Herbata. Rodzaje, właściwości, wykorzystanie

Okładka książki Herbata. Rodzaje, właściwości, wykorzystanie Wiliam Wasiljewicz Pochlebkin
Okładka książki Herbata. Rodzaje, właściwości, wykorzystanie
Wiliam Wasiljewicz Pochlebkin Wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne zdrowie, medycyna
184 str. 3 godz. 4 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Чай. Его типы, свойства, употребление
Wydawnictwo:
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Data wydania:
1974-01-01
Data 1. wyd. pol.:
1974-01-01
Liczba stron:
184
Czas czytania
3 godz. 4 min.
Język:
polski
Tłumacz:
Krystyna Krajewska, Bronisław Krajewski
Tagi:
herbata kultura historia Chiny Japonia ZSRR
Średnia ocen

5,8 5,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Opieka nad pacjentem z ilościowymi zaburzeniami świadomości Anna Baranowska, Elżbieta Dróżdż-Kubicka, Elżbieta Krajewska-Kułak, Beata Janina Olejnik
Ocena 8,0
Opieka nad pac... Anna Baranowska, El...
Okładka książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze Daniel Maté, Gabor Maté
Ocena 8,5
Mit normalnośc... Daniel Maté, Gabor ...
Okładka książki Neurologia. Podręcznik dla studentów fizjoterapii. Tom 2 Joanna Cegielska, Izabela Domitrz, Jakub Stolarski
Ocena 7,0
Neurologia. Po... Joanna Cegielska, I...
Okładka książki Osteopatia w praktyce. Proste ćwiczenia dla zdrowego układu mięśniowo - szkieletowego, które uwolnią cię od chorób i bólu Torsten Liem, Christine Tsolodimos
Ocena 8,0
Osteopatia w p... Torsten Liem, Chris...
Okładka książki Endometrioza. Nie taka Twoja uroda Dorota Olanin, Anna Paluszak, Piotr Rubisz
Ocena 9,1
Endometrioza. ... Dorota Olanin, Anna...
Okładka książki Endokrynoseksuologia Robert Krysiak, Marek Krzystanek
Ocena 7,0
Endokrynoseksu... Robert Krysiak, Mar...

Oceny

Średnia ocen
5,8 / 10
12 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
128
18

Na półkach: ,

Długo czytałam tę książkę, razem ok. półtorej roku. Pierwsze wrażenie to, że będzie przede wszystkim odnosić się do pochwał herbat rosyjskich, gruzińskich i kirgijskich - z jednej strony rozśmieszyło mnie to odczucie propagandy, z drugiej bądź co bądź zniechęciło.
Najciekawsze okazały się ostatnie tematy gdzie autor pisał o parzeniu, różnych stylach (chińskim, japońskim, angielskim, tybetańskim...) o róźnicach między aromatem a smakiem, czym jest moc herbaty. Ciekawie poruszone treści bez przesady jeśli chodzi o wnikliwość.
Jednak trzeba czytać tę książkę z dużą rezerwą - mocno odczuwalna jest jej data wydania, m.in. już w klasyfikacji, gdzie nie zostaje wymieniona biała herbata a w przypadku oolong nie wzmiankuje się o zielonej odmianie.

Długo czytałam tę książkę, razem ok. półtorej roku. Pierwsze wrażenie to, że będzie przede wszystkim odnosić się do pochwał herbat rosyjskich, gruzińskich i kirgijskich - z jednej strony rozśmieszyło mnie to odczucie propagandy, z drugiej bądź co bądź zniechęciło.
Najciekawsze okazały się ostatnie tematy gdzie autor pisał o parzeniu, różnych stylach (chińskim, japońskim,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
39
36

Na półkach:

Na niewielką książeczkę spada, jak widzę, sporo krytyki ze względu na radziecką propagandę i radzieckocentryczne ujęcie. Z jednej strony taka jest prawda. Dostajemy komentarze o radzieckich naukowcach, o sekretach kapitalistycznych firm, o Związku Radzieckim szybko zwiększającym swój udział w herbacianym rynku i produkującym herbaty niewiele ustępujące chińskim, o wydajności i technologiach podnoszenia jakości gdy surowiec nie był pierwszego sortu. Gdyby rozliczać każdą książkę jedynie z obiektywnej wartości edukacyjnej, ta pewnie zasługiwała na przemiał - a jednak nie zasługuje.

Po pierwsze krytykować kulturową zależność treści od miejsca i czasu powstania (wyd. Moskwa 1969, wyd. pol. 1974) to jak czepiać się, że Okakura Kakuzo i Sen Soshitsu XV piszą o buddyzmie i przyjmują perspektywę japońską (a przecież ich książki to biblie miłośników herbaty). Sam fakt poznania różnych punktów widzenia jest cenny dla czytelnika, a ZSRR lat sześćdziesiątych to etap - może nie najważniejszy, ale jednak - podróży herbaty przez tysiąclecia.

Po drugie zawartość merytoryczna tej książki nie jest mała. Oczywiście nieaktualne są wszelkie dane historyczne o wielkości produkcji (niezależnie od tego, czy te dotyczące ZSRR były aktualne kiedykolwiek),ale nie przestają to być dane wartościowe mówiące o przeszłości. Opis regionów herbacianych, oznaczeń jakości, rodzajów i gatunków jest na niezłym poziomie (a jak niedawno przypadkiem pokazała pani Bosacka, jest na sporo wyższym poziomie niż to, czego o herbacie dowiemy się z telewizji śniadaniowej),choć nie obyło się bez zmian. Do tego - funkcjonują dziś pewne mity na temat herbaty, które nawet Pochlebkin może pomóc wykorzeniać. Nieco zbyt entuzjastycznie autor podchodzi do leczniczych właściwości herbaty, ale podobne treści znajdziemy i w nowych publikacjach.

Po trzecie wreszcie radziecka propaganda wprowadza niezamierzony (?) element humorystyczny, co mi osobiście uprzyjemniło czytanie. O herbacie trochę już wiem (książka dostarcza pewnych nieznanych mi informacji),mogę dziełko Pochlebkina odbierać nie jak wyrocznię, ale jak fotografię sprzed półwiecza, jak ciekawostkę, w której to, co nieaktualne i propagandowe, jest dobrze widoczne, o ile oczywiście założymy pewien poziom ogólnego wykształcenia czytelnika. Wobec tego treść możliwa do odczytania dziś jest bogatsza niż ta z chwili wydania książki.

Na niewielką książeczkę spada, jak widzę, sporo krytyki ze względu na radziecką propagandę i radzieckocentryczne ujęcie. Z jednej strony taka jest prawda. Dostajemy komentarze o radzieckich naukowcach, o sekretach kapitalistycznych firm, o Związku Radzieckim szybko zwiększającym swój udział w herbacianym rynku i produkującym herbaty niewiele ustępujące chińskim, o...

więcej Pokaż mimo to

avatar
225
116

Na półkach: , , ,

Jedna z lepszych książek o herbacie jakie można dostać w Polsce.

Jedna z lepszych książek o herbacie jakie można dostać w Polsce.

Pokaż mimo to

avatar
0
1

Na półkach:

Chetnie przeczytam tą książkę! Jestem ogromną fanka herbaty a o herbacie rosyjskiej czytałam już na blogu Dilmah. Zachęcam do przeczytania jako wprowadzenia do lektury Wiliama Wasiljewicza Pochlebkina http://www.klub.dilmah.pl/blog/entry/whats-your-nationalitea-1/

Chetnie przeczytam tą książkę! Jestem ogromną fanka herbaty a o herbacie rosyjskiej czytałam już na blogu Dilmah. Zachęcam do przeczytania jako wprowadzenia do lektury Wiliama Wasiljewicza Pochlebkina http://www.klub.dilmah.pl/blog/entry/whats-your-nationalitea-1/

Pokaż mimo to

avatar
1577
1572

Na półkach: ,

Cudny zabytek sowieckiej literatury spod znaku „Rosja a herbata”, „Rosja a tradycja picia/produkcji/kultury herbaty w świecie”, „Herbaty Związku Radzieckiego a herbaty świata” i tak dalej...

Cudny zabytek sowieckiej literatury spod znaku „Rosja a herbata”, „Rosja a tradycja picia/produkcji/kultury herbaty w świecie”, „Herbaty Związku Radzieckiego a herbaty świata” i tak dalej...

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    37
  • Przeczytane
    15
  • Posiadam
    9
  • Herbata
    4
  • Ulubione
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • 2016
    1
  • Ziółka (w tym herbata)
    1
  • Kulinaria
    1
  • Chiny
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Herbata. Rodzaje, właściwości, wykorzystanie


Podobne książki

Przeczytaj także