Wehikuł Czasu 3. Tajemnica Atlantydy
- 1990-01-01
- Ryszard Z. Fiejtek
- Gra paragrafowa paragrafówka
Jest rok 400 p.n.e.
Cofnąłeś się do czasów pierwszych Igrzysk Olimpijskich.
Dopiero co zacząłeś poszukiwania legendarnej Atlantydy, gdy oto znalazłeś się tuż przed pędzącym rydwanem!
Możesz po prostu uskoczyć albo przenieść się do innego miejsca w starożytnej Grecji. Od twej decyzji zależy, czy będziesz bezpieczny, czy też znajdziesz się w pułapce czasu!
Czy jesteś gotów podjąć wyzwanie?
Część, którą czytałam jako pierwszą - o ile mnie pamięć nie myli. Bardzo spodobała mi się sama idea książki, której w zasadzie nie czyta się po kolei i nie czyta się w całości. Książka - gra. Nie zrobiła na mnie ogromnego wrażenia, ale była przyjemna. I zachęciła do przeczytania pozostałych części serii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW podstawówce przepadałam za książkami z serii "Wehikuł czasu" - miałam niestety tylko dwie, które czytałam wiele razy i wcale mi się nie nudziły, a wręcz za każdym razem na nowo dostarczały emocji. Obecnie (jakieś ćwierć wieku później...) udało mi się dostać w swoje ręce "Tajemnicę Atlantydy". Czytało się, owszem, przyjemnie. Parę razy zabłądziłam w pętli czasowej, co było nieco irytujące, ale w końcu to część zabawy z "Wehikułami czasu". Nie miałabym ochoty na ponowną lekturę. Nawet nie próbowałam utożsamiać się z bohaterem (w dzieciństwie jakimś cudem mi to wychodziło, pomimo różnicy płci). Chyba nie jestem już odpowiednim targetem czytelniczym ;) Przypuszczam, że gdybym czytała "Tajemnicę Atlantydy" w podstawówce, sprawiłaby mi o wiele więcej radości, podobnie jak tamte dwa wspomniane wcześniej wehikuły.
Uważam, że nauczyciele historii, ewentualnie polskiego, stanowczo powinni polecać uczniom książeczki z tej serii jako lekturę dodatkową przy okazji przerabianych tematów (np. tu: starożytność). "Wehikuły" bawią i uczą :) Dla osoby dorosłej to już nie te same wrażenia, jednak nie odradzam.
W podstawówce przepadałam za książkami z serii "Wehikuł czasu" - miałam niestety tylko dwie, które czytałam wiele razy i wcale mi się nie nudziły, a wręcz za każdym razem na nowo dostarczały emocji. Obecnie (jakieś ćwierć wieku później...) udało mi się dostać w swoje ręce "Tajemnicę Atlantydy". Czytało się, owszem, przyjemnie. Parę razy zabłądziłam w pętli czasowej, co było...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6*
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka gra. genialne. To ja decyduję, jak potoczy się akcja i co się stanie.
Książka gra. genialne. To ja decyduję, jak potoczy się akcja i co się stanie.