał ilustracyjny (16 stron zdjęć w kolorze).
Do każdej książki dołączona jest mapka Ałtaju w formacie A3!
Obszar Azji kryje wiele tajemnic, w szczególności tyczy się to terenów Ałtaju, ziem znajdujących się na południowym skraju Syberii Zachodniej, w samym środku Azji. Tereny te od dawien dawna owiane są mglistymi legendami i pogłoskami o dziwacznej istocie, którą miejscowi zwą ałmasem, czyli nieuchwytnym. Ludność Ałtajczyków w swoich wierzeniach i opowieściach często wzmiankuje o śnieżnym człowieku, istocie, która zawiera w sobie cechy człowieka i zwierzęcia. Istota ta przypomina z opisów yeti, która często również jest widywana przez obywateli Federacji Rosyjskiej. Wojciech Grzelak osobiście odwiedził ludność Ałtaju i zdał w niniejszej książce szczegółową relację na temat człowieka śniegu oraz wielu legend z nim związanych zasłyszanych bezpośrednio od miejscowych mieszkańców.
Według niektórych badaczy zajmujących się badaniem informacji dotyczących ałmasa jednym z niezbitych dowodów potwierdzających jego istnienie jest odnalezienie zmumifikowanej kończyny, która została nazwana jako „noga yeti". Naukowcy po dziś dzień nie ogłosili wyników badań nad kończyną, co wzmaga tylko powstawanie coraz większej ilości pytań oraz teorii spiskowych. Szamani zamieszkujący Ałtaj otwarcie mówią, że ałmas jest jak najbardziej prawdziwą istotą, którą naukowcy zaliczają do rodziny hominidów.
Wojciech Grzelak oddał w ręce czytelników ciekawą książkę, która przemawia do wyobraźni czytelnika. Za sprawą interesujących zdjęć i relacji naocznych świadków czytelnik podczas lektury książki może się dosłownie przenieść w dzikie i niebezpieczne tereny Azji środkowej. Przeczytamy również o scytyjskich mumiach sprzed 2500 lat oraz tajemniczych i budzących niedowierzanie rytuałach miejscowych szamanów. Autor osobiście odwiedził tamte tereny i opisał przygody oraz niebezpieczne sytuacje, które sam przeżył, zdając relacje z wielu wędrówek po tych egzotycznych ziemiach, które prawie doprowadziły go do spotkania z tajemniczym człowiekiem gór.
„Szamani, mumie, ałmysy - Tajemnice z serca Azji” jest książką, która przenosi nas w świat starożytnych legend i szamańskich rytuałów. Zagadka prehistorycznej istoty wciąż nie została rozwiązana do końca, a liczne znaleziska nie doczekały się odpowiedniego zbadania. Książka autorstwa Wojciecha Grzelaka zaciekawiła mnie i z pewnością jest warta przeczytania. Jest to rewelacyjna książka reportażowa, która potrafi wciągnąć za sprawą wielu ciekawych zdjęć i barwnego języka. Odsłaniając, choć rąbka tajemnicy na temat owianego mroczną legendą ałtajskiego ałmasa oraz prastarych kurhanów zawierających cenne znaleziska. Jak najbardziej polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy bym nie podejrzewał, że tak wciągnie mnie książka, która zaczyna się od opisywania rosyjskiego Yeti.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka rewelacyjna. Wspaniale się ją czyta. Niemal od zawsze interesowała mnie historia i kultura obszaru omawianego w niej. Zacząłem czytać tę książkę i pochłonęła mnie całkowicie - szkoda mi było oderwać się chociaż na chwilę. Zawiera mnóstwo cennych informacji i bardzo podoba mi się styl pisania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z pewnością godna polecenia. Bardzo lekko się czyta, jest pełna konkretów, historii i opowieści, których nigdy byśmy w środkowej europie nie usłyszeli.