Fushigi Yuugi, t.18
- 2003-09-01
- 2003-09-01
- Agnieszka Opałko
- manga romans fantastyka
Życie nastoletniej Miaki Yuki to pasmo stresów.... Przynajmniej z jej punktu widzenia. Lada dzień ma zmierzyć się z trudnymi egzaminami do prestiżowego liceum Yotsubadai i - jakby tego było mało - ma kłopot z pogodzeniem swoich planów z ambicjami matki. Nauka i jedzenie - przez taki pryzmat Miaka spogląda na swój świat zamknięty pomiędzy ścianami czytelni, a oddziałem lokalnego McDonalda. Pewnego dnia, ucząc się w miejskiej bibliotece, przypadkowo dostaje się do zamkniętych zbiorów, gdzie zmagazynowany został cenny księgozbiór. Wraz ze swoją przyjaciółką Yui otwierają tajemniczą Księgę o Świecie Czworga Bóstw. Pierwsze frazy brzmią cokolwiek tajemniczo: "Jest to historia dziewczęcia, które zebrawszy wszystkie konstelacje należące do Suzaku zyskało moc spełniania życzeń wszelakich. Księga, którą w dłoni dzierżysz, sama w sobie jest czarem - jeśli ją przeczytasz, to zdobędziesz moc głównej bohaterki i życzenia będą spełnione..."
To była bardzo długa przygoda z mangą "Fushigi Yuugi", jak na moje 18 tomów to nie mało.
Nie kłamiąc, spodziewałam się czegoś lepszego. W końcu shoujo, ale momentami nie podchodziło mi to pod romans tylko pod "coś bardziej", a może to tylko efekt męskiego haremu. Możliwe, że momentami też zawodziło tłumaczenie, ale wydanie mi się podoba,(chodzą słuchy że liche bo się rozpada, mi się to jeszcze nie zdarzyło i mam odrazę do obwolut).
Komu polecić, osobom które kochają happy endy. Chyba jedynie, do zakończenia jak na moje podchodzimy 2 razy, wiadomo zanim do nich dojdzie trochę krwi się przeleje. Ale happy end to happy end. Jak w każdym romansie shoujo musi się tak skończyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie kłamiąc, spodziewałam się czegoś lepszego. W końcu shoujo, ale momentami nie podchodziło mi to pod romans tylko pod "coś bardziej", a może to tylko efekt męskiego haremu. Możliwe, że momentami też zawodziło tłumaczenie, ale wydanie mi się podoba,(chodzą słuchy że liche bo się...