Makatka

- Proza
- Wydawnictwo Literackie
- 2011-05-19
- 2011-05-19
- relacje rodzinne matka córka kobieta rodzina dzieciństwo życiowe doświadczenia wspomnienia wsparcie
Makatka, czyli Rok Matki i Córki, trwa od września do września.
A w rodzinnym kalendarzu: czasem słońce, czasem deszcz, pogoda lub niepogoda, radość i rozczarowanie, kłótnie i kompromisy. Ale zawsze panuje miłość.
Katarzyna Grochola i Dorota Szelągowska w jedynym w swoim rodzaju dialogu dwóch kobiet w różnych rolach: matki i dziecka, dwóch matek, babci i matki. Dwie generacje, dwa style życia. Łączą je więzy krwi, różnią życiowe doświadczenia, tęsknoty, niepokoje. Wspólnie zarażają pasją życia, przywołują wspomnienia, opowiadają o ważnych dla siebie ludziach, miejscach i wydarzeniach.
- 1 257
Bo skąd mam wiedzieć, czy kolejny niespodziewany dzwonek domofonu zapowiada kogoś, kto chce mi sprzedać szczęście, czy kogoś, kto mi je po p...
RozwińRano znajdujemy jedną mysz w torebce na chleb. Spożywa.
Typowy styl Pani Gorcholi - pozycja lekka, przyjemne i z humorem. Ogólnie lektura mi się nie dłużyła, ale uważam że pojawiają się momenty przegadane. Nie do końca też przypadła mi do gusty cała forma książki.
SUPER
Pokaż mimo toSympatyczna, kojąca lektura, dwa spojrzenia na pewne wydarzenia; matki i córki. Pełen ciepła rodzinny dialog.
Pokaż mimo toLekka, łatwa i przyjemna. Trochę zabawna, trochę nostalgiczna. Styl typowy dla p. Grocholi. Córka jak widać też się odnajduje w takim stylu.
Pokaż mimo toBardzo miałka.
Bardzo miałka.
Pokaż mimo toksiążka mamy
książka mamy
Pokaż mimo toTo był genialny pomysł, żeby zestawić te dwie współczesne kobiety i wysłuchać ich punktów widzenia. Obydwie artystki, obydwie bardzo otwarte w mówieniu o swoich odczuciach, a jednocześnie piękną polszczyzną. Szczere we wzajemnej relacji, ale jednocześnie pełne szacunku dla drugiej osoby. I generalnie pozytywnie nastawione do życia, z mądrością kobiecą w życiu. Pięknie się to czyta! To będzie jedna z książek, które zostaną u mnie na dłużej. Bo teraz w pewnych momentach myślałam "przecież to ja, przecież to o mnie i o mojej mamie", ale podejrzewam, że gdy będę to czytać po raz drugi za jakiś czas, to zupełnie inne fragmenty wywołają takie wrażenia - jak w życiu!
Książka składa się z dwunastu miesięcy, w każdym po kilka felietonów pisanych raz przez córkę, raz przez matkę, na tematy wszelakie, życiowe i bliskie obydwu.
To był genialny pomysł, żeby zestawić te dwie współczesne kobiety i wysłuchać ich punktów widzenia. Obydwie artystki, obydwie bardzo otwarte w mówieniu o swoich odczuciach, a jednocześnie piękną polszczyzną. Szczere we wzajemnej relacji, ale jednocześnie pełne szacunku dla drugiej osoby. I generalnie pozytywnie nastawione do życia, z mądrością kobiecą w życiu. Pięknie się...
więcej Pokaż mimo toMatka z córką i ich relacje trochę na wesoło.
Ale mimo wszystko warto dowiedzieć się, jak można różnić się pięknie. A jednak kochać wzajemnie. Ważnym słowem jest tu także "tolerancja". Nim potępimy coś, dajmy sobie chwilę do namysłu i spójrzmy na pomysł drugiej strony bardziej empatycznie.
Matka z córką i ich relacje trochę na wesoło.
więcej Pokaż mimo toWłaśnie to poczucie humoru połączone z lekkim stylem sprawiają, że książkę czyta się szybko i przyjemnie. Sporo prawd tam podanych ma rację bytu. Dostrzegamy sprzeczności związane z pokoleniami, różne poglądy na ten sam temat.
Fajna lekka książka
Fajna lekka książka