Trzy dni w Dagezanie
Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Seria: Klub Srebrnego Klucza kryminał, sensacja, thriller
- Klub Srebrnego Klucza
- Tri dnia w Dagezanie
- Wydawnictwo Iskry
- 1974-01-01
- 1974-01-01
- Irena Piotrowska
- zabójstwo thriller kryminał
Mazia wszedł pierwszy do pracowni. W dzień zapewne bywało tu bardzo jasno, cała ściana oraz część dachu były przeszklone, teraz jednak tylko wątła świeczka dobywała z mroku poszczególne przedmioty - szerokie sztalugi z naciągniętym i zagruntowanym blejtramem oraz fotel, w którym swobodnie, odchylony na oparcie, siedział Kaługin. Martwy. Na podłodze, przy jego nogach leżała strzelba. Tuliska, solidna, z instrukcją. Strzał z bezpośredniej bliskości osmalił welwetowy materiał, poszarpane brzegi otworu, którym przeszła kula, przesiąkły krwią. Oczy Kaługina były półotwarte i nieruchome.
Jak na kryminał radziecki - bardzo przyjemne zaskoczenie. Tempo spokojne, atmosfera mroczna i zagęszczona przez realia osady zagubionej pośród górskiej, rosyjskiej dziczy. Polecam tym, którzy preferują kryminały psychologiczne a nie ociekające krwią. Plusem jest też zaledwie otarcie się o ideologię. Zupełnie przyzwoity kryminał. Szkoda, że jeszcze tylko dwa tytuły Pawła Szestakowa ukazały się w Polsce bo chętnie przeczytałbym pozostałe.