- biznes, finanse
- The Mystery of Capital, Why Capitalism Triumphs in the West and Fails Everywhere Else
- Fijorr Publishing
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- 83-907621-6-1
- Szymon Czarnik
- kapitalizm ekonomia gospodarka ubóstwo Trzeci Świat rozwój gospodarczy dobrobyt bogactwo własność
"Wyobraźcie sobie kraj, w którym nikt nie jest w stanie ustalić, kto co posiada, adresy nie mogą być zweryfikowane, ludzi nie można zmusić do spłacenia długów, zasobów nie da się w wygodny sposób spieniężyć, majątek nie może być podzielony na udziały, opisy aktywów nie są znormalizowane i nie można ich łatwo porównać ze sobą, zaś zasady rządzące własnością prywatną różnią się w zależności od okolicy, a nawet od ulic jednego miasta. Właśnie wczuliście się w życie państwa rozwijającego się lub byłego państwa komunistycznego, a ściślej - wyobraziliście sobie życie, jakie toczy 80% obywateli tych państw, oddzielonych od 'uzachodnionej' elity".
To tylko wymowny fragment najnowszej książki słynnego peruwiańskiego politologa Hernando de Soto, prezesa mającego siedzibę w Limie Instytutu Wolności i Demokracji. "Tajemnica Kapitału" to kolejny po "Innym Szlaku" bestseller de Soto w Ameryce Łacińskiej i Stanach Zjednoczonych, stanowiący według wielu komentatorów zupełnie nowe i przełomowe spojrzenie na przyczyny masowej biedy i chaosu w krajach rozwijających się i postkomunistycznych. Długoletnia rywalizacja dwóch przeciwstawnych systemów i gospodarczych i ideologicznych, zakończona upadkiem Muru Berlińskiego, pozostawiła kapitalizm jako jedyny możliwy sposób racjonalnej organizacji nowoczesnej gospodarki. Niektórzy - jak na przykład: Francis Fukuyama, ogłosili nawet "Koniec historii" i całkowite zwycięstwo kapitalizmu i liberalnej demokracji.
Dlaczego jednak kapitalizm triumfuje na Zachodzie, a zawodzi gdzie indziej? Co mają ze sobą wspólnego takie kraje jak Egipt, Peru, Filipiny lub byłe republiki byłego Związku Radzieckiego? Czy mieszkańcy tych państw są mniej przedsiębiorczy od Amerykanów czy Europejczyków? To problemy stawiane przez autora.
Dodaj cytat z książki Tajemnica kapitału - dlaczego kapitalizm triumfuje na zachodzie, a zawodzi gdzie indziej
Dodaj cytat
Słowo "kapitał" odmienia się nieustannie przez wszystkie przypadki i używa w bardzo rozciągniętych znaczeniach - no cóż, widomy to znak ekonomizacji wielu sfer codzienności. Książka ekonomisty południowoamerykańskiego pokazuje przeszkody stojące na drodze do zastosowania tych samych "dóbr" w roli kapitału w kulturze zachodniej i w innych warunkach. O fundamentalnej roli bazy kulturowej w tzw. ekonomii. Dla wszystkich zainteresowanych tematami szeroko pojętego rozwoju społecznego i "ekonomicznego".