Brama światów
- 2011-04-06
- 2011-04-06
- Magdalena Olejnik
- Hiszpania Zakon św. Cekliny
Niezwykła tetralogia znanej hiszpańskiej pisarki Susany Vallejo, laureatki Alfaguara Jaen Award i nagrody Edebe.
Początek XIV wieku. Bernardo, niegdyś wojownik na służbie Zakonu Świętej Cekliny, spotka starego przyjaciela. Nunio, z którym Bernardo walczył niegdyś ramię w ramię, twierdzi, jakoby natknął się w okolicach Almacei na jednorożca i inne dziwne, pochodzące z innego świata, stworzenia. Mężczyźni wyruszają, by zbadać zagadkę i przekonać się, czy mityczne istoty naprawdę istnieją. W trakcie wędrówki dołącza do nich Yebra, młoda, oskarżona o posługiwanie się czarami, posiadająca niezwykłe moce kobieta. Czy dziewczyna jest wiedźmą? A jeśli tak – skąd wzięła się jej magia? Odpowiedź kryje się za murami Zakonu Świętej Cekliny... Członkowie bractwa od dawna poszukują i strzegą wiedzy – również tej zakazanej. W ich posiadaniu znajduje się nieistniejąca oficjalnie księga Porta Coeli, która może być bramą do innego świata...
Książka wpadła w moje ręce zupełnie przypadkowo. Czy się zawiodłam, że tak się stało? Nie, ponieważ warto sięgać po nowe lektury.
O fabule mogę powiedzieć, że jest dobra, zwyczajnie dobra. Bohaterowie również, jednakże w tym przypadku odniosłam wrażenie jednolitości i bezbarwności. Trochę jakby zlewali się z tłem. Czasami odnosiłam wrażenie, że cała historia przebiegała zbyt szybko, brakowało mi tajemniczości, jakby autorka zbytnio spieszyła się z wyjaśnieniami.
Z tych i wielu innych powodów uważam książkę za zwyczajnie dobrą i lekką. Mimo wszystko zachęcam do przeczytania jej i wywnioskowania własnej oceny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO fabule mogę powiedzieć, że jest dobra, zwyczajnie dobra. Bohaterowie również, jednakże w tym przypadku odniosłam wrażenie jednolitości i bezbarwności. Trochę jakby zlewali się z tłem. Czasami odnosiłam wrażenie, że cała historia przebiegała...
Podchodziłam do niej 2 razy, ponieważ za pierwszym razem nie zachwyciła mnie, ale stwierdziłam, że spróbuję się do niej zmusić. I teraz wiem, że dobrze zrobiłam bo książka jest świetna. Nie jest to typ fantastyki, którą lubię, ale pomimo tego, że były tam różne dziwne stwory i zakon to inny świat jednak mnie zaciekawił. Polecam ją wszystkim miłośnikom fantastyki :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż sama okładka książki sugeruje,że to może być dobre fantasty.
Czy na pewno ?
Miałem mieszane uczucia.Bo z jednej strony dostałem masę przeróżnych fantastycznych stworów jak jednorożec.Lub coś w rodzaju połączenia myszy i chrząszcza.
A z drugiej miałem wrażenie,że czegoś mi tu brakuje.
Chyba by się przydało więcej akcji.
Bo dla mnie tej akcji było troszkę za mało.
Dobrze by było,też na początku książki podać jakoś datę.
Na plus to jest,że jest to książka z pewnym potencjałem.
Może nie jest idealna,lecz dam szansę autorce.I chętnie przeczytam też coś innego.
Już sama okładka książki sugeruje,że to może być dobre fantasty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy na pewno ?
A z drugiej miałem wrażenie,że czegoś mi tu brakuje.
Chyba by się przydało więcej akcji.
Bo dla mnie tej akcji było troszkę za mało.
Dobrze...
Miło i szybko się czytało, ale na pewno nie sięgnę po 2 część.
Miło i szybko się czytało, ale na pewno nie sięgnę po 2 część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dobra. Według mnie fabuła trochę ściągnięta od Narni. Bardzo szybko i łatwo się ją czyta. Ocena 6/10 . ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze - przez pierwszą połowę książki, bohaterowie znajdowali się ciągle w jednym miejscu - mało akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakby powiedzieć czuję się jednocześnie zawiedziona i zachwycona tą książką. :)
Jakby powiedzieć czuję się jednocześnie zawiedziona i zachwycona tą książką. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://suomianne.blogspot.com/2015/11/brama-swiatow-susany-vallejo-recenzja.html
Książka o przyjemnym, łatwym w odbiorze stylu, skonstruowana jako lekka weekendowa lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła z początku bardzo powoli się rozkręca, pod koniec nabierając dynamizmu i zakończeniem nadając smaczku na przeczytanie kolejnych części.
Męczyłam się z nią chyba do 130 strony i sobie odpuściłam. Było też wiele błędów jezykowych. Szczerze nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa fabuła ale średnio napisane
Ciekawa fabuła ale średnio napisane