Żołnierz i chłopiec
- 1983-01-01
- 83-207-0496-0
- Urszula Gutowska
- powieść żołnierz chłopiec
"Żołnierz i chłopiec" jest pierwszą książką radzieckiego pisarza Anatolija Pristawkina, prezentowaną czytelnikowi polskiemu. Jej treścią są dzieje przyjaźni dziewiętnastoletniego Andrieja, zdążającego na front, i sieroty z domu dziecka, Waśki. Najmiejszy, najsłabszy, popychany przez wszystkich Waśka niespodziewanie znajduje w żołnierzu prawdziwego przyjaciela, który pomaga mu odzyskać wiarę w siebie. Historia tych dwóch istot, samotnych wobec straszliwej machiny wojennej, ukazana jest na tle realistycznych obrazów codziennego bytowania ludzi na tyłach frontu - nędzy, głodu, pracy ponad siły.
Akcja rozgrywa się w 1941 r. Niemcy stoją u wrót Moskwy. Powołany do wojska Andriej w czasie transportu na front dostaje krótką przepustkę do rodzinnego miasta. Kolejne wydarzenia otwierają mu duszę i zamkną jego los wyrokiem. Jest to piękna, spokojnie, z rosyjskim liryzmem prowadzona opowieść o tęsknocie, przyjaźni, powikłanych ludzkich losach i okrucieństwie świata. W miniaturze to okrucieństwo i zezwierzęcenie jest niezwykle silnie pokazane na przykładzie Waśki i stosunków w sowieckim sierocińcu. Ponieważ rzecz jest pisana przed pierestrojką, nie dowiemy się, skąd było tyle sierot w cudownym państwie robotników i chłopów, skąd tyle biedy i chamstwa. Nie dowiemy się też, co oznacza skazanie Andrieja na karny batalion, czym była wojenna machina stalinowska. Ale między wierszami i tak jest w tej książce wiele.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie widać, że jest to pierwsza książka napisana przez tego autora, jest wprost fenomenalna. Akcja w lekturze rozpędza się jak lokomotywa i przez cały czas utrzymuje czytelnika w napięciu, sprawiając że łaknie więcej i więcej. Przekaz niezwykle aktualny, adekwatny do obecnej sytuacji na Ukrainie. Powiedziałbym, że pozycja obowiązkowa, napisana pięknym, ale jednocześnie przystępnym językiem. Momentami jest to literatura mocna i brutalna, nie szczędzaąca czytelnikowi dobitnych opisów, a czasami dogłębnie chwytająca za serce i poruszająca. Zdecydowanie polecam, wybitne dzieło.
Nie widać, że jest to pierwsza książka napisana przez tego autora, jest wprost fenomenalna. Akcja w lekturze rozpędza się jak lokomotywa i przez cały czas utrzymuje czytelnika w napięciu, sprawiając że łaknie więcej i więcej. Przekaz niezwykle aktualny, adekwatny do obecnej sytuacji na Ukrainie. Powiedziałbym, że pozycja obowiązkowa, napisana pięknym, ale jednocześnie...